Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed ve vyčkávacím módu, ČNB dnes sazby sníží

Rozbřesk: Fed ve vyčkávacím módu, ČNB dnes sazby sníží

01.08.2024 8:59
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Americký Fed včera dle očekávání ponechal úrokové sazby beze změny na úrovni 5,25-5,50 %. Pozornost trhů tak směřovala především na doprovodnou komunikaci a tiskovou konferenci Jeroma Powella, které nabídly hned několik holubičích elementů. Dle šéfa Fedu probíhala již na včerejším zasedání vážná debata o snížení sazeb, nakonec ale většinově převážily hlasy pro stabilitu a rozhodnutí FOMC bylo jednohlasné.

První snížení sazeb bude ale na stole v září. J. Powell se sice k žádnému konkrétnímu kroku nezavázal, nicméně signály směrem k příštímu zasedání – např. holubičí revize doprovodného komentáře – byly velmi čitelné. To ostatně ilustruje i pohled na tržní očekávání. Americká křivka nadále plně zaceňuje pokles sazeb o 25bps na zářijovém zasedání, v souhrnu pak v tomto roce počítá s poklesem o 70bps. Směrem k dalším krokům Fedu bychom se měli dozvědět více na tradičním symposiu amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole (22.-24. srpna).

Naproti tomu ČNB dnes půjde s úrokovými sazbami znovu dolů – naším základním scénářem je zvolnění tempa na 25 bazických bodů v kombinaci s opatrnou rétorikou. Ve prospěch tohoto scénáře hovoří nejen poslední komentáře centrálních bankéřů, ale také slabší koruna a stále setrvačné cenové tlaky ve službách. Ve hře je ale i razantnější krok v podobě snížení sazeb o 50bps. Holubičí hlasy budou na jedné straně akcentovat překvapivý návrat inflace na 2% cíl v červnu (které šlo ale primárně za volatilními položkami), na druhé pak nepřesvědčivou výkonnost tuzemské ekonomiky.

Analytický koncensus je nastaven jednohlasně ve prospěch 25bodového poklesu, zatímco peněžní trh je rozpolcen mezi oběma variantami. Očekáváme, že hlasování nebude jednohlasné, ale nakonec převáží názory ve prospěch „jemného ladění“ sazeb. Pokud by se tak nestalo, hlavní obětí bude česká koruna, která by zřejmě bez větších problémů překonala hranici 25,50 EUR/CZK.

TRHY

Koruna

Koruna před dnešním zasedáním ČNB nervózně přešlapuje a pokračuje v oslabování nad 25,40 EUR/CZK. V základním scénáři očekáváme pokles sazeb o 25 bazických bodů, který by v kombinaci s opatrnou rétorikou pravděpodobně mohl vést k umazání části ztrát posledních seancí. Naopak razantnější snížení sazeb o 50bps, kterého se korunový trh evidentně obává, by poslalo kurz české měny nad důležitou psychologickou hranici 25,50 EUR/CZK, nejslabší úroveň od začátku války na Ukrajině.

Eurodolar
Ani včerejší zasedání Fedu pro eurodolar žádné velké vzrušení nepřineslo. Doprovodné komentáře po zasedání vyzněly tak, že směr k prvnímu snížení sazeb v září (trh s ním v zásadě počítá) zůstal zachován a podpořily jej i červencové statistiky z trhu práce v podobě nových pracovních míst dle ADP, které dopadly o něco hůře, než se čekalo (uvidíme, zda je potvrdí páteční payrolls). Červencová inflace v eurozóně naproti tomu překvapila mírně směrem vzhůru a lehce znepokojivý je vývoj jádrové inflace za poslední tři měsíce, ale i zde byl dopad na pár EUR/USD, pokud vůbec nějaký, tak jen krátkodobý.

Dnes trh vyhlíží zejména americký index nákupních manažerů v průmyslu ISM za červenec (v 16:00). Potenciálně nejzajímavější budou ale zítřejší payrolls.

Možná zajímavější, každopádně dlouho nevídané, je utahování měnové politiky v Japonsku, kde se oficiální sazby dostaly na nejvyšší úroveň za 15 let a chystá se i omezení QE. To pomáhá jenu vzdálit se od úrovní naposledy pozorovaných v 80. letech minulého století (!) - na frontě s dolarem posílil v červenci o 7 %.

Akcie
Americké akciové trhy včera zaznamenaly silný růst, když index Nasdaq 100 rostl nejrychlejším tempem za posledních pět měsíců. Vysoký více než 1,5% růst si připsal i S&P 500, zatímco Dow Jones přidal mírných 0,3 %. Kromě Fedu byly v centru pozornosti i korporátní výsledky firem. Zatímco úterní výsledky Microsoftu investory dostatečně nenadchly, společnost AMD svými čísly potvrdila, že polovodičový cyklus je v růstové fázi. Akcie AMD posílily o více než 4 % a výsledky této firmy pomohly v růstu i dalším titulům z tohoto sektoru, jako je Nvidia, Micron nebo Broadcom. Euforii v tomto sektoru nedokázaly zastavit ani zprávy o dalším zpřísňování pravidel pro přístup Číny k AI paměťovým čipům.

 

Čtěte více:

ČNB: Bankám v prvním čtvrtletí stoupl čistý zisk o 22 procent na 25,9 mld. Kč
03.07.2024 15:45
Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí letošního roku stoupl ...
Jan Bureš: Inflace zpět na cíli a v létě bude ještě níž, ČNB bude dál snižovat sazby
10.07.2024 11:05
Ceny v červnu překvapily poklesem o 0,3 % (naše a tržní očekávání +0,2...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
01.08.2024
12:42Analytik k výsledkům VW: Koncern dodal o 7 % méně vozidel, než se očekávalo. Výrazně ztrácí tržní podíl v Číně  
12:22Akciovým býkům uštědřila ránu rostoucí varování před zisky v Evropě
12:08Podmínky v průmyslu se v červenci zhoršily, tempo bylo nejrychlejší od ledna
10:52Akciová rally se v Evropě zadrhla, Amerika jen zpomaluje. Fed nepřekvapil, ale potěšil  
8:59Rozbřesk: Fed ve vyčkávacím módu, ČNB dnes sazby sníží
8:55Výsledky zveřejnila KB, Fed naznačil zářijové snížení sazeb. Odpoledne rozhodne ČNB, Evropa smíšená  
8:42Volkswagenu v pololetí klesl zisk o 11 procent na deset miliard eur
8:01Meta prudce zvýšila čtvrtletní zisk, tržby překonaly očekávání
7:53Komerční bance klesl v pololetí zisk o více než pětinu na 6,3 miliardy Kč
31.07.2024
22:00Fed pomohl Nasdaqu k nejvyššímu růstu od února  
20:00Fed nemění sazby. Powell posílil očekávání snížení sazeb v září
19:30Preview analytika: Co čekáme od výsledků Komerční banky a Erste?  
16:48Boeingu vzrostla čtvrtletní ztráta na desetinásobek a mění šéfa
16:44Mastercard udržel dvouciferné tempo růstu zisků a překonal odhady  
16:38Americké dluhy nejsou zdaleka jen o Spojených státech
16:26Nvidia po přestávce znovu v kondici. Táhne Nasdaq 2 procenta do plusu  
15:31Jakub Blaha: Starbucks svými výsledky zmírnil obavy z většího propadu  
15:24Braňo Soták: Čísla více než dobrá, ale mnoho prostoru proti namlsaným odhadům Microsoft neměl  
13:43Braňo Soták: Překvapení u AMD sice spíše kvalitativní, polovodiče si přesto nejspíš oddechnou  
12:14Výsledky Groupon (-18 %): Snížený výhled na EBITDA zisk byl po právu potrestán  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:45Čína - PMI v průmyslu Caixin
9:30CZ - PMI v průmyslu
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Index ISM v průmyslu
16:00USA - Výdaje ve stavebnictví, m/m