Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Růstový potenciál české ekonomiky klesá. Odolá koruna výplachu rizikových aktiv?

Rozbřesk: Růstový potenciál české ekonomiky klesá. Odolá koruna výplachu rizikových aktiv?

05.08.2024 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dosavadní růstový model české ekonomiky se vyčerpává. S takovým závěrem přišel odborný aparát ČNB, který v nové makroekonomické prognóze snížil dlouhodobý rovnovážný růst tuzemské ekonomiky o 0,5 procentního bodu na 2,5 %. Ke snižování tempa potenciálního růstu přitom dle centrální banky docházelo postupně již od roku 2016, kdy byl identifikován významný strukturální zlom.

Ze sektorového pohledu po roce 2016 fakticky stagnuje průmyslová výroba, páteřní odvětví tuzemské ekonomiky. To lze ilustrovat na zastavení růstu tržního podílu českých vývozců do Německa, stejně jako na zpomalování růstu přidané hodnoty průmyslu. To mělo za následek zpomalení tempa dohánění vyspělých ekonomik, především v porovnání s Polskem.

Snížení tempa potenciálního růstu jde ruku v ruce s pomalejším tempem růstu produktivity. Dle centrální banky lze hledat příčiny utlumeného růstu produktivity mezi tzv. měkkými ukazateli – jde o kvalitu institucí, intenzitu výzkumu a vývoje nebo nedostatečný rozvoj infrastruktury.

Z tohoto důvodu ČNB snížila rovnovážný růst produktivity ze 3 % na 2,5 %. V podobném rozsahu pak revidovala i dlouhodobě udržitelný růst nominálních mezd na 4,5 %. Z pohledu finančních trhů je důležité, že se tyto změny promítají také do předpokladu o nižším tempu posilování české koruny. Její reálný kurz sice v posledním desetiletí zhodnocoval přibližně o 1,5 %, do budoucna však centrální banka předpokládá tempo reálného (a nominálního) posilování o jedno procento ročně, dnešním kurzem přibližně o 25 haléřů.

Pomalejší konvergence tuzemské ekonomiky je nepříjemnou zprávou, která fakticky znamená pomalejší růst životní úrovně. Na druhou stranu jde vlastně o přiznání již několik let pozorovaného – česká ekonomika bojuje s celou řadou strukturálních problémů, které se vládám nedaří uspokojivě řešit. Bez efektivnějšího vzdělávacího systému, pružnějšího trhu práce, kvalitní veřejné správy nebo rozvinuté dopravní infrastruktury přitom nemusí jít o poslední přepisování růstového potenciálu směrem dolů…


*** TRHY ***

Koruna

České koruně se po zasedání ČNB relativně dařilo, když se podívala pod hladinu 25,30 EUR/CZK. Nad očekávání slabá data z amerického trhu práce, resp. rostoucí obavy z recese ale odšpuntovaly výplach na amerických akciových trzích. Ten by mohl korunu z počátku tohoto týdne dostat pod tlak, zvláště pokud by se negativní sentiment dále prohloubil (to může způsobit např. fakt, že se Warren Buffet zbavil poloviny svých akcií Apple).
Kromě rostoucí averze k riziku budou korunu zajímat také tuzemská data. Výsledky červnového maloobchodu (dnes) a průmyslu (zítra) dle nás zaostaly za očekáváním trhu a těžko tak dodají české měně vzpruhu. Ve čtvrtek pak přijdou na řadu data z trhu práce dle metodiky MPSV.

Eurodolar
Dávka slabších amerických čísel probudila (nejen) pár EUR/USD z letního dřímání a poslala jej nejvýše od poloviny července. Předně trh vstřebával slabší než očekávané payrolls (114 tis. namísto očekávaných 175, plus negativní revize minulých čísel), ale negativně překvapila i míra nezaměstnanosti (vystoupila na 3,4 %). Trh začal i kvůli naplnění "Sahm rule", jednoho z měkkých "pravidel" pro indikaci recese zohledňujícího právě růst nezaměstnanosti, okamžitě sázet na razantnější snižování sazeb ze strany Fedu - pravděpodobnosti zářijového poklesu o 25, respektive 50bps, se v pátek v podstatě otočily. Trh nyní vidí pokles o 50bps s 80% pravděpodobností.
Nadcházející týden není z hlediska očekávaných událostí příliš zajímavý. Dnes bude zveřejněn index ISM ve službách za červenec, který v předchozím měsíci poklesl pod hranici 50 bodů (rovněž indikující útlum aktivity) a čeká se jeho návrat nad ni. Z pohledu dolaru pozitivní roli může hrát růst napětí na Blízkém východě, jehož jsme v posledních dnech svědky.

Akcie
Výsledky Amazonu za minulý kvartál nebyly úplně zklamáním, když čistý zisk na akcii porazil odhady o 20,59 % při tržbách takřka v rámci konsensu. Akcie odepsaly okolo 9 %, čímž protly i 200denní klouzavý průměr, který byl jakousi oporou před cestou níže. Čistý zisk Intelu na akcii zaostal za odhady o 81 % při tržbách v rámci konsensu. Akcie Intelu se propadly o více jak 25 %, což je největší propad od roku 1982. Tržby i čistý zisk společnosti Apple na akcii porazily odhady analytiků, a to především díky silnějším tržbám v segmentu služeb (Apple TV+, Apple Pay a App Store) a zvýšeného zájmu o nový iPad. Akcie se posunuly severním směrem o cca. 0,5 %. Výprodejům se opět nevyhnuly akcie mag 7, kdy Nvidia odepsala přibližně 2 %, Meta ztratila zhruba 2 %, Tesla nechala v trhu více jak 4 %.


Čtěte více:

Eisman: Umělá inteligence na samém počátku, firmy teprve čistí data
03.08.2024 15:43
Steve Eisman z Neuberger Berman byl podle svých slov překvapen tím, ja...
Bleakley Advisors: Powella zajímá inflace a nezaměstnanost, ne dění na akciovém trhu
04.08.2024 16:57
Jay Powell se jako šéf americké centrální banky zaměřuje na to, jaká b...
Michael Wilson: Nevalná očekávání u zisků dopadnou na akcie navázané na ekonomiku
05.08.2024 6:53
Podle Michaela Wilsona z Morgan Stanley slabší výhled zisků amerických...
Víkendář: Saúdská Arábie se sbližuje s Čínou
03.08.2024 8:25
Podle Bloombergu se upevňují vazby mezi Čínou na straně jedné a zeměmi...
Víkendář: Zlepšení u automobilek není otázkou letošního roku
04.08.2024 8:11
Některé americké automobilky zklamaly investory svými posledními čtvrt...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.08.2024
17:55Nejde o názorovou vrtkavost trhů, ale dlouhodobější fundament
17:00Po drtivém začátku týdne se Wall Street zvedá a zájem o bezpečí chladne  
16:44Čistý zisk firmy Uber ve druhém čtvrtletí vzrostl o 158 procent
16:38Guvernér, veterán národní gardy, učitel i osobnost z obvodu republikánů. Kamala Harris si vybrala na post viceprezidenta Tima Walze
16:31Německému Bayeru klesl čtvrtletní zisk, firma se potýká s nižšími cenami obilí
16:18Výhled analytika: Co čekat od výsledků ČEZ za 2Q24?  
14:32WSJ: Propady na burzách jako začátek zúčtování s érou levných peněz?
13:41Goldman Sachs: Nákup S&P 500 po 5% poklesu je obvykle ziskový  
12:45Firmě Saudi Aramco ve čtvrtletí klesl zisk o tři procenta, vytěžila méně ropy
11:41Japonsko se po pádu odrazilo vzhůru, Evropa tak úspěšná není  
11:18Zahraniční obchod ČR vykázal v červnu přebytek 29,3 mld. Kč, meziročně byl vyšší
11:11České stavebnictví dál klesá,v červnu zrychlil jeho meziroční propad na 10,2 pct
10:19Průmysl zůstává v útlumu, v červnu ale překvapil pozitivně
9:16Rozbřesk: Panické výprodeje tlačí Fed k razantnímu snížení sazeb, Lepší ISM ve službách poskytl záminku pro stabilizaci eurodolaru
8:55Asijské trhy si napravily chuť výrazným růstem, Evropa bude následovat. Google prohrál největší antimonopolní spor za čtvrtstoletí  
8:42Google si nezákonně udržuje monopol na poli vyhledávání, uvedl americký soud
6:48Forbes: Centrální banka by měla jednat preventivně
05.08.2024
22:03Globální výprodeje se nevyhnuli trhům ani v pondělí  
18:18Rizikové prémie pravděpodobně stále extrémně nízko. Jaké jsou implikace pro akciový trh?
17:10Fed a data se snaží klidnit vášně. Akcie odpoledne přerušují pád  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y