Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
O hrozící korekci na Big Techu rozhodnou výsledky čtyř obrů, evropské futures jsou v zeleném

O hrozící korekci na Big Techu rozhodnou výsledky čtyř obrů, evropské futures jsou v zeleném

29.07.2024 8:52
Autor: Redakce, Patria.cz

O hrozící korekci na Big Techu rozhodnou tento týden výsledky technologického kvarteta Microsoft, Meta, Apple a Amazon. Kromě toho zasednou v týdnu také centrální banky v USA, Japonsku a Británii. Erste dostala novou cílovou cenu od Barclays a evropské futures jsou v zelených číslech.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 +0,5 %, FTSE 100 +0,4 % a DAX +0,4 %.

Erste Bank dostala novou cílovou cenu od Barclays ve výši 46 EUR z předchozích 43 EUR při stejném doporučení „equalweight“.

Za něco málo přes dva týdny stáhla prudká rotace z Big Techu index Nasdaq 100 o 8 % dolů, takže je na prahu korekce. Zda se korekci dokážeme vyhnout, záleží pravděpodobně na výsledcích kvarteta společností v celkové hodnotě téměř 10 bilionů dolarů. Investoři se v úterý zaměří na výsledky společnosti Microsoft, následované společnostmi Meta Platforms, Apple a Amazon.com během příštích dvou dnů. Sázky jsou vysoké poté, co bouřlivá rally na Big Techu v první polovině roku přinesla největším společnostem tučné akciové zisky a nafouknuté valuace.

Investoři začínají tento týden zoufalým hledáním odpovědí ohledně krátkodobého vývoje globální měnové politiky poté, co trhy otřásly protichůdné signály z klíčových ekonomik. Ve středu zasedají centrální banky v Tokiu a Washingtonu a ve čtvrtek v Londýně. Obchodníci se snaží rozhodnout, zda Bank of Japan zvýší sazby a kdy a o kolik je sníží Fed. Trhy jsou rozděleny v otázce, zda Bank of England provede první snížení sazeb od pandemie. Inflace ve Spojeném království sice klesla z dvouciferných hodnot před rokem na 2% cíl centrální banky a nezaměstnanost roste, ale růst cen v sektoru služeb je stále vysoký a ekonomika se odrazila od malé recese. A jsou tu také proinflační rizika vzhledem ke snaze o zvýšení příjmů pracovníků. Minimální mzda vzrostla v dubnu o 10 % a nová labouristická vláda se zavazuje, že v příštím roce bude pokračovat v podobném zvýšení a bude prosazovat nadinflační zvýšení mezd až pro 5 milionů pracovníků ve veřejném sektoru.

Zlato je podle nejnovějšího průzkumu Bloomberg Markets Live Pulse nejlepším zajištěním portfolia v případě, že Donald Trump znovu ovládne Bílý dům. Mezi 480 respondenty převažují zastánci žlutého kovu nad těmi, kteří si jako zajištění v případě Trumpova znovuzvolení vybrali americký dolar, v poměru dva ku jedné. Něco málo přes 60 % dotázaných očekává, že dolar nakonec oslábne v případě, že si republikánský kandidát zajistí další prezidentské období. Historie je na jejich straně. Dolar podle Bloombergu klesl o více než 10 %, zatímco spotová cena zlata se během čtyř let Trumpova úřadu zvýšila o více než 50 %. Trumpova platforma daňových škrtů, cel a slabší regulace je na Wall Street vnímána jako inflační a mohla by dokonce donutit Fed k opětovnému zvýšení úrokových sazeb.

Nizozemský nadnárodní pivovarnický koncert Heineken v první polovině letošního roku zaznamenal meziroční pokles provozního zisku o 4,3 procenta na 1,542 miliardy eur (39 miliard Kč). Tržby společnosti vzrostly meziročně o 2,2 procenta na 17,823 miliardy eur (452 miliard Kč). V důsledku poklesu ceny akcií firma odepsala část hodnoty svého 40procentního podílu ve společnosti China Resources Beer. Akcie řady čínských firem totiž zasáhly obavy z nízké poptávky spotřebitelů.

Jihoevropská města včetně Lisabonu, Madridu a Atén zaznamenala v první polovině roku silný růst hodnot rezidenčních nemovitostí, když pokračující krize nabídky povzbudila trh s luxusním bydlením. Z 30 měst analyzovaných realitní firmou Savills Plc zaznamenal Lisabon nejsilnější růst kapitálové hodnoty u špičkových rezidenčních nemovitostí se ziskem 4,2 % především díky přílivu bohatých zahraničních kupců. Amsterdam, Madrid a Atény zaznamenaly nárůst o více než 3 %, podle indexu, který sleduje prvotřídní rezidenční nemovitosti ve městech po celém světě. Růst kapitálové hodnoty v těchto destinacích daleko předčil 0,8% průměr zaznamenaný napříč všemi městy v indexu Savills, který Bloomberg News.


 

Čtěte více:

Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
25.04.2024 10:24
Meta Platforms letos utratí o miliardu dolarů více, než se dříve před...
Vyrostou technologické firmy ze svých vysokých valuací?
19.06.2024 17:16
Při diskusích o historicky vysokých valuacích trhu, a hlavně některých...
Investiční nápady na akciové i sektorové sázky podle portfolio manažera
26.07.2024 6:24
Portfolio manažer Chad Morganlander uvádí několik sektorových a akciov...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
29.07.2024
12:26Heineken odepsal část čínských aktiv, akcie klesají přes 7 procent
12:16Týden odstartoval dobře pro akcie i dluhopisy  
12:05Philips navýšil zisk nad očekávání. Akcie si připisují 10 pct
11:13HSBC: Politika Fedu je znatelně restriktivní, neutrální sazby leží na podobné úrovni jako před rokem 2020
8:52Rozbřesk: ČNB sníží sazby pravděpodobně o 25bps, ale do hry ještě může vstoupit HDP
8:52O hrozící korekci na Big Techu rozhodnou výsledky čtyř obrů, evropské futures jsou v zeleném  
7:50Bloomberg: Čínské elektromobily vyrobené v Evropě jsou hrozbou pro výrobce v EU
6:34Tyson: Data zatím ukazují, že umělá inteligence může skutečně výrazně zvedat produktivitu
28.07.2024
8:11Víkendář: Guggenheim a ARK Invest – dva velmi rozdílné pohledy na akcie Tesly
27.07.2024
8:05Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
26.07.2024
22:00Optimistický závěr týdne  
17:33Fungovalo to dobře a pak najednou vůbec
16:54Akcie se zvedají, ale namísto návratu technologií probíhá rotace do tradiční ekonomiky  
15:59EU oficiálně zahájila řízení se sedmi členskými státy kvůli vysokým deficitům
15:47Rozkol mezi top techy a zbytkem trhu nebyl stabilní. Probíhá hledání nové rovnováhy, soudí exmanažerka Goldman Sachs
13:58Perly týdne: Korekce ano, medvědí trh ne
12:25Jakub Blaha: Automobilky mají za sebou katastrofický týden  
11:50Sabotáže ve Francii na prahu olympijských her: Koordinované žhářské útoky zasáhly železnici
11:46Jak se postavit k technologiím při nynějších korekcích na trhu? Neutíkala bych plošně od velkých i vybírala mezi menšími, říká Rebecca Patterson
11:43Mercedes po poklesu potávky po elektromobilů a slabých prodejích v Číně snižuje výhled

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data