Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropské průmyslové oživení se odkládá, nikoliv však na neurčito

Rozbřesk: Evropské průmyslové oživení se odkládá, nikoliv však na neurčito

23.07.2024 9:03
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropský průmysl stále uprostřed roku přešlapoval na místě, což má dopad i na Česko. Slabá červnová průmyslová výroba ukazuje, že oživení domácí průmyslové produkce bude pomalejší a pozvolnější. Přesto jak v Evropě, tak v Česku v oživení poptávky po průmyslovém zboží stále věříme. Hlavním hybatelem by měla být oživující spotřeba domácností, nižší úrokové sazby i postupná redukce zásob. Mezi jednotlivými průmyslovými odvětvími však budou přetrvávat velké rozdíly.

Červnové indexy nákupních manažerů v průmyslu se napříč Evropou zhoršily a na rozdíl od USA, Číny nebo Japonska ukazují v nejbližších měsících na pokračující kontrakci průmyslu. Na vině však podle nás v tuto chvíli zatím není primárně konkurenceschopnost Evropy (ta je problémem pro energeticky nejnáročnější části průmyslu), ale spíše slabší domácí poptávka, daná silnějšími dopady energetické krize na kupní sílu Evropanů. Spotřeba domácností je v USA zhruba 9 % nad úrovní roku 2019, zatímco v eurozóně v průměru zhruba o 1,5 % vyšší (v Česku stále o více než 6 % nižší).

Viditelný pokles inflace spolu s nižšími úrokovými sazbami by měl vést v Evropě k oživení spotřeby těch segmentů průmyslu zaměřených primárně na domácí poptávku (například výrobci elektroniky). Prvotní oživení v průmyslu, pokles zásob a nižší úrokové sazby pak mohou s určitým zpožděním oživit investiční aktivitu evropských podniků, která se pozitivně projeví v dalších odvětvích včetně strojírenství, výroby dopravních prostředků nebo stavebních materiálů.

Do cesty se mohou evropskému průmyslu samozřejmě postavit nové překážky - ať už v podobě nových nákladových šoků (opět zdražující kontejnerová přeprava), geopolitického napětí, nových obchodních střetů či postupné eroze konkurenceschopnosti dalších odvětví (například automotive). Také zatím při pohledu na nové objednávky vidíme pro nejbližší měsíce optimismus jen v hrstce na domácnosti zaměřených sektorů - v Česku meziročně viditelně rostou jen zakázky producentů elektroniky a automotivu. Navíc energetickou krizí nejvíce zasažená odvětví (zpracovatelé kovů, chemický průmysl) hlásí přetrvávající strukturální potíže. Na druhou stranu, klesající inflace, nižší úrokové sazby a nižší stavy zásob se postupně budou stávat realitou, která věští evropskému i českému průmyslu o něco příznivější konec roku.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se relativně líně pohybuje v pásmu 25,20-25,30 EUR/CZK. Bez výraznějších domácích impulsů předpokládáme dál v tomto týdnu poklidné letní obchodování, na kterém se mohou eventuálně lehce podepsat zítřejší výsledky červencových podnikatelských nálad v evropském průmyslu (viz úvodník).

Eurodolar
Eurodolarový trh úspěšně ignoruje americké politické dění a setrvává ve velmi poklidném prázdninovém módu.
Dnes budou ve hře jen data druhé až třetí kategorie, takže trh si spíše počká na zítřejší evropská PMI či možná až na čtvrteční údaje o americkém HDP.

Regionální Forex
Dnes odpoledne zasedá maďarská centrální banka (MNB), která by měla opět snížit oficiální úrokové sazby o dalších 25 bazických bodů, čímž by se hlavní sazba měla dostat na úroveň 6,75 %. MNB původně s červencovou redukcí sazeb příliš nepočítala, ale překvapivě nízká červnová inflace (3,7 % meziročně), relativně silný forint a vládní příslib k fiskální konsolidaci ze strany vlády další uvolnění měnové politiky v Maďarsku umožní. S redukcí sazeb se plně počítá, takže forint by rozhodnutí nemělo výrazně překvapit. Nárůst volatility by eventuálně mohl mít následný komentář MNB či tisková konference viceprezidenta centrální banky Viraga. My však počítáme s tím, že MNB zůstane relativně obezřetná.

Akcie
Americké akciové trhy se po sérii výprodejů dokázaly konečně vzpamatovat a tento prudký výběr zisků přerušit. Index Nasdaq 100, který v minulém týdnu ztratil 4 %, se z nejhoršího týdenního výsledku za poslední tři měsíce zotavil přímo ukázkově a připsal si přibližně 1,5% růst. Alphabet a Tesla včera prudce rostly o více než 2 %. Z technologických firem našly půdu po nohama akcie Nvidia, AMD nebo Meta. Z top technologických akcií si výraznější zisky nepřipsaly pouze Amazon a Apple. Ve volném pádu pokračovaly akcie technologické společnosti Crowdstrike, které prohloubily svou dvoudenní ztrátu již na více než 20 %. V rámci indexu S&P 500 se mezi nejslabšími tituly dne ocitly akcie Verizon, propad tohoto titulu o 6 % byl možná až příliš krutý.


 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
19.07.2024 9:07
Evropská centrální banka včera podle očekávání ponechala svou hlavní s...
Rozbřesk: Dopady IT výpadku na globální ekonomiku a Biden hodil ručník do ringu
22.07.2024 9:05
Problémy s nasazením nové verze bezpečnostního systému CrowdStrike och...
Týdenní výhled: Bidenovo odstoupení ještě neznamená obrat. Začínají reportovat velké techy. Americká ekonomika má za 2Q zrychlit
22.07.2024 12:53
Joe Biden odstoupil z kandidatury pro americké prezidentské volby a ot...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.07.2024
10:34Porsche oznámilo zpomalení výroby a pokles ziskovosti, akcie klesají nejvíc v historii
10:02Centrální bankéř Frait se bude rozhodovat mezi snížením sazeb o 25 či 50 bps. Nebojí se výraznějšího. Korunu vidí slabší proti fundamentům
9:03Rozbřesk: Evropské průmyslové oživení se odkládá, nikoliv však na neurčito
8:54Evropa zahájí smíšeně, Harris získala na svou kandidaturu historicky nejvyšší částku  
6:12Stratéžka Invesco: Mohl by Fed snížit úrokové sazby v roce 2024 dvakrát?
22.07.2024
22:00Přeprodané technologické tituly přilákaly kupce  
17:23Snižování sazeb: Jak na něj obvykle reaguje akciový trh?
17:02Technologie před výsledky slušně rostou, Evropa tentokrát drží krok  
16:09Varta už nenastartuje? Akcie ztratily 80 %, restrukturalizace má vymazat stávající akcionáře a vést k delistingu. Ovládnout firmu nabízí Porsche
14:32Je čas připravit se na medvědí trh, myslí si stratég Bank od America  
14:01Zadlužení EU se v prvním čtvrtletí zvýšilo na 82 procent HDP, roste i v Česku
12:53Týdenní výhled: Bidenovo odstoupení ještě neznamená obrat. Začínají reportovat velké techy. Americká ekonomika má za 2Q zrychlit  
12:02Akcie otáčejí vzhůru hlavně v Evropě. Kromě politiky zůstávají klíčovým tématem výsledky  
10:37Čínská centrální banka srazila klíčové úrokové sazby, vyrazila na podporu ekonomiky
9:21Ryanair varuje, že se po propadu zisku ani letní sezóna nejspíš nevydaří. Klesá příjem z letenky, zákazníci víc šetří
9:05Rozbřesk: Dopady IT výpadku na globální ekonomiku a Biden hodil ručník do ringu
8:52Biden odstoupil z prezidentských voleb v USA a podpořil Harrisovou. Čína snížila sazby, futures míří výše  
8:42GEVORKYAN chystá akvizici v jižní Evropě
6:29Fidelity: Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií
21.07.2024
20:44Biden odstoupil z amerických prezidentských voleb a podpořil Harrisovou

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m