Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Vyšší inflace koruně nepomohla. Na konci roku u 3 procent?

Rozbřesk: Vyšší inflace koruně nepomohla. Na konci roku u 3 procent?

11.09.2024 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Inflace skončila v srpnu viditelně nad naším odhadem +0,3 % m/m a 2,2 % meziročně - náš odhad počítal s poklesem dynamiky k 1,9 % a ČNB k 1,8 %. 

Vyšší byly oproti našim předpokladům ceny potravin, alkoholu a tabáku, imputovaného nájemného a nakonec nezlevnily ceny rekreací. V cenách potravin výrazněji zdražily mléčné výrobky a překvapivě vyšší byly i ceny ovoce. Pro další vývoj inflace je nepříjemnou zprávou zesilující inflační momentum u imputovaného nájemného (lehce nad 3 %) - virtuální položky odrážející náklady vlastnického bydlení (například skrze ceny nemovitostí a ceny stavebních prací). Imputované nájemné má ve spotřebitelském koši vysokou váhu (přes 10 %) a může se negativně propisovat zejména do výhledu pro jádrovou inflaci. 

Naopak o něco méně, než jsme předpokládali, rostly ceny v pohostinství a hoteliérství a podle očekávání zlevňovaly ceny pohonných hmot. Po dnešních číslech pravděpodobně budeme muset revidovat náš letošní inflační výhled lehce vzhůru. Ke konci roku čekáme nárůst meziroční inflace s tím, jak bude odeznívat meziroční pokles cen potravin a v prosinci po více jak roce začne být jejich příspěvek k meziroční inflaci pozitivní. Vedle toho vykazuje značnou setrvačnost inflace služeb a celkovou inflaci budou brzdit pouze levnější pohonné hmoty a pokles cen elektrické energie. I přes jejich pozitivní dopad však podle našich odhadů inflace vystoupá ke konci roku načas do blízkosti 3,0 %. 

Celkově jsou včerejší čísla z pohledu poslední prognózy ČNB pro-inflačním rizikem - nad prognózou je celková i jádrová inflace. Jinak však v posledních týdnech dominovaly spíše proti-inflační rizika - slabší růst HDP, slabší mzdy, silnější koruna, nižší očekávání ohledně zahraničních úrokových sazeb. I proto předpokládáme, že centrální banka bude dál ve zbytku roku pokračovat v pozvolném uvolňování měnové politiky po 25bps.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna setrvává nad hranicí 25,00 EUR/CZK a k ziskům jí včera nepomohla ani nad očekávání vyšší tuzemská inflace. Ta zůstala na meziročních 2,2 %, tržní sázky ale počítaly s poklesem na rovná 2 %. Koruna po původní pozitivní reakci rezignovala na testování 25,00 EUR/CZK, dostala se do lehké defenzivy a končila den v blízkosti 25,20 EUR/CZK. Nelíbí se jí pravděpodobně pozvolné zisky amerického dolaru z posledních dní. A i v dalších dnech bude česká měna primárně reflektovat náladu na globálních trzích. 

Eurodolar
Eurodolar po prezidentské debatě v USA mírně posílil, což spíše než výkony obou prezidentských kandidátů možná reflektuje fakt, že bezprostředně po debatě Kamalu Harris podpořila populární zpěvačka Taylor Swift. V součtu tak demokratická kandidátka boduje, což je vidět i na posunu kurzů u sázkových kanceláří ve prospěch K. Harrisové dnes ráno. Každopádně dolarové sazby v noci poklesly (a s nimi dolar oslabil), což ovšem může odrážet i nárůst averze vůči riziku a kolaps cen ropy. 
Dnes se ovšem do hry dostanou i důležitá makrodata a to konkrétně výsledek americké inflace za měsíc srpen. Společně s trhem očekáváme, že celková i jádrová inflace v meziročním vyjádření dále zpomalí. V případě celkové inflace vidíme dokonce riziko, že by to mohlo být i více, než o kolik si myslí trh (2,5 vs. 2,6 %). Pro dolar by to teoreticky mohly být negativní zprávy, ale je otázkou, jak trh zareaguje, neboť pokud inflace nebude např. meziměsíčně stagnovat, tak Fed pravděpodobně nevyšle žádný signál, což by implikovalo pokles amerických oficiálních sazeb jen o 25 bazických bodů (příští středu).

Akcie
Americký akciový index S&P 500 včera pokračoval v umazávání hlubokých ztrát z minulého týdne. Zatímco index Nasdaq 100, který je plný technologických gigantů, rostl ještě rychleji než S&P 500, tak index Dow Jones, který je více zaměřený na hodnotu, zavřel dokonce s mírnou ztrátou. K relativně silnému růstu indexu Nasdaq 100 vedly především akcie Broadcom, Marvell Technology a Tesla. Oživení do technologického sektoru přinesly výsledky softwarové společnosti Oracle, jejíž akcie rostly dvouciferným tempem, aby nakonec zavřely na svých historických maximech. O negativní vývoj indexu Dow Jones se postaraly především akcie JPMorgan, ke kterým se přidaly akcie Goldman Sachs a American Express. 

 

Čtěte více:

Meziroční inflace zůstala v srpnu na 2,2 pct, zdražilo bydlení, zlevnila paliva
10.09.2024 10:01
Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu meziročně vzrostly o 2,2 procenta,...
ČNBlog: Mzdová dynamika – Minulost, současnost a budoucnost
10.09.2024 16:04
V novém blogovém příspěvku na ČNBlogu se experti sekce měnové Barbara ...
Fidelity: „Všude dobře, doma nejlíp“ platí i pro peníze v Asii
11.09.2024 7:10
Nedávný průzkum společnosti Fidelity International ukázal, že asijští ...
Výnosová křivka po dlouhé době v deinverzi. Co na to akcie?
10.09.2024 17:53
V USA se výnosy dlouhodobějších dluhopisů delší dobu pohybovaly pod vý...
Nepříjemné firemní zprávy tlačí dolů akcie, zatímco dluhopisy opět jedou
10.09.2024 18:02
Dnešní ráno přinesl makrodata z Číny, ale ze Západu chodí spíše firemn...
Tisk: Harrisová zatlačila Trumpa do defenzívy a dokázala se mu dostat pod kůži
11.09.2024 8:29
Americké viceprezidentce Kamale Harrisové se v předvolební debatě poda...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
12.09.2024
17:44Pokud se vezme v úvahu, co firmy skutečně vydělávají, není trh svými valuacemi zase tak vzdálen historickým standardům
16:55Výprodej čínských akcií stlačil hlavní index na nejnižší hodnotu od začátku roku 2019
16:53ECB snížila sazby, PPI se ukázalo mírně rychlejší, akcie se drží v plusu  
15:40Obchodníci s ropou čelí novému světu bez čínského býčího faktoru
14:25ECB letos podruhé snižuje sazby, klíčovou na očekávaných 3,65 %. Lagardeová živě: Rizika pro růst jsou soustředěna směrem dolů
13:30Než otevře Wall Street: Moderna, Netgear, Oxford Industries  
12:23Akcie se odrazily a před ECB zůstávají v růstové náladě  
11:40Šéf Unicreditu chce velkou evropskou banku, schopnou konkurovat USA či Číně. Rychlý vstup do Commerzbank Německo překvapil
11:33OpenAI chce od velkých investorů pět mld. USD, oceněna by byla na 150 mld. USD
11:11FIXED.zone teď neroste jak chtěla. Hovoří o změnách trhu i konkurenci, to nejlepší stále vidí před sebou
11:03Agentura IEA snížila prognózu růstu poptávky po ropě, důvodem je Čína
10:00J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Konference pro investory
9:04Rozbřesk: ECB dnes dále uvolní měnové šrouby
8:45Skupina Colt CZ Group s rekordním výsledkem, ECB zřejmě po letní pauze sníží sazby. Futures míří vzhůru  
8:38COLT CZ Group dosáhla výsledků nad výhledem a historicky rekordního kvartálu
6:19Tesla stále elektrickou jedničkou, VW s nadbytečnými kapacitami a autonomní řízení s otazníky
11.09.2024
22:04Americké indexy po inflačních datech hledaly směr  
18:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o projednání záměru přeměny formou rozdělení odštěpením
17:54Co na akciovém trhu dokázal ChatGPT
17:17Akcie odpoledne obracejí dolů v čele s bankami a při nejasné reakci na data  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:30USA - PPI, y/y