Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Může zároveň probíhat kvantitativní utahování i uvolňování?

Může zároveň probíhat kvantitativní utahování i uvolňování?

05.09.2024 17:43

Ekonom Michal Kalecki prý jednou řekl, že našel podstatu ekonomie: „Jde o vědu, která zaměňuje zásobu a tok“. Já bych to tahle neřekl, ale tento citát ukazuje, že téma toku a zásoby tady už je hodně dlouho. Nedávno jsem v této souvislosti poukazoval na nejednoznačnost toho, jak je nyní vlastně nastavena kvantitativní rovina monetární politiky. Dnes trochu více k tokům a zásobám – u inflace a QE, respektive QT.

1 . Příběh inflační: Místo tématu tok/zásoba se obecněji dá hovořit o tom, že je dobré rozlišovat úrovně od jejich změn. Jasně patrné je to například na inflaci. Ta je změnou cenové hladiny. Pokud tedy ekonomika prošla obdobím vysoké inflace, cenová úroveň se znatelně zvedla. Opětovný pokles inflace přitom naznamená, že ceny klesnou na předchozí úrovně. Pouze už nyní budou růst opět tempem, které je v souladu s cílem centrálních bank. Ekonom tedy může být potěšen poklesem inflace, ale v ochodu jej vyšší ceny stále nepotěší.

Můžeme také zavzpomínat na dobu před rokem 2020, kdy se docela často hovořilo o takzvané symetričnosti inflačního cíle. Šlo o období, kdy inflace často podstřelovala cíl. Aby se z toho nestal zvyk a inflační očekávání se neposunula níže, centrální banky někdy začaly hovořit o tom, že období inflace pod cílem by mělo být v delším období vyváženo obdobím inflace nad cílem. Tak aby v průměru inflace dosahovala 2 % a/nebo aby byl zachován trend – „zásoba“ se dostala na něj. Téma to bylo zejména u ECB, která měla cíl i oficiálně zadefinovaný jako asymetrický – inflace u, ale ne převyšující 2 %.

Z celkem pochopitelných důvodů se nyní o asymetričnosti nehovoří. Pokud by měla být dodržena, musely by centrální banky nyní prudce šlápnout na brzdu a ochladit ekonomickou aktivitu natolik, že by ceny pár let znatelně klesaly. Tj. vracely se směrem k předchozím úrovním. Cena na zaměstnanosti a dalších oblastech by ale u takové politiky byla velice pravděpodobně vysoká. Strategie symetrického inflačního cíle je tak asymetrická – nemá smysl jí uplatňovat vždy.

2 . Příběh kvantitativního uvolňování a utahování: Běžně se pracuje s tím, že pokud centrální banka nakupuje aktiva a zvyšuje objem rezerv v bankovním systému, jde o kvantitativní uvolňování. Opačný proces by měl pak logicky být kvantitativním utahováním. Co ale vlastně v této oblasti působí na trhy a tudíž co vlastně ekonomiku stimuluje/brzdí. Jsou to nákupy a prodeje aktiv (tedy tok), nebo celková výše rozvahy centrální banky (zásoba)?

Pokud by byl rozhodující tok, situace je celkem přehledná a jasná. Pokud by ale rozhodovala rozvaha, dostáváme se do zajímavé situace ve chvíli, kdy centrální banka aktiva prodává (snižuje objem rezerv v systému). Ale její rozvaha je stále znatelně nad historickým standardem, či trendem. Tokově totiž dochází k utahování politiky (QT – kvantitativní utahování), ale zásoba stále stimuluje. Jak jsem přitom poukazoval před časem, toto je přesně situace, ve které se nyní nachází nejen Fed a ECB - viz následující graf:

sous1
Zdroj: X

Pokud by pravda byla třeba někde uprostřed (na kvantitativní rovině monetární politiky by hrála roli jak zásoba, tak tok), tak nyní probíhá jak kvantitativní utahování, tak kvantitativní uvolňování. V prvním případě proto, že centrální banky aktiva prodávají a jejich rozvaha se zmenšuje. V druhém případě proto, že její velikost je stále na úrovních historicky hodně vysokých. Nedávno jsem přitom poukazoval na dvě studie, z nichž jedna hovoří pro zásobu, druhá pro tok (přesněji řečeno ještě pro změnu jeho razance).

 

Čtěte více:

Hladké přistání je pravděpodobné, pokles sazeb o 25 bazických bodů by přinesl „něco pro každého“
03.09.2024 15:59
Bývalý prezident Fedu v St. Louis Fed President James Bullard na CNBC ...
Bloomberg: Další snižování sazeb ECB bude nejisté, jakmile klíčová sazba klesne na téměř 3 %
03.09.2024 13:55
Rozhodnutí Evropské centrální banky budou mnohem komplikovanější, jakm...
Stratégové: Teď nejde o inflaci, ale o růst ekonomiky. Rozhodnutí Fedu o sazbách může vyvolat výprodeje na trzích
05.09.2024 14:56
Od konce loňského roku jsou vyhlídky na uvolnění měnové politiky v USA...
Nadměrné zářijové snížení sazeb Fedu by pro trhy mohlo být velmi nebezpečné, myslí si ekonom
05.09.2024 12:37
Podle jednoho z ekonomů by výraznější snížení úrokových sazeb Federá...

Váš názor
  • Přesně tak.
    05.09.2024 20:50

    Snad bych jen v bodu 1. posledním odstavci použil namísto věty vedlejší "..že by ceny pár let znatelně klesaly" jinou větu vedlejší: "že by ceny pár let stagnovaly, resp. zůstaly nominálně STEJNÉ". Totiž z předchozích odstavců "inflace přitom neznamená, že .., pouze už nyní budou růst opět tempem, které je v souladu centrbank". /// Přesně tak, jakmile se cenová hladina jednou zvedne, již nikdy neklesne pod svou úroveň, to je skoro zákon.. (Oblíbenou argumentaci deflací v JAP lze vysvětlit jednak kurzovou manipulací, ale především demografickým trendem rezidentů, kteří jezdí utrácet za hranice domoviny (ti mladí), i těmi seniorními, co k životu až tolik nepotřebují (a domácí spotřebu tak táhnou ke dnu, bo jich přibývá více než se rodí děti; prostě mortalita vede nad natalitou). ///// Odst.2 QExQT: lze v historii nalézt moment, aby po předchozím QE došlo ke QT v takovém rozsahu, aby rozvaha klesla na původní úroveň a kdy? Snad by pomohlo zohlednění inflace? Ani to nestačí. (Nabízí se potom otázka "a proč tomu tak je" a na ni existuje triviální odpověď "protože centrbanky mohou". A jak dlouho budou moct? Odpověď je také triviální: dokud bude populace růst. Všude tam, kde populace roste (natalita vítězí nad mortalitou), firemní sektor expanduje, bohatne a s ním i zaměstnanci, kteří tak trochu s nadsázkou samaritánsky zprostředkovaně napomáhají svým malým promile úspor přiživovat letadlo důchodového systému vyspělých ekonomik. (Malá odbočka: představte si na trhu zavedenou běžnou lokální, regiánální firmu využívající kontokorentu za PRIBOR+ něco, přesně podle situce na trhu. Snad pouze Apple nic takového nepotřebuje využívat..... Jakákoliv lokální, regionální firma je na možnosti využití externích peněz ZÁVISLÁ při rozhodování o nových obchodních příležitostech, zda se do nich pustí se všemi těmi souvztažnostmi jako "investice nemovité a movité", "odkud nabereme dostatek KVALIFIKOVANÝCH zaměstnanců (dnes většinou číst a poslouchat stačí)", "kdo bude project manager, když už všichni jste zaneprádněni", apod. Ono totiž pokud klesne firmě obrat, bankovní instituce obratem s daňovým přiznáním krátí linku a pak již jen rozhodují PARAMETRY jako přidaná hodnota, značka, zaměstnanci, a zejména disponibilní VLASTNÍ KAPITÁL. A vždy když se světem nese zpráva o krizi potenciálního nedostatku hotovosti z listu ODBĚRATELÉ, uždibnou si svůj drobek GLOBÁLNÍ firmy odkupem jiných ke svému růstu. Protože rozvaha těch globálních má podobné schéma svého financování jako u těch nejmenších, pouze v jiné finanční dimenzi, ale každý organizmus potřebuje RŮST.) /// Rozvahy bank zatím ještě nepotřebují FAKTICKY utahovat, stále je značný potenciál v řemeslné ekvilibristice vytloukání klínu klínem. Ovšem otázka protekcionizmu, zda-li ten potenciál RŮSTU zvyšuje či naopak, je diskutabilní.
    Mudr.c
Aktuální komentáře
07.09.2024
9:08Víkendář: Od „vyrobeno v Číně“ k „vyrobeno Čínou“
06.09.2024
18:29Komoditně – akciové cykly, trend a současnost
17:31Negativní efekt dat převážil, akcie padají, peníze se stěhují do dluhopisů  
16:58Ekonomika EU i eurozóny ve čtvrtletí vzrostla o 0,2 procenta, upřesnil Eurostat
16:34Technická analýza: Obrat trendu na Amazonu?  
15:32Americký trh práce se zvedl, ale bude to stačit? Data pochybnosti nesmazala  
14:41Jan Bureš: Český průmysl stále hlavním rizikem probíhajícího oživení
13:31Než otevře Wall Street: UiPath, DocuSign  
13:22ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
12:40Random Thoughts #1: Trend je přítel  
12:20Komentář analytika: Výhled Broadcom pro další čtvrtletí nenaplnil odhady, akcie klesají  
11:56Nervozita před zásadními daty a slabý Broadcom doléhají na akcie. Jaká bude reakce na trh práce?  
11:20Perly týdne: Morgan Stanley americkým akciím moc nefandí
11:15Zahraniční obchod ČR se v červenci propadl do schodku 4,1 mld. Kč
9:56Stavebnictví v červenci po čtyřech měsících poklesu meziročně vzrostlo o 2 pct
9:55Akcie Raiffeisen propadají o 7 %, soud zablokoval prodej ruské pobočky
9:54Český průmysl zůstává v útlumu, v červenci meziročně klesl o 1,9 pct
9:17Rozbřesk: Hop nebo trop - toť pro Fed srpnová data z amerického trhu práce
8:51Evropské futures červené, událostí dne zpráva o zaměstnanosti v USA  
6:34Budíček jménem Volkswagen nutí Německo přemýšlet o konkurenceschopnosti a roli hospodářské velmoci  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data