Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Evropský automotive pod tlakem asijské konkurence a emisních cílů, sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu dále vzrostly

Rozbřesk: Evropský automotive pod tlakem asijské konkurence a emisních cílů, sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu dále vzrostly

17.09.2024 9:07, aktualizováno: 17.9. 9:22
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Aktualizováno

Evropský automotive čelí prohlubující se krizi. Produkce zůstává na rozdíl od Číny hluboko pod před-pandemickými úrovněmi a velká část výrobců letos navíc naráží na slábnoucí poptávku (zhruba 40 % výrobců uvádí, že slabá poptávka je hlavní problém). Výhled minimálně pro nejbližší měsíce tak není vůbec pozitivní.

Je zřejmé, že evropský automotive kromě cyklického zpomalení poptávky čelí prohlubující se strukturální krizi. Eroze konkurenceschopnosti souvisí podle čerstvé zprávy Maria Draghiho jednak se zaostáváním v softwarovém vybavení automobilů a současně v pomalejší reorientaci na produkci elektromobilů. I proto podíl prodejů čínských elektromobilů (včetně hybridů) na evropském trhu vzrostl z 5 % v roce 2015 na 15 % v roce 2023. Ve stejném období podíl evropských elektro-mobilů na domácím trhu poklesl z 80 % na 60 %.

K tomuto strukturálnímu tlaku ze strany Číny a USA se navíc přidává nový problém - z pohledu většiny evropských automobilek jsou “zelené cíle” stanovené na úrovni EU příliš ambiciózní. Poptávka po elektromobilech v EU letos stagnuje a ukazuje se, že bez výrazných veřejných dotací je prostor pro další růst prodejů v nejbližších letech viditelně omezen. Cíle na kompletní ústup od prodejů spalovacích motorů do roku 2035 proto již dnes vypadají těžko uvěřitelně. A možná ještě palčivějším problémem jsou krátkodobější cíle. Již příští rok mají evropské automobilky v průměru snížit emise prodaných vozů zhruba o 20 %, což se bez bleskového nárůstu zájmu o elektromobily nemůže většině velkých evropských koncernů podařit. A v takovém případě jim ke všem problémům připadne starost s hrazením nemalých pokut - 95 eur za každý překročený gram CO2 na každé registrované auto.

Kombinaci silného mezinárodního konkurenčního tlaku a přísnější “zelené” regulace evropský automotive zjevně těžko zvládá, a proto začíná být v posledních měsících daleko “více slyšet”. Šéf sdružení evropských automobilek Luca de Meo otevřeně mluví o tom, že rok 2035 (pro konec spalovacích motorů) je zcela nereálný. A i politická vůle “zelený přechod” zpomalit bezesporu roste. Zvlášť proto, že značná část koncernů v čele s Volkswagenem plánuje výrazné propouštění spojené s celkovým zavíráním některých provozů…, to bylo minimálně v Německu dlouhou dobu něco těžko představitelného.


*** TRHY ***

Koruna

Koruně se zatím nedaří nic moc vytěžit z holubičí nálady před zasedáním amerického Fedu. Měnový pár se pohybuje v blízkosti 25,15 EUR/CZK a na jakékoliv pokusy o zisky v posledních dnech rezignoval.
Domácí scéna je po zbytek týdne relativně prázdná a na českou korunu může ještě lehce negativně dopadat nejistota spojená s povodněmi. Hlavní pozornost však nakonec přitáhne středeční zasedání Fedu.

Eurodolar
Eurodolar se posunul včera výše s tím, jak se trh ještě výrazněji přiklonil k názoru, že Fed ve středu zvýší úrokové sazby o 50 bazických bodů. Dnes ráno úrokové futures ukazují pravděpodobnost 67 %, že Fed ve středu večer odstartuje cyklus agresivní redukcí sazeb. Tržní pohyb se přitom odehrál v reakci na sérii článků ve finančních médiích (Walls Street Journal, Financial Times a Bloomberg), která Fedu podsouvala, že by měl sazby srazit o 50 bazických bodů.
Dnes odpoledne přijde ještě poslední důležité makroekonomické číslo, které by mohlo vzít Fed při svém rozhodování v potaz (dvoudenní zasedání FOMC začíná již dnes). Jedná se o srpnové maloobchodní tržby. Ty pravděpodobně nedopadnou nijak valně, neboť jednak minulé číslo bylo velmi silné a jednak srpnové např. prodeje automobilů byly slabší (aneb tržby očištěné o automobily a benzín by nemusely skončit tak špatně). Otázkou však je, jak se data promítnou do americké výnosové křivky a potažmo eurodolaru. Včera například tyto trhy vůbec nereagovaly na lepší podnikatelskou náladu v průmyslu z oblasti New Yorku.

Akcie
Amerika včera navazovala na evropské akciové indexy nevyrovnaným výkonem, když v technologickém sektoru převažovaly prodeje, zatímco většině dalších sektorů se dařil růst. Nejvíc stoupaly banky, utility, telekomunikace a energie. Nasdaq tak padal o procento, zatímco DJIA byl +0,3 pct.

 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: ECB hodlá setrvat v opatrném kvartální módu snižování sazeb
13.09.2024 9:08
ECB včera v souladu s všeobecným očekáváním rozhodla o druhém letošním...
Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?
16.09.2024 9:12
V neděli večer hlásilo přes 55 měřících míst v Česku a na Moravě stole...
Futures předpovídají trhům v Evropě úspěšný úvod, rostou sázky na ostřejší pokles sazeb Fedu
17.09.2024 8:57
Vzhůru dnes míří futures pro hlavní evropské indexy, zatímco pro ty am...

Váš názor
  •  
    17.09.2024 17:37

    Na to stačil selský rozum, že to tak dopadne. Běžný lid chce obyčejná pokud možno jednoduchá auta bez vypíčenin a vnucených asistentů všeho druhu. Dnes nejde koupit auto do města za normální cenu, pokud vůbec (typu stará Panda, Lupo, Citi Go, Korza atd, atd). Kamarád má nový japonský hybrid co bere 8 litrů na sto a druhý má starší Audinu v dieselu co jezdí pod 5 litrů :o/ Honíme se za mikrgramy CO2 a rusák na UA pouští do atmosféry tisíce tun srágor tisíckrát horších než CO2...
    karel777
Aktuální komentáře
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %
11:05Evropské akcie stoupají. Dnešní data mohou ovlivnit očekávání před Fedem  
9:07Rozbřesk: Evropský automotive pod tlakem asijské konkurence a emisních cílů, sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu dále vzrostly
8:57Futures předpovídají trhům v Evropě úspěšný úvod, rostou sázky na ostřejší pokles sazeb Fedu  
6:36NVIDIA a prodávání lopaty během zlaté horečky
16.09.2024
17:45Může trh vynášet zároveň hodně i málo?
17:26Propad technologií dnes kontrastuje s růstem dalších sektorů  
16:25Snaha UniCredit převzít Commerzbank se nelíbí vedení, vládě ani konkurenci
15:24Evercore: Snížení o 50 bazických bodů by bylo lepší
14:29Antimonopolní úřad povolil Čuprově firmě Growth Expert nákup skupiny lékáren Pilulka
14:07Kofolu zasáhla ničivá povodeň, akcie firmy dnes ztrácí
13:18Týdenní výhled: Fed zahájí cyklus uvolňování politiky a trhy si od něj slibují hodně  
12:54Než otevře Wall Street: Intel, Trump Media, Colgate-Palmolive  
12:13Optimismus ztrácí na síle, Evropa začíná nový týden opatrně  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba