Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
KHNP odmítla, že by od korejské vlády dostala dotace. Stížnost EDF k Evropské komisi nebude mít zásadní vliv na jaderný tendr, říká ministr Vlček

KHNP odmítla, že by od korejské vlády dostala dotace. Stížnost EDF k Evropské komisi nebude mít zásadní vliv na jaderný tendr, říká ministr Vlček

08.10.2024 15:36, aktualizováno: 8.10. 16:20
Autor: ČTK

Aktualizováno

Korejská společnost KHNP odmítla, že by od korejské vlády obdržela dotace či jejich příslib, které by mohly ovlivnit výsledek českého jaderného tendru. Podle firmy se navíc na tuzemský tendr nevztahují aktuální pravidla EU o zahraničních subvencích. ČTK to dnes sdělila KHNP. Reagovala tak na stížnost francouzské společnosti EDF k Evropské komisi.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má korejská KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před EDF. Společnost EDF podala stížnost v rámci evropského nařízení o zahraničních subvencích. Francouzská společnost má za to, že korejská vláda může poskytnout KHNP nespravedlivou dotační podporu, čímž by mohla ohrozit hospodářskou soutěž na evropském trhu.

"Společnost KHNP neobdržela od korejské vlády v souvislosti s nabídkou na výstavbu nových jaderných bloků v České republice žádné dotace, které by mohly ovlivnit výsledky tendru, ani jejich příslib. Český projekt navíc není veřejnou zakázkou a výběrové řízení bylo zahájeno v březnu 2022, to znamená před nabytím účinnosti evropského nařízení o zahraničních subvencích. Z těchto důvodů se evropské nařízení o zahraničních subvencích na český projekt nevztahuje," uvedla korejská společnost.

Kromě EDF kritizuje výběr korejské firmy také další uchazeč, severoamerický Westinghouse, který s KHNP vede dlouhodobý spor o oprávnění používat technologii reaktoru nabízenou Korejci v ČR. Spor řeší mezinárodní arbitráž. EDF i Westinghouse v minulých týdnech tendr napadly i u českého Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by měla být podepsána do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Náklady při aktuálně preferované výstavbě dvou reaktorů jsou při současných cenách 400 miliard korun. V příštích třech až pěti letech by ovšem ČEZ měl podle rozhodnutí vlády s Korejci jednat také o opci na výstavbu dalších dvou bloků v Temelíně. 

Stížnost EDF k Evropské komisi nebude mít zásadní vliv na jaderný tendr, říká ministr Vlček

Stížnost francouzské firmy EDF k Evropské komisi (EK) nebude mít zásadní vliv na dokončení českého jaderného tendru, myslí si nový ministr průmyslu a obchodu Lukáš Vlček (STAN). Ve funkci chce pohlídat maximální zapojení českého průmyslu do projektu. Vlček to dnes řekl novinářům po svém dopoledním jmenování do úřadu ministra. Česká vláda v létě pověřila stavbou nových reaktorů v Dukovanech korejskou společnost KHNP. Francouzská EDF, která se o projekt rovněž ucházela, proti tomu nyní podala stížnost k EK.

"Já si myslím, že to zásadní vliv na tendr mít nebude. Vnímáme od začátku, že zde mohou být určité spory. To je tak velkého projektu možná na denním pořádku, ale osobně si nemyslím, že to bude mít negativní vliv na to, abychom v projektu zbržďovali," uvedl dnes nový ministr ke stížnost EDF. Podle něj česká vláda i přes námitky neúspěšných uchazečů v jednání s KHNP o finální smlouvě nijak nepolevuje. V této souvislosti upozornil, že už v minulých dnech jednal i o navazujících projektech, jako jsou investice do infrastruktury, školství či bydlení v regionu.

Jedním z jeho základních cílů při jednáních s Korejci bude maximální zapojení českého průmyslu do celé stavby. KHNP v minulosti přislíbila až 60procentní účast tuzemských firem. "Budu se maximálně snažit pohlídat, aby to tak bylo," zdůraznil Vlček. Chce přitom postupně převádět zatím nezávazná memoranda, která korejská firma dosud s českými firmami uzavřela, do závazných a konkrétních smluv. "Musíme chtít maximální detail toho, jaké konkrétní subjekty do toho dokážeme zapojit, ať už z oblasti stavebnictví, jaderných technologií, strojírenství nebo školství, než tu finální smlouvu podepíšeme," dodal ministr.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

ČEZ od začátku příštího roku zlevní 1,7 milionu zákazníkům elektřinu i plyn
03.09.2024 10:25
Energetická společnost ČEZ zlevní od začátku příštího roku dodávky ene...
EDF napadla jaderný tendr kvůli výběru KHNP, Westinghouse kvůli bezpečnostní výjimce
03.09.2024 10:48
Francouzská EDF v odvolání proti tendru na stavbu dvou jaderných bloků...
Westinghouse, GE Hitachi nebo Rolls Royce. ČEZ do konce roku vybere partnera pro modulární reaktory v Česku
10.09.2024 14:06
Společnost ČEZ vybere do konce letošního roku partnera pro vývoj a pro...
Prostor pro české firmy? ČEZ naváže strategické partnerství s firmou Rolls-Royce pro modulární reaktory
18.09.2024 20:27
Polostátní energetická společnost ČEZ naváže strategickou spolupráci s...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.10.2024
17:32Dá se to nějak rozumně vysvětlit?
16:58Z Číny zpět do amerického techu. Nasdaq slušně roste  
15:36KHNP odmítla, že by od korejské vlády dostala dotace. Stížnost EDF k Evropské komisi nebude mít zásadní vliv na jaderný tendr, říká ministr Vlček
15:30PepsiCo snižuje výhled kvůli stále opatrnějšímu spotřebiteli  
14:59Čína se snaží zahltit svět lithiem, aby zničila konkurenci?
14:26Výhled pro korunu závisí na ochotě k riziku a vývoji eura, shledává analýza Bloomberg  
13:51Výsledkovou sezónu zahajuje PepsiCo, představila pokles zisku a horší výhled
12:37Reuters: Změna očekávaného vývoje sazeb po silných údajích o zaměstnanosti v USA může otřást trhy
12:36Výsledková sezóna Česko: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:35Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:16Výsledková sezóna v Evropě: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:12Michl buduje v ČNB zlatý poklad, banka ho ve třetím čtvrtletí nakoupila téměř pět tun
11:50Čína uvalí prozatímní clo až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie
11:09Žádné další stimuly? Nadšení z Číny na trzích vystřídalo zklamání  
10:09Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 %
9:58Jan Bureš: Maloobchod opět překvapil pozitivně, spotřeba zrychluje
9:48Seidler: Srpnový maloobchod byl nadočekávání dobrý z důvodu revizí starších dat, mírné zlepšování však patrné je
9:04Rozbřesk: Dlouhé úrokové sazby míří prudce vzhůru. Koruna na začátku týdne v poklidu
8:52Čínská akciová rally končí, Patria začíná pokrývat Tabák a evropské futures jsou rudé  
6:05FX Strategie: Americký dolar ztrácí zisky, euro může podpořit jestřábí ECB a koruna je v defenzivě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
9:00CZ - Nezaměstnanost
14:30USA - Zahraniční obchod, mld. USD