Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB sníží sazby pravděpodobně o 25bps, ale do hry ještě může vstoupit HDP

Rozbřesk: ČNB sníží sazby pravděpodobně o 25bps, ale do hry ještě může vstoupit HDP

29.07.2024 8:52
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Tento týden předpokládáme, že centrální banka sníží sazby o 25bps (zasedání ve čtvrtek 1.8.). I když se může vést debata i o výraznějším 50bps kroku, věříme, že nakonec převáží argumenty pro opatrnější postup, a to ze dvou důvodů. Za prvé, koruna je opět o něco slabší, než předpokládala poslední prognóza (cca o 1 %) a v průběhu podzimních voleb v USA může být spolu se všemi středoevropskými měnami citlivější. Za druhé, i když se výhled na sazby v eurozóně na trzích v posledních týdnech nijak výrazně nezměnil, tržní sazby EURIBOR jsou přeci jen o něco málo výše, než je předpokládala poslední prognóza. A v neposlední řadě, červnová inflace skončila sice viditelně pod prognózou (i v jádrových složkách), ale do značné míry to může být dané také vysokou volatilitou některých položek (potraviny a vybrané služby).

Na druhé straně, mohou zaznít některé z argumentů holubic v bankovní radě v čele s viceguvernérem Fraitem. Ty mohou upozorňovat, že inflace během léta pravděpodobně ještě klesne dál pod cíl. Jejich hlavní obavou ovšem bude, zda ČNB současným nastavením sazeb “nedusí ekonomiku až příliš”? A poslední zprávy v tomto ohledu nevyznívají moc dobře. Po velmi slabých číslech z průmyslu za květen a dalším poklesu podnikatelských nálad v červnu a červenci se zdá být velmi pravděpodobné, že růst ekonomiky bude viditelně zaostávat za předešlou prognózou centrální banky. Otázka je jak moc a na jak dlouho?

Hlavní brzdou je dnes investičně a exportně zaměřený průmysl, který marně čeká v celé Evropě na oživení. Tomu by měl časem pomoci nižší stav zásob a postupný rozjezd spotřeby domácností, který se nejprve projeví na produkci spotřebitelského zboží (elektronika, PC) a následně v investičně-zaměřených odvětvích (strojírenství, stavební materiály). Zdá se však, že to bude trvat déle, než jsme si mysleli my i centrální bankéři.

Pouhé “opoždění” v oživení průmyslu by asi nemělo být výraznějším argumentem pro změnu strategie ČNB. Na druhou stranu, bude záležet na hloubce stávajících problémů v průmyslu a jejich přesahu do zbytku ekonomiky. A k tomu hodně napoví úterní první odhad HDP za Q2 2024, který tentokrát může být v bankovní radě skutečně ostře sledován…


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna vyčkává v letním obchodování na výsledek HDP za druhý kvartál (úterý 30.8.) a zasedání ČNB (čtvrtek 1.8). Globální zisky akcií a relativní stabilita eurodolaru ji ke konci uplynulého týdne poměrně hrály do karet. Teď však potřebuje, aby zítřejší HDP příliš nezklamalo (náš odhad 0,3 % q/q) a na čtvrtečním zasedání nakonec převážily hlasy pro 25bps cut (viz úvodník).

Eurodolar
Eurodolar se v minulém týdnu nepouštěl do větších akcí a stagnoval v relativně úzkém pásmu 1,08-1,09. V tomto týdnu lze však očekávat podstatně větší míru rozkolísanosti, vzhledem k super-nabitému kalendáři. Hlavní událostí bude zasedání Fedu, který sice sazby nezmění, ale může vyslat důležité signály směrem k jejich očekávanému zářijovému poklesu. Pokud by přitom Fed zahrál na viditelně holubičí notu, pro dolar by nešlo o příjemnou zprávu. Pro páteční payrolls platí podobná logika, celkově pak počítáme s dalším zvolněním napětí na trhu práce.
V eurozóně bude pozornost směřovat nejprve na bleskový odhad HDP za druhý kvartál (úterý) a následně na inflační čísla (středa). V prvním případě čekáme jen symbolický mezikvartální růst o 0,1 %, v případě celkové inflace pak lehký nárůst (jádrová beze změny). Zvláště slabá růstová čísla by mohla euro dostat pod tlak, neboť v kombinaci se slabými PMI dávají ECB do rukou argument jít se sazbami v září znovu dolů.

Akcie
Americké trhy v závěru minulého týdne umazávaly nastřádané ztráty. Akcie farmaceutické společnosti Bristol-Myers Squibb narostly o 11,3 % díky nad očekávání dobrým výsledkům. Ty byly tažené především růstem nových produktů jako je lék na anémii Reblozyl nebo lék na srdeční onemocnění Camzyos. Stejně tak se dařilo i v divizi nejstálejšího léku společnosti – Eliquis, který je využíván na ředění krve. Společnost 3M potom narostla dokonce o 23 % díky zvýšenému výhledu na fiskální rok.


Čtěte více:

Jan Bureš: Inflace zpět na cíli a v létě bude ještě níž, ČNB bude dál snižovat sazby
10.07.2024 11:05
Ceny v červnu překvapily poklesem o 0,3 % (naše a tržní očekávání +0,2...
Rozbřesk: Inflace zpět na 2% cíli, ČNB bude dál snižovat sazby, Co napoví americká červnová inflace o zářijovém zasedání Fedu?
11.07.2024 9:06
Spotřebitelské ceny v červnu překvapily poklesem o 0,3 % (naše a tržní...
ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
18.07.2024 14:16
Evropská centrální banka v souladu s očekáváním finančních trhů i pred...
Rozbřesk: MNB srazila sazbu o očekávaných 25 bazických bodů
24.07.2024 9:23
Maďarská centrální banka včera naplnila všeobecná očekávání a snížila ...
Sazby v září o 25 bps dolů?
24.07.2024 18:05
V pondělí jsme se dívali, jak akciový trh v minulosti obvykle reagoval...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.07.2024
12:26Heineken odepsal část čínských aktiv, akcie klesají přes 7 procent
12:16Týden odstartoval dobře pro akcie i dluhopisy  
12:05Philips navýšil zisk nad očekávání. Akcie si připisují 10 pct
11:13HSBC: Politika Fedu je znatelně restriktivní, neutrální sazby leží na podobné úrovni jako před rokem 2020
8:52Rozbřesk: ČNB sníží sazby pravděpodobně o 25bps, ale do hry ještě může vstoupit HDP
8:52O hrozící korekci na Big Techu rozhodnou výsledky čtyř obrů, evropské futures jsou v zeleném  
7:50Bloomberg: Čínské elektromobily vyrobené v Evropě jsou hrozbou pro výrobce v EU
6:34Tyson: Data zatím ukazují, že umělá inteligence může skutečně výrazně zvedat produktivitu
28.07.2024
8:11Víkendář: Guggenheim a ARK Invest – dva velmi rozdílné pohledy na akcie Tesly
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data