Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Biden odstoupil z amerických prezidentských voleb a podpořil Harrisovou

Biden odstoupil z amerických prezidentských voleb a podpořil Harrisovou

21.07.2024 20:44, aktualizováno: 22.7. 8:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Americký prezident Joe Biden odstupuje ze své kandidatury za znovuzvolení prezidentem Spojených států. Chce se nyní soustředit na své povinnosti po zbytek funkčního období. Biden to dnes uvedl v prohlášení na sociální síti X. Biden vyjádřil plnou podporu viceprezidentce Kamale Harrisové, aby se stala prezidentskou kandidátkou Demokratické strany pro listopadové volby. Biden naplnil spekulace, které se stupňovaly před víkendem a které jsme popsali také na Patria.cz.

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem.

"Myslím, že je v nejlepším zájmu mé strany a mé země, abych odstoupil a soustředil se pouze na prezidentské povinnosti po zbytek svého funkčního období," napsal Biden s tím, že další podrobnosti ke svému rozhodnutí oznámí v nejbližší době.

"Demokraté - je čas se spojit a porazit Trumpa. Udělejme to," napsal Biden s odkazem na republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa.

Harrisová chce být prezidentkou a porazit Trumpa

Americká viceprezidentka Kamala Harrisová podle agentur uvedla, že bude usilovat o prezidentskou nominaci Demokratické strany pro listopadové volby. Dodala, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby porazila kandidáta republikánů Donalda Trumpa. Prezidentu Joeovi Bidenovipoděkovala za podporu. Jeho rozhodnutí označila za vlastenecké a nesobecké. "Jsem poctěna prezidentovou podporou a hodlám si tuto nominaci zasloužit a získat ji," uvedla Harrisová v písemném prohlášení. Slíbila také, že udělá vše, co bude v jejích silách, aby sjednotila Demokratickou stranu a Spojené státy a porazila Trumpa a jeho "extrémní program". "Společně budeme bojovat. A společně zvítězíme," uvedla.

Biden záhy po svém prohlášení o odstoupení uvedl, že Harrisová má pro boj o Bílý dům jeho plnou podporu. Podle něj bylo rozhodnutí v roce 2020 vybrat si Harrisovou za kandidátku na viceprezidentku tím "nejlepším, jaké udělal".

Devětapadesátiletá Harrisová by se stala první černoškou v historii země, která by stanula v čele kandidátky velké strany na prezidentku USA, uvedla agentura Reuters. Podle ní není jasné, zda nyní Harrisovou vyzvou na souboj o demokratickou nominaci jiní vysoce postavení členové strany. Kromě ní se v posledních dnech spekulovalo jako o možných uchazečích o nominaci o guvernérovi Kalifornie Gavinovi Newsomovi, guvernérce Michiganu Gretchen Whitmerové či ministrovi dopravy Petovi Buttigiegovi.

Jednaosmdesátiletý Biden čelil v posledních týdnech tlaku zevnitř své Demokratické strany na odstoupení z boje o Bílý dům v souvislosti s nepovedeným výkonem v červnové debatě s Trumpem. Ta rozvířila otázky o jeho zdravotním stavu a schopnostech zvládat po další roky náročnou funkci.

Demokraté po Bidenově odstoupení vybrali skoro 50 milionů

Odstoupení amerického prezidenta Joea Bidena z boje o znovuzvolení přineslo obrat ve schopnosti Demokratické strany vybírat peníze na kampaň. Její hlavní zprostředkovatel příspěvků oznámil, že neděle je v tomto směru nejúspěšnějším dnem aktuálního volebního cyklu. Americká média mezitím informují, že peníze vybrané dříve na Bidenovu kampaň jsou již pod kontrolou jeho viceprezidentky a pravděpodobné nové kandidátky demokratů Kamaly Harrisové.

Demokraté po Bidenově odstoupení vybrali skoro 50 milionů dolarů (1,16 miliardy Kč), oznámila platforma ActBlue, která pro stranu zprostředkovává příspěvky. "Drobní dárci jsou motivovaní a připravení zapojit se do těchto voleb," uvádí na sociální síti X.

V uplynulých týdnech měl Biden s výběrem příspěvků problémy v návaznosti na svůj špatný výkon v televizní debatě se svým republikánským rivalem Donaldem Trumpem. Mnozí velcí sponzoři demokratů následně Bidena vyzvali k ukončení kandidatury a někteří dokonce avizovali, že pozastavují své příspěvky, dokud tak neučiní.

V několika hodinách po Bidenově nedělním oznámení, že nebude kandidovat a že podporuje prezidentskou kandidaturu Harrisové, již někteří dárci vystoupili na podporu viceprezidentky. Vzácné prohlášení přišlo od Karly Jurvetsonové, která v posledních letech demokratům darovala přes 40 milionů dolarů, napsal deník The New York Times (NYT). "Od této chvíle až do dne voleb budu pracovat na tom, aby byla Harrisová zvolena," řekla americká lékařka a filantropka, která je považována za jednoho z hlavních sponzorů Demokratické strany.

Přikládáme textaci oficiálního prohlášení amerického prezidenta Joea Bidena (překlad ČTK):

Moji drazí Američané,

Za posledních tří a půl let jsme jako národ dosáhli velkého pokroku.

Amerika má nejsilnější ekonomiku na světě. Provedli jsme historické investice do obnovy naší země, snížili jsme náklady na léky na předpis pro seniory a rozšířili dostupnou zdravotní péči pro rekordní počet Američanů. Poskytli jsme naléhavou péči milionu veteránů vystaveným toxickým látkám. Schválili jsme první zákon o bezpečnosti zbraní za posledních 30 let. Jmenovali jsme první Afroameričanku na Nejvyšší soud. A schválili jsme nejvýznamnější klimatickou legislativu ve světových dějinách. Amerika nikdy nebyla lépe připravena vést, než je tomu dnes.

Vím, že nic z toho by nebylo možné bez vás, amerického lidu. Společně jsme překonali pandemii, která se vyskytuje jednou za století, a nejhorší ekonomickou krizi od Velké hospodářské krize. Ochránili a zachovali jsme naši demokracii. A oživili a posílili jsme naše spojenectví po celém světě.

Bylo mi největší ctí v životě sloužit jako váš prezident. A i když bylo mým záměrem usilovat o znovuzvolení, věřím, že je v nejlepším zájmu mé strany a země, abych ustoupil a zaměřil se výhradně na plnění svých povinností prezidenta po zbytek svého mandátu.

Ještě v tomto týdnu seznámím národ s dalšími podrobnostmi svého rozhodnutí.


Prozatím mi dovolte vyjádřit nejhlubší vděčnost všem, kteří tak tvrdě pracovali na mém znovuzvolení. Chci poděkovat viceprezidentce Kamale Harrisové za to, že mi přitom byla mimořádnou partnerkou. A dovolte mi vyjádřit své srdečné poděkování americkému lidu za důvěru, kterou jste ve mne vložili.

Dnes věřím tomu, čemu jsem věřil vždy: že neexistuje nic, co by Amerika nedokázala, pokud spolupracujeme. Musíme jen mít na paměti, že jsme Spojené státy americké.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Spekulace sílí: Biden se do úvodu týdne stáhne z amerických prezidentských voleb?
19.07.2024 16:31
Úřadující americký prezident Joe Biden, kandidující ve volbách pro dal...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
22.07.2024
17:23Snižování sazeb: Jak na něj obvykle reaguje akciový trh?
17:02Technologie před výsledky slušně rostou, Evropa tentokrát drží krok  
16:09Varta už nenastartuje? Akcie ztratily 80 %, restrukturalizace má vymazat stávající akcionáře a vést k delistingu. Ovládnout firmu nabízí Porsche
14:32Je čas připravit se na medvědí trh, myslí si stratég Bank od America  
14:01Zadlužení EU se v prvním čtvrtletí zvýšilo na 82 procent HDP, roste i v Česku
12:53Týdenní výhled: Bidenovo odstoupení ještě neznamená obrat. Začínají reportovat velké techy. Americká ekonomika má za 2Q zrychlit  
12:02Akcie otáčejí vzhůru hlavně v Evropě. Kromě politiky zůstávají klíčovým tématem výsledky  
10:37Čínská centrální banka srazila klíčové úrokové sazby, vyrazila na podporu ekonomiky
9:21Ryanair varuje, že se po propadu zisku ani letní sezóna nejspíš nevydaří. Klesá příjem z letenky, zákazníci víc šetří
9:05Rozbřesk: Dopady IT výpadku na globální ekonomiku a Biden hodil ručník do ringu
8:52Biden odstoupil z prezidentských voleb v USA a podpořil Harrisovou. Čína snížila sazby, futures míří výše  
8:42GEVORKYAN chystá akvizici v jižní Evropě
6:29Fidelity: Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií
21.07.2024
20:44Biden odstoupil z amerických prezidentských voleb a podpořil Harrisovou
8:01Víkendář: Bank of America u Applu věří v nárůst přechodů na nové modely, volby pro akciový trh nepovažuje za tak důležité
20.07.2024
8:01Víkendář: Apple jako top volba od Morgan Stanley
19.07.2024
22:01Hlavní zámořské indexy nedokázaly uzavřít týden růstem  
17:33Tržní koncentrace na extrémech. Mění se některé tržní mechanismy?
16:44Trhy se před víkendem zklidňují, ale akcie zůstávají v červeném  
16:31Spekulace sílí: Biden se do úvodu týdne stáhne z amerických prezidentských voleb?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data