Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
JPMorgan zvyšuje šanci na recesi v USA na 35 % do konce letošního roku

JPMorgan zvyšuje šanci na recesi v USA na 35 % do konce letošního roku

09.08.2024 13:48
Autor: Gabriela Rainová, Patria Finance

JPMorgan nyní očekává 35% šanci, že se americká ekonomika do konce tohoto roku dostane do recese, oproti 25% na začátku minulého měsíce. A do poloviny roku 2025 vidí pravděpodobnost recese na 45 %. Americké zprávy „naznačují prudší oslabení poptávky po pracovní síle, než se očekávalo, a první známky propouštění pracovních sil,“ napsali ve středu ve zprávě klientům ekonomové z JPMorgan pod vedením Bruce Kasmana.

"Toto mírné zvýšení naší pravděpodobnosti rizika recese kontrastuje s podstatnějším přehodnocením na výhledu úrokových sazeb," napsali Kasman a jeho kolegové. JPMorgan nyní vidí jen 30% šanci, že Fed udrží úrokové sazby „dlouhodobě vysoké“ ve srovnání s pravděpodobností 50-50 ještě před dvěma měsíci. Vzhledem ke klesajícím inflačním tlakům v USA JPMorgan očekává, že Fed v září a listopadu sníží sazby o půl procentního bodu. Pokud by skutečně došlo k „americké/globální recesi“, tak by to „téměř jistě vyvolalo prudké a okamžité uvolnění“ měnové politiky centrálních bank, napsali také ekonomové JPMorgan.

Zpráva o pracovních místech z minulého pátku ukázala, že nábor v USA výrazně zpomalil, zatímco míra nezaměstnanosti vzrostla na 4,3 %, což je nejvíce za téměř tři roky. Růst míry nezaměstnanosti způsobil, že její tříměsíční klouzavý průměr překonal 12měsíční minimum o půl procentního bodu. Podle pravidla Sahmové (podle bývalé ekonomky Fedu Claudie Sahm) to znamená, že přijde recese.

Ekonom JPMorgan Michael Feroli očekává půlbodové snížení sazeb v září a listopadu, následované čtvrtbodovým snížením na každém dalším zasedání. Ale i když je tu podle Feroliho před příštím zasedáním 18. září „silný důvod jednat“, tak předseda Fedu Jerome Powell možná nebude chtít „přilít olej do ohně v tomto létě plném událostí," napsal.

Minulý pátek přepracovali své prognózy americké měnové politiky také ekonomové z Bank of America, Barclays, Citigroup a Goldman Sachs poté, co údaje ukázaly, že míra nezaměstnanosti v USA v červenci opět vzrostla. Všichni očekávají dřívější, větší nebo vícečetné snížení úrokových sazeb.

Ekonomové Citigroup očekávají půlbodové snížení sazeb Fedu v září a listopadu a čtvrtbodové snížení v prosinci, když původně na všech třech zasedáních předpovídali čtvrtbodové snížení. Poté, na každém zasedání až do poloviny roku 2025, podle nich Fed sníží sazby o čtvrtinu bodu, čímž se pásmo pro úrokové sazby zvýší na 3 % až 3,25 %, předpověděli Veronica Clark a Andrew Hollenhorst. A ekonomové společností Barclays, Goldman Sachs a TD Securities navýšili očekávané snížení sazeb o třetí čtvrtprocentní pokles v listopadu.

A i nová pravděpodobnost rizika recese z pera JPMorgan navazuje na podobný krok Goldman Sachs, která nyní vidí 25% pravděpodobnost recese v příštím roce.

"S výhodou zpětného pohledu je snadné říci, že Fed měl minulý týden sazby snížit," napsal Feroli z JPMorgan. "I kdyby se oslabení podmínek na trhu práce odteď do budoucna zmírnilo, byl by Fed stále nejméně o 100 základních bodů v ofsajdu, pravděpodobně o více."

Úrokové swapy ukazují, že obchodníci očekávají v září více než 70% šanci na půlbodový pokles sazeb a do konce roku naceňují snížení celkem asi o 119 bazických bodů. Vrací se tak mezera ze začátku roku mezi očekáváním trhu a mediánové prognózy Fedu, která je z června nastavena na letošní očekávané snížení sazeb o 25 bps.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 

Čtěte více:

Forbes: Centrální banka by měla jednat preventivně
06.08.2024 6:48
Před rokem 2020 převažoval v centrálních bankách názor, podle kterého ...
Analytici Goldman Sachs zvýšili pravděpodobnost recese v USA na 25 procent
05.08.2024 16:28
Ekonomové americké investiční banky Goldman Sachs zvýšili pravděpodobn...
Nejde o názorovou vrtkavost trhů, ale dlouhodobější fundament
06.08.2024 17:55
Z pohledu posledního desetiletí mohou být reálné sazby v USA nyní hod...
Výprodej na big techu - dlouho očekávaná nákupní příležitost nebo začátek hrozící bouře?
07.08.2024 13:23
Prudký výprodej technologických gigantů donutil investory přemýšlet o ...

Váš názor
  • jooo recese
    09.08.2024 13:55

    Bude se zlevnovat! A pak se bude tisknout, a pak zas vyleti ceny jeste vys nez predtim, apak.. :p
    Ai-kun
    • Re: jooo recese
      09.08.2024 13:59

      netěš se, podle Warrena žádná recese nebude.
      Orangutan
      •  
        09.08.2024 14:22

        Rád bych tu jednu drobnost upřesnil, bo jsem asi považovaný za možná největšího předpovídače recese tady na fóru. Povětšinou se neřídím ani důležitými čarami, ani kouzelnými čísly, ale většinou nějakými ekonomickými daty (viz např článek výše), které jsem vygooglil. A pak taky jejich trendem, viz třeba tady americká nezaměstnanost (doporučuji roční graf): https://tradingeconomics.com/united-states/unemployment-rate Prostě už rok roste. Ekonomové tvrdí, že když ten růst má výši x a rychlost y, tak je z toho recese, protože i kdyby nakrásně FED okamžitě reagoval (což dost často kvůli inflaci nemůže), tak to začne mít efekt až s velkým zpožděním a pár měsíců ten růst vypadá, jako že nejde zastavit No a ti nezaměstnaní v lepším případě neutrácí, v horším prodávají akcie, aby měli na hypotéky apod.. Pokud nezaměstnanost začne klesat, nebo FED v září sníží sazby o 0,75%, během 2 vteřin své úvahy o možném příchodu recese odvolám.. PS: v podstatě je mi úplně fuk, jestli budu mít s tím blízkým příchodem pravdu, mám zainvestováno tak, že v podstatě nemůžu prodělat. Takže hlavně mi tu nepiště, že jsem neměl pravdu, je mi to úplně jedno. Důležité při investování je umět včas a správně reagovat na nastalou situaci, ne mít pravdu.
        Zvonička
Aktuální komentáře
14.08.2024
17:20Nezaměstnanost a recese – tentokrát jedno velké „tentokrát jinak“?
17:09Zbrojovka Rheinmetall koupí americkou Loc za 950 milionů USD
14:47Předpověď byla správná, americká inflace bez překvapení. Co si z toho odnést pro trhy a kroky Fedu?
12:24Průmyslová výroba v EU zůstala v červnu beze změny, v eurozóně klesla
12:22Morgan Stanley sází na těchto 10 defenzivních akcií  
11:23Žaloba, kterou Disney nechce platit: Žádá zamítnutí za neúmyslné zabití, odkazuje na podepsané podmínky předplatného
11:23Ekonomika EU i eurozóny ve druhém čtvrtletí vzrostla o 0,3 procenta
10:44Výrobce cukrovinek Mars chce ovládnout značky Pringles nebo Ceez-It. Firmu Kellanova kupuje za 36 miliard dolarů
9:28Zisk největší švýcarské banky UBS ve druhém čtvrtletí překonal očekávání
9:00Rozbřesk: Americká inflace tentokrát bez překvapení? Možná…
8:56Akcie v Evropě v úvodu porostou, trhy vyhlížejí klíčové číslo týdne v podobě americké inflace  
6:05Goolsbee: Nominální sazby byly nastaveny zhruba před rokem a od té doby se situace znatelně změnila
13.08.2024
22:01Americké indexy dnes silně posilovaly po zveřejnění inflačních dat  
17:26Korekce 2024 a tržní rovnováhy z posledních 25 let
16:18Rožnov pod Radhoštěm pomáhá Evropě konkurovat v globální válce čipů  
15:54Starbucks jmenoval nového CEO a akcie vystřelily o 21%
15:51První známky ochlazení inflace v USA dávají trhům naději. Hlavní čísla vyjdou zítra. Po výměně vedení Starbucks připisuje přes 20 pct  
14:38Luxusní sektor jako nová sázka kontrariánů?
12:36Průzkum BofA ukazuje, že optimismus ohledně Big Techu a měkkého přistání zůstává neotřesený
11:47ZEW: Hospodářské vyhlídky Německa se hroutí. Pozorujeme nejvýraznější pokles ekonomických očekávání za poslední dva roky

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - HDP, q/q
14:30USA - CPI, y/y