Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Horké zprávy 

 17.07.2024
18:00Ministerstvo obrany nakoupí munici pro americké vrtulníky systému H-1 za 3,74 miliardy korun bez DPH, mezi lety 2025 až 2031 ji dodá česká firma STV Group. O zakázce dnes ministryně obrany Jana Černochová (ODS) informovala vládu, uvedl úřad v tiskové zprávě. Česko v roce 2019 nakoupilo celkem 12 vrtulníků americké firmy Bell za 14,6 miliardy korun bez DPH. Jde o osm vrtulníků UH-1Y Venom a čtyři stroje AH-1Z Viper, poslední dva dorazily do ČR v červnu (ČTK)
17:16Pro český průmysl nyní bude zásadní maximální zapojení tuzemských firem při výstavbě nových jaderných bloků v ČR. Firmy a svazy nyní chtějí akcelerovat jednání o spolupráci s korejskou firmou KHNP, která se stala vítězem jaderného tendru, podle nich je potřeba začít okamžitě. Zároveň věří, že dosáhnou na dříve deklarovaný podíl 65procentní účasti českých podniků na celém projektu (ČTK)
16:26Objem obchodů s akciemi na pražské burze za dnešní den je 0,284 mld. Kč. Průměrný objem obchodů za poslední rok je 0,395 mld. Kč.
16:22Přes dvě třetiny kupců si pořizují nemovitost jako investici s dlouhodobým přínosem. Pětina z nich očekává následný nárůst cen nemovitostí a devět procent si ji kupuje, aby rozložilo úspory do více zdrojů. Kvůli pravidelnému příjmu z nájemného si nemovitosti kupují jen dvě procenta lidí. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou má ČTK k dispozici. Vznikla na základě dotázání zástupců 51 velkých, středních a malých developerských společností. Lidé si podle nich ale vlastní nemovitosti pořizují hlavně jako místo k žití, ne jen za účelem vkladu úspor (ČTK)
16:10Analytik k jadernému tendru: Poznamenáváme, že pokud se jednání s vítězem tendru významně odkloní od prezentované nabídky, vláda může zahájit jednání s druhým v pořadí v tendru, tedy s EDF," uvedl analytik Patria Finance Michal Le, který analyticky pokrývá akcie ČEZ. s tím, že vláda má nyní notifikaci EU pro financování prvního nového bloku a bude potřebovat samostatnou další pro druhý nový blok. U budování prvního nového bloku se dle analytika očekává beúročná půjčka ze strany státu v přípravné fázi a pro výstavbu. Garantovaná cena elektřiny má být stanovena, očekávána je úroveň pod 90 EUR/MWh. "V tuto chvíli je dopad do čísel ČEZ složitě odhadnutelný při chybějícím detailu celé transakce," dodal Michal Le - aktualizováno zde
15:40Vláda odložila schválení státní energetické koncepce a dvou souvisejících klimatických dokumentů. Jedním z důvodů bylo, že se kabinet dnes soustředil na projednání tendru na stavbu jaderných bloků v Dukovanech. Na tiskové konferenci to uvedl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN). Schválení dokumentů kritizovala řada subjektů, podle kterých povede ke zdražení ceny energií či paliv. Síkela i premiér Petr Fiala (ODS) odmítli, že by přijetí dokumentů mohlo cokoliv zdražit (ČTK)
15:39KHNP není podle Westinghouse oprávněna používat technologii reaktoru, kterou Česku v tendru nabídla. Westighouse se kvůli tomu chce právně bránit (ČTK)
14:50Zlínská skupina HP Tronic zahájila přesun vybraných prodejen elektroniky Electro World v České republice pod značku Datart. Jejich postupný rebranding plánuje na několik následujících měsíců, sdělila dnes ČTK mluvčí HP Tronic Petra Psotková. Změna souvisí s už dříve oznámeným spojením firmy HP Tronic a slovenské společnosti NAY do společného holdingu. Zatímco značka Datart dosud spadala pod HP Tronic, značka Electro World pod NAY (ČTK)
14:40Francouzská maloobchodní společnost Fnac Darty učinila spolu s investiční firmou Ruby Equity Investment nabídku na koupi předního italského distributora spotřební elektroniky Unieuro, a to zhruba za 249 milionů eur (6,3 miliardy Kč). Spojením by vznikl lídr na trhu prodeje spotřební elektroniky a domácích spotřebičů v jižní a západní Evropě, uvedla dnes agentura Reuters. Ruby je dceřinou společností firmy Vesa Equity Investment, hlavního akcionáře Fnac Darty ovládaného českým miliardářem Danielem Křetínským. (ČTK)
14:07Dva nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská firma KHNP, rozhodla vláda. Vláda bude také jednat s vítězným KHNP o opci na další až dva reaktory v Temelíně. Nabídka korejské firmy KHNP byla lepší ve všech hodnotících kritériích, uvedl premiér Fiala. Vláda jí dala přednost před francouzskou společností EDF
14:05Aktuálně nabízená cena za jeden blok při výstavbě celkem dvou reaktorů od KHNP je 200 miliard korun, řekl Fiala. Jde o sumu v současných cenách. Nabídka korejské firmy KHNP byla lepší ve všech hodnotících kritériích, uvedl premiér Fiala. Vláda jí dala přednost před francouzskou společností EDF.
14:05Vláda zatím rozhodla o stavbě dvou bloků v Dukovanech, řekl Fiala. Vláda bude také jednat s vítězným KHNP o opci na další až dva reaktory v Temelíně
14:04Dva nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská firma KHNP, rozhodla vláda. Půjde o nejdražší zakázku novodobého Česka, řekl Fiala
13:50Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost firmy Primagra z konc...
13:20Dva vrtulníky vybavené vaky na vodu, které budou v Bulharsku pomáhat v hašení rozsáhlých lesních požárů, se dnes dopoledne vydaly na cestu. Na sociální síti X to oznámili hasiči. Jeden ze strojů odstartoval z letiště Hořín na Mělnicku, druhý z ruzyňského letiště. V úterý Česko vyslalo do Bulharska pozemní cestou podpůrný tým hasičů. (ČTK)
13:07Systém veřejného zdravotního pojištění směřuje letos k plánovanému deficitu. Podle Svazu zdravotních pojišťoven (SZP), který sdružuje šest menších pojišťoven mimo VZP, tomu odpovídá dosavadní výběr pojistného. V plánech pojišťoven byly náklady 513 miliard korun, příjmy 502 miliard a 11miliardový schodek. Deficit bude dorovnaný z rezerv, což bude problém pro udržitelnost systému v roce 2025, uvedl dnes SZP v tiskové zprávě. (ČTK)
12:46Slovenský národní vlakový dopravce ZSSK chystá tendr na nákup elektricko-bateriových vlaků pro regionální dopravu. Společnost vybídla dodavatele, aby se zapojili do přípravných konzultací, jejíchž cílem je kromě jiného informovat zájemce o postupu obstarávání hybridních vlakových jednotek. České dráhy (ČD) si letos objednaly 15 takovýchto vlaků u výrobce Škoda Group, který v minulosti dodal ZSSK například elektrické jednotky. (ČTK)
12:25Vývoj výrobních cen v zemědělství a potravinářství nedává důvod ke zdražení potravin pro konečné spotřebitele. Také ceny průmyslových výrobců potvrzují uklidnění inflační situace. Shodují se na tom analytici oslovení ČTK. Podle dnešních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) v červnu výrobní ceny v zemědělství meziročně klesly o 7,5 procenta, v průmyslu vzrostly o procento, u stavebních prací o 2,2 procenta a u tržních služeb pro podniky o 3,5 procenta. (ČTK)
12:14Ceny potravin, které pravidelně sleduje Český statistický úřad (ČSÚ), v červnu oproti květnu většinou rostly. Celkově zdražilo deset ze 13 položek, nejvíce brambory, bílý jogurt a jablka. Tytéž výrobky, za které si Češi v červnu připlatili ve srovnání s květnem, s výjimkou kmínového chleba stály více i oproti letošnímu lednu. ČSÚ o tom informoval na svém webu. Naopak meziročně ceny potravin podle zveřejněných dat spíše klesaly. Více než o pětinu zlevnily vejce, mouka a cukr. Ceny položek, které ČSÚ zjišťuje jednorázově v terénu, nevstupují do výpočtu měsíčních spotřebitelských cen. (ČTK)
12:08Několik řidičů musí každý týden doplatit daň za nadlimitní množství pohonných hmot, cigaret nebo alkoholu, které převážejí přes jižní Moravu do jiných zemí Evropské unie. Pokud zákonem stanovený limit překročí, kromě doplacení daně o zboží také přijdou, upozornila mluvčí jihomoravské celní správy Lada Temňáková v tiskové zprávě. (ČTK)

Přehled zpráv

select
Zlato a „kolaps reálných sazeb“
17.07.2024 17:48
Poslední roky nabouraly řadu do té doby slušně fungujících korelací, n...
Propad techů pokračuje, korekci živí strach z politiky
17.07.2024 17:11
Na Wall Street po otevření pokračuje rotace z technologických firem do...
Johnson & Johnon ve čtvrtletí zvýšil tržby i zisk, překonal očekávání
17.07.2024 15:25
Tržby i zisk americké farmaceutické společnosti Johnson & Johnson ...
Výrobce brýlí EssilorLuxottica kupuje za 1,5 miliardy USD oděvní značku Supreme
17.07.2024 15:13
Francouzsko-italský výrobce luxusních brýlí EssilorLuxottica převezme ...
Dva bloky v Dukovanech postaví KHNP za nynějších 200 miliard korun za jeden, rozhodla vláda. Bude jednat také o Temelíně. Westinghouse chce KHNP soudně napadnout
17.07.2024 14:12, aktualizováno: 17.7. 16:47
Nové jaderné bloky v Dukovanech postaví korejská společnost KHNP. Zatí...
Než otevře Wall Street: Propad ASML a rotace z technologií do Russell 2000. Five Below, Bloom Energy
17.07.2024 13:32
Hlavní zámořské indexy včera dokázaly uzavřít v zisku, přestože se vět...
City Home Finance III, s.r.o: Oznámení úrokové sazby dluhopisu - 3. výnosové období
17.07.2024 12:00
City Home finance III, s.r.o. IČO: 19084170 Společnost City Home fin...
Potraviny v Česku zlevňují nejrychleji v EU
17.07.2024 11:55
Česko se v červnu zařadilo mezi země s podprůměrnou inflací v Evropsk...
Míra inflace v EU v červnu zpomalila na 2,6 procenta, v Česku na 2,2 procenta
17.07.2024 11:53
Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Evropské unii v červnu zp...
Jakub Blaha: Nad ASML se stahují nevyzpytatelná geopolitická mračna
17.07.2024 11:41
Společnost ASML Holding (Investiční tipy) dnes ohlásila výsledky, kter...

15.07.2024 22:01

Nejčtenější zprávy týdne

Sledujte nás na sociálních sítích

Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

Právě diskutujete

Nejčtenější zprávy dne

Nejdiskutovanější zprávy týdne