Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Čína uvalí prozatímní clo až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie

Čína uvalí prozatímní clo až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie

08.10.2024 11:50
Autor: ČTK

Čína zavede prozatímní antidumpingová cla 30,6 až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie, oznámilo dnes čínské ministerstvo obchodu. Děje se tak poté, co členské státy sedmadvacítky umožnily zavést definitivní cla na dovoz elektromobilů z Číny. Akcie výrobců koňaku na evropských burzách začaly po oznámení výrazně klesat. Ministerstvo dodalo, že uvažuje také o omezení dovozu motorových vozidel a že nadále vyšetřuje dovoz evropského vepřového.

Od 11. října tak budou muset dovozci při importu konkrétních druhů brandy z EU složit čínským celním orgánům odpovídající finanční zálohu. Jde přitom o výraznou změnu postoje čínských úřadů, které ještě na konci srpna tvrdily, že prozatímní cla na dovoz brandy z EU zavádět nebudou.

Čínské ministerstvo podle dřívějšího vyjádření očekává, že pokračující antidumpingové vyšetřování skončí před 5. lednem 2025, ale že v případě "zvláštních okolností" by mohlo být i prodlouženo. Peking ale už v srpnu hovořil o tom, že k dumpingu podle jeho názoru dochází. Evropské lihovary podle tehdejšího předběžného zjištění ministerstva obchodu prodávaly brandy na čínském trhu s marží 30,6 až 39 procent, což podle něj poškozuje čínský průmysl.

Ministerstvo také dnes uvedlo, že zvažuje zvýšení cel na dovoz velkých motorových vozidel z EU. Vyšší cla by nejvíce zasáhla německé výrobce, přičemž vývoz aut z Německa s motorem o objemu 2,5 litru a větším do Číny loni dosáhl 1,2 miliardy dolarů (27,6 miliardy Kč). Úřad také připomněl, že pokračuje antidumpingové a antisubvenční vyšetřování dovozu produktů z vepřového masa z EU.

Akcie francouzského výrobce koňaku Rémy Cointreau po 10:00 SELČ odepisovaly 8,1 procenta. Akcie lihovaru Pernod Ricard, který také vyrábí koňak, pak vykazovaly pokles o více než čtyři procenta. Koňak je název brandy pocházející z francouzské oblasti Cognac, podobně jako šampaňské je druh šumivého vína pocházející z oblasti Champagne.

Remy

Francouzský koňak tvoří téměř veškerý dovoz brandy z EU do Číny. Podle čínských celních údajů tak z Francie v loňském roce pocházelo 99 procent dovážené brandy a hodnota francouzského dovozu činila 1,74 miliardy dolarů (40,1 miliardy Kč).

Sdružení výrobců Bureau National Interprofessionnel du Cognac v srpnu uvedlo, že má podezření, že vyšetřování souvisí s jinými obchodními spory než s trhem s alkoholem. "Celé odvětví by se tak stalo vedlejší obětí konfliktu, který nemůže ovlivnit," obává se sdružení.

Čína se v poslední době snažila získat podporu 27 členských států bloku, aby v hlasování odmítly návrh Evropské komise (EK) na přijetí vysokých dodatečných cel na elektromobily vyrobené v Číně.

Komise jakožto exekutivní orgán EU se rozhodla uvalit dodatečná cla na dovoz elektromobilů z Číny, protože Peking výrobce těchto aut podle názoru Bruselu nedovoleně subvencuje. Dodatečná cla až 35,3 procenta jsou nad rámec standardního dovozního cla na automobily, které v EU činí deset procent. Členské státy tento postup schválily na konci minulého týdne. Podle diplomatických zdrojů ČTK pro cla hlasovalo deset členských států EU, včetně Francie, zatímco Německo bylo proti.

Svaz německého průmyslu BDI v reakci vyjádřil naději, že pokračující jednání EU s Čínou odvrátí eskalaci obchodního konfliktu. Ke konstruktivním jednáním o řešení sporu vyzval i německý svaz automobilového průmyslu VDA. "V obchodní válce jsou jen poražení," prohlásila prezidentka VDA Hildegard Müllerová.

 

Čtěte více:

USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
10.05.2024 8:19
Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena připravuje zavedení c...
Cla EU na čínská elektroauta až 38 % za dveřmi? Komise odhodlána, automobilky varují a Čína protestuje
12.06.2024 16:26
Evropská unie je připravena zavést předběžné clo až 38,1 procenta na d...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
08.10.2024
17:32Dá se to nějak rozumně vysvětlit?
16:58Z Číny zpět do amerického techu. Nasdaq slušně roste  
15:36KHNP odmítla, že by od korejské vlády dostala dotace. Stížnost EDF k Evropské komisi nebude mít zásadní vliv na jaderný tendr, říká ministr Vlček
15:30PepsiCo snižuje výhled kvůli stále opatrnějšímu spotřebiteli  
14:59Čína se snaží zahltit svět lithiem, aby zničila konkurenci?
14:26Výhled pro korunu závisí na ochotě k riziku a vývoji eura, shledává analýza Bloomberg  
13:51Výsledkovou sezónu zahajuje PepsiCo, představila pokles zisku a horší výhled
12:37Reuters: Změna očekávaného vývoje sazeb po silných údajích o zaměstnanosti v USA může otřást trhy
12:36Výsledková sezóna Česko: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:35Výsledková sezóna v USA: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:16Výsledková sezóna v Evropě: Kalendář pro 3. čtvrtletí 2024
12:12Michl buduje v ČNB zlatý poklad, banka ho ve třetím čtvrtletí nakoupila téměř pět tun
11:50Čína uvalí prozatímní clo až 39 procent na dovoz brandy z Evropské unie
11:09Žádné další stimuly? Nadšení z Číny na trzích vystřídalo zklamání  
10:09Dominik Rusinko: Nezaměstnanost v Česku vzrostla na 3,9 %
9:58Jan Bureš: Maloobchod opět překvapil pozitivně, spotřeba zrychluje
9:48Seidler: Srpnový maloobchod byl nadočekávání dobrý z důvodu revizí starších dat, mírné zlepšování však patrné je
9:04Rozbřesk: Dlouhé úrokové sazby míří prudce vzhůru. Koruna na začátku týdne v poklidu
8:52Čínská akciová rally končí, Patria začíná pokrývat Tabák a evropské futures jsou rudé  
6:05FX Strategie: Americký dolar ztrácí zisky, euro může podpořit jestřábí ECB a koruna je v defenzivě  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
9:00CZ - Nezaměstnanost
14:30USA - Zahraniční obchod, mld. USD