Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB dnes dále uvolní měnové šrouby

Rozbřesk: ECB dnes dále uvolní měnové šrouby

12.09.2024 9:04, aktualizováno: 12.9. 9:54
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Úrokové sazby v eurozóně půjdou dnes znovu dolů. Evropská centrální banka přistoupí po srpnové pauze ke snížení základní sazby o čtvrtprocentního bodu na 3,50 %. K tomuto kroku se sice Rada guvernérů nikterak nezavázala, její komunikace ale tímto směrem jednoznačně směřovala. Z pohledů peněžního trhu je dnešní redukce sazeb plně zaceněna a nepůjde proto o žádné překvapení.

Centrální banka se bude rozhodovat na základě nové prognózy. Ta by neměla doznat dramatických změn, směrem dolů ale bude lehce revidován růst HDP, podobně jako inflační výhled (zejména díky technickým předpokladům jako je cena ropy). Prognóza bude dále signalizovat naplnění 2% cíle ve druhé polovině roku 2025, což by mělo centrální bankéře povzbudit v pokračujícím uvolňování měnové politiky.

Také z hlediska příchozích dat se ECB otevírají dveře k nižším úrokovým sazbám. Srpnová inflace v eurozóně sice ukázala na setrvačnost tlaků v jádrovém koši, nicméně detailní výsledek HDP za druhý kvartál přinesl pozvolnější růst jednotkových pracovních nákladů. V podobném duchu ostatně vyzněla mzdová dynamika, která ve druhém čtvrtletí zpomalila na meziročních 4,5 % a zaostala za očekáváním centrální banky.

Z našeho pohledu bude dnes znovu nejdůležitější sledovat doprovodnou komunikaci ECB. Výraznější změny rétoriky se ale trhy dočkají jen těžko – centrální banka zopakuje slovy Christine Lagarde plnou závislost na příchozích datech. A přestože naznačí, že do budoucna hodlá dále snižovat sazby, s konkrétním forward guidance nebo dokonce závazkem počítat nelze.

Trhy aktuálně počítají s dalším snížením sazeb v říjnu přibližně ze 40 % a plně zaceňují pokles sazeb o 25bps na prosincovém zasedání. Tento výhled dle našeho názoru zcela nereflektuje převažující pohled Rady guvernérů, která preferuje tempo 25bps za kvartál (vždy u příležitosti nové prognózy). Pokud dnes ECB tuto preferenci minimálně implicitně potvrdí, vyšle tím trhům jestřábí signál, což může vést ke korekci krátkých eurových sazeb a povzbudit euro.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se během včerejší seance přiblížila úrovni 25,10 EUR/CZK. Dnešní zasedání ECB bude důležité i pro tuzemskou měnu - zvláště, pokud by doprovodná komunikace centrální banky zabrnkala na jestřábí notu (viz úvodník). Vyšší sazby na krátkém konci eurové křivky by mohly dostat korunu do lehké defenzivy, skokové oslabení ale nehrozí.

Eurodolar
Včerejší srpnová inflace v USA byla dalším dílkem do skládačky, kterou bude příští týden řešit Fed. Celkový index spotřebitelských cen opět vzrostl, a to podle očekávání o 0,2 % m/m, přičemž meziroční hodnota podle očekávání zpomalila z 2,9 % na 2,5 %. Jádrová inflace ovšem zrychlila z červencových 0,2 % m/m na 0,3 %, zatímco konsenzus očekával rovněž 0,2% tempo. Detaily ukázaly, že klíčový vliv směrem dolů měly energie (-0,8 % m/m) a energetické služby (-0,9 %), naopak náklady na bydlení zrychlily na 0,5 % m/m (5,2 % meziročně) a byly opět hlavním (proinflačním) faktorem. Nicméně rovněž vývoj cen služeb očištěných o energie a bydlení nebyl tak příznivý, což možná přesvědčilo trh o tom, že Fed příští týden sníží úrokové sazby jen 25 bazických bodů, na což dolar reagoval mírným zpevněním.
Dnes bude pozornost trhu upřena na zasedání ECB, na kterém se všeobecně očekává snížení depozitní sazby o 25 bazických bodů. Na druhou stranu ovšem absence příslibu další redukce sazeb směrem k dalšímu zasedání může působit lehce jestřábím dojmem, což by se eurodolaru mohlo líbit.

Akcie
Hlavní zámořské indexy si ve středu prošly volatilní obchodní seancí, kterou způsobila inflační data. Nejvolatilnějším vývojem si prošly společnosti z polovodičového sektoru. Nvidia přidala přes 8 %, přestože v úvodu obchodní seance dokonce drobně oslabovala. Dařilo se i zbytku polovodičového sektoru (Broadcom: +6,9 %, AMD: +5 %, ASML: +6,5 % a Micron: +4,4 %). Asi nejzajímavější dění na burze předvedly akcie Children´s Place (PLCE), které přidaly přes 85 %. Mezi odvážnými investory oblíbený Gamestop (GME) oslabil o 12 %. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 +1,07 %, Nasdaq 100 +2,17 % a Dow Jones +0,31 %.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Nezaměstnanost v srpnu stagnovala
10.09.2024 9:03
Podíl nezaměstnaných osob dle metodiky MPSV v srpnu dle očekávání stag...
Rozbřesk: Vyšší inflace koruně nepomohla. Na konci roku u 3 procent?
11.09.2024 9:09
Inflace skončila v srpnu viditelně nad naším odhadem +0,3 % m/m a 2,2 ...
Bloomberg: Evropské automobilky čelí krizi, v ohrožení je mnoho pracovních míst
11.09.2024 16:00
Evropské automobilky jsou v krizi, skoro třetina hlavních závodů na vý...

Váš názor
  • uhlíková cla
    12.09.2024 11:56

    nová stupidoopatření EU na vše z dovozu mimoevropského původu inflaci opět zvednout a že budou asi ouřadové asi čumět na drát, možná, že dojde i na hlavní socialistický výdobytek = nedostatek zboží , ale třeba už nás konečně carbon border adj.mech. v Evropě probere ke změně
    Mike -Green D. is killing Europe
Aktuální komentáře
12.09.2024
17:44Pokud se vezme v úvahu, co firmy skutečně vydělávají, není trh svými valuacemi zase tak vzdálen historickým standardům
16:55Výprodej čínských akcií stlačil hlavní index na nejnižší hodnotu od začátku roku 2019
16:53ECB snížila sazby, PPI se ukázalo mírně rychlejší, akcie se drží v plusu  
15:40Obchodníci s ropou čelí novému světu bez čínského býčího faktoru
14:25ECB letos podruhé snižuje sazby, klíčovou na očekávaných 3,65 %. Lagardeová živě: Rizika pro růst jsou soustředěna směrem dolů
13:30Než otevře Wall Street: Moderna, Netgear, Oxford Industries  
12:23Akcie se odrazily a před ECB zůstávají v růstové náladě  
11:40Šéf Unicreditu chce velkou evropskou banku, schopnou konkurovat USA či Číně. Rychlý vstup do Commerzbank Německo překvapil
11:33OpenAI chce od velkých investorů pět mld. USD, oceněna by byla na 150 mld. USD
11:11FIXED.zone teď neroste jak chtěla. Hovoří o změnách trhu i konkurenci, to nejlepší stále vidí před sebou
11:03Agentura IEA snížila prognózu růstu poptávky po ropě, důvodem je Čína
10:00J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Konference pro investory
9:04Rozbřesk: ECB dnes dále uvolní měnové šrouby
8:45Skupina Colt CZ Group s rekordním výsledkem, ECB zřejmě po letní pauze sníží sazby. Futures míří vzhůru  
8:38COLT CZ Group dosáhla výsledků nad výhledem a historicky rekordního kvartálu
6:19Tesla stále elektrickou jedničkou, VW s nadbytečnými kapacitami a autonomní řízení s otazníky
11.09.2024
22:04Americké indexy po inflačních datech hledaly směr  
18:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o projednání záměru přeměny formou rozdělení odštěpením
17:54Co na akciovém trhu dokázal ChatGPT
17:17Akcie odpoledne obracejí dolů v čele s bankami a při nejasné reakci na data  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:30USA - PPI, y/y