Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vyjednavač Radim Pařík: Donald Trump se změnil po atentátu po prvních deset vět projevu. Struktura jeho osobnosti má dvě části

Vyjednavač Radim Pařík: Donald Trump se změnil po atentátu po prvních deset vět projevu. Struktura jeho osobnosti má dvě části

19.07.2024 15:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Americký exprezident Donald Trump v závěru čtyřdenního republikánského sjezdu v Milwaukee, ve státě Wisconsin, přijal nominaci do prezidentských voleb v listopadu letošního roku. V úvodu svého projevu vyzval ke sjednocení a prohlásil, že chce být prezidentem všech Američanů, pak se podle expertů vrátil k původní rétorice. „Projev Donalda Trumpa byl po střelbě jiný v prvních deseti větách. Hovořil o spojení lidí a spojení Ameriky. Hrdě přijal kandidaturu. Poté se vrátil do svých kolejí, kdy hovořil s nulovým respektem a nulovou pokorou, a tak jak ho známe, nálepkoval Joe Bidena,“ komentuje vystoupení prezidentského kandidáta prezident Asociace vyjednavačů Radim Pařík. Dodejme, že se před víkendem množí spekulace, podle kterých Biden do úvodu příštího týdne kandidaturu v amerických prezidentských volbách složí.

Trump slíbil nový postup, pokud vyhraje prezidentské volby. „Je s podivem, že USA nejsou schopné vygenerovat kandidáta, který by byl více fit,“ doplňuje Pařík. Donald Trump se po střelbě podle Paříka nezměnil, struktura jeho osobnosti má dvě části. „Je to hráč, to znamená, že nedodržuje pravidla. Už to, že zastavil ochranku a začal křičet „Fight!“. Mimochodem, v projevu slovo „fight“ opakoval několikrát. Také je z hlediska vyjednávacího profilu útočník, takže se vzpamatoval o půl vteřiny dříve než ostatní,“ pokračuje Radim Pařík.

„Americký hrdina“ Donald Trump mluvil také o obětech sobotního atentátu. A zmiňoval, mimo jiné, že zajistí, aby američtí číšnici nemuseli danit spropitné. „Tím ukázal, že cílí na všechny vrstvy americké společnosti. Pragmaticky ukázal vše, co chtěli voliči vidět,“ komentuje Pařík vystoupení amerického exprezidenta. 

Na konci svého projevu Trump improvizoval bez čtecího zařízení. Mluvil o tom, co by se stalo, kdyby nevyhrál. „Přesto bylo patrné, že je toporný a nervózní, protože dlouho trvá než tělo po tak zátěžové situaci, jako byl atentát na jeho osobu, vyplaví všechny stresové hormony,“ vysvětluje Pařík. 

Jeho náplast na uchu se stala silným symbolem, stejně jako předtím kšiltovka, nebo u nás v prezidentských volbách flanelová košile. Strategii, kterou si zvolil, nám říká, že americká prezidentská kampaň bude podle Paříka ještě vyhrocenější než doposud. „Také jsme viděli signály, které můžeme považovat za velmi nebezpečné. Pokud by Donald Trump projevoval nenávist, dokázali bychom z toho vyčíst, že mu na některých lidech nebo věcech záleží. On ale projevoval opovržení, které znamená, že mu na nich nezáleží. A z toho v minulosti vždy pramenily největší zločiny. Donald Trump není zločinec, ale sděluje tím, že proti oponentům nebude korektní,“ soudí Pařík.

Politici si stěžují na rozdělení společnosti, tu podle Paříka ale voliči rozdělují sami a Donald Trump to sleduje a bude se snažit využívat princip kontrastu. Bude upozorňovat na to, že se lidem nedaří kvůli daním a inflaci. Donald Trump je podle Paříka výraznou osobností. Jako výrazný a asertivní útočník a hráč se zaměřuje na dosahování cílů. „Okamžitě jde k tomu, co považuje za podstatné, vyvíjí tlak na své okolí, nezdržuje se slušností nebo tím, že by dal prostor někomu jinému,“ říká Radim Pařík. Právě jeho reakce po odpadnutí primárního překvapení a šoku s výkřikem “fight!” byla jeho nejpřirozenější reakcí.

„V takto vypjatých emocionálních situacích, kdy vám jde o život a jste zranění, odsouvá naše tělo náš ‚pomalý‘ logický rozumový mozek na druhou kolej. Řídí nás limbický systém a emoce, abychom přežili,“ popisuje prezident Asociace vyjednavčů: „Můžeme velmi dobře vnímat, jak krátce po útoku zamrzl, následně se rozhlédl, a protože neviděl, s kým by “bojoval”, zachoval se správným způsobem a skryl se. Ve chvíli, kdy měl dojem, že je riziko nižší, přešel do fighting módu,“ míní Pařík.

„Bezprostředně po atentátu jsme v Trumpově obličeji mohli vidět odhodlání, zlost a vztek. Stoprocentně teď bude využívat roli mučedníka. Z hlediska ovlivňování lidí a práce s jejich emocemi to s největší pravděpodobností bude chtít ve svých projevech a jejich stylu využít a ‚zobchodovat‘,“ uzavírá komentář Radim Pařík. 

Vyjednavač Radim Pařík: Donald Trump změnil po atentátu prvních deset vět projevu. Struktura jeho osobnosti má dvě části
 
Radim Pařík je mezinárodní profesionální vyjednavač, lektor, lídr a tlumočník znakového jazyka. Je spoluzakladatelem a prezidentem Asociace vyjednavačů sdružující profesionální vyjednavače po celém světě. V Česku i na Slovensku je zatím jediným osobním žákem obou největších osobností vyjednávání Chrise Vosse a Joe Navarra, a je expertem na řeč těla a odhalování lži. Je také členem prestižního mezinárodního Negotiation Clubu. Firmám pomáhá při náročných jednáních. Ve vyjednávání trénoval agenty tajných služeb. Při složitých vyjednáváních doprovází i vrcholné politiky. Radim Pařík je uznávaným autorem několika knih o vyjednávání. "Umění vyjednat cokoliv" nakladatelství Grada se stala bestsellerem během pěti týdnů od vydání. Je spoluautorem bestselleru „Empathetic Leadership“ Chrise Vosse, který u příležitosti jejího vydání v říjnu letošního roku zavítá do Prahy na konferenci Asociace vyjednavačů.


 
 

Čtěte více:

Trumpovo vítězství je po debatě podle trhů pravděpodobnější, Morgan Stanley radí, jak ho zobchodovat
01.07.2024 15:12
Podle banky Morgan Stanley dělá sílící vyhlídka na Trumpovo vítězství ...
Rozbřesk: Týden ve znamení pauzírující ECB. Atentát na D. Trumpa bez dopadu na trh
15.07.2024 9:03
Minulý týden se na finančních trzích nesl ve znamení inflačních překva...
Trump se oficiálně stal republikánským kandidátem a oznámil jméno viceprezidenta, Evropa míří do červeného
16.07.2024 8:51
Evropské akciové trhy zahájí obchodování poklesem, futures indexu Stox...
Trump řekl, že by si Tchaj-wan měl obranu platit sám, akcie TSMC oslabily
17.07.2024 10:07
Tchaj-wan by měl Spojeným státům platit za obranu, protože jim nic ned...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
16:44Trhy se před víkendem zklidňují, ale akcie zůstávají v červeném  
16:31Spekulace sílí: Biden se do úvodu týdne stáhne z amerických prezidentských voleb?
15:48Vyjednavač Radim Pařík: Donald Trump se změnil po atentátu po prvních deset vět projevu. Struktura jeho osobnosti má dvě části
15:41Technická analýza S&P 500: Růstový trend vykazuje známky únavy  
15:11Technická analýza: TotalEnergies před výsledky zůstává v růstovém kanálu  
14:47O kapacitách rozhodují plynárenské společnosti, uvedl Berlín k obavě Česka
13:58Nejrozsáhlejší IT výpadek v historii. Crowdstrike (-16 %) přiznala chybu a problém prý již vyřešila. Potíže měly banky i burza, aerolinky žádaly globální zastavení letů
13:37Perly týdne: Stále kvalita versus akcie malých společností. Výborní v digitálním světě, amatéři v tom fyzickém
11:39IEA: Globální poptávka po elektřině poroste nejrychleji za téměř 20 let
11:19Komentář analytika: Netflix přidává dalších 8 milionů nových předplatitelů  
10:57Akciové trhy prodlužují pokles, když svět bojuje s výpadky systémů  
10:23KB podepsala memorandum, jehož cílem je odkoupit zbývající podíl v SGEF CR
9:09Bloomberg: Česko obvinilo Německo, že si hromadí plyn určený Česku
9:07Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
8:52Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené  
8:29Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)