Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů

Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů

13.08.2024 16:18, aktualizováno: 13.8. 16:42
Autor: Wednesday Mašková, Patria Finance

Aktualizováno

Rožnov pod Radhoštěm proslavily především frgály a skanzen s historickými dřevěnými stavbami. Pak přišlo oznámení, které rozbouřilo zdejší vody. Americký výrobce čipů ON Semiconductor si pro nové výrobní centrum za 2 miliardy dolarů vybral v červnu právě Rožnov. V posledních několika týdnech sem zavítali developeři, šéf místní univerzity a vládní úředníci s televizními štáby.

Zájem veřejnosti není překvapivý vzhledem k tomu, že půjde o největší investici zahraniční společnosti v České Republice za posledních třicet let. Odráží však také to, že plán vyrábět novou generaci mikročipů je důležitější než vyhlídky tohoto koutu střední Evropy. Společnost Onsemi rozšíří stávající závod na výrobu čipů pro elektromobily a průmysl obnovitelných zdrojů energie a již má připravenou zakázku pro Volkswagen. Úspěch je důležitý nejen pro město a stagnující českou ekonomiku, ale také pro schopnost Evropské unie zajistit si dodávky v rámci globálního boje o tyto kritické komponenty.

"Polovodiče se stávají páteří moderní ekonomiky," řekl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela. "Čím více těchto nových technologií dokážeme vyrábět v tuzemsku, tím lépe pro naši ekonomickou bezpečnost."

Investice společnosti Onsemi je ve srovnání s některými technologickými projekty v jiných částech Evropy skromná. Současný rožnovský závod však již nyní hraje v rámci společnosti významnou roli, protože navrhuje i vyrábí polovodiče. To je klíčové pro posun české ekonomiky směrem k ziskovějšímu a méně náročnému průmyslu, než je tradiční výroba automobilů a automobilových součástek.

Zhruba 2 200 zaměstnanců Onsemi v Česku vyrobí denně 10 milionů čipů pro zákazníky z automobilového, průmyslového a telekomunikačního sektoru, jako jsou BMW, Mercedes-Benz, Siemens, Apple a Samsung Electronics. Ačkoli plánovaná investice vytvoří v příštích sedmi letech pouze 800 nových pracovních míst, společnost Onsemi očekává, že se roční tržby v Rožnově postupně zečtyřnásobí na nejméně 1,2 miliardy dolarů, protože rozšíření se zaměří na výnosnější polovodiče s vyšší kapacitou z karbidu křemíku.

Prvním úkolem je však zajistit, aby město s 16 000 obyvateli expanzi zvládlo. Aby se rozptýlily obavy místních obyvatel z nedostatku škol, lékařů a bytů, starosta Jan Kučera uvedl, že bude postaveno 300 až 400 nových bytů a město vynaloží ekvivalent 85 milionů dolarů na zlepšení místních silnic, parkování a dalších služeb.

"Snem každého starosty je brownfieldová high-tech investice od firmy, kterou už znáte a která přiláká vzdělané lidi," řekl Kučera v rekonstruované rožnovské knihovně. "A to je přesně to, co jsme získali."

Vyhlídka na vstup města do další průmyslové éry ostře kontrastuje s problémy, kterým čelí sousední region Ostravska. Od konce komunismu sužuje nejvýchodnější část České Republiky prudký úpadek tradičního hornictví a hutnictví a chronická nezaměstnanost. Právě letos v létě vyhlásila spící ostravská ocelárna platební neschopnost poté, co nebyla schopna platit účty za energie a mzdy svým téměř 5 000 zaměstnancům.

Výroba polovodičů v Rožnově sahá až do počátků studené války, kdy sem tehdejší komunistické Československo přesunulo část svého elektronického průmyslu z místa poblíž německých hranic. Po pádu Berlínské zdi se konglomerát - tehdy pod názvem Tesla Rožnov - rozpadl a jeho čipová divize byla prodána průkopníkovi v oblasti mobilních telefonů, společnosti Motorola, a později se stala součástí arizonské odnože Onsemi. Nový závod bude zajišťovat celý výrobní proces od kultivace krystalů karbidu křemíku až po konečný výrobek, a nebude tak rozdělen mezi závody Onsemi na třech různých kontinentech.

Graf: Od výkonnějšího k zaostávajícímu. Průměrný růst českého HDP vůči EU.

x

Zdroj: World Bank, Bloomberg

To znamená, že čipy se budou vyrábět blíže k zákazníkům v automobilovém průmyslu, který je tradičním tahounem české ekonomiky a nyní ho trápí rychle rostoucí mzdy, narušení globálního dodavatelského řetězce a konkurence čínských elektromobilů.

Měsíc po oznámení rožnovského rozšíření podepsala společnost Onsemi víceletou smlouvu na dodávky dílů z karbidu křemíku pro Volkswagen, vlastníka dominantního českého výrobce Škoda Auto. Právě VW i Škoda musely v posledních třech letech opakovaně omezit nebo pozastavit výrobu kvůli přerušení dodávek čipů vyráběných převážně v Asii.

Rozšíření rožnovského závodu je "důležitým krokem v úsilí o snížení závislosti EU na dovozu strategických komodit a komponentů," uvedla Helena Horská, hlavní ekonomka české pobočky Raiffeisen Bank International a poradkyně premiéra Petra Fialy. Vzhledem k tomu, že čipy Onsemi se používají také v solárních panelech, mohla by podle ní investice nakonec pomoci snížit závislost země na automobilech.

Onsemi stále jedná s českou vládou a EU o finanční podpoře, která by mohla pokrýt asi čtvrtinu investice. Pokud vše půjde dobře, plánuje společnost příští rok začít stavět novou výrobní halu naproti svému stávajícímu areálu v Rožnově.

Jedna z obyvatelek Rožnova, Ivana, uvedla, že zde vidí dlouhodobější přínos pro Českou Republiku, nicméně vyjádřila obavy z tlaku na veřejné služby kvůli přílivu nových pracovníků. Už tak je dost těžké najít zubaře pro její děti, řekla. "Mám smíšené pocity," řekla Ivana, která si při rozhovoru s médii nepřála být jmenována celým jménem. "Vím, že je to důležité pro zemi a dobrá reklama pro Rožnov. Ale obávám se, jaký to bude mít dopad na místní obyvatele."

Politici a podnikatelé projekt skutečně prohlašují za přínos pro Česko. Nejnižší nezaměstnanost v EU se ukázala být spíše prokletím než požehnáním. Růst mezd po léta výrazně převyšuje produktivitu, což přispělo k inflační krizi, z níž se země stále vzpamatovává.

Česká Republika začala zaostávat i za svými chudšími regionálními vrstevníky, pokud jde o investice ze zahraničí, zejména do nových technologií. Před rokem si společnost Intel vybrala pro montážní a testovací závod na čipy v hodnotě 4,6 miliardy dolarů sousední Polsko, zatímco nedaleké Maďarsko se stává evropským centrem pro výrobu baterií do elektromobilů. Podle Aleše Cába, šéfa české pobočky americké společnosti, chce Onsemi pomoci tuto mezeru zaplnit. Jakmile se vytvoří nové dodavatelské řetězce, automobilky a další odběratelé čipů u nich pravděpodobně zůstanou nejméně dvě desetiletí, předpověděl.

"Nyní máme šanci naskočit do rozjetého vlaku," řekl Cáb v rožnovském sídle společnosti. "Taková příležitost se otevírá jednou za velmi dlouhou dobu."

(Zdroj: Bloomberg, ilustrační foto: TSMC)

 
 
 
 

Čtěte více:

Braňo Soták: Update investičních tezí
12.07.2024 17:15
V průběhu letoška se nám postupně množila klientská poptávka po updatu...
Fidelity International: Vítězové v oblasti Al, kteří se teprve objeví
31.07.2024 6:31
Jsou to různé nuance umělé inteligence, přičemž existuje řada přístupů...
Investoři společnosti Apple byli po Buffettově snížení podílu vyzváni, aby zůstali v klidu
05.08.2024 15:01
Investiční společnost Berkshire Hathaway věhlasného investora Warrena ...
Goldmani očekávají uvolnění nadměrné nabídky z Číny - jen ne u elektromobilů
07.08.2024 11:04
Podle analytiků Goldman Sachs se v příštích několika letech změní tren...
BCA Research: Čína upadla do stavu podobnému tomu, kde se nacházely vyspělé ekonomiky po roce 2008
13.08.2024 6:07
U některých vyspělých ekonomik se před rokem 2020 hovořilo o takzvané ...
S exotickými ekonomickými teoriemi spíše opatrně
12.08.2024 17:48
Před časem jsme se to trochu věnovali teorii, podle které současné vys...
Americké indexy i přes silnou volatilitu uzavřely bez větších změn
12.08.2024 22:01
Hlavní zámořské indexy dnes takřka v průběhu celé obchodní seance hled...
Asijské akcie smazaly ztráty, ropa naopak klesá a futures jsou v zeleném
13.08.2024 8:48
Banky a stavební spořitelny v Česku poskytly v červenci o 5 % nižší vý...
Rozhovor Trumpa s Muskem na X: Technické problémy, pohled na atentát i Ukrajinu
13.08.2024 8:55
Živě přenášený rozhovor republikánského kandidáta na prezidenta Spojen...

Váš názor
  • Rožnov pod Radhoštěm
    14.08.2024 10:10

    by měl spíše bojovat, aby tu byl k dispozici obvodní/dětský lékař, do nemocnice ve Valašském Meziříčí, aby lidé nad 50 nejezdili rovnou i s úmrtním listem a kontrolovala se důsledně kvalita vypouštění odpadních vod z malých i velkých průmyslových podniků do Bečvy. To by byl teprve smysluplný boj. PS: onsemi pro letošek plánuje propouštění desítek, možná až stovek zaměstnanců.
    Ticino
    • Re: Rožnov pod Radhoštěm
      14.08.2024 11:49

      ja bych rekl ze investice do infrastukury doznali velkeho pozitiva - napr. vzpominam jak cca pred dekadou byla prebudovana hlavni krizovatka - doufam takove zkvalitnovani bude pokracovat stejnym tempem
      eple
    • Re: Rožnov pod Radhoštěm
      14.08.2024 10:38

      Tak co se týče odpadních vod a vypouštění různých svinstev do vzduchu, tak v tom je nepřekonatelná babišova deza.
      Maďar
      • Mi je jedno,
        14.08.2024 11:25

        jestli je to DEZA, liss, brano , pbt, onsemi... hygiena na Vsetíně chrápe.
        Ticino
        • Re: Mi je jedno,
          14.08.2024 11:34

          Zajímavé. První věc, co tě najednou v ekonomice nezajímá. Protože by mohla být úspěšná? Jelikož ztratili rybářské vzorky, aby kryly tvého Babiše, nebude to o chrápání. Jinak doporučuji odchod od dětského lékaře. Je na čase.
          Velkamedvědice
Aktuální komentáře
14.08.2024
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
16:40Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený
11:47ZEW: Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. Pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y