Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Fidelity International: Dluh bude po volebním překvapení pro Francii problémem

Fidelity International: Dluh bude po volebním překvapení pro Francii problémem

14.07.2024 16:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Překvapivý výsledek voleb vede Francii k další nejistotě v nadcházejících dnech a týdnech.

Makroekonomie

Navzdory nečekanému vítězství levice v nedělním druhém kole hlasování ve Francii to vypadá nepravděpodobně, že by se podařilo sestavit vládu. Blok má méně než 289 křesel potřebných pro většinu a nemá dostatečný politický přesah do zbytku parlamentu, aby mohl vytvořit funkční koalici. Mnohem lepší, než očekávaný výsledek centristické strany Ensemble prezidenta Emmanuela Macrona však otevírá možnost vzniku tzv. duhové koalice umírněné levice a pravice. Takovou koalici by trhy pravděpodobně považovaly za ten nejméně špatný závěr voleb, ale stále méně příznivý, než je současný stav. Trhy však povzbudí vyhlídka na proevropský parlament, který by měl umožnit další evropskou integraci.

Následující dny a týdny budou plné nejistoty, politických jednání a možná i dalších překvapení. Bez ohledu na složení nové vlády a na to, kdo ji povede, se však pozornost brzy přesune k fiskální situaci Francie. Země byla nedávno pokárána Evropskou komisí za porušování rozpočtových pravidel Evropské unie za vlády prezidenta Macrona. Nový parlament představuje riziko dalšího zpoždění fiskální konsolidace. I funkční duhová koalice by pravděpodobně znamenala fiskální skluz vzhledem k tomu, že levice je nakloněna volnější fiskální politice.

Trh si asi oddechne, že se podařilo zabránit rizikům, ale přetrvávající krátkodobá politická nejistota a fiskální obavy pravděpodobně udrží rizikové prémie na vyšší úrovni než před volbami. Spready OAT-Bund se mohou v příštích dnech ještě o několik bazických bodů zúžit, ale podle našeho názoru je nepravděpodobné, že by se vrátily do předvolebního pásma.

Počáteční pohyb eura směrem dolů pravděpodobně odráží silný výsledek levice, ale pokud se vynoří stabilnější duhová koalice, pak bychom mohli být svědky mírného posílení měny. Zdá se, že nejvíce vzhůru půjdou francouzské akcie, které se po překvapivém vyhlášení předčasných voleb agresivně prodávaly.

- Salman Ahmed, vedoucí oddělení Makro a strategické alokace aktiv

Pevný výnos

Ještě před výsledkem francouzských voleb jsme zaujímali opatrný postoj ohledně francouzského státního dluhu. Nízký sklon k růstu v celém regionu bude pravděpodobně vyžadovat vysokou míru vládních výdajů, což by mohlo dále zatížit veřejný dluh, který již nyní přesahuje 100 % HDP. Předvolební sliby opozičních stran ale zvyšují riziko dalšího snížení ratingu Francie.

Proto jsme upřednostňovali defenzivní podnikové dluhopisy s velkou kapitalizací. Jsme přesvědčeni, že v době systémového rizika zůstanou kvalitní společnosti, které jsou národními leadery a mají mnoho zaměstnanců, bezpečnou investicí. Vláda má na jejich úspěchu vysoký podíl.

Myslíme si, že je nepravděpodobné, že by nová francouzská vláda udělala něco, co by poškodilo francouzské podniky. Nadále však sledujeme tituly z řad francouzských bank vzhledem k riziku, že volby povedou k určitému přecenění. Při dalším oslabení bychom zvážili zvýšení expozice.

- Ario Emami Nejad, manažer portfolia

Akcie

Když ve Francii vznikne přechodná koaliční vláda, významné reformy zřejmě nebudou na pořadu dne a snižování deficitu bude obtížné. Vzhledem k této nejistotě je vyhlídka na výrazné snížení rizikové prémie omezená.
S ohledem na zhoršující se situaci ve veřejném sektoru Francie je příklon parlamentu k levicové koalici Nouveau Front Populaire (NFP) výzvou. Trhy sice očekávaly parlament, kde nedominuje žádná strana, ale neočekávaly vítězství NFP. Riziko, že se koalice přikloní k levici s programem zaměřeným proti podnikání, by je mohlo vyděsit. Takový program se však vzhledem k chybějící absolutní většině bude těžko realizovat.

Riziková prémie u francouzských domácích akcií a francouzských dluhopisů zůstane zjevně zvýšená až do příštích voleb – s největší pravděpodobností za rok vzhledem k tomu, že parlament bude bez většiny. V nadcházejících dnech budeme pravděpodobně svědky určité volatility v souvislosti s tokem politických zpráv a možného období poklesu rizika.

- Vincent Durel, Portfolio manažer

Pokud jde o krátkodobý nebo dlouhodobý výhled francouzské domácí ekonomiky, nejsme optimističtí ze stejných důvodů, jako u výhledu jednotlivých ekonomik v Evropě obecně. Stárnutí populace, nízká produktivita a vysoká a rostoucí úroveň vládního dluhu znamená, že růst pravděpodobně zůstane anemický. Naštěstí domácí ekonomika Francie představuje jen relativně malé procento tržeb a zisků firem kontinentální Evropy, v současnosti asi 6 % MSCI Europe bez Velké Británie.

Existuje možnost, že akcie francouzských finančních společností s globální působností reagovaly přehnaně na domácí situaci a mohly by poskytnout investiční příležitosti. Také další odvětví v jiných zeměpisných oblastech se mohla stát „přístavy“ při krátkodobém pohybu rizika, což doprovázelo zprávu o předčasných francouzských parlamentních volbách.

- Sam Morse, manažer portfolia

Multi asset

Problémy v eurozóně jsou nyní v kontinentální Evropě, nikoli na periferii. Institucionální pat ve Francii a neuspokojivé hospodářské výsledky Německa by mohly Evropskou centrální banku přimět ke snížení úrokových sazeb, aby pomohla největšímu vývozci eurozóny a zároveň částečně kompenzovala vnitřní problémy.

Pro strategie denominované v eurech nepředstavuje pokles hodnoty eura žádnou obavu. Nižší hodnota měny by totiž mohla pomoci akciím v eurozóně. Příležitosti bychom hledali při jakémkoli oslabení po volbách.

Celkově pokud jde o riziko, to jsme nedávno trochu omezili a zvýšili jsme ochranu prostřednictvím putů u akcií, které jsou v současné době levné. V Evropě se objevují záblesky oživení a trhy budou sledovat známky toho, že se mohou udržet.

- Mario Baronci, manažer portfolia

Krátkodobá volatilita je možná nyní, než si vše „sedne“. Před překvapivými francouzskými volbami jsme byli vůči evropským akciím v zásadě neutrální a tento názor jsme zachovali i v týdnech předcházejících hlasování. Zahájení cyklu snižování sazeb ECB by mělo přispět k povzbuzení ekonomické aktivity, ale celkově bylo jen málo důvodů k nadšení ohledně evropských akcií – ekonomická aktivita a indexy PMI zůstávají i přes některé nesmělé náznaky zlepšení relativně slabé.

V oblasti pevných výnosů jsme letos převážně upřednostňovali evropské státní dluhopisy před americkými Treasuries vzhledem k našemu přesvědčení, že ECB bude snižovat sazby rychleji než Fed, a také kvůli velkému fiskálnímu deficitu USA. Fiskální deficity jsou problémem i pro centrální evropské ekonomiky a my budeme pozorně sledovat, jaký dopad bude mít politický pat ve Francii na její fiskální výhled v nadcházejících měsících.

Obecněji řečeno, zprávy kolem voleb zahalily některé známky zlepšující se ekonomické situace v Evropě. Zdá se však, že periferní ekonomiky Itálie, Španělska a Řecka mají nejlepší předpoklady k růstu, zatímco centrální země zaostávají.
- Ayesha Akbar, manažerka portfolia


 
 

Čtěte více:

Týdenní výhled: Francouzské volby udrží na trhu nejistotu. Na programu trh práce USA a inflace v eurozóně
01.07.2024 13:10
Náplní začínajícího týdne budou pro finanční trhy hlavně politika a ek...
Investiční výhled na druhé pololetí 2024: Dvoje volby se starají trhům o zábavu. Jak se připravit na Trumpa?
07.07.2024 5:54
Během prvního pololetí se postupně ukázalo, že v rámci roku 2024 sklou...
Týdenní výhled: Francouzské volby vyhrála překvapivě levice, Klíčovou položkou makro kalendáře je americká inflace
08.07.2024 12:25
Francii čeká nebývalá politická nejistota, neboť v parlamentních volbá...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
15.07.2024
22:01S&P 500 na historickém maximu  
17:29Dlouhodobá návratnost malých a velkých firem – tentokrát jinak?
17:02Amerika stoupá, Tesla či DJT sbírají zisky, Evropa naopak odpoledne klesla  
16:11Globální trhy po útoku na Trumpa zvyšují sázky na jeho vítězství. Dolar posiluje, výnosová křivka už je strmá
16:04Zisk švýcarského výrobce hodinek Swatch v pololetí prudce klesl
14:38Výsledky BlackRock: Aktiva pod správou dosáhla rekordních 10,6 bilionu dolarů  
14:30Reuters: OpenAI pracuje na projektu Strawberry, chce zlepšit fungování AI
14:05Obchodníci z Goldman Sachs ve druhém kvartálu nadupali zisk, divize fúzí ale přišla o pozici lídra trhu
12:37Týdenní výhled: Atentát finanční trhy nerozhází. Výsledky oznámí další banky, ale už i techy  
11:54Průmyslová výroba klesla o 0,6 % v eurozóně a o 0,8 % v EU
11:48Atentát a slabá Čína. Začátek evropského obchodování je opatrný  
11:05Airbus o čtyři procenta zlepšil výhled poptávky po letadlech na příštích 20 let
10:58Koho sledovat ohledně signálů trajektorie sazeb ECB? Lagardeová to není, vyplývá z analýzy Bloombergu
10:00Růst čínské ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalil, zaostal za odhady analytiků
9:03Rozbřesk: Týden ve znamení pauzírující ECB. Atentát na D. Trumpa bez dopadu na trh
8:48Po sobotním útoku rostou šance na Trumpovo vítězství, Čína dnes zahajuje třetí plénum a evropské futures jsou v červeném  
5:50Velký účet za investice do AI začíná dělat investorům starosti, upozorňují stratégové Goldman Sachs
14.07.2024
16:01Fidelity International: Dluh bude po volebním překvapení pro Francii problémem
9:03Víkendář: Yardeni míní, že trhy se přestávají obávat ekonomického zpomalení a potenciál umělé inteligence je reálný
13.07.2024
16:28Komentář Invesco: Zlato a jeho červnová výkonost

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
UnitedHealth Group Inc (06/24 Q2, Bef-mkt)
11:00DE - Index očekávání ZEW
12:45Bank of America Corp (06/24 Q2)
13:30Morgan Stanley (06/24 Q2)
13:30State Street Corp (06/24 Q2)
14:30USA - Maloobchodní tržby, m/m
22:00Interactive Brokers Group Inc (06/24 Q2)