Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ECB poprvé snižuje sazby, další kroky však halí nejistota

Rozbřesk: ECB poprvé snižuje sazby, další kroky však halí nejistota

07.06.2024 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Evropská centrální banka včera poprvé od roku 2019 přistoupila ke snížení depozitní sazby, a to o čtvrt procentního bodu na 3,75 %. Hlavním důvodem je dosavadní progres v desinflačním procesu. Pro trhy ani analytiky nešlo o překvapení, neboť centrální bankéři tento krok dopředu zřetelně avizovali, což se odrazilo i na minimální reakci eurové křivky nebo eurodolaru.

Včerejší rozhodnutí se opírá o aktualizovanou makroekonomickou prognózu. Ta dle očekávání nedoznala dramatických změn, celkově ale vyznívá více proinflačně než minulá. Růst HDP byl pro tento rok revidován mírně směrem nahoru (0,9 %), stejně jako celková inflace v letech 2024 (2,9 %) a 2025 (2,2 %). ECB ale vyšší inflační výhled pro příští rok (+0,2 p.b.), resp. pomalejší odeznívání cenových tlaků evidentně nepovažuje za kardinální problém. Důležitý je z jejího pohledu očekávaný pokles celkové i jádrové inflace na 2% cíl ve druhé polovině roku 2025, který podporuje širší desinflační příběh. V roce 2026 už nová prognóza počítá s průměrnou inflací přesně na cíli.

Doprovodná komunikace a tisková konference Ch. Lagarde rovněž nepřekvapily a nesly se v relativně vágním duchu. Trhy se tak nedočkaly žádných konkrétnějších informací směrem k dalšímu postupu ECB, v souladu s politikou závislosti na příchozích datech. Z komentářů Ch. Lagarde je však zjevné, že úrokové sazby budou výhledově klesat, ale otazník visí nad tím, jak rychle. Nedávná makro čísla totiž centrální banku nepříjemně překvapila, ať již šlo o vyšší inflaci a mzdovou dynamiku, nižší míru nezaměstnanosti nebo svižnější růst HDP.

Shrnuto, podtrženo, poslední inflační míle bude ještě hodně komplikovaná. Co z toho vyplývá pro budoucí kroky ECB? Rozhodně větší opatrnost, kvůli které si ECB zřejmě vybere pauzu již na příštím červencovém zasedání. Daleko pravděpodobněji se jeví další pokles sazeb až v září, kdy bude mít centrální banka k dispozici i novou prognózu. O konkrétních krocích však rozhodnou příchozí data – pokud by měla vyznívat podobně jako v posledních měsících, ECB si vybere delší pauzu. Pokud zhruba v souladu s prognózou, pak je ve hře dvojí snížení sazeb do konce roku (září a prosinec) a pokračování v roce 2025, kdy odhadujeme pokles depozitní sazby na neutrální úroveň 2,5 %.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna přidala od začátku týdne k dobru 20 haléřů a posunula se viditelně pod úroveň 24,60 EUR/CZK. O něco slabší než očekávaná data z tuzemského průmyslu nepřinesla na korunový trh žádné velké vzrušení, ostatně podobně jako včerejší zasedání ECB (viz úvodník). Centrální banka totiž trhy ničim nepřekvapila - sazby klesly o 25bps a doprovodná komunikace směrem k dalším krokům byla velmi zamlžená. Koruna tak kvitovala fakt, že ECB - navzdory posledním proinflačně vyznívajícím číslům - nepřekvapila na výraznější jestřábí notu.

Eurodolar

Po Švýcarské národní bance (březen), švédské Riksbank (květen) a kanadské centrální bance (včera) přišla na řadu ECB, která rovněž přistoupila k uvolnění měnové politiky. Snížení základní sazby o 25 bazických bodů se však neslo v jestřábím duchu, neboť prezidentka Ch. Lagardeová dost mlžila ohledně dalších kroků (redukcí) a podmínila je příchozími daty. Pro eurodolar to sice byly dobré zprávy, ale posun měnového páru směrem vzhůru byl relativně malý.
Eurodolarový trh se však již opět musí opět soustředit na americká data, neboť dnes odpoledne jej čekají oficiální statistiky z amerického trhu práce za měsíc květen. Náš odhad pro přírůstek nových pracovních míst stojí blízko konsensu trhu, avšak vzhledem ke slabšímu ADP reportu nelze vyloučit jisté zklamání. Celkově by však data měla potvrdit dojem dalšího ochlazování amerického trhu práce (což by teoreticky mohlo mít pozitivní implikace pro EUR/USD).

Regionální Forex
Včera odpoledne se odehrála tisková konference prezidenta NBP Glapinnského, z níž jasně vyplynulo odhodlání většiny Výboru pro měnovou (RPP) politiku letos úrokové sazby nesnižovat. Glapinski v připravené prezentaci argumentoval, že díky odbourání dotací k cenám energií vzroste ve druhé polovině roku inflace na 5,2 %. I na základě této prognózy by Glapinski rád viděl snižování úrokových sazeb (až) v polovině roku 2025.
Politiku NBP, resp. rozložení hlasů uvnitř RPP bereme na vědomí a tudíž v našem výhledu již nepočítáme se snížením sazeb v Polsku v tomto roce. Asi netřeba dodávat, že zatvrzelost vedení NBP (neměnnost politiky) je dobrou zprávou pro zlotý.

Akcie
Zámořská indexy si včera oddechly lehkým poklesem, stále se ale drží na dohled historických maxim.
Ostře sledovaná technologická společnost Nvidia včera pokořila další milník a vytvořila historické maximum před očekávaným splitem 1:10. Obchodovala s maximální cenovkou 1255,87 USD. Hranici 1200 USD se jí nakonec podařilo uhájit, i když v průběhu včerejšího obchodování ztratila 1,1 % a uzavřela na hodnotě 1210,45 USD. Její pokles se pak propsal i mezi některé ostatní technologické společnosti, například Micron -2,7 %, Qualcomm -1,2 %. Výrobce sportovního oblečení Lululemon přidal 4,8 %. Diskontní řetězec Five Below naopak zklamal a jeho akcie se propadly o 10,6 %. Společnost Victoria’s Secret ztratila 6,3 %. Divoký vývoj mají za sebou i akcie GameStop, které včera uzavřely se ziskem 47,2 %.


Čtěte více:

Rozbřesk: Mzdy překvapily rychlejším růstem, koruna je nedokázala ocenit
05.06.2024 9:05
Mzdy v prvním kvartále skončily výrazně nad naším očekáváním. Rostly m...
Rozbřesk: ECB dnes odstartuje cyklus snižování úrokových sazeb, koruna atakuje úroveň 24,60 EUR/CZK
06.06.2024 9:12
Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání započne cyklus uvolň...
ECB je událostí dne, ale pro trhy až tak podstatná není
06.06.2024 12:39
Dnešnímu kalendáři vévodí zasedání ECB. Banka se chystá k jednomu z dů...
ECB zahájila cyklus snižování sazeb, refinanční sráží o 25 bps na 4,25 procenta
06.06.2024 14:24
Evropská centrální banka na svém dnešním zasedání v souladu s očekáván...
Inflační výhled ECB zabrzdil dluhopisy. Pro akcie bude podstatnější zítřek
06.06.2024 16:47
Rozhodnutí ECB snížit sazby o 25 bps ani doprovodné vystoupení prezid...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
27.06.2024
17:20Ochrana proti ignoranci nebo oběd zadarmo?
17:15Euro/koruna nad 25 po ČNB, americký spotřebitel už nevypadá tak silně  
16:39Jan Bureš: ČNB snižuje sazby o 50bps na 4,75 %, proč další postup bude opatrnější?
16:35Vista Outdoor, o jejíž divizi má zájem Strnadova CSG, odložila valnou hromadu
15:36Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí zpomalil na 1,4 procenta
14:44ČNB snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 4,75 procenta
14:29Banky v USA prošly zátěžovými testy Fedu, přežily by i prudký propad nemovitostí
12:5410 společností, které sledovat, podle Bloomberg Intelligence
11:41Koruna čeká na ČNB, jen slábne nad 160 a akcie se nemají čeho chytit  
11:07Podle Morgan Stanley čekají paměťový sektor „nová maxima“, jmenuje své nejlepší tipy
10:53Prodejce oděvů H&M zpochybnil celoroční výhled ziskové marže, akcie klesají
10:50Slovenské MF i centrální banka pro letošek zlepšily výhled růstu ekonomiky
9:07Rozbřesk: ČNB znovu sníží úrokovou sazbu, jak to může zahýbat korunou
8:52ČNB dnes nejspíše sníží sazby, ČEZ se obchoduje ex-divi a futures jsou lehce nad nulou  
6:32Summers o nutnosti zasahovat do rozvoje umělé inteligence a clech jako nacionalistickém nástroji
26.06.2024
22:03Wall Street po nepřesvědčivém výkonu zavřela s minimálními zisky  
17:42Jen na nejslabších úrovních za několik desetiletí, před zítřejší ČNB oslabuje i koruna  
17:34Podmínky nadprůměrné návratnosti
16:20Reuters: Centrální bankéře ve střední Evropě znepokojuje rychlý růst mezd
15:00Akcie Whirlpool vystřelily vzhůru. Robert Bosch prý vyjednává o převzetí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30CZ - Měnové jednání ČNB, zákl. sazba
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.