Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Po výplachu přichází zklidnění. Jak je to s americkou recesí?

Rozbřesk: Po výplachu přichází zklidnění. Jak je to s americkou recesí?

08.08.2024 9:05
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Vývoj na globálních trzích zůstává po pondělním výplachu volatilní, v posledních dvou obchodních seancích ale došlo k viditelnému zklidnění. Americký akciový index S&P 500 v úvodu včerejšího obchodování navázal na úterní zisky, nakonec ale odepsal 0,8 %. Lépe se dařilo Evropě, kde akciové trhy pokračovaly v růstu.

Ke stabilizaci došlo také na americkém dluhopisovém trhu, což však neznamená, že by trhy znovu razantně přepisovaly sázky na budoucí kroky Fedu. Dolarová křivka tak s více než 70% pravděpodobností nadále zaceňuje 50bodové snížení sazeb na zářijovém zasedání. Do konce roku pak trhy počítají s redukcí úrokových sazeb v souhrnu o 110 bazických bodů (ještě v minulém týdnu to bylo méně než 70bps).

Scénář mimořádného snížení sazeb ze strany Fedu, který část trhu ještě na začátku týdne zvažovala, se však v tento moment nezdá pravděpodobný. Jednak napětí na trzích zvolnilo (což neznamená, že nemůže opět vyskočit), jednak by Fed tímto krokem mohl sám vyvolat paniku přiznáním závažnosti problémů americké ekonomiky.

Zajímavý je v tomto kontextu včerejší článek Claudie Sahm, která přišla s nyní ostře sledovaným a minulý pátek aktivovaným indikátorem recese: pokud průměrná tříměsíční míra nezaměstnanosti překoná o více než 0,5 p.b. nejnižší hodnotu za posledních 12 měsíců, americká ekonomika vstupuje do recese. Od roku 1970 „Sahmovo pravidlo“ správně předpovědělo každou recesi a nevyslalo ani jeden falešný signál.

Sama Claudia Sahm ale říká – u ekonomů oblíbené spojení – „tentokrát to může být jinak“. Hlavním důvodem je fakt, že současný nárůst nezaměstnanosti je spíše důsledkem rostoucí nabídky práce (silná imigrační vlna) než nedostatečnou poptávkou. I v této konstelaci však historicky Sahmovo pravidlo fungovalo, proto je z jejího pohledu riziko recese v USA zvýšené.
Data z amerického trhu práce budou každopádně trhy enormně zajímat. Bude tomu tak již dnes, kdy jsou na pořadu dne pravidelné týdenní statistiky o počtu dávek v nezaměstnanosti. Pokud by měl výsledek překvapit výrazně negativně, nálada na trzích může dostat další zásah.


*** TRHY ***

Koruna

Tuzemská měna jako by se ponořila do plně prázdninového módu a s minimální volatilitou se od začátku týdne drží v úzkém rozmezí 25,20-25,30 EUR/CZK. Z domácích makro čísel dnes zaujme červencový podíl nezaměstnaných dle metodiky MPSV - předpokládáme mírný nárůst v souvislosti s tradičním sezónním nárůstem počtu nezaměstnaných (příliv absolventů na trh práce).
Vzhledem k dění po payrolls minulý pátek, lze čekat zvýšenou nervozitu a tedy i volatilitu.

Eurodolar
Pár EUR/USD se včera vrátil k poklidnému letnímu obchodování a dle očekávání na tom nic nezměnila ani červnová německá průmyslová produkce. Ta sice včera dopadla mírně lépe, než čekal trh a vedla k lehkému zvýšení našeho nowcastu německého HDP pro třetí kvartál, ale celkový obrázek zůstává ne zrovna radostný (nowcast ukazuje černou nulu a průmysl meziročně klesal o 4,1 %). Trhy pomohly uklidnit i výroky z BoJ (viceguvernér Uchida) o možné pauze v utahování měnové politiky v prostředí tak vysoké volatility, jakou jsme sledovali na přelomu minulého a tohoto týdne.
Dnes odpoledne bude dolar sledovat data o nových týdenních dávkách v nezaměstnanosti. Vzhledem k dění po payrolls minulý pátek, lze čekat zvýšenou nervozitu a tedy i volatilitu.

Akcie
Zámořské trhy začínaly včerejší obchodní den navazujíc na úterní pozitivní náladu. Tu se jim ale bohužel nepodařilo udržet. Ze sektorového pohledu se nejvíce dařilo energetice, která posílila o 0,5 %. Vzhůru energetickým akciím pomohly ceny ropy (WTI +3 %, Brent +2,4 %). Naopak výrazněji propadly základní materiály a informační technologie (oba shodně -1,4 %). Ve výsledkové sezoně sezóně včera pokračoval moloch zábavního průmyslu Walt Disney, který ztratil 4,5 %. Dařilo se platformě Shopify, jejíž akcie včera narostly o 17,8 %. Naopak s AI horečkou často spojovaná společnost Super Micro Computer nedosáhla na kvartální očekávání a její akcie propadly o 20,1 %. Ekonomická nejistota zasáhla platformu pro krátkodobé pronájmy nemovitostí Airbnb, ta si pohoršila o 13,4 %.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Rozbřesk: Panické výprodeje tlačí Fed k razantnímu snížení sazeb, Lepší ISM ve službách poskytl záminku pro stabilizaci eurodolaru
06.08.2024 9:16
Globální trhy zachvátila v pondělí panika – k prudkému poklesu akciový...
Výhled analytika: Co čekat od výsledků ČEZ za 2Q24?
07.08.2024 16:40
Energetika ČEZ (Akumulovat, cílová cena 931 Kč), stěžějní titul hlavní...
Rozbřesk: Tuzemský průmysl zůstává v útlumu, dolar se vzpamatovává ze šoku
07.08.2024 9:06
Po prudkém květnovém poklesu o více než dvě procenta překvapila průmys...
ČEZ zvyšuje celoroční výhled pro EBITDA. Kvartálním výsledkem nad odhady
08.08.2024 7:31
Energetika ČEZ představila výsledky za druhé čtvrtletí letošního roku ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
14.08.2024
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený
11:47ZEW: Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. Pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y