Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investoři společnosti Apple byli po Buffettově snížení podílu vyzváni, aby zůstali v klidu

Investoři společnosti Apple byli po Buffettově snížení podílu vyzváni, aby zůstali v klidu

05.08.2024 15:01
Autor: Wednesday Mašková, Patria Finance

Investiční společnost Berkshire Hathaway věhlasného investora Warrena Buffetta si snížení podílu v Applu vykládají jako nedostatek přesvědčení o dalůším růstu výrobce nejen iPhonů. Mnozí na Wall Street však investory vyzývají, aby se na tuto zprávu "vykašlali" a zůstali v klidu. Konglomerát vedený Warrenem Buffettem v sobotu odhalil, že během druhého čtvrtletí prodal téměř polovinu své pozice v technologickém gigantu. Jeho podíl nyní činí zhruba 84 miliard dolarů, což je méně než přibližně 140 miliard dolarů na konci března. K prodejům docházelo v době prudkého růstu akciového trhu, který poslal akcie společnosti Apple o 23 % výše a posunul index S&P 500 od jednoho rekordu k druhému. Zpráva o prodeji naopak přispívá k dnešnímu výraznému poklesu na akciových trzích, před otevřením trhů klesá technologický index Nasdaq o řádově 6 % a akcie Apple ztrácí dokonce řádově 10 %.

Od roku 2016, kdy Warren Buffett poprvé zveřejnil svůj podíl ve společnosti Apple, její akcie vzrostly o téměř 900 %, protože společnost upevnila svou pozici v tomto odvětví a cestou přinesla Berkshirovi nerealizované zisky v hodnotě miliard dolarů.

"Buffettovo snížení podílu ve společnosti Apple je pouze o řízení rizik," řekl Joe Gilbert, senior portfolio manažer společnosti Integrity Asset Management. "Kdyby existovaly obavy o dlouhodobou životaschopnost společnosti Apple, Buffett by z celé pozice vystoupil. Podobně jako v případě jiných snížení akciových pozic Berkshire má Buffett významné nerealizované zisky."

Graf: Buffett snižuje podíl výrobce iPhonů

apple 1 

Zdroj: Bloomberg

Odhalení portfolia společnosti Berkshire přichází jen několik dní poté, co Apple zveřejnil své vlastní čtvrtletní výsledky, které ukázaly návrat k růstu tržeb a naznačily, že nové funkce umělé inteligence zvýší prodeje iPhonů v nadcházejících čtvrtletích. Akcie společnosti Apple se po zprávě o výsledcích pohybovaly stabilně a nakonec zakončily týden růstem navzdory širšímu výprodeji.

Přestože investiční strategii Buffetta - dlouho známého jako věštce z Omahy - je těžké ignorovat, podíl Berkshire v Applu se v posledních letech zvětšil natolik, že někteří investoři začali uvažovat, zda firma nebude muset svou pozici snížit, aby vyrovnala své podíly. I po zrušení podílu zůstává Apple největší jednotlivou pozicí Berkshire.

"Pokud máte tak velkou pozici, vyberete si nějaké zisky a snížíte část rizika koncentrace," řekla Cathy Seifertová, analytička společnosti CFRA. "Stále mají poměrně koncentrované portfolio," dodala.

Není to také poprvé, co Berkshire snižuje svůj podíl ve společnosti Apple. Na svém květnovém výročním zasedání firma prozradila, že během prvního čtvrtletí letošního roku snížila svou pozici. Buffett tehdy investorům naznačil, že při prodeji mohly hrát roli daňové dopady.

Nejnovější oznámení přichází v kontextu širších obav z možného hospodářského poklesu. Horší než očekávané údaje o zaměstnanosti v pátek podnítily obavy, že Federální rezervní systém možná příliš dlouho otálel se zahájením snižování úrokových sazeb, což vedlo k technické korekci indexu Nasdaq 100 a indexu volatility Cboe směrem k hodnotě 25.

Graf: Výprodej technologií se prohlubuje

apple 2

Zdroj: Bloomberg

Podobné společnosti s megakapitoly, včetně Microsoft Corp., Amazon.com Inc. a Alphabet Inc. se propadly z rekordních maxim dosažených na začátku července. Celkově členové Nasdaq 100 ztratili v tomto období hodnotu více než 3 biliony dolarů, přičemž společnosti Nvidia Corp. i Tesla Inc. zaznamenaly pokles o více než 20 %. Společnost Apple mezitím poklesla o přibližně 6 % ze svého historického maxima.

Podle Briana Mulberryho, manažera klientského portfolia ve společnosti Zacks Investment Management, je možné, že Berkshire, stejně jako stále více investorů, chce vidět více důkazů, že se investice do umělé inteligence společnosti Apple vyplatí růstem tržeb, a není přesvědčena, že se tak děje dostatečně rychle.

Násobek ocenění společnosti Apple - na úrovni 33násobku budoucích zisků v polovině července - byl o 11 bodů vyšší než u širšího indexu S&P 500, což je rozdíl, který byl naposledy zaznamenán v období po pandemii a finanční krizi, ukazují údaje shromážděné agenturou Bloomberg. Mulberry se však domnívá, že i přes tuto prémii za ocenění má pro investory stále smysl vlastnit akcie společnosti Apple. "Stále jsou ve zdravé rozvahové pozici a stále jim budou růst zisky rychleji než širšímu trhu," řekl.

Jiní, včetně analytika společnosti Wedbush Dana Ivese, poukazují na věrnost značce Apple a její budoucí růst - podle jeho názoru se nachází na vrcholu velkého cyklu aktualizací, který v letech 2025 a 2026 povede k růstu tržeb.

"I když by to někteří mohli číst jako obavy o důvěru, Apple právě dosáhl silného čtvrtletí, před kterým je masivní supercyklus poháněný umělou inteligencí, a my to nepovažujeme za čas stisknout tlačítko exit," řekl Ives.

Apple samozřejmě není jediným podílem, který Berkshire v poslední době snížila - zbavuje se akcií Bank of America Corp. a od poloviny července snížila svou pozici o 8,8 %. Někteří to považují za znamení, že Buffett nevidí v obou společnostech žádné individuální problémy, ale naopak sází na to, že americký spotřebitel a širší ekonomika budou oslabovat. "Buffett možná cítí, že se chystáme do recese, takže tím, že nyní navýší hotovost, bude moci později levně nakoupit společnosti," řekl Jim Awad, senior managing director ve společnosti Clearstead Advisors. . "Možná cítí přicházející příležitost."

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 
 
 

Čtěte více:

Bleakley Advisors: Powella zajímá inflace a nezaměstnanost, ne dění na akciovém trhu
04.08.2024 16:57
Jay Powell se jako šéf americké centrální banky zaměřuje na to, jaká b...
Michael Wilson: Nevalná očekávání u zisků dopadnou na akcie navázané na ekonomiku
05.08.2024 6:53
Podle Michaela Wilsona z Morgan Stanley slabší výhled zisků amerických...
Víkendář: Zlepšení u automobilek není otázkou letošního roku
04.08.2024 8:11
Některé americké automobilky zklamaly investory svými posledními čtvrt...
Rozbřesk: Růstový potenciál české ekonomiky klesá. Odolá koruna výplachu rizikových aktiv?
05.08.2024 9:16
Dosavadní růstový model české ekonomiky se vyčerpává. S takovým závěre...
Dominik Rusinko: Maloobchod pokračuje v růstu
05.08.2024 9:46
Maloobchodní tržby v červnu pokračovaly v růstu – meziměsíčně přidaly ...

Váš názor
  •  
    05.08.2024 15:26

    Warren se asi také řídil (pro tento rok) inovovaným pořekadlem: ... "Sell in June ...as Correction will come soon" ....
    SFX
  • Warrel asi pochopil ze
    05.08.2024 15:12

    ze jak nekdo dojde na sever ma uz jen jednu moznost - jit na jih :) a jestli nejakej nacelnik z Wall Street mele neco o zachovani klidu tak mam obavu ze uz snedli vsechny psy
    eple
    • Re: Warrel asi pochopil ze
      05.08.2024 15:43

      Nene, to je právě finta ve stylu "Investoři, zůstaňte v klidu, ať můžeme prodat výhodně i tu druhou půlku."
      Berounskej
Aktuální komentáře
06.08.2024
17:55Nejde o názorovou vrtkavost trhů, ale dlouhodobější fundament
17:00Po drtivém začátku týdne se Wall Street zvedá a zájem o bezpečí chladne  
16:44Čistý zisk firmy Uber ve druhém čtvrtletí vzrostl o 158 procent
16:38Guvernér, veterán národní gardy, učitel i osobnost z obvodu republikánů. Kamala Harris si vybrala na post viceprezidenta Tima Walze
16:31Německému Bayeru klesl čtvrtletní zisk, firma se potýká s nižšími cenami obilí
16:18Výhled analytika: Co čekat od výsledků ČEZ za 2Q24?  
14:32WSJ: Propady na burzách jako začátek zúčtování s érou levných peněz?
13:41Goldman Sachs: Nákup S&P 500 po 5% poklesu je obvykle ziskový  
12:45Firmě Saudi Aramco ve čtvrtletí klesl zisk o tři procenta, vytěžila méně ropy
11:41Japonsko se po pádu odrazilo vzhůru, Evropa tak úspěšná není  
11:18Zahraniční obchod ČR vykázal v červnu přebytek 29,3 mld. Kč, meziročně byl vyšší
11:11České stavebnictví dál klesá,v červnu zrychlil jeho meziroční propad na 10,2 pct
10:19Průmysl zůstává v útlumu, v červnu ale překvapil pozitivně
9:16Rozbřesk: Panické výprodeje tlačí Fed k razantnímu snížení sazeb, Lepší ISM ve službách poskytl záminku pro stabilizaci eurodolaru
8:55Asijské trhy si napravily chuť výrazným růstem, Evropa bude následovat. Google prohrál největší antimonopolní spor za čtvrtstoletí  
8:42Google si nezákonně udržuje monopol na poli vyhledávání, uvedl americký soud
6:48Forbes: Centrální banka by měla jednat preventivně
05.08.2024
22:03Globální výprodeje se nevyhnuli trhům ani v pondělí  
18:18Rizikové prémie pravděpodobně stále extrémně nízko. Jaké jsou implikace pro akciový trh?
17:10Fed a data se snaží klidnit vášně. Akcie odpoledne přerušují pád  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - Průmyslové objednávky, y/y
9:00CZ - Obchodní bilance - nár. pojetí, mld. Kč
9:00CZ - Průmyslová výroba, y/y