Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity International: Vítězové v oblasti Al, kteří se teprve objeví

Fidelity International: Vítězové v oblasti Al, kteří se teprve objeví

31.07.2024 6:31
Autor: Redakce, Patria.cz

Jsou to různé nuance umělé inteligence, přičemž existuje řada přístupů k umělé inteligenci v rámci různých odvětví a společností. To, jak se bude prostředí umělé inteligence vyvíjet v příštích třech letech, může vypadat zcela jinak než nyní. V důsledku toho si myslím, že je důležité zaměřit se na takové vítěze v oblasti umělé inteligence, kteří nemusí generovat zisky z této technologie dnes, ale budou je generovat v dlouhodobém horizontu, píše ve svém článku portfolio manažer společnosti Fidelity Hyun Ho Sohn poté, co se při své návštěvě Silicon Valley setkal s desítkami firem a seznámil se s nejnovějšími technologickými trendy. Co z cesty podle něj vyplynulo?

Umělá inteligence: Příběh, který má několik rovin

Nebude překvapením, že umělá inteligence nadále ve výzkumu v Silicon Valley dominuje. V Silicon Valley panuje v otázce umělé inteligence (AI) stále radostná nálada. Společnosti do technologií AI investují velké prostředky a pracují s optimistickými prognózami. Co mě však zaujalo, byly drobné nuance a různorodost přístupů v oblasti AI. Znamená to, že jak nekritickým zastáncům, tak zachmuřeným odpůrcům této technologie zřejmě unikají některé detaily příběhu. Umělá inteligence je mnohotvárné odvětví s řadou příležitostí, které vyžaduje speciální přístup k investicím do těchto technologií.

V tuto chvíli je hardware velmi žádaný

Po hardwaru pro umělou inteligenci je poptávka. Hardware poskytuje výkon pro výpočty AI a každá organizace, která chce využívat technologii AI, bude muset investovat do hardwaru, jakým jsou procesory, paměť a úložiště, propojení a datová centra. Nejžádanější jsou přitom grafické procesory, protože se jedná o klíčový technologický prvek v datovém centru umělé inteligence.

Vzhledem k poptávce po hardwaru se software potýká s odsunem na vedlejší kolej, ale to bude pravděpodobně dočasný problém. Zatímco grafické karty poskytují výpočetní výkon, uživatelé umělé inteligence pořád potřebují zbytek IT ekosystému pro celkovou optimalizaci řešení AI. Znamená to, že bychom měli očekávat vyváženější výdaje na hardware a software. To nastane, jakmile se širší IT infrastruktura vrátí do středu zájmu. I v případě výdajů na hardware můžeme časem zaznamenat větší rozmanitost. Výdaje na grafické procesory v současnosti převyšují výdaje na vše ostatní, ale to se může změnit s vývojem alternativních technologií.

V závodě o umělou inteligenci se také může objevit pocit „strachu z toho, že o něco přijdeme“ (FOMO), který bude hnací silou investic do hardwaru. Společnosti nechtějí zůstat pozadu za ostatními při využívání umělé inteligence, nicméně to nezajistí investice, pokud podniky nebudou schopny umělou inteligenci zpeněžit. Velká část poptávky po hardwaru na umělou inteligenci totiž pochází od startupů podporovaných rizikovým kapitálem. Mnohé z těchto startupů nejsou ziskové, a pokud tomu tak bude i nadále, financování rizikovými fondy se zpomalí, což se odrazí na poptávce po hardwaru.

Integrace se liší podle odvětví

V některých odvětvích se podařilo pořídit hardware pro umělou inteligencí, rychle integrovat řešení, a přidat tak hmatatelnou hodnotu do svých operací. Tyto společnosti jsou typicky mediální a jejich obchodním modelům dominují kreativní úkoly, například tvorba obsahu v oblasti hudby, videa a her. Existují také určité pracovní pozice, které jsou snadno schopny využívat technologie umělé inteligence, například pro programování.

V jiných odvětvích je cesta k monetizaci umělé inteligence méně jasná. Podniky, jako jsou finanční služby, zdravotnictví, nadnárodní společnosti, konglomeráty a vlády, jsou velké, provozně různorodé organizace, které nejvíce utrácejí za IT. Umělá inteligence v korporacích nedosáhla výrazně velkého pokroku, když to srovnáváme s našimi loňskými zjištěními. Probíhá spousta testování a zkoušek, ale nedošlo k žádnému zásadnímu průlomu v hledání slušných business casů pro využití AI. Podnikoví zákazníci stále hledají způsoby, jak umělou inteligenci inkorporovat, ale těžko říci, jak dlouho bude tato „objevitelská“ fáze trvat.

Fidelity1

Graf: Velký rozptyl typů organizací využívajících generativní umělou inteligenci

Zdroj: McKinsey, březen 2024. Poznámka: 1363 účastníků průzkumu.

Umělá inteligence přináší změny, i když malé, například v oblasti programování. Technologie AI však stále není vyspělá a její výsledky jsou rozporuplné. Zatímco pro kreativní odvětví to není problém, pro oblasti, kde je přesnost životně důležitá, jako je zdravotnictví, finančnictví, některé průmyslové podniky a státní úřady, to představuje velkou překážku.

Některá z těchto odvětví jsou také striktně regulována, což znamená, že spolehlivost řešení AI musí dosahovat velmi vysokých standardů, aby se splnily požadavky a přesvědčilo to regulační orgány. V případě drobných chyb ve výsledcích mohou být důsledky značné a tyto společnosti by se mohly ocitnout v odpovědnosti za regulační chyby a čelit významným reputačním rizikům. Z těchto důvodů přijímají tito podnikoví zákazníci technologie AI pomaleji.

Investice do umělé inteligence

Trh je v současné době fixován na okamžitý přínos ve společnostech, přičemž v jejich finančních výkazech se objevují přímo související zisky. Tyto společnosti, převážně z oblasti hardwaru a polovodičů, zaznamenaly růst cen svých akcií. Aby si však tyto společnosti udržely růst zisků, budou muset jejich zákazníci být schopni použitou umělou inteligenci komercializovat, což by se v krátkodobém až střednědobém horizontu mohlo ukázat jako složité. Pro investory může být lepší poohlédnout se po společnostech, kde se zisky spojené s AI zatím neprojevují v účetnictví, ale mají potenciál tak učinit v dlouhodobém horizontu.

Společnosti zabývající se datovou infrastrukturou a poradenstvím v oblasti IT se nacházejí v důležitém, ale nedoceněném bodě hodnotového řetězce umělé inteligence. Podniky musí řešit datová omezení, aby mohly co nejlépe využívat AI, což vyžaduje datová řešení a odborné znalosti v dané oblasti. Datoví experti mohou těmto společnostem pomoci s orientací v těchto výzvách, včetně vyvíjejícího se regulačního a právního prostředí AI. Zaznamenal jsem, že mnoho firem spolupracuje s datovými experty, což by se mělo postupně projevit ve výsledcích firem.

V oblasti hardwaru existují někteří výrobci, kteří poskytují komponenty do všech systémů umělé inteligence, takže nejsou závislí na konkrétních technologiích nebo poskytovatelích AI. Například podnikání společnosti TSMC v oblasti výroby polovodičů by mělo přinášet benefity bez ohledu na to, který procesor pro AI na tom bude nejlépe (grafické, centrální nebo speciální procesory) nebo kteří zákazníci se stanou vítězi (Nvidia, AMD nebo hyperskalární cloudové společnosti).

Poskytovatelé cloudových služeb by měli mít prospěch z rozšiřování umělé inteligence, nicméně na ní nejsou zcela závislí, pokud jde o růst. Například podnikání společnosti Amazon v oblasti cloud computingu zvítězí nejen díky tomu, že společnosti přijmou AI a budou mít větší potřeby v oblasti cloud computingu. I bez umělé inteligence musí uživatelé cloudových služeb modernizovat své IT úložiště a stále více využívat cloudové služby.

Vítězové v oblasti Al, kteří se teprve objeví

Umělá inteligence je příběh, který bude trvat mnoho let a různou rychlostí, přičemž vítězové se budou postupně objevovat v průběhu času, a v různých částech ekonomiky. Společnosti se předhánějí v tom, jak umělou inteligenci co nejlépe využít, a v důsledku toho existuje vysoká poptávka například po grafických procesorech, které tuto „objevitelskou“ fázi podporují. Hmatatelné přínosy jsou však zatím spíš nedostupné. V průběhu času se budou různá odvětví a společnosti lišit v tom, jak budou umělou inteligenci přijímat a jak úspěšně ji budou využívat. V důsledku toho bychom se měli snažit pochopit dopad, uplatnění a komercializaci AI případ od případu.

Závod o zpeněžení umělé inteligence způsobil, že firemní rozpočty, které byly určené na inovace, nyní vytlačují širší výdaje na IT. I to se však časem pravděpodobně změní a výdaje na IT by měly být vyváženější. Můžeme si být jisti, že celkové výdaje na technologie časem porostou, vzhledem k tomu, že technologie přinášejí efektivitu. Ta je pro firmy, aby byly konkurenceschopné, klíčová.

Digitalizace a automatizace jsou technologickým vývojem, který stále probíhá a který společnosti zavádějí různými způsoby. Na umělou inteligenci můžeme nahlížet podobně. Je to efektivita podpořená technologiemi, ale tato efektivita je i součástí vývoje technologií.

Autorem komentáře je Hyun Ho Sohna, portfolio manažer FF Global Technology Fund ve společnosti Fidelity International.

 
 

Čtěte více:

Nervozita mezi obchodníky roste, trhy čeká 32hodinové řádění centrálních bank
30.07.2024 13:15
Investoři začaly tento týden hledáním odpovědí na otázky ohledně krátk...
Zisk ropné BP stoupl o 6,5 procenta díky vyšším cenám ropy a zemního plynu
30.07.2024 10:53
Britské ropné společnosti BP vzrostl ve druhém čtvrtletí zisk očištěný...
Dominik Rusinko: Eurozóna dále roste, německá ekonomika se ale opět propadá
30.07.2024 11:32
Ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla mezikvartálně o 0,3 % ...
Čínské podniky měly v červnu na evropském trhu s elektromobily rekordní podíl
30.07.2024 12:46
Čínské automobilové značky měly v červnu na trhu s elektromobily v Evr...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.08.2024
14:37ČNB zpomaluje tempo poklesu sazeb na 25 bps. Guvernér Michl představí argumenty a novou prognózu. Sledujte živě
14:28Chlazení pro GPU Nvidie vytváří potenciální trh za 4,8 mld. USD. Morgan Stanley vybrala akcie, které by z něj mohly těžit  
13:33Moderna (-11 pct pre-market) snižuje výhled kvůli nízkým prodejům v EU a konkurenci na trhu s vakcínami v USA
12:42Analytik k výsledkům VW: Koncern dodal o 7 % méně vozidel, než se očekávalo. Výrazně ztrácí tržní podíl v Číně  
12:22Akciovým býkům uštědřila ránu rostoucí varování před zisky v Evropě
12:08Podmínky v průmyslu se v červenci zhoršily, tempo bylo nejrychlejší od ledna
10:52Akciová rally se v Evropě zadrhla, Amerika jen zpomaluje. Fed nepřekvapil, ale potěšil  
8:59Rozbřesk: Fed ve vyčkávacím módu, ČNB dnes sazby sníží
8:55Výsledky zveřejnila KB, Fed naznačil zářijové snížení sazeb. Odpoledne rozhodne ČNB, Evropa smíšená  
8:42Volkswagenu v pololetí klesl zisk o 11 procent na deset miliard eur
8:01Meta prudce zvýšila čtvrtletní zisk, tržby překonaly očekávání
7:53Komerční bance klesl v pololetí zisk o více než pětinu na 6,3 miliardy Kč
31.07.2024
22:00Fed pomohl Nasdaqu k nejvyššímu růstu od února  
20:00Fed nemění sazby. Powell posílil očekávání snížení sazeb v září
19:30Preview analytika: Co čekáme od výsledků Komerční banky a Erste?  
16:48Boeingu vzrostla čtvrtletní ztráta na desetinásobek a mění šéfa
16:44Mastercard udržel dvouciferné tempo růstu zisků a překonal odhady  
16:38Americké dluhy nejsou zdaleka jen o Spojených státech
16:26Nvidia po přestávce znovu v kondici. Táhne Nasdaq 2 procenta do plusu  
15:31Jakub Blaha: Starbucks svými výsledky zmírnil obavy z většího propadu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m