Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy

Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy

14.09.2024 8:56
Autor: Redakce, Patria.cz

Ben Harburg z MSA Capital poukázal na Bloombergu na snižující se tržní podíl Applu na čínském trhu (viz i včerejší víkendář). Podle něj bude tento trend dál pokračovat a nebude se týkat jen Číny, ale i dalších asijských zemí. Jedním z důvodů je to, že zdejší spotřebitelé mají na mobilní telefony a související elektroniku jiné požadavky než spotřebitel na vyspělých trzích.

Harburg připomněl, že čínští výrobci mobilních telefonů byli po celá desetiletí závislí na čipech vyráběných na Tchaj-wanu či v USA. Poté, co se začaly objevovat překážky dovozu čipů do této země, se Čína vydala směrem k podpoře vlastní produkce. Podle investora tato snaha nyní začíná přinášet své ovoce, například Huawei má čipy, které mohou konkurovat některým čipům od společnosti NVIDIA. Čínští výrobci tak překvapují rychlostí, s jakou jsou schopni přijít s vlastními alternativami.

Podle experta může popsaný pokrok ovlivnit i americkou strategii vůči Číně. Ukazuje se totiž, že restrikce ze strany Spojených států vedou ke zvýšení čínské nezávislosti a schopnosti vystačit si s vlastní výrobou. Některé společnosti mimo Čínu také ztratily kvůli restrikcím významný trh, který se již nevrátí. Harburg dodal, že Čína není schopná vyrábět ty nejvýkonnější čipy, ale na úrovni spotřebního zboží ano. Podle něj by to tedy mělo vést k revizi pohledu na to, kam vedou sankce.

Investor poukázal i na stagnující valuace technologických společností na čínském trhu, který jednal pod tlakem kvůli politice a také kvůli ekonomickému vývoji. Jeho firma „viděla známky obratu k horšímu“ již před pár lety, a proto se více zaměřuje na americký trh a také na některé jiné rozvíjející se trhy včetně těch blízkovýchodních. Předpovědět se podle experta daly jednak větší geopolitické tenze, ale i to, že dojde ke změnám v čínském hospodářství. I proto, že zdroje rychlého růstu se postupně vyčerpávají a nastává přechod k odvětvím, kde je vyšší technická náročnost a někdy také vyšší míra regulace.

Investor poukázal na propad realitního trhu, který se promítl do mezd v odvětví i do celkového bohatství spotřebitelů. Lidé tak tolik nekupují dražší položky, „ale stále kupují.“ Roste jejich zájem o domácí značky, zvyšuje se domácí turistický ruch. Následující graf ukazuje vývoj výnosů desetiletých a pětiletých čínských vládních dluhopisů. The Daily Shot jej na X komentuje s tím, že čínská centrální banka PBoC prodává tyto dluhopisy ve snaze zvednout jejich výnosy, které svým poklesem signalizují slabost čínského hospodářství. Zatím se to ale PBoC moc nedaří:


ttt
Zdroj: Bloomberg, X

 

Čtěte více:

Pokud se vezme v úvahu, co firmy skutečně vydělávají, není trh svými valuacemi zase tak vzdálen historickým standardům
12.09.2024 17:44
Jeden z nejvýznamnějších a zároveň nejopomíjenějších příběhů americkéh...
Může dojít ke spojení Commerzbank a UniCredit? Fundamentální a technický pohled
13.09.2024 6:02
Vzrušující akviziční příběh se připravuje v evropském bankovním sektor...
Rozbřesk: ECB hodlá setrvat v opatrném kvartální módu snižování sazeb
13.09.2024 9:08
ECB včera v souladu s všeobecným očekáváním rozhodla o druhém letošním...
Zaměstnanci Boeingu odmítli dohodu o zvýšení mezd a vstoupí do stávky
13.09.2024 9:07
Zaměstnanci závodů výrobce letadel Boeing na západním pobřeží USA odmí...
Víkendář: Apple a jeho nový supercyklus
15.09.2024 8:47
U Applu se hodně hovoří o novém supercyklu v prodeji iPhonů, ale očeká...

Váš názor
  •  
    15.09.2024 19:13

    Lidičky nehádejte se kvůli blbostem,ale kvůli akciím.Takový nenávisti mezi dospělákama?Užívejte si života a buďte vzorem našim mladým ódéesakům.Budujte kapitalismus a radujte se z každého poklesu na burze.
    Václav
    • Václave,
      15.09.2024 20:14

      když ti někdo začne rozmlouvat a vytýkat ze si za vlastní prachy koupíš to či ono, takovou či makovou značku auta, pračky, mobilu či piva, jak se zachovas?
      kat
      • Re: Václave,
        15.09.2024 21:19

        Ideální ho označit mamlasem. To za prve, Za druhé. Nebyl sem to já, kdo tě v té věci oslovil Za další. já si tady nehraju na národovce, kterému čína utíká. Za poslední opět lžeš. Nikdo tě nic nerozmlouval. Ani já. Ani Hudis. Pouze jsme doložili rozpory tvé prolhané schizofrení bytosti. Tak tady neplakej. Počůráš cokoliv napíšu naprostodem.ntním patetickým komentářem, zatím co ti chybí elementární ekonomické znalosti. Tak ještě pastovat Šichtářovou, nebo Kovandu. Vrchol tvé nanávisti k ponikatelům byl tvůj návrh, zakázat jim krachovat. Celý nesmyslný dialog si vyvolal tím, že si nepochopil Zvoničkovo Info o Cíně, naprosto pragmaticklé. které si neunesl, několikrát slizce změnil téma a táhneš to dva dny. Ničíš debaty mezi akcionáři, zde nejsou novinky, cz, tam je bude zajímat, jakou máš pračku, více než akcionáře AAPL. A ještě k tomu, jako klasický zloděj, co ukradl nejen můj nick i tu rádoby urážku Velký mamlas, kterou mě častuješ, si šlohnul soudruhu Bohušovi, což je obdobný případ. Zásadně přijde jen vyvolat nenakciovou hádku. Akce i tě na rozdíl ode mně nezajímají jen tu pastuješ a děláš užitečného id.ota Rusku, Číně a podobným totalitám. Vyvoláváš nesmyslné hádky, v kterých pokaždé uhneš a změníš téma jako naprostý magor. Kolik lidí tě už prosilo, at neprodíš na akciových vláknech, když tě akcie nezajímají , ale tvoje bezohlednost je dech beroucí. Bééé
        Velkamedvědice
  • A tak je to se vším
    15.09.2024 9:18

    Tuhle jsem potřeboval koupit pračku se sušičkou. Zemi původu jsem řešil až jako poslední. Po porovnání technických parametrů s konkurencí jsem se rozhodl pro Haier. Navíc se mně nejvíce líbila i designem. Vyrobena samozřejmě v Číně. Prodávajícím mně bylo mimo jiné sděleno, že tato značka je nejprodávanější v USA a v Evropě si zdatně razí cestu do domácností. Bonusem je 25 let záruka na motor a 5 let na celou pračku. Solidní servis samozřejmostí. Taková je dnešní Čína. No, nekupte to.
    kat
    • Re: A tak je to se vším
      15.09.2024 16:53

      A já myslel,že se to dělá v Turecku pro Hoover. Asi jako pračky BOSCH, ty se v Turecku dělaj.
      kočák
      •  
        15.09.2024 17:00

        Firma má 120 tis.+ zaměstnanců a 143 továren v různých částech světa.
        kat
    • Re: A tak je to se vším
      15.09.2024 15:25

      Kupovat čínské značky... To tě Evropě pomáháš. Jinak díval si se, jestli je to s tím prodejem v USA pravda? Nebo je to jen reklamní blábol?
      hudis
      • hudis
        15.09.2024 16:07

        Bez obav. Na pračky ten zdejší socialismus nepojde.
        kat
        • Velký tchurák
          15.09.2024 16:12

          jenom se pochlub tchuráku, jak sám nakupuješ v číně a pak brečíš.
          Velkamedvědice
          • Velký Mamla.s
            15.09.2024 16:42

            Víš jaký je rozdíl mezi politrukem a ekonomem? Politruka při nákupu zajímá země původu/bezpečnostní riziko. Pro ekonoma je smerodatna cena/užitná hodnota. Made in China mě na rozdíl od Made in EU nechává v klidu. Víš proč? Protože v případě Číny totiž zcela konkrétně vím o koho jde. Druhý případ mně však připomíná zajíce v pytli.
            kat
            • Velký tchurák
              15.09.2024 19:03

              Jelikož neustále lžeš, tchuráku, lze těžko reagovat, jen je komické, kdž denně kvičíš, jak Čína ujíždí Evropě a pak tam sám nakupuješ.
              Velkamedvědice
              • Velký Mamla.s
                15.09.2024 20:04

                Tak to budeš muset zakázat import zboží světa do ČR a zadratovat hranice tak, jako se za Vas dělo před rokem 89. Svobodě zdar :-)
                kat
                • Velky tchurak
                  15.09.2024 20:15

                  Nemusím nic. Já si na petriota nehraju a ploty taky nestavím.
                  Velkamedvědice
                  • Velký Mamla.s
                    15.09.2024 20:30

                    V tom případě máte problém, neboť lidé si za vlastní peníze budou i nadále kupovat to, co uznaji sami za vhodné a vás komancu se na to jistě ptát nebudou.
                    kat
            • Re: Velký Mamla.s
              15.09.2024 17:17

              Já si třeba vybírám. Nekupuje nic, co je Made in Russia, China a další pochybné země. Stojí to víc, ale ne všechno se dá přepočítat na peníze.
              hudis
              • hudis
                15.09.2024 20:06

                Vždyť já si také vybral. Nejde o to, co si kdo vybere, nýbrž o to, že je mu umožněn výběr.
                kat
              •  
                15.09.2024 18:36

                No jistě,toho se držím a tak jsem si koupil echt německou televizi METZ. Nestačím se divit,občas skřípu zuby. Takový šmejd,aby člověk pohledal. Teď jsem si chtěl pustit počasí,najíždí to pět minut,mezitím vypne,no chyt jsem jen 2minuty.Asi bývalý Telefunken.
                kočák
    • Re: A tak je to se vším
      15.09.2024 11:23

      Elektromobilita nápodobně . Evropa neumí reagovat na konkurenci, umí se jen bránit cly, které ten technologický rozvoj v EU brzdí. To samé se týká energetiky, Rusko jim vymetlo komín s ropou a plynem, tady by elektromobilita zároveň pomohla snížit závislost na palivech. Dvě mouchy jednou ranou, plus čistější ovzduší a levnější elektřina pro prumysl, kdyby bylo dostatek levných čistých kapacit. Místo toho samé regulace, nic nového a tomu vyspělému světu se naopak vzdalujeme.
      štíreček
      • stirecek
        15.09.2024 11:56

        Nejsmutnější na tom je to, že se to léčí medicínou a lékaři kteří tu diagnózu způsobili. Tudíž pacient je odsouzen k devastaci a postupnému umírání.
        kat
    • Re: A tak je to se vším
      15.09.2024 9:24

      Taky vlastenec ako ty a kupuje cizaky??? To sa súdruhovi Pitomiovi zrovnaju oči,keď sa to dozvie !!
      MRS
      • MRS
        15.09.2024 9:55

        Už za Husáka jsem zastával názor, že politika do byznysu nepatří. Protože politikou národ nelze nakrmit.
        kat
      • Mrs
        15.09.2024 9:49

        o))Vlastenec propagující neustále jiné totalitní režimy? Kdyz sem rano videl nové vlákno a příspěvek, sázel sem se, že tam bude nějaký propagandistický nlábol toho podvodníka? Kterého akcie AAPL nezajímá. No vyhrál sem. To je neštěstí tahle škodná. Hezkou nedeli, snad se ta situace s počasím dnes uklidní.
        Velkamedvědice
        • Re: Mrs
          15.09.2024 10:38

          Ja viem, co je zač. Za komára držal pysk a teraz je najväčší hrdina... a rudu knižku mal ako prvý vo vesnici !!
          MRS
        • Velký Mamla.s
          15.09.2024 10:11

          Mohu snad za to, že libtardi odevzdávaji klíče od vlastního domu Číně? Jakpak myslíš, že v našem světě dopadne např. elektromobilita? Čína nás převalcuje nikoli politickoideologicky, nýbrž ekonomicky cenou. Proč?.Jsou rychlejší, flexibilnejsi a mají levnější vstupy.
          kat
          • Velký tchurák
            15.09.2024 10:49

            A ty bys je tak rád odevzdal Rusku tchuráku. V republice se děje neštěstí moc na to, abych tu ztrácel čas z kolaborantským kryplem, co ani nemá koule kupovat akcie. Sbohem zm.de. raději půjdu pomáhat postiženým, než ztrácet čas s tupou sviní, co tu roznáší svá aptetická moudra.
            Velkamedvědice
            • Velký Mamla.s
              15.09.2024 12:22

              Těžko může kdokoliv odevzdat klíče někomu, když je ani nemá. Klíče na krku nosí vládnoucí verchusky a to od nepaměti, avšak do klíčových dírek je strkaji lobbisté vmanipulovani nadnárodními korporacemi do procesu odemykání. Právě proto se lidem často jeví rozhodování politiků poněkud rozporuplné, nekonstruktivni až škodlivé. Pro takovou demokracii platí přiléhavé: "Kdyby volby mohly něco změnit, už by je dávno zakázali".
              kat
              • Velký tchurák
                15.09.2024 16:14

                Jenom zase nelži. Seš typický ruskočínský komunistický zm.d a toužíš opět do náruče tvého chlebodárce kolaborante. Už kupuješ akcie, nebo zase jen prudíš ruský zm.de??
                Velkamedvědice
                • Velký Mamla.s
                  15.09.2024 16:49

                  Naštěstí je více možností než být ženatý nebo bez ženské.
                  kat
                  • Velký tchurák
                    15.09.2024 19:04

                    Já ti toho partnera přeju, určitě to není takový tchurák jako ty a nelže tak.
                    Velkamedvědice
                    • Velký Mamla.s
                      15.09.2024 20:09

                      Já si vybral za partnera Švýcarsko. Takže dík za přání.
                      kat
Aktuální komentáře
16.09.2024
17:45Může trh vynášet zároveň hodně i málo?
17:26Propad technologií dnes kontrastuje s růstem dalších sektorů  
16:25Snaha UniCredit převzít Commerzbank se nelíbí vedení, vládě ani konkurenci
15:24Evercore: Snížení o 50 bazických bodů by bylo lepší
14:29Antimonopolní úřad povolil Čuprově firmě Growth Expert nákup skupiny lékáren Pilulka
14:07Kofolu zasáhla ničivá povodeň, akcie firmy dnes ztrácí
13:18Týdenní výhled: Fed zahájí cyklus uvolňování politiky a trhy si od něj slibují hodně  
12:54Než otevře Wall Street: Intel, Trump Media, Colgate-Palmolive  
12:13Optimismus ztrácí na síle, Evropa začíná nový týden opatrně  
11:44Němečtí ekonomové se obávají negativních dopadů voleb v Sasku a Durynsku
11:39Argentinský prezident slíbil, že rozpočet na příští rok bude bez deficitu
11:03ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:40Ceny v průmyslu a stavebnictví v srpnu rostly, v zemědělství znovu klesly
9:39Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát, uvedla FBI
9:12Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?
8:54Futures v úvodu týdne ztrácejí, investoři upnuti k rozhodnutí Fedu. Česko i okolní země zasáhly rozsáhlé povodně  
6:15Čína žádá výrobce automobilů, aby si klíčové technologie pro elektromobily ponechali doma
15.09.2024
8:47Víkendář: Apple a jeho nový supercyklus
14.09.2024
8:56Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy
13.09.2024
22:02Obchodování na Wall Street i nakonec týdne v kladném režimu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:00CZ - PPI, y/y
14:30USA - Empire State Manufacturing index