Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Tuzemská míra nezaměstnanosti na vzestupu

Rozbřesk: Tuzemská míra nezaměstnanosti na vzestupu

09.08.2024 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Podíl nezaměstnaných osob dle metodiky MPSV se v červenci zvýšil v souladu s očekáváním z 3,6 % na 3,7 %. Po sezónním očištění podíl nezaměstnaných osob stagnoval na úrovni 3,9 %. Počet nezaměstnaných vzrostl na úřadech práce o 10 tisíc na 283 tisíc, zatímco počet neobsazených pracovních pozic se snížil o 1,5 tisíce na 262 tisíc.

Červencový nárůst podílu nezaměstnaných byl způsoben tradičním sezónním výkyvem. Na jedné straně se projevil každoroční příliv absolventů středních a vysokých škol do evidence úřadu práce. Na druhé sehrála roli slabší letní poptávka po pracovní síle například z důvodu celozávodních dovolených.

Přestože v posledních měsících zvolňuje napětí na tuzemském trhu práce, celkové podmínky zůstávají relativně napjaté. Tuzemská ekonomika dlouhodobě vykazuje nejnižší míru nezaměstnanosti v EU. Vysátý trh práce představuje problém zejména pro sektor stavebnictví hlavní, pro který se jedná o hlavní překážku další expanze. Naproti tomu ve zpracovatelském průmyslu ustoupily tlaky z titulu napjatého trhu práce v posledních kvartálech slabé zahraniční poptávce.

Ve druhé polovině letošního roku předpokládáme nejprve stabilizaci podílu nezaměstnaných okolo současné úrovně, na jeho konci by pak nezaměstnanost mohla atakovat hranici 4 %. Navzdory nepřesvědčivému výkonu české ekonomiky zatím nehrozí plošné propuštění. K dalšímu ochlazování pracovního trhu však může docházet z důvodu slabého výkonu zpracovatelského průmyslu, jehož vyhlídky jsou navíc zatíženy negativními riziky.

Sečteno, podtrženo, mírný nárůst nezaměstnanosti nepředstavuje makroekonomický problém, naopak jde o žádoucí a pozvolné přiblížení k rovnovážnému stavu. Stále solidní kondici trhu práce přitom ilustruje i fakt, že se tak děje v podmínkách již několik let trvajícího ne-růstu ekonomiky a masivního přílivu ukrajinských uprchlíku, které pracovní trh absorboval bez větších otřesů.


*** TRHY ***

Koruna

Nálada na korunovém trhu je veskrze prázdninová – minimální volatilita znamená, že se tuzemská měna po celý týden drží na dostřel úrovně 25,30 EUR/CZK. Očekávané sezónní zvýšení podílu nezaměstnaných nechalo korunu bez jakékoliv reakce, jinak tomu ale může být dnes v souvislosti se zveřejněním zápisu z posledního zasedání ČNB. Na tom bankovní rada rozhodla zvolnit tempo poklesu sazeb na 25 bazických bodů poměrem 7:0. Zápis by měl ukázat, jaké byly rozhodující argumenty ve prospěch opatrnějšího přístupu, stejně jako možné signály k příštím měsícům.

Eurodolar

Hlavní čtvrteční událostí byla data o nových dávkách v nezaměstnanosti v USA. Ta překvapila mírně pozitivně (233 tis. vs. očekávaných 240 tis.) a pomohla tak téměř vyrovnat sázky na pokles amerických sazeb v září o 25, resp. 50bps (byť ty druhé stále lehce převažují). Míře překvapení však odpovídala délka pozitivní reakce dolaru, která netrvala úplně dlouho a pár EUR/USD se vrátil zpět nad úroveň 1.09.
Dnešek není z pohledu očekávaných událostí zajímavý. Trh se soustředí na zveřejnění americké inflace za červenec příští středu (14.8.).

Akcie
Hlavní zámořské indexy v průběhu včerejší obchodní seance solidně posilovaly. Vítězem včerejšího obchodování byly akcie Eli Lilly, které přidaly takřka 10 %. Viking Therapeutics přidal přes 6 %, Altimmune přidal přes 11 % a Novo Nordisk posílil o 7 %. Poraženým včerejšího dne byl výrobce energetického nápoje Monster společnost Monster Beverage. Ta odepsala přes 11 % a jedná se tak o největší denní propad od roku 2020. Hlavní akciové indexy uzavřely včerejší den následovně: S&P 500 +2,30 %, Nasdaq 100 +3,06 % a Dow Jones +1,76 %.

 

Čtěte více:

Rozbřesk: Tuzemský průmysl zůstává v útlumu, dolar se vzpamatovává ze šoku
07.08.2024 9:06
Po prudkém květnovém poklesu o více než dvě procenta překvapila průmys...
Rozbřesk: Po výplachu přichází zklidnění. Jak je to s americkou recesí?
08.08.2024 9:05
Vývoj na globálních trzích zůstává po pondělním výplachu volatilní, v ...
Analytik po výsledcích ČEZ: Solidní s mírně vylepšeným výhledem, potvrzujeme doporučení a cílovou cenu
08.08.2024 11:08
ČEZ dnes ráno před otevřením trhů oznámil výsledky hospodaření za 2Q24...
Jaromír Strnad: Slušné výsledky ČEZ, strašák recese v USA a technologie ve výprodeji
08.08.2024 17:00
Výsledky ČEZ byly poměrně solidní, slušné, a tak se obchodování nese v...
Výrobce léků Eli Lilly díky přípravku na hubnutí zvýšil zisk o 68 procent
08.08.2024 17:14
Americká farmaceutická společnost Eli Lilly ve druhém čtvrtletí zvýšil...

Váš názor
  •  
    09.08.2024 16:10

    Pan Bureš jako vždy kovaný ojrooptimista: "Sečteno, podtrženo, mírný nárůst nezaměstnanosti nepředstavuje makroekonomický problém, naopak jde o žádoucí a pozvolné přiblížení k rovnovážnému stavu"............................................................................................................................................................................................................................................................................................................... Nechybí pár slov o tom, že vzhledem k ekonomické mizérii s kořeny v grýndejlu a ruských sankcích by i bankovní ekonom mohl začít vyjadřovat mírné obavy z budoucího vývoje?
    Ullsperger
Aktuální komentáře
14.08.2024
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený
11:47ZEW: Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. Pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y