Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Hop nebo trop - toť pro Fed srpnová data z amerického trhu práce

Rozbřesk: Hop nebo trop - toť pro Fed srpnová data z amerického trhu práce

06.09.2024 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

A už je to tu zase - jeden konkrétní páteční výsledek z amerického trhu práce může rozhodnout o mnohém. V první řadě srpnové statistiky z trhu práce rozhodnout o tom, jak se americká centrální banka rozhodne přenastavit měnovou politiku na zasedání, které se odehraje za dvanáct dní. No a protože trh je rozpolcen v tom co Fed udělá (z 41 % se sází na pokles o 50 bazických bodů), tak reakce na data, která budou zveřejněna dnes odpoledne, nemůže být neutrální. Zároveň může platit, že následné obchodování může být poměrně volatilní - tedy alespoň do té doby, než si trh utvoří jasný konsensuální názor na to, jak zasedání Fedu 19. září dopadne.

Jak jsou tedy makroekonomické karty před dnešním důležitým reportem rozdány? Naneštěstí série čísel, která byla zveřejněna v tomto týdnu poskytuje velmi rozporuplný obrázek. Na jedné straně horší data jako údaje o počtu otevřených pracovních pozicích, pokud vezmeme v úvahu přírůstek nových pracovních míst, jež vyplynul z tzv. ADP reportu. Na druhou stranu dost možná klíčové týdenní statistiky nových a pokračujících žádostí o podporu dále klesly a rovněž vlivná podnikatelská nálada v sektoru služeb (index ISM) nedopadla špatně (a navíc v detailu vzrostl tzv. index placených cen). Takže, sečteno a podtrženo celkově smíšená data - možná s lehce pozitivním odstínem.

Tím se dostáváme na začátek - tedy jaká data dnes odpoledne vylezou a jaká na ně může být reakce. Soudě podle humbuku, jež po červencovém reportu z trhu práce vyvolal nárůst míry nezaměstnanosti (viz debata okolo aktivace Sahm rule), bude klíčové sledovat tento ukazatel, byť měsíční přírůstek nových pracovních míst bude pro trhy také velmi důležitý. Jak přitom případně číst výsledky? Podle našeho názoru by Fed neměl dostat záminku jednat v září agresivně pokud míra nezaměstnanosti nepřekoná červencovou úroveň (4,3 %) a zároveň se přírůstek nových pracovních míst v srpnu udrží nad 100 tisíci. V takovém případě by krátký konec dolarové výnosové křivky zřejmě významně korigoval ke scénáři, že Fed 18. září vykopne nový cyklus uvolňování měnové politiky snížením sazeb “jen” o 25 bazických bodů.

*** TRHY ***
Koruna

Koruna se během včerejšího obchodování přiblížila k hranici 25 EUR/CZK díky dalším ztrátám amerického dolaru. Sentiment na hlavních trzích bude pro českou měnu určující i dnes vzhledem k publikaci extrémně důležitých čísel z amerického trhu práce (viz úvodník).
Nad očekávání slušný výsledek maloobchodu v červenci je povzbuzením směrem k růstové dynamice české ekonomiky ve třetím kvartále, korunu však nechal zcela v klidu. Podobně tomu nejspíš bude i s dnešním výsledkem červencového průmyslu, jež může překvapit pozitivně.

Eurodolar

Eurodolar setrvává před klíčovými daty z amerického trhu práce v býčím módu, když sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu v září zůstávají vysoko (pravděpodobnost podle futures 41 %). Včerejší americká data přitom poskytla smíšený obrázek o trhu práce (viz úvod), takže těžko činit silné soudy ohledně dnešních dat. Pokud však budou payrolls a míra nezaměstnanosti blízko konsensu, tak by se trh zřejmě přiklonil k názoru, že Fed sníží sazby v září jen o 25 bazických bodů a dolar by část předchozích ztrát rychle smazal.

Regionální Forex

Včerejší tisková konference prezidenta NBP Glapinského přinesla vyjasnění střednědobého pohledu na měnovou politiku, který panuje uvnitř Výboru pro měnovou politiku. Podle upřesnění šéfa NBP lze uvažovat o snížení sazeb (a tedy zahájení cyklu uvolňování měnové politiky) dříve než v roce 2026, avšak za předpokladu, že inflace poklesne (což by podle Glapinského mohlo nastat přibližně v polovině roku 2025). Na druhou stranu Glapinski znovu zopakoval, že rozpočtová politika zůstává uvolněná a představuje tudíž riziko pro dezinflační vývoj. Vše tedy nasvědčuje tomu, že první redukce oficiálních úrokových sazeb by mohla nastat (nejdříve) v druhé polovině roku 2025 (za předpokladu, že by Glapinskému šlo věřit).

Zlotý reagoval na výstupy s tiskovky kosmetickým oslabení, ale výhledově se zřejmě neubrání posilování.


Čtěte více:

Budíček jménem Volkswagen nutí Německo přemýšlet o konkurenceschopnosti a roli hospodářské velmoci
06.09.2024 6:34
Německo stojí před dosud nejsymboličtějším okamžikem svého průmyslovéh...
Může zároveň probíhat kvantitativní utahování i uvolňování?
05.09.2024 17:43
Ekonom Michal Kalecki prý jednou řekl, že našel podstatu ekonomie: „Jd...
Evropské futures červené, událostí dne zpráva o zaměstnanosti v USA
06.09.2024 8:51
Evropské akcie v pátek otevřou na nižší úrovni poté, co tento týden za...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
07.09.2024
9:08Víkendář: Od „vyrobeno v Číně“ k „vyrobeno Čínou“
06.09.2024
18:29Komoditně – akciové cykly, trend a současnost
17:31Negativní efekt dat převážil, akcie padají, peníze se stěhují do dluhopisů  
16:58Ekonomika EU i eurozóny ve čtvrtletí vzrostla o 0,2 procenta, upřesnil Eurostat
16:34Technická analýza: Obrat trendu na Amazonu?  
15:32Americký trh práce se zvedl, ale bude to stačit? Data pochybnosti nesmazala  
14:41Jan Bureš: Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení
13:31Než otevře Wall Street: UiPath, DocuSign  
13:22ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
12:40Random Thoughts #1: Trend je přítel  
12:20Komentář analytika: Výhled Broadcom pro další čtvrtletí nenaplnil odhady, akcie klesají  
11:56Nervozita před zásadními daty a slabý Broadcom doléhají na akcie. Jaká bude reakce na trh práce?  
11:20Perly týdne: Morgan Stanley americkým akciím moc nefandí
11:15Zahraniční obchod ČR se v červenci propadl do schodku 4,1 mld. Kč
9:56Stavebnictví v červenci po čtyřech měsících poklesu meziročně vzrostlo o 2 pct
9:55Akcie Raiffeisen propadají o 7 %, soud zablokoval prodej ruské pobočky
9:54Český průmysl zůstává v útlumu, v červenci meziročně klesl o 1,9 pct
9:17Rozbřesk: Hop nebo trop - toť pro Fed srpnová data z amerického trhu práce
8:51Evropské futures červené, událostí dne zpráva o zaměstnanosti v USA  
6:34Budíček jménem Volkswagen nutí Německo přemýšlet o konkurenceschopnosti a roli hospodářské velmoci  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data