Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína se snaží zahltit svět lithiem, aby zničila konkurenci?

Čína se snaží zahltit svět lithiem, aby zničila konkurenci?

08.10.2024 14:59
Autor: Redakce, Patria.cz

Čína dodává na světový trh záměrně příliš mnoho lithia, aby způsobila propad ceny tohoto kovu, a zbavila se tak svých rivalů. Na brífinku v Portugalsku to prohlásil činitel americké vlády Jose Fernandez. Cena lithia, které se využívá například při výrobě baterií pro elektromobily, se za poslední rok snížila o více než 80 procent.

Fernandez řekl, že čínští producenti lithia způsobují predátorský propad cen. Podle něj dodávají mnohem více lithia, než svět v současné době potřebuje. "A to výrazně více," řekl podle agentury Reuters Fernandez, který působí na americkém ministerstvu zahraničí. Portugalsko, kde Fernandez mluvil, má dostatečné zásoby lithia.

"Je to záměrná reakce Čínské lidové republiky na to, co se snažíme udělat" se zákonem o snižování inflace - největším investičním balíčkem pro klima a energetiku v historii USA v hodnotě přes 400 miliard dolarů (9,2 bilionu Kč), řekl Fernandez. "Oni se zapojují do predátorských cen... snižují cenu, dokud konkurence nezmizí. Právě tohle se děje," dodal.

Celosvětově Čína představuje asi dvě třetiny chemické produkce lithia, které se používá hlavně v bateriových technologiích, včetně elektromobilů. Ceny lithia klesly za poslední rok především kvůli nadprodukci v Číně a rovněž kvůli poklesu poptávky po elektromobilech. Propad cen má ale dopady i na Čínu, protože donutil čínské firmy, jako je bateriový gigant CATL, pozastavit v některých lithiových dolech produkci.

Evropa si dala cíl snížit závislost na dovozu lithia a dalších materiálů nezbytných pro takzvanou zelenou transformaci z Číny a dalších zemí. Fernandez řekl, že nízká cena "omezuje naši schopnost diverzifikovat dodavatelské řetězce v širokém, globálním měřítku" a poškozuje také země, jako je Portugalsko, které potřebují investice do rozvoje těchto průmyslových odvětví.

Prudký pokles cen přinutil mnoho světových producentů lithia omezit výrobu a snížit počet pracovních míst. Portugalsko, které má více než 60.000 tun známých zásob, je už teď největším evropským producentem lithia. To se tradičně těží pro keramický průmysl.

Spolu se sousedním Španělskem chce Portugalsko využít místní naleziště lithia s cílem pokrýt celý hodnotový řetězec - od těžby a zpracování přes výrobu článků a baterií až po recyklaci baterií. Několik těžařských společností v Portugalsku už hledá financování, zákazníky a dodavatele, aby mohly zahájit chystané projekty.

"My jim chceme pomoct a myslíme si, že i můžeme," řekl Fernandez. "Firmy na těžbu lithia, a to všude, musejí přežít tuto obtížnou fázi, kterou způsobily predátorské ceny," dodal.

Čínský premiér Li Čchiang využil v červnu svého projevu na zasedání Světového ekonomického fóra v Ta-lienu, aby reagoval na obvinění ze strany Spojených států a Evropské unie, že čínské podniky mají prospěch z nespravedlivých dotací a jsou připraveny zaplavit trh levnými takzvanými zelenými technologiemi.

Obchodní napětí mezi EU a Čínou se zvýšilo minulý pátek, když Evropská unie po ročním antisubvenčním vyšetřování uvedla, že bude prosazovat vysoká cla na elektromobily dovážené z Číny. Brusel tvrdí, že Peking čínské výrobce nespravedlivě dotuje. Dnes Čína oznámila, že zavádí dočasná antidumpingová cla na dovoz brandy z EU, což se dotkne zejména francouzských producentů.

 

Váš názor
  •  
    08.10.2024 16:04

    Hloupý,kdo dává,hloupěšjší kdo nebere. Nebo je to o tom,honem prodat,dokud o to někdo stojí a baterky budou out. To se Havlíček s Babišem můžou jít na cínovec vyfotit. No,čez to zacáloval,tak vo co gou.
    kočák
  • komkap
    08.10.2024 15:15

    Na této zprávě je pozoruhodné pouze to, že tuto standardní kapitalistickou praktiku používají čínští "komunisté".:-)
    tlustý hrabě
Aktuální komentáře
08.10.2024
17:32Dá se to nějak rozumně vysvětlit?
16:58Z Číny zpět do amerického techu. Nasdaq slušně roste  
15:36KHNP odmítla, že by od korejské vlády dostala dotace. Stížnost EDF k Evropské komisi nebude mít zásadní vliv na jaderný tendr, říká ministr Vlček
15:30PepsiCo snižuje výhled kvůli stále opatrnějšímu spotřebiteli  
14:59Čína se snaží zahltit svět lithiem, aby zničila konkurenci?
14:26Výhled pro korunu závisí na ochotě k riziku a vývoji eura, shledává analýza Bloomberg  
13:51Výsledkovou sezónu zahajuje PepsiCo, představila pokles zisku a horší výhled
12:37Reuters: Změna očekávaného vývoje sazeb po silných údajích o zaměstnanosti v USA může otřást trhy
12:36Výsledková sezóna Česko: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:35Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:16Výsledková sezóna v Evropě: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:12Michl buduje v ČNB zlatý poklad, banka ho ve třetím čtvrtletí nakoupila téměř pět tun
11:50Čína uvalí prozatímní clo až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie
11:09Žádné další stimuly? Nadšení z Číny na trzích vystřídalo zklamání  
10:09Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 %
9:58Jan Bureš: Maloobchod opět překvapil pozitivně, spotřeba zrychluje
9:48Seidler: Srpnový maloobchod byl nadočekávání dobrý z důvodu revizí starších dat, mírné zlepšování však patrné je
9:04Rozbřesk: Dlouhé úrokové sazby míří prudce vzhůru. Koruna na začátku týdne v poklidu
8:52Čínská akciová rally končí, Patria začíná pokrývat Tabák a evropské futures jsou rudé  
6:05FX Strategie: Americký dolar ztrácí zisky, euro může podpořit jestřábí ECB a koruna je v defenzivě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
9:00CZ - Nezaměstnanost
14:30USA - Zahraniční obchod, mld. USD