Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hrozba přerušení dodávek ropy roste po eskalaci konfliktu mezi Íránem a Izraelem

Hrozba přerušení dodávek ropy roste po eskalaci konfliktu mezi Íránem a Izraelem

02.10.2024 15:37
Autor: Redakce, Patria.cz

Poté, co Írán vypálil na Izrael přibližně 200 balistických raket, premiér Benjamin Netanjahu přislíbil odvetu a zvýšil riziko pro dodávky ropy z regionu, ropa již druhý den roste.

Globální benchmark Brent se vyšplhal k 75 dolarům za barel poté, co v úterý krátce vzrostl o více než 5 % po íránském útoku, kterému předcházelo varování ze strany USA. West Texas Intermediate postoupila nad 71 dolarů, ačkoli rovněž zůstala pod vrcholem předchozí seance.

Podle analytiků CNBC se íránská ropná infrastruktura může brzy stát cílem Izraele, který zvažuje protiopatření.

Tento nejnovější vývoj by mohl změnit pravidla hry po delším období „únavy z geopolitických rizik“, během něhož obchodníci smetli hrozby přerušení dodávek ropy plynoucí ze situace na Blízkém východě i na Ukrajině, uvedl.

oil 

Zdroj: Bloomberg 

Ropa roste, což je odrazem toho, že investoři znovu oceňují rizikovou prémii u nejdůležitější komodity na světě, protože Blízký východ se na celosvětových dodávkách podílí přibližně jednou třetinou. V souvislosti s nejnovější eskalací konfliktu vzrostla také „přístavní“ aktiva, včetně dluhopisů, zlata a amerického dolaru.

Ukazatel implikované volatility pro ropu Brent vzrostl a opční trhy začínají oceňovat vyšší geopolitické riziko s klesající prémií prodejních opcí - které profitují z nižších cen - oproti opačným kupním opcím.

Ačkoli Izrael a Írán stojí proti sobě od vypuknutí války v Gaze proti Teheránem podporovanému Hamásu téměř před rokem, předchozí nárůsty byly krátkodobé, protože nedošlo ke skutečnému přerušení těžby ropy. Podle OPEC čerpal Írán v srpnu přibližně 3,4 milionu barelů denně.

Zatímco mnozí účastníci „zmírnili riziko“ přerušení dodávek, energetická infrastruktura by se mohla stát terčem pro obě strany, uvedla ve své poznámce společnost RBC Capital Markets LLC. Terčem by se mohla stát íránská exportní zařízení na ostrově Kharg a Teherán a jeho zástupci by mohli zaútočit na energetické provozy, „aby internacionalizovali náklady, pokud současná krize přeroste v totální válku,“ uvedla.

Napětí na Blízkém východě se výrazně zvýšilo po zabití šéfa Hizballáhu Hasana Nasralláha minulý týden. Izrael v pondělí bombardoval centrum Bejrútu a jeho jednotky zahájily v Libanonu takzvané „cílené pozemní nálety“. Hizballáh je podporován Teheránem.

Po úterní raketové salvě íránský ministr zahraničí Abbás Aragčí prohlásil, že akce jeho země byla ukončena, pokud se Izrael „nerozhodne vyzvat k další odvetě“, jak uvádí příspěvek na X. Netanjahu v Izraeli řekl, že Írán udělal velkou chybu a „zaplatí za ni“.

Ozbrojený konflikt mezi Izraelem a Hamásem trvá již od 7. října loňského roku, od té doby bylo narušení trhu s ropou omezené. Trh s ropou zůstává pod tlakem také proto, že se k nabídce přidává zvýšená produkce v USA a klesající čínská poptávka snižuje ceny, uvedl Andy Lipow, prezident společnosti Lipow Oil Associates.

Podle údajů Úřadu pro energetické informace je Írán třetím největším producentem v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu a denně vytěží téměř čtyři miliony barelů ropy.

Ceny ropy v předchozí seanci po raketovém útoku vzrostly o více než 5 %, poté se jejich růst snížil na 2 %. Globální benchmark Brent se nyní obchoduje o 1,44 % výše na 74,62 USD za barel, zatímco futures na americkou ropu West Texas Intermediate vzrostly o 1,62 % na 70,95 USD za barel.

Analytici ANZ Group Holdings ve své poznámce uvedli, že „trvalý růst“ ropy bude záviset na tom, zda Izrael odpoví přímým útokem na íránskou armádu, infrastrukturu nebo ropný průmysl.

OPEC+ má mezitím později ve středu uspořádat online zasedání technického panelu - Společného monitorovacího výboru ministrů -, který má přezkoumat světové trhy s ropou. Skupina se chystá obnovit část své od prosince pozastavené těžby poté, co tento plán původně odložila.

V USA Americký ropný institut oznámil, že celostátní zásoby ropy se minulý týden snížily o 1,5 milionu barelů. Pokud by to později ve středu potvrdily oficiální údaje, jednalo by se o třetí týdenní pokles v řadě.

Zdroj: Bloomberg, CNBC

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB má nabito na další snížení sazeb
02.10.2024 9:12
Desinflační vývoj v eurozóně nabral na síle. Celková inflace v září zv...
Futures pro hlavní akciové trhy v Evropě po útoku Íránu na Izrael nepanikaří, ceny ropy zůstávají výše. Trhy jdou vstříc riziku
02.10.2024 8:54
Asijské akciové trhy v čele s Hong Kongem sílily v reakci na rozšiřují...
FRESH: Bitva o Bílý dům a tři scénáře pro trhy a Česko
02.10.2024 9:59
Na americké prezidentské volby, tedy politickou bitvu o Bílý dům, a tř...

Váš názor
  •  
    02.10.2024 17:04

    No a já se divil,proč mi šelka šla o 6% nahoru
    kočák
  • Když se dva perou třetí se směje
    02.10.2024 16:42

    Čínská "levná" elektromobilita.......
    kat
  • zajímavá šachová partie
    02.10.2024 16:21

    Před americkými volbami se asi tak nestane. Ale po nich ..? Nápad Izraele zní logicky: pokud Iránu vybombardujeme vše kolem ropy, znemožníme ho i ekonomicky a budeme mít od vojenských ataků 20-30 let klid. A takovou příležitost nemusíme mít dalších 50 let. Irán už preventivně vyhrožuje, že v odvetě vybombarduje ropná zařízení amerických spojenců. Tohle bude ještě zajímavý.. Asi nic nezkazí ten, kdo si ještě dneska natankuje plnou ;)
    Zvonička
Aktuální komentáře
02.10.2024
17:41Vývoj relativních mezd u lidí často měnících zaměstnání ukazuje na možné posuny v cyklu i strukturální změny na trhu práce
17:11Dění na Blízkém východě přeje zbrojařům a těžařům, koruna ztrácí  
16:17Odbyt Tesly se ve třetím čtvrtletí vrátil k růstu, akcie firmy ale klesají
15:37Hrozba přerušení dodávek ropy roste po eskalaci konfliktu mezi Íránem a Izraelem
13:12Ifo: Nálada v německém automobilovém průmyslu v září zastavila prudký pád
13:12Míra nezaměstnanosti v EU v srpnu klesla na 5,9 procenta, nejnižší je v Česku
13:10Španělsko se stalo favoritem investorů, tamní index předhání evropské konkurenty
12:24Forbes: Jmění nejbohatších Čechů vzrostlo o 133 miliard, v čele žebříčku zůstává Kellnerová
12:13Z komodit na trzích letos zdražilo kakao či zlato, zlevnila ocel a kukuřice
11:40Jakub Blaha: Nike stahuje celoroční výhled, akcie padají  
10:20IEA: Investice do nízkoemisního vodíku sílí, kapacita i poptávka jsou ale nízké
9:59FRESH: Bitva o Bílý dům a tři scénáře pro trhy a Česko  
9:12Rozbřesk: ECB má nabito na další snížení sazeb
8:54Futures pro hlavní akciové trhy v Evropě po útoku Íránu na Izrael nepanikaří, ceny ropy zůstávají výše. Trhy jdou vstříc riziku  
6:08Marathon Asset Management: Přepnuto na poptávku po rizikových aktivech
01.10.2024
19:32Trhy klesají, cena ropy roste. Izrael zasáhly stovky íránských raket a teroristické útoky
18:12Přehání to americké firmy se zadlužováním? Co poměr to jiný příběh
17:33Finanční trhy straší íránská hrozba. Akcie padají, ropa zdražuje
17:18J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Oznámení o výši primárního úpisu ve 3Q 2024
17:13Firma ADNOC kupuje německou chemickou společnost Covestro za 14,7 miliardy eur

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)