Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září

Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září

19.07.2024 9:07
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropská centrální banka včera podle očekávání ponechala svou hlavní sazbu na 3,75 %. Centrální banka si tak hned při první příležitosti vybrala pauzu v cyklu uvolňování měnové politiky. Směrem k zářijovému zasedání byla ECB extrémně úsporná – v rámci strategie „závislosti na příchozích datech“ se k žádnému konkrétnímu kroku nezavázala, ani trhům nevyslala jasnější signály. 

Hlavním důvodem pro stabilitu sazeb je absence významnějších makro čísel od posledního zasedání. Ty dostupné jsou dle centrální banky v souladu s poslední prognózou, resp. střednědobým inflačním výhledem. Zatímco v květnu mírně vzrostla jádrová inflace v eurozóně z důvodů jednorázových faktorů, v červnu došlo k opětovné stabilizaci. Mzdová dynamika zůstává nadále zvýšená, její proinflační impuls je však tlumený poklesem ziskovosti podniků. Celkově jsou ale domácí cenové tlaky dle ECB stále významné, kvůli čemuž zůstane inflace nad 2% cílem po velkou část příštího roku. 

Centrální banka tak zatím nemá důvod spěchat se sazbami směrem dolů. Je ale zřejmé, že v rámci Rady guvernérů panuje koncensus ohledně trajektorie sazeb, konkrétní kroky jsou však zatíženy vysokou mírou nejistoty. Před zářijovým zasedáním bude mít ECB k dispozici tři zásadní čísla – data k produktivitě (14.8.), mzdy (22.8.) a jednotkové pracovní náklady a zisky (6.9.). 

Našim základním předpokladem je 25bodové snížení sazeb v září, kdy bude mít Rada guvernérů k dispozici novou prognózu. Ta se s návratem k vpřed hledící měnové politice stává opět důležitým vodítkem pro rozhodování o kalibraci úrokových sazeb. Nejedná se nicméně o „done deal“, zvláště pokud by negativně překvapila mzdová dynamika nebo inflace. Do konce roku by pak mohla centrální banka přidat ještě jedno standardní snížení sazeb, což je scénář, se kterým jsme v tuto chvíli zajedno s peněžním trhem. V první polovině roku 2025 pak očekáváme pokles depozitní sazby na námi odhadovou neutrální úroveň 2,75 %.


*** TRHY ***

Koruna

Tuzemská měna končí týden lehce pod hranicí 25,30 EUR/CZK. Včerejší zasedání ECB dopadlo zcela dle očekávání a tak ani korunový trh neměl důvod k vyšší rozkolísanosti. Domácí makro kalendář je dnes prázdný a podobně tomu bude (s výjimkou konjunkturálních průzkumů) i v tom příštím. Největší pozornost tak bude směřovat na příchozí komentáře centrálních bankéřů před srpnovým měnově-politickým zasedáním, stejně jako vývoji na globálních trzích.

Eurodolar

Dolar získává lehce půdu pod nohama a to přesto, že přicházející data z amerického trhu práce jsou spíše horší. Na druhou stranu euro nic nevytěžilo ze včerejšího zasedání ECB. Centrální banka se odmítla jakkoliv zavázat k dalším krokům a hodlá čekat na příchozí data. 

V kontextu výstupů ze zasedání ECB je pak pro eurodolar důležitá zmínka Ch. Lagardeové, že se obává dezinflačních dopadů nové obchodní války. K tomu je třeba dodat, že republikánský kandidát na prezidenta D. Trump shodou okolností ve své včerejší akceptační řeči právě vyzdvihl cla a další pobídky, které mají ochránit ekonomiku, přičemž specificky vyzdvihl automobilový průmysl. Toto téma je pro eurodolar velmi nepříjemné, neboť automobilky jsou stále páteří evropského průmyslu.



Čtěte více:

Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu
19.07.2024 5:57
United Airlines se sice nepotýká s velkými problémy, ale podobně jako ...
Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
19.07.2024 8:29
Komerční banka, a.s. IČ 45317054 Společnost Komerční banka, a.s. zveř...
Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené
19.07.2024 8:52
Komerční banka jedná o akvizici SG Equipment Finance Czech Republic. E...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.07.2024
11:19Komentář analytika: Netflix přidává dalších 8 milionů nových předplatitelů  
10:57Akciové trhy prodlužují pokles, když svět bojuje s výpadky systémů  
10:23KB podepsala memorandum, jehož cílem je odkoupit zbývající podíl v SGEF CR
9:59Výpadky v IT infrastruktuře zasáhly napříč světem burzu i banky. Aerolinky žádají globální zastavení letů. Microsoft -3 %, Crowdstrike -14 %
9:09Bloomberg: Česko obvinilo Německo, že si hromadí plyn určený Česku
9:07Rozbřesk: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
8:52Biden čelí čím dál většímu tlaku na odstoupení, Británie si chce posvítit na stínové ropné tankery a futures jsou smíšené  
8:29Komerční banka, a.s.: KB uzavřela Memorandum s cílem akvizice zbývajího podílu v SGEF CZ
5:57Technická analýza: Nadbytek kapacit United Airlines je brzdou růstu  
18.07.2024
22:00K výprodejům na Wall Street se tentokrát již přidal i Dow Jones  
17:49František Kronus: Korekce na technologiích a začátek výsledkové sezóny
17:02Wall Street začala nadějně, ale růst vyprchal. ECB bez překvapení  
16:10Inflační benevolence a sazby a měnové kurzy v příštím roce – scénář Commerzbank
16:06Technická analýza: Exxon Mobil se rozhoupal k růstu  
15:34Evropský parlament potvrdil Ursulu von der Leyenovou v čele EK
15:30Dominik Rusinko: ECB pauzíruje, úrokové sazby sníží v září
15:01Jakub Blaha: Alcoa se překlápí do zisku díky vyšším cenám hliníku a oxidu hlinitého  
14:16ECB nemění sazby. Lagardová vidí rizika pro vývoj ekonomiky směrem dolů a rozhodnutí v září jako otevřené. Euro začalo ztrácet
12:45Bloomberg: Ukrajina obnovila jednání s věřiteli o restrukturalizaci dluhu
12:41Marks o investování: Do problémů lidi nedostává to, co neví, ale to, co ví úplně jistě. A není to pravda

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
1:30JP - CPI, y/y
7:30Evolution AB (06/24 Q2)
7:45Boliden AB (06/24 Q2)
8:00Yara International ASA (06/24 Q2)
13:00American Express Co (06/24 Q2)
13:00Schlumberger NV (06/24 Q2)