Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Saúdská Arábie se sbližuje s Čínou

Víkendář: Saúdská Arábie se sbližuje s Čínou

03.08.2024 8:25
Autor: Redakce, Patria.cz

Podle Bloombergu se upevňují vazby mezi Čínou na straně jedné a zeměmi Perského zálivu na straně druhé. O tématu hovořil Mohamed Abu Basha z Hermes Research, podle kterého se tyto země snaží přilákat zahraniční kapitál a jejich snaha o transformaci ekonomiky vyžaduje i nové technologie. Co Čína?

Podle experta čínská ekonomika prochází svou vlastní transformací, která doposud probíhá poněkud pomalu. Země by ráda diverzifikovala své exportní trhy směrem od Evropy a Spojených států a nacházela nová odbytiště pro svou výrobu. Mezi zeměmi Zálivu pak hraje nejvýznamnější roli Saúdská Arábie, která potřebuje nejvíce zahraničních investic. Její spolupráce s Čínou může být podle analytika výhodná na obě strany a už nyní se projevuje čínskými investicemi, které z velké části směřují do energetiky. Té klasické i alternativních zdrojů energie.

Čína je v Saúdské Arábii aktivní i v oblasti investic do infrastruktury a důležité je také téma elektromobilů a baterií. Znatelného pokroku ve vztazích mezi Saúdskou Arábií a Čínou přitom bylo podle experta dosaženo během posledních pěti let, což sledují i Spojené státy. Bloomberg k tomu dodal, že v roce 2022 dosahovaly přímé zahraniční investice do Saúdské Arábie u Číny 5,4 miliardy dolarů, v případě USA to bylo více než 20 miliard dolarů. Více než Čína sem investovalo i Japonsko s necelými 7 miliardami dolarů.

Abu Basha míní, že Saúdská Arábie se nyní snaží v rámci vzájemných vztahů s Čínou a Spojenými státy dosáhnout „jemné rovnováhy“. V této souvislosti se v médiích hovoří i o tom, že by Saúdská Arábie začala prodávat svou ropu v čínském renminbi a ne v amerických dolarech. Analytik by takový krok v budoucnu úplně nevylučoval, ale jeho provedení je v dohledné době nepravděpodobné. A jak vidí další vývoj cen ropy?

Podle analytikova názoru je nyní do určité míry táhne nahoru geopolitický vývoj. K tomu se přidává snižování těžby v některých zemích. Na jednu stranu tak tyto faktory brání poklesu ceny ropy, ale na stranu druhou nejsou schopny táhnout ji ještě výše. Svou roli totiž hrají i určité obavy z dalšího vývoje na straně růstu globální ekonomiky. Celkově pak Abu Basha hodnotí výhled tak, že riziko poklesu cen ropy je nyní vyšší než možnost jejich růstu.

O přechodu Saúdské Arábie z dolarů na renminbi psal nedávno na Bloombergu Javier Blas. Připomněl, že Saúdská Arábie dosahovala v roce 1974 přebytků běžného účtu na úrovni přibližně 50 % hrubého domácího produktu. Tomu odpovídal i objem dolarů, které měla k dispozici. Ty pak používala na nákup amerických dluhopisů a podle Blase tak Američané netěžili z toho, že ropa se obchoduje v dolarech, ale z toho, že za tyto dolary byly nakupovány americké obligace.

Podle Blase ale „petrodolary zemřely, a to již před dlouhou dobou.“ Došlo k tomu zhruba před třiceti lety, kdy už země OPEC měly výrazně vyšší prostor pro využití těchto dolarů v domácí ekonomice včetně importu zboží a služeb ze zahraničí. Dnes už Saúdská Arábie „nemá k recyklaci dolarů přebytky žádné“. Ona sama si naopak půjčuje na mezinárodních trzích a prodává aktiva včetně podílu ve své ropné společnosti.

Blas k tomu dodává, že z jeho zkušeností na Blízkém Východě je zřejmé, že tamní země po odchodu od dolaru nijak netouží. A jasné alternativy také nejsou. Takovou roli by mohlo těžko hrát euro, švýcarský frank či japonský jen. O čínském renminbi nemluvě, protože jde o měnu, která má jen omezenou převoditelnost. U dolaru takový problém neexistuje a navíc s ním souvisí vysoce likvidní kapitálové trhy.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Víkendář: Apple jako top volba od Morgan Stanley
20.07.2024 8:01
Erik Woodring z Morgan Stanley hovořil na CNBC o atraktivitě akcií spo...
Víkendář: Bank of America u Applu věří v nárůst přechodů na nové modely, volby pro akciový trh nepovažuje za tak důležité
21.07.2024 8:01
Na Yahoo Finance hovoří o několika zvýšeních doporučení u akcií společ...
Trhy se před víkendem zklidňují, ale akcie zůstávají v červeném
19.07.2024 16:44
Závěr týdne nenabídl podstatná data z ekonomiky. Z firemních čísel moh...
Víkendář: AI může měnit svět, ale ziskovost některých firem ne
27.07.2024 8:05
Analytik společnosti Guggenheim John DiFucci hovoří o „novém normálu“ ...
Víkendář: Guggenheim a ARK Invest – dva velmi rozdílné pohledy na akcie Tesly
28.07.2024 8:11
Ron Jewsikow z Guggenheimu je podle CNBC zástupcem medvědů na akciích ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
06.08.2024
17:55Nejde o názorovou vrtkavost trhů, ale dlouhodobější fundament
17:00Po drtivém začátku týdne se Wall Street zvedá a zájem o bezpečí chladne  
16:44Čistý zisk firmy Uber ve druhém čtvrtletí vzrostl o 158 procent
16:38Guvernér, veterán národní gardy, učitel i osobnost z obvodu republikánů. Kamala Harris si vybrala na post viceprezidenta Tima Walze
16:31Německému Bayeru klesl čtvrtletní zisk, firma se potýká s nižšími cenami obilí
16:18Výhled analytika: Co čekat od výsledků ČEZ za 2Q24?  
14:32WSJ: Propady na burzách jako začátek zúčtování s érou levných peněz?
13:41Goldman Sachs: Nákup S&P 500 po 5% poklesu je obvykle ziskový  
12:45Firmě Saudi Aramco ve čtvrtletí klesl zisk o tři procenta, vytěžila méně ropy
11:41Japonsko se po pádu odrazilo vzhůru, Evropa tak úspěšná není  
11:18Zahraniční obchod ČR vykázal v červnu přebytek 29,3 mld. Kč, meziročně byl vyšší
11:11České stavebnictví dál klesá,v červnu zrychlil jeho meziroční propad na 10,2 pct
10:19Průmysl zůstává v útlumu, v červnu ale překvapil pozitivně
9:16Rozbřesk: Panické výprodeje tlačí Fed k razantnímu snížení sazeb, Lepší ISM ve službách poskytl záminku pro stabilizaci eurodolaru
8:55Asijské trhy si napravily chuť výrazným růstem, Evropa bude následovat. Google prohrál největší antimonopolní spor za čtvrtstoletí  
8:42Google si nezákonně udržuje monopol na poli vyhledávání, uvedl americký soud
6:48Forbes: Centrální banka by měla jednat preventivně
05.08.2024
22:03Globální výprodeje se nevyhnuli trhům ani v pondělí  
18:18Rizikové prémie pravděpodobně stále extrémně nízko. Jaké jsou implikace pro akciový trh?
17:10Fed a data se snaží klidnit vášně. Akcie odpoledne přerušují pád  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Čína - Obchodní bilance, mld. USD
8:00DE - Průmyslová výroba, y/y