Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Z miláčka finančního světa středobodem obav. Japonsko prochází turbulentní proměnou

Z miláčka finančního světa středobodem obav. Japonsko prochází turbulentní proměnou

07.08.2024 15:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Za méně než týden Japonsko zcela převrátilo světová očekávání ohledně svých trhů a ekonomiky. Více než rok byla tato země miláčkem finančního světa. Její slabá měna vytlačila akciový trh na rekordní maxima a po desetiletích znovu rozdmýchala inflaci. Poté Bank of Japan minulou středu zvýšila sazby a guvernér Kazuo Ueda naznačil, že v tom hodlá pokračovat, což pomohlo vyvolat prudký nárůst na jenu a divoké výkyvy na globálních trzích. Obchodníci a investoři tak byli nuceni opustit strategie založené na makroekonomickém názoru, že tato japonská měna zůstane slabá a že úrokové sazby neporostou příliš rychle.

„Toto je pro trhy bezpochyby naprosto nová půda. Všichni usilovně přemýšlí, protože BOJ se zdá být pekelně odhodlaná vymanit se z let politiky nulových nebo záporných sazeb,“ řekl Stephen Miller, konzultant ve společnosti Grant Samuel Funds Management a bývalý manažer fondu BlackRock. "Japonsko je nyní v centru nových obav napříč vším - akciemi, dluhopisy, jenem, úvěry,… vším."

jap

A také volatilita prochází napříč všemi japonskými trhy. Index Nikkei 225 v pondělí utrpěl největší propad od roku 1987, aby se následující den vrátil o 10 % nahoru. Tyto výkyvy mají důsledky pro politiku země i domácnosti, protože otřesy na trhu by mohly ovlivnit důvěru spotřebitelů a choulostivý exit Japonska z deflace. K obavám investorů přispěla navíc dnešní zpráva, kdy viceguvernér BOJ Šiniči Učida řekl, že centrální banka nezvýší sazby, dokud budou trhy nestabilní, načež japonský jen oslabil o více než 2 %.

„Rizikem je, že spotřeba i investice se odloží kvůli zvýšené nejistotě na trzích,“ řekl Hirofumi Suzuki, hlavní devizový stratég v Sumitomo Mitsui Banking. „Pokud se to protáhne, mohlo by to ovlivnit chování podniků a také domácností."

Úvodní historický výprodej na trhu naznačuje, že obchody doufající v zisk ze slabého jenu a širokého oživení japonských akcií zažily podle analytiků výplach. Nárůst jenu vykolejil také jednu z nejziskovějších tržních strategií tohoto roku – tzv. carry trades, které zahrnují úvěry v japonské měně k investicím do jiných globálních aktiv. Oživení na jenu bylo budíkem pro výběr zisků z těchto obchodů a uzavírání pozic, což ještě zhoršilo růst této měny.

jap2

„Tato přehnaná reakce ve srovnání s předchozími případy obchodů typu carry trade, které se rychle otočily, naznačuje, že v Japonsku je ve hře více než jen obavy z recese. A pokud bude pokračovat, mohla by mít globální důsledky,“ domnívá se Wei Li, globální hlavní investiční stratég společnosti BlackRock.

Politici a obchodní lídři se snaží uklidnit obavy z důsledků návratu k normálním úrokovým sazbám, přičemž dnešní komentáře Učidy o držení sazeb během volatilních trhů jsou krokem zpět oproti jestřábímu postoji Uedy z předchozího týdne. Kromě toho se úředníci snaží zmírnit dopad divokých výkyvů trhu jak na drobné investory, tak na širší investiční účty osvobozené od daně v rámci iniciativy, která má povzbudit lidi, aby od března přesunuli na trh část z více než 1 trilionu jenů (6,8 bilionu dolarů) uloženého na bankovních účtech.

Zahraniční investoři, kteří zůstali, budou pravděpodobně mít delší horizont a zaměření na společnosti, které dbají na reformy, obchodní růst a řízení rozvahy. „Myslím, že jde o trh, který by nyní měl vyhovovat fundamentální analýze zdola nahoru, spíše než shora dolů,“ řekl Pelham Smithers, jehož firma sídlící v Londýně nabízí průzkum asijských společností se zaměřením na Japonsko. "Do budoucna jde o zajímavou dobu, pokud si vybíráte konkrétní akcie."

Objevuje se názor, že krok BOJ byl chybný a ovlivněný politickým tlakem, kdy několik prominentních politiků v posledních týdnech upozornilo na slabý jen. To by mohlo ohrozit vztah mezi japonskou vládou a centrální bankou a ovlivnit snahu premiéra Fumia Kišidy být příští měsíc znovu zvolen do čela japonské vládnoucí strany, řekl Takudži Aida, hlavní ekonom Credit Agricole.

Ostatní ale krok BOJ podpořili. Christopher Willcox, vedoucí obchodního a investičního bankovnictví ve společnosti Nomura Holdings řekl, že zvýšení sazeb bylo správným rozhodnutím vzhledem k makroprostředí země a že obrat od desetiletí politiky snadného vydělávání peněz musel být zákonitě problémový. "Vždy věděli, že uvolnění bude velmi obtížné," podotkl Willcox. "Takže si myslím, že BOJ to hraje extrémně chytře."

Pokles na trhu by také mohl vyvolat růst zpětných odkupů akcií, když regulátoři a zahraniční investoři prosazují, aby firmy přijaly vstřícnější politiku vůči akcionářům, a kdy by společnosti mohly využít nižší ceny akcií. "Tato příležitost je jedinečná," podotkl Atul Goyal, analytik ve společnosti Jefferies. "Výprodej vytváří příhodný okamžik, protože některé společnosti se chystají oznámit výsledky a mají schůze představenstva, a tak je možné, že některé z nich oznámí velké zpětné odkupy."

Zatímco všichni hledají příležitosti v novém prostředí vytvořeném BOJ a z toho plynoucích tržních turbulencí, existuje tu široká shoda, že investoři budou muset přehodnotit, co si mysleli, že o této zemi vědí. „Jediná rada je zahodit všechny rady, které jste po desetiletí měli,“ zakončil Miller.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Japonský akciový index dnes uzavřel obchodování na novém rekordu
04.07.2024 10:38
Japonský akciový index Nikkei 225 uzavřel dnešní obchodování na rekor...
Japonský akciový index Nikkei 225 poprvé překročil hranici 42.000 bodů.
11.07.2024 9:26
Japonské akcie pokračují v lámání rekordů, jejich hlavní index Nikkei ...
Fidelity: Japonské společnosti na rekordních úrovních ve zpětném odkupu akcií
22.07.2024 6:29
Odkupy akcií oznámené japonskými společnostmi letos zřejmě dosáhnou re...
Japonská centrální banka zvýšila základní sazbu na 0,25 procenta
31.07.2024 9:36
Měnový výbor japonské centrální banky (BOJ) na závěr dvoudenního zased...
Týdenní výhled: Co přeruší panické výprodeje akcií?
05.08.2024 12:42
Akciové trhy vstupují do nového týdne pádem. Během dopoledne sledujeme...
WSJ: Propady na burzách jako začátek zúčtování s érou levných peněz?
06.08.2024 14:32
Po dlouhém období experimentování s levnými penězi možná přichází éra ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.08.2024
22:02Inflace v USA na 3letých minimech a Alphabet v potížích  
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y