Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Invesco: Zlato je jedním z nejvýkonnějších aktiv letošního roku

Invesco: Zlato je jedním z nejvýkonnějších aktiv letošního roku

13.09.2024 14:17
Autor: Redakce, Patria.cz

Zlato zakončilo srpen na hodnotě 2 503 USD, což představuje nárůst o 2,3 % a zažilo tak na konci měsíce další rekordní hodnotu. Drahý kov podpořil pokles, jak u amerického dolaru, tak i u výnosů Treasuries. Přitom se zdálo, že ekonomická data zveřejněná v srpnu měsíci připravila půdu pro první snížení úrokových sazeb Fedu v září, což je událost, která by mohla přilákat další poptávku investorů po zlatě, včetně burzovně obchodovaných produktů (ETP). Srpen byl navíc už třetím měsícem čistého přílivu do ETP krytých zlatem na celém světě, i když v relativně skromném objemu. Zlato zatím v roce 2024 posílilo o 21,3 %, což z něj vytváří jedno z nejvýkonnějších aktiv letošního roku.

Graf 1: Cena zlata v průběhu měsíce
invesco1

Dolary za troyskou unci ryzího kovu

Ani zlato se nevyhnulo rozsáhlému výprodeji na trhu, který začal na konci července a pokračoval až do prvního srpnového týdne, protože mnoho investorů se snažilo zrušit „carry trade“ pozice u jenu. Cena zlata klesala směrem dolů k 2 380 dolarům, ale stejně jako v případě akcií se zotavila a po zbytek měsíce se posouvala výrazně výš. Poté, co zlato na úrovni 2 500 dolarů zaznamenalo menší odpor, nakonec 27. srpna dosáhlo nového rekordu v rámci jednoho dne 2 531 dolarů.

Hlavním katalyzátorem posledního růstu ceny zlata byla očekáváná snížení sazeb Fedu. Zdá se, že srpnová data byla poslední kapkou pro to, aby Fed v září konečně snížil úrokové sazby, přičemž jedinou otázkou je rozsah tohoto prvního snížení. Vzhledem k tomu, že zprávy nadále zmírňují přetrvávající obavy z inflace a trh práce vykazuje známky ochlazení, trh počítá s 66% pravděpodobností snížení sazeb o 25 bazických bodů. Druhá 34% šance vychází z toho, že Fed čekal příliš dlouho a snížil by proto dokonce o 50 bazických bodů, což se nyní zdá nepravděpodobné, i když jakýkoli šok v další várce údajů o zaměstnanosti by mohl vrátit do hry větší snížení.

Na každoročním ekonomickém sympoziu Federálního rezervního systému v Jackson Hole dal předseda Powell jasný signál, že Fed na svém zasedání 17. a 18. září sazby sníží. Naznačil také, že Fed je připraven chránit americký trh práce před dalším oslabením poté, co Bureau of Labor Statistics oznámil historicky největší revizi (za 12 měsíců do března 2024 přibylo v ekonomice o 818 000 pracovních míst méně, než bylo vykázáno). Podle Powella se „rizika rostoucí inflace snížila a rizika nezaměstnanosti se zvýšila“.

Cena zlata a reálné výnosy dluhopisů

Reálné výnosy dluhopisů skončily srpen na úrovni 1,75 %, když se v předchozím týdnu zotavily z meziměsíčního minima 1,67 %. V nominálním vyjádření klesl výnos dvouletých státních dluhopisů pod 3,9 %, tedy na nejnižší úrovni od března 2023. Výnosový diferenciál 10letých a 2letých státních dluhopisů s konstantní splatností se nyní vrátil na stejnou úroveň, když byl od července 2022 záporný. Záporné hodnoty často předcházely recesi, zatímco kladné hodnoty naznačují budoucí hospodářský růst. Dluhopisový trh by mohl poskytovat další signál rostoucí důvěry investorů v měkké přistání americké ekonomiky.

Graf 2: Cena zlata a reálné výnosy dluhopisů
invesco2

Reálný HDP pro USA byl za druhé čtvrtletí revidován směrem nahoru na anualizovaných 3,0 % z původních 2,8 % a byl o poznání lepší než 1,4 % zaznamenaná v prvním čtvrtletí. Zlepšení ve 2. čtvrtletí bylo do značné míry způsobeno nárůstem soukromých investic do zásob a spotřebitelských výdajů, které více než kompenzovaly negativní dopad obchodní bilance (vyšší dovoz i nižší vývoz v daném období). Spotřebitelé se také podíleli na většině revize původního odhadu směrem nahoru.

Na konci srpna byl zveřejněn také index cen osobní spotřeby (PCE), který ukázal, že Fedem preferované měření inflace odpovídá očekávání trhu. V červenci vzrostl index o 0,2 %, což představuje meziroční nárůst o 2,5 %. Jádrový PCE činil 2,6 % na dvanáctiměsíční bázi, což je mírně pod očekávanou hodnotou 2,7 %. Nejstabilnější složkou zůstává bydlení. V červenci vzrostla tato složka jen o 0,4 %.

Graf 3: Cena zlata a americký dolar
invesco3
Americký dolar měřený indexem DXY klesl během srpna o 2,3 %, i když v posledních dnech měsíce srpna poněkud posílil, protože data naznačovala, že by se americká ekonomika mohla vyhnout tvrdému přistání. Index DXY dosáhl nejnižší úrovně od července 2023, což bylo způsobeno kombinací slabého dolaru (s očekáváním, že Fed začne snižovat sazby) a silného jenu (s tím, že Bank of Japan v červenci poprvé od roku 2007 zvýšila sazby a naznačila, že by mohla následovat další zvýšení). Vzhledem k tomu, že zlato je obecně oceňováno v dolarech, slabší dolar jej činí relativně levnějším pro nedolarové kupce.

Mimo ekonomické faktory zlato podpořila podle analytiků z Invesca také nedávná eskalace konfliktů na Blízkém východě i na Ukrajině, kdy investoři vyhledávali taková aktiva, která jsou vnímaná jako „bezpečný přístav“.


Čtěte více:

Šance Harrisové po debatě vzrostly, jak si na její vítězství vsadit?
13.09.2024 10:46
Debata současné viceprezidentky s bývalým prezidentem Donaldem Trumpem...
Rozbřesk: ECB hodlá setrvat v opatrném kvartální módu snižování sazeb
13.09.2024 9:08
ECB včera v souladu s všeobecným očekáváním rozhodla o druhém letošním...
Zaměstnanci Boeingu odmítli dohodu o zvýšení mezd a vstoupí do stávky
13.09.2024 9:07
Zaměstnanci závodů výrobce letadel Boeing na západním pobřeží USA odmí...
Snižování sazeb zůstává v centru pozornosti, trh nemá jasno o krocích Fedu
13.09.2024 11:31
Závěr týdne neslibuje události, které by měly finanční trhy inspirovat...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
16.09.2024
17:45Může trh vynášet zároveň hodně i málo?
17:26Propad technologií dnes kontrastuje s růstem dalších sektorů  
16:25Snaha UniCredit převzít Commerzbank se nelíbí vedení, vládě ani konkurenci
15:24Evercore: Snížení o 50 bazických bodů by bylo lepší
14:29Antimonopolní úřad povolil Čuprově firmě Growth Expert nákup skupiny lékáren Pilulka
14:07Kofolu zasáhla ničivá povodeň, akcie firmy dnes ztrácí
13:18Týdenní výhled: Fed zahájí cyklus uvolňování politiky a trhy si od něj slibují hodně  
12:54Než otevře Wall Street: Intel, Trump Media, Colgate-Palmolive  
12:13Optimismus ztrácí na síle, Evropa začíná nový týden opatrně  
11:44Němečtí ekonomové se obávají negativních dopadů voleb v Sasku a Durynsku
11:39Argentinský prezident slíbil, že rozpočet na příští rok bude bez deficitu
11:03ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:40Ceny v průmyslu a stavebnictví v srpnu rostly, v zemědělství znovu klesly
9:39Trump se stal terčem zjevného pokusu o atentát, uvedla FBI
9:12Rozbřesk: Koruna může krátkodobě negativně reagovat na povodně. Jak ovlivní české hospodářství?
8:54Futures v úvodu týdne ztrácejí, investoři upnuti k rozhodnutí Fedu. Česko i okolní země zasáhly rozsáhlé povodně  
6:15Čína žádá výrobce automobilů, aby si klíčové technologie pro elektromobily ponechali doma
15.09.2024
8:47Víkendář: Apple a jeho nový supercyklus
14.09.2024
8:56Víkendář: Apple na čínském trhu postupně ztrácí, země není schopná vyrábět jen nejvýkonnější čipy
13.09.2024
22:02Obchodování na Wall Street i nakonec týdne v kladném režimu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m