Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Volby do Evropského parlamentu přinesly posílení antisystémových stran

Rozbřesk: Volby do Evropského parlamentu přinesly posílení antisystémových stran

10.06.2024 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Víkendové volby do Evropského parlamentu přinesly vzestup antisystémových stran – ať již jde o zisky AfD v Německu nebo Národního sdružení Marine Le Penové ve Francii, na které prezident Macron zareagoval rozpuštěním parlamentu a vyhlášením předčasných voleb. V Česku překvapila koalice Přísahy a Motoristů, stejně jako komunisté (Stačilo!). Z pohledu formování nového EP je důležitý solidní výsledek lidovecké frakce EPP (184 křesel), který otevírá dveře pro druhé funkční období šéfky komise Ursuly Von der Leyenové.

Bezprostřední dopad voleb do EP na trhy bývá tradičně omezený, nicméně hned z rána ztrácí euro vůči dolaru asi půl procenta. Svou roli však mohou sehrát i dozvuky pátečního obchodování, především překvapení v podobě dat z amerického trhu práce. Nad očekávání silná payrolls (+272 tis. vs. +180 tis.) totiž v kombinaci s rychlejší mzdovou dynamikou v USA vyvolaly razantní tržní reakci, jejímž výsledkem byl nárůst rizikové averze a propad eurodolaru po 1,08 EUR/USD.


Evropské volby se v Česku staly hlasem proti vládě, soudí politologové - https://t.co/xQVhnIMrnh pic.twitter.com/XjkBi4i0pq

Silná data z amerického trhu práce nejsou příjemnou zprávou pro Fed, jež bude zasedat ve středu. Na rozdíl od ECB zůstanou sazby v Americe beze změny, neboť cenové tlaky zůstávají stále až příliš silné a setrvačné. To by ostatně měla potvrdit i květnová inflace (středa) – koncensus očekává meziměsíční jádrovou inflaci na silných +0,3 %, v meziročním srovnání pak její lehké zvolnění na 3,5 %. V případě Fedu budou trhy zajímat především tzv. dot plos, neboli projekce úrokových sazeb jednotlivých členů FOMC. Ti počítají v tomto roce stále s trojím snížením sazeb, pravděpodobná je však revize na jeden až dva 25bps “cuty”.

Také v tuzemsku je makro kalendář nabitý. Zatímco v minulém týdnu rezonovala zejména nad očekávání svižná mzdová dynamika za první kvartál, v úterý bude hrát prim výsledek inflace za květen. Ta dle našeho odhadu meziročně mírně zvolnila z 2,9 % na 2,7 %. Tržní koncensus je nastaven na 2,8 %, ČNB očekává 2,5 %. Z pohledu centrální banky bude důležitý pohled do struktury inflace, resp. stále svižně zdražujících služeb, které jsou jedním z hlavních proinflačních rizik. Právě ta budou hlavním důvodem, proč ČNB na červnovém zasedání dle našeho názoru sníží sazby již pouze o 25bps.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna v minulém týdnu posilovala pod 24,60 EUR/CZK, páteční budíček v podobě nad očekávání silných payrolls v USA a rostoucí averze k riziku, resp. posilujícím dolarem se ji však logicky nezamlouvala. V tomto týdnu bude hrát na domácím poli prim výsledek květnové inflace (viz úvodník). Náš odhad meziročního zvolnění na 2,7 % je velmi blízko konsensu, tzn. neměl by pro českou měnu představovat výraznější riziko. Pokud by však podobně jako v minulém měsíci došlo k většímu překvapení směrem nahoru, koruna může přejít do ofenzivy. Na druhé straně se musí mít na pozoru také kvůli dění na zahraničních trzích - především zasedání Fedu, které by mohlo naopak prostor pro zisky koruny uzavřít.

Eurodolar
V pátek byly zveřejněny květnové údaje o počtu pracovních míst, které dosáhly 272 tisíc, čímž překonaly laťku 180 tisíc, a to i s ohledem na revizi předchozího stavu o 15 tisíc směrem dolů. Růst mezd zrychlil více, než se očekávalo, zdvojnásobil z 0,2 % na 0,4 % m/m a v meziročním srovnání dosáhl 4,1 % (očekávalo se 3,9 %), což odpovídá jeho klouzavému tříměsíčnímu růstu. Zvýšení míry nezaměstnanosti (4 %) i při poklesu míry participace na 62,5 % nabízí určitou protiváhu.
Dnes ráno se eurodolar propadá pod 1,08 EUR/CZK nejen jako dozvuk pátečních čísel, ale také v reakci na volby do Evropského parlamentu, respektive solidní zisky antisystémových stran. V tomto týdnu bude pro eurodolar zásadní jak výsledek americké inflace za květen, tak zasedání Fedu, které přijdou na řadu ve středu.

Akcie
Závěrečná obchodní seance v 23. týdnu znamenala minimální změny na indexech. V průběhu obchodování vyšel aktualizovaný náhled na první „cut“ od JPMorgan, analytici jej posunuli z července na listopad. Pátek byl poslední seancí na delší dobu, kdy se akcie Nvidia obchodovaly nad hodnotou 1000 USD. Po trhu investory totiž čeká dlouho dopředu avizovaný stock split 10 for 1, tedy 10 akcií za 1 v současnosti vlastněnou. Cena akcie bude tedy 10násobně nižší, nicméně v tomto případě se jedná pouze o účetní operaci, a to vzhledem k tomu, že investor bude mít na svém účtu 10krát více akcií. Tento krok může vést v budoucnu k zařazení akcie do indexu Dow Jones Industrial Average a určitě bude nyní společnost atraktivnější a snáze dosažitelná pro běžného retailového investora, NVDA -0,09 %.

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB dnes odstartuje cyklus snižování úrokových sazeb, koruna atakuje úroveň 24,60 EUR/CZK
06.06.2024 9:12
Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání započne cyklus uvolň...
Rozbřesk: ECB poprvé snižuje sazby, další kroky však halí nejistota
07.06.2024 9:05
Evropská centrální banka včera poprvé od roku 2019 přistoupila ke sníž...
Evropské volby se v Česku staly hlasem proti vládě, soudí politologové. Celkově v europarlamentu posílí krajní pravice
10.06.2024 8:20
Volby do Evropského parlamentu se staly v Česku hlasováním proti vládě...

Váš názor
  • Co se člověk nedozví
    10.06.2024 9:33

    Nechat obsadit Evropu nájezdníky z jihu, zničit ekonomiku je systém. Tak to je protisystémový zbytek světa.
    HenryFord
    • Re: Co se člověk nedozví
      10.06.2024 9:49

      A stavět jen na jednom heslu, které je vytouženo z kontextu je systém?
      Josef Anděl
      • Oprava - vytrženo, ne vytouženo
        10.06.2024 9:49

        Oprava: vytrženo, ne vytouženo
        Josef Anděl
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu