Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity: „Všude dobře, doma nejlíp“ platí i pro peníze v Asii

Fidelity: „Všude dobře, doma nejlíp“ platí i pro peníze v Asii

11.09.2024 7:10
Autor: Redakce, Patria.cz

Nedávný průzkum společnosti Fidelity International ukázal, že asijští drobní investoři jsou připraveni riskovat před očekávaným snížením úrokových sazeb v USA a upřednostňují akcie mimo region. Trhy blíže k domovu však mají stejně tak co nabídnout.

„Pokud patříte k přísným střadatelům v Číně nebo Japonsku, rok 2024 by mohl být rokem, kdy konečně zhodnotíte své peníze,“ říká Martin Dropkin, manažer týmů Akcií a Fixed Income společnosti Fidelity. Japonská vláda zdvojnásobuje limit pro NISA, investiční systém v zemi osvobozený od daně, čímž se potencionálně uvolní miliardy dolarů nevyužitých úspor. V Číně, kde je míra úspor (v poměru k HDP) mnohem vyšší než celosvětový průměr, zvyšují úřady investiční kvóty pro zahraniční akcie a dluhopisy, aby uspokojily horečnou poptávku po investičních nástrojích. Zájem o zahraniční trhy je přitom takový, že někteří obchodníci jsou ochotni platit 40procentní prémii na podkladová aktiva za ETF, která investují mimo Čínu.

Individuální investoři v Číně nebo Japonsku jsou ale ti nejopatrnější v regionu. V průzkumu, který provedly společnosti Fidelity International a YouGov mezi více než 6 500 drobnými investory, 70 a 78 % čínských a japonských investorů drží část svých portfolií v depozitech (ve srovnání například s 56 % v Singapuru a 38 % v Austrálii). S tím, jak se americký Federální rezervní systém připravuje na snížení úrokových sazeb, se však oni i další investoři v regionu osmělují. 53 % respondentů uvedlo, že plánují zvýšit podíl akcií ve svých portfoliích, a 42 % uvedlo, že sníží podíl hotovosti v portfoliích.

Paradoxem je, že ti samí investoři nejsou připraveni vzdát se příjmů, které jim přináší vysoké úrokové sazby. Přibližně dvě třetiny z nich uvádějí, že budou dávat prostředky do výnosových investic. Navzdory celkové náladě nakloněné riziku jsou investoři rozděleni na dvě poloviny, pokud jde o to, zda převést stávající vklady – „pro“ i „proti“ je přibližně 30 % (zbytek si není jistý).

Kam tedy směřují nové peníze v Asii? Více než polovina respondentů dává přednost trhům mimo Asii, přičemž na prvním místě jsou Spojené státy a jejich „úžasná sedmička“ technologických akcií poháněná umělou inteligencí (první volba pro 34 % respondentů) Dalších 25 % zvolilo globální akcie. Na pevninské Číně dává 31 % investorů přednost Asii bez Japonska a 24 % chce rozvíjející se trhy. Jediným trhem s jasným příklonem k domácímu trhu je Japonsko, kde se 58 % respondentů rozhodlo investovat na domácím trhu.

Graf 1: Drobní investoři v Asii dávají přednost americkým a globálním akciím.

Procenta odpovědí na otázku: „Na které trhy hodláte alokovat investice v příštích 12 měsících?“

hah

Zdroj: Fidelity International, YouGov, červenec 2024. Respondenti vybrali všechny možnosti, které se k nim vztahují.

Světlé stránky Asie

„Často varujeme před domácím zkreslením. Pokud by investoři například zůstali nadvážení u domácích akcií, když stoupající část globálního růstu přichází z oblastí mimo domácí trh, přišli by o výhodu. Ale pro asijské investory, kteří chtějí právě teď riskovat a zároveň si zachovat příjem, může být trocha domácí regionální zaujatosti přesně to, co potřebují,“ dodává Martin Dropkin.

Čína, Japonsko a Korea povzbuzují společnosti, aby investory odměňovaly. To bylo méně znepokojující, když Čína rychle rostla nebo když Japonsko mělo plné ruce práce s řešením deflačních bolestí, ale teď se situace v obou zemích dramaticky změnila. A také Soul snaží vyřešit dlouholetou hádanku „korejského diskontu“ vyšší návratností pro akcionáře. Jedná se o promyšlené reformy, které slibují strukturální změny a stabilní příjmy v příštích letech. Ačkoli dividendové výplatní poměry v těchto zemích (v současnosti mezi 30 a 35 %) zaostávají za celosvětovým průměrem (45 %), očekáváme, že je budou postupně dohánět, jak se reformy budou prosazovat.

Asie je také místem, kde se růst a příjmy prolínají. Stejně jako USA benefituje i Asie z megatrendu umělé inteligence, i když s větším důrazem na hardware. Na trzích, jako je Korea a Tchaj-wan, sídlí jedni z největších výrobců polovodičů, tedy základního materiálu, který se používá k vytváření mozků umělé inteligence v elektronických čipech. Přibližně třetina korejského referenčního indexu Kospi je naplněna akciemi souvisejícími s čipy. Tato dominance v dodavatelských řetězcích polotovarů nejenže podporuje růst zisků v dobrých časech, ale také buduje finanční odolnost těchto společností vůči špatným časům, díky čemuž mají větší šanci odměnit investory v průběhu cyklů – a tedy slušně vydělávající investice.

Graf 2: Drobní investoři v Asii se před očekávaným snížením sazeb v USA zaměřili na příjmy

Procenta odpovědí na otázku: „Vzhledem k očekávanému snížení úrokových sazeb Fed v příštích 6-12 měsících, do jaké míry souhlasíte s níže uvedeným tvrzením?“
rer
Zdroj: Fidelity International, YouGov, červenec 2024. Procenta jsou zaokrouhlena na celá čísla.

Poměr ceny a kvality

Přehřáté valuace by samy o sobě neměly odradit asijské investory od získání expozice v USA (některé společnosti si své drahé ceny zaslouží). Měla by je však povzbudit k širšímu hledání levnějších alternativ: hlavních trhů, kde je pesimismus možná přehnaný a kvalitní společnosti se obchodují se slevou.

Jasným kandidátem je Čína. Někteří investoři jsou skeptičtí k tamním akciím, protože ekonomika neroste tak rychle jako dřív. To je však přirozený důsledek probíhajícího přechodu Číny – od vysokého růstu k růstu kvalitnímu. Dlouhodobí investoři by měli oslavovat to, že hospodářský růst stoupá díky několika různým hybatelům v množství odvětví, místo aby vkládali veškeré naděje do nemovitostí. Politické autority posilují podporu, aby stabilizovali ekonomiku. Třetí červencové plénum tak bylo rychle následováno nečekaným snížením úrokových sazeb.

V každém případě není hospodářský růst pro akcie vším. Levná ocenění poskytují v Číně jistou bezpečnost, kterou mohou závidět investoři v USA, Evropě a Japonsku. Narazili jsme na padesát let staré společnosti, které se obchodují za pouhý čtyř – až pětinásobek P/E. Pomalejší růst HDP znamená, že slabší společnosti by měly ukončit činnost, například v přeplněném sektoru expresních dodávek, což zvýší atraktivitu lídrů v oboru. Těžké časy učí společnosti také větší odolnosti. Prozíravé spotřebitelské značky přežily díky tomu, že se přizpůsobily měnícímu se prostředí, a čínský demografický deficit podnítil inovace ve zdravotnictví. Očekávejte, že se objeví další vítězové v oblasti umělé inteligence a energetické transformace – a předběhnou ekonomiku.

Všude dobře, doma nejlíp

„Je přirozené, že investoři v Asii, kteří několik let seděli na penězích, jsou nyní v pokušení honit se za růstem za každou cenu, a to i na už drahých akciových trzích. Nemusí však obětovat příjem kvůli zhodnocení kapitálu. Rozvážnější strategie by mohla vyvážit globální růst s příjmy a zhodnocením z asijských trhů a zároveň zajistit jistou stabilitu, která je v nestálém světě stále důležitějším statkem. Pro asijské investory, kteří hledají něco nového, platí, že nejlépe je doma,“ uzavírá Martin Dropkin.

 

Čtěte více:

Fidelity: Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií
22.07.2024 6:29
Odkupy akcií oznámené japonskými společnostmi letos zřejmě dosáhnou re...
Fidelity: Návrat do budoucnosti s hybridními elektromobily?
25.07.2024 13:33
Spotřebitelé si oblíbili hybridní elektromobily (EV) kvůli nižším nákl...
Fidelity International: Vítězové v oblasti Al, kteří se teprve objeví
31.07.2024 6:31
Jsou to různé nuance umělé inteligence, přičemž existuje řada přístupů...
Fidelity International: Obavy z recese v USA rostou, nicméně fundamenty jsou odolné
12.08.2024 14:24
Nedávná měkká data o pracovních místech v USA a následný propad trhu l...
Fidelity International: Začátek srpna byl pro akcie bouřlivý. Investoři by měli zůstat v klidu
28.08.2024 12:51
Začátek měsíce nám připomněl, že akciové trhy nejdou nahoru po přímce....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
12.09.2024
17:44Pokud se vezme v úvahu, co firmy skutečně vydělávají, není trh svými valuacemi zase tak vzdálen historickým standardům
16:55Výprodej čínských akcií stlačil hlavní index na nejnižší hodnotu od začátku roku 2019
16:53ECB snížila sazby, PPI se ukázalo mírně rychlejší, akcie se drží v plusu  
15:40Obchodníci s ropou čelí novému světu bez čínského býčího faktoru
14:25ECB letos podruhé snižuje sazby, klíčovou na očekávaných 3,65 %. Lagardeová živě: Rizika pro růst jsou soustředěna směrem dolů
13:30Než otevře Wall Street: Moderna, Netgear, Oxford Industries  
12:23Akcie se odrazily a před ECB zůstávají v růstové náladě  
11:40Šéf Unicreditu chce velkou evropskou banku, schopnou konkurovat USA či Číně. Rychlý vstup do Commerzbank Německo překvapil
11:33OpenAI chce od velkých investorů pět mld. USD, oceněna by byla na 150 mld. USD
11:11FIXED.zone teď neroste jak chtěla. Hovoří o změnách trhu i konkurenci, to nejlepší stále vidí před sebou
11:03Agentura IEA snížila prognózu růstu poptávky po ropě, důvodem je Čína
10:00J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Konference pro investory
9:04Rozbřesk: ECB dnes dále uvolní měnové šrouby
8:45Skupina Colt CZ Group s rekordním výsledkem, ECB zřejmě po letní pauze sníží sazby. Futures míří vzhůru  
8:38COLT CZ Group dosáhla výsledků nad výhledem a historicky rekordního kvartálu
6:19Tesla stále elektrickou jedničkou, VW s nadbytečnými kapacitami a autonomní řízení s otazníky
11.09.2024
22:04Americké indexy po inflačních datech hledaly směr  
18:00UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Oznámení o projednání záměru přeměny formou rozdělení odštěpením
17:54Co na akciovém trhu dokázal ChatGPT
17:17Akcie odpoledne obracejí dolů v čele s bankami a při nejasné reakci na data  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:15EMU - Jednání ECB, základní sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:30USA - PPI, y/y