Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?

Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?

16.09.2024 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V neděli večer hlásilo přes 55 měřících míst v Česku a na Moravě stoletou vodu a jejich počet může bohužel ještě narůstat. Kromě řady lidských neštěstí s sebou povodně vždy přináší i nemalé materiální škody a ne-jinak tomu bude bohužel i tentokrát. 

Škody lze jednoduše rozdělit na přímé materiální škody a na škody způsobené ztrátou hospodářského výkonu (HDP) dané tím, že na určitou chvíli nemohou jet zemědělství, průmysl i služby (jako např. doprava, rekreace) “naplno”. Přímé materiální škody a nepřímé ztráty na HDP spolu úzce souvisí - čím vyšší materiální škody, tím větší zásah do “přirozeného fungování” ekonomiky. Z pohledu ekonomiky po přírodních katastrofách také zpravidla dochází po počátečním negativním dopadu do ekonomického výkonu k následnému zrychlení hospodářského růstu - daného naplněním odložené poptávky a investicemi do obnovy infrastruktury. Jak výrazný zásah čekat od povodní v roce 2024? 

Klíčová je z našeho pohledu intenzita povodní, jejich územní rozsah a kvalita proti-povodňových opatření. Letošní povodně zatím bohužel zasahují relativně velkou část celé republiky, což hovoří spíše pro vyšší materiální škody - přesahující výrazně škody roku 2013 a odpovídající spíše roku 1997 nebo 2022, kdy se škody pohybovaly okolo 3 % HDP. Na druhou stranu na řadě míst oproti minulosti je efektivnější proti-povodňová obrana a zdá se, že některé velké metropole včetně Prahy mohou být zasaženy s o poznání menší intenzitou než v roce 2022. Průtok Vltavy byl v neděli večer na úrovni 838 m3 za sekundu (rekord 5100) a průtok Labe v Ústí na úrovni 1400 m3 za sekundu (rekord 4700). Situace je bohužel o poznání horší na Moravě včetně metropole Brna. A právě zásah velkých center asi bude klíčovým faktorem ovlivňujícím jak výši materiálních škod, tak míru “dočasného” zpomalení HDP. 

Z pohledu měnové politiky věříme, že nejde o silný argument pro rychlejší snižování úrokových sazeb. Jedná se o “dočasný negativní nabídkový šok”, který sice může dočasně zpomalit ekonomiku, ale současně může přiživovat inflační tlaky v ekonomice. A “dohašení” posledních ohnisek inflace je stále hlavní prioritou ČNB. Koruna může sice podobně jako v minulosti na povodně reagovat krátkodobě negativně, avšak pokud to nepovede k rychlejšímu snižování úrokových sazeb (nepředpokládáme), měl by být negativní efekt na kurz dočasný.


*** TRHY ***

Koruna

Relativně pozitivní vývoj na akciových trzích a slabý dolar nakonec české koruně v pátečním obchodování příliš nepomohly. Koruna ke konci týdne zaostávala za polským zlotým a oslabila do blízkosti 25,15 EUR/CZK. Na vině může být kromě jiného nejistota spojená s dopadem povodní na českou ekonomiku a měnovou politiku. 

I když koruna může být ještě na začátku tohoto týdne pod tlakem, předpokládáme, že negativní efekt povodní na českém devizovém trhu by neměl být trvalý. V dalším průběhu týdne nakonec může i v Česku převážit efekt zasedání amerického Fedu.

Eurodolar

Jedno z dalších klíčových zasedání Fedu se blíží a dolar před ním slábne. Důvodem je v podstatě jako již tradičně článek ve Wall Street Journal, který se objevil v pátek, jež opět dostal do spekulace úvahy na snížení o 50 bazických bodů. Analýza WSJ totiž kompilovala holubičí výroky několika současných a bývalých členů vedení Fedu, které posunuly tržní pravděpodobnost středečního snížení sazeb Fedu o 50bps z 30 % na aktuálních 60 %!

Vzhledem k tomu, že k WSJ se přidávají i další finanční média (Bloomberg či Financial Times), tak prostor pro spekulace a domněnky zůstává obrovský s tím, že samo tržní chování může mít zásadní dopad na rozhodování Fedu (tedy za předpokladu, že echo nedalo samo WSJ, že ve středu budou sazby sníženy o 50bps). 

Dodejme, že před samotným středečním zasedáním Fedu dorazí ještě jeden makroekonomický údaj - zítra odpoledne budou zveřejněny maloobchodní tržby za srpen.

Akcie

Závěrečné obchodování minulého týdne pouze potvrdilo růstový trend. Průmyslový index Dow Jones Industrial Average po většinu seance vykazoval největší výkonost a nakonec uzavřel obchodování přibližně kolem 1 % v plusu.

V dobrém rozpoložení byli i investoři technologických akcií, kdy kupříkladu index Nasdaq 100 v průběhu 37. týdne letošního roku narostl o cirka 6 %. Naopak akcie Adobe se propadly zhruba o 9 % po zveřejnění neuspokojivého výhledu pro 4. kvartál, který byl slabší než původně očekávaný údaj. V tvorbě nových 12M minim pokračovaly akcie společnosti Boeing, které dosáhly na úroveň 155.60 $. Akcie společnosti Garmin se propadly o více jak 5 % poté, co analytik domu Barclays snížil poměrně výrazně 12M cílovou cenu ze 181 $ na 133 $.

 

Čtěte více:

Čína žádá výrobce automobilů, aby si klíčové technologie pro elektromobily ponechali doma
16.09.2024 6:15
Podle lidí obeznámených s touto záležitostí Čína důrazně doporučila sv...
Víkendář: Apple a jeho nový supercyklus
15.09.2024 8:47
U Applu se hodně hovoří o novém supercyklu v prodeji iPhonů, ale očeká...
Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy
14.09.2024 8:56
Ben Harburg z MSA Capital poukázal na Bloombergu na snižující se tržní...
Futures v úvodu týdne ztrácejí, investoři upnuti k rozhodnutí Fedu. Česko i okolní země zasáhly rozsáhlé povodně
16.09.2024 8:54
Globální akciové benchmarky na sklonku týdne posilovaly v očekávání sn...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.09.2024
17:45Může trh vynášet zároveň hodně i málo?
17:26Propad technologií dnes kontrastuje s růstem dalších sektorů  
16:25Snaha UniCredit převzít Commerzbank se nelíbí vedení, vládě ani konkurenci
15:24Evercore: Snížení o 50 bazických bodů by bylo lepší
14:29Antimonopolní úřad povolil Čuprově firmě Growth Expert nákup skupiny lékáren Pilulka
14:07Kofolu zasáhla ničivá povodeň, akcie firmy dnes ztrácí
13:18Týdenní výhled: Fed zahájí cyklus uvolňování politiky a trhy si od něj slibují hodně  
12:54Než otevře Wall Street: Intel, Trump Media, Colgate-Palmolive  
12:13Optimismus ztrácí na síle, Evropa začíná nový týden opatrně  
11:44Němečtí ekonomové se obávají negativních dopadů voleb v Sasku a Durynsku
11:39Argentinský prezident slíbil, že rozpočet na příští rok bude bez deficitu
11:03ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:40Ceny v průmyslu a stavebnictví v srpnu rostly, v zemědělství znovu klesly
9:39Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát, uvedla FBI
9:12Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?
8:54Futures v úvodu týdne ztrácejí, investoři upnuti k rozhodnutí Fedu. Česko i okolní země zasáhly rozsáhlé povodně  
6:15Čína žádá výrobce automobilů, aby si klíčové technologie pro elektromobily ponechali doma
15.09.2024
8:47Víkendář: Apple a jeho nový supercyklus
14.09.2024
8:56Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy
13.09.2024
22:02Obchodování na Wall Street i nakonec týdne v kladném režimu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:00CZ - PPI, y/y
14:30USA - Empire State Manufacturing index