Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Na konci roku 2023 sazby zase u 2 % ?

Víkendář: Na konci roku 2023 sazby zase u 2 % ?

29.10.2022 9:04
Autor: Redakce, Patria.cz

Profesor financí Jeremy Siegel z Wharton School of Business se před časem na CNBC rozčiloval nad tím, že Fed nejdříve udělal chybu, když držel svou politiku příliš dlouho uvolněnou. A nyní dělá stejnou chybu z druhé strany. Tedy drží svou politiku příliš utaženou. Na CNBC odpovídal na otázku, zda se mohou skutečně naplnit úvahy, podle kterých americká centrální banka již brzy přestane se zvedáním sazeb, nebo nepřestane, ale o to prudší pokles sazeb přijde v příštím roce.

Siegel řekl, že podle něj Fed již brzy „otočí“. V praxi to nebude znamenat, že by v listopadu nezvedl sazby o 75 bazických bodů. Podle profesora ale budou zástupci Fedu dávat jasně najevo, že inflační tlaky již znatelně klesají. Profesor v této souvislosti zmínil zejména americký realitní trh, který podle něj vykazuje znatelné známky ochlazení. Nic na tom nemění ani čísla týkající se jádrové inflace, protože ta odráží vývoj na realitním trhu s „dramatickým zpožděním“.

V listopadu tedy Siegel čeká růst sazeb o 75 bazických bodů. Další zvýšení podle něj přijde v prosinci, není ale třeba, aby to bylo o dalších 75 bazických bodů a dokonce i 50 bazických bodů může být příliš mnoho. Pak by si měl Fed dát podle ekonoma pauzu. K tomu Siegel dodal, že trhy hlavně čekají na signál, že Fed vnímá pokrok na straně poklesu inflačních tlaků, který by „v určité chvíli dával prostor pro pauzu“.


 

Pokud by Fed držel kurz a utahoval politiku i v příštím roce, byla by to podle ekonoma pohroma. Právě zmíněné signály by měly trhům ukázat, že se jí centrální banka vyvaruje. CNBC k tomu dodala, že lidé jako Larry Summers naopak varují před pauzou ve zvedání sazeb, která by přišla příliš brzy. Siegel na to odpověděl, že Summerse respektuje, ale nesouhlasí s ním v odhadech toho, jak vysoko budou muset sazby jít. Již v současné době pak podle něj existuje větší riziko, že monetární politika bude utažena příliš, než že bude utažena nedostatečně.

Siegel by podle svých slov nebyl překvapen, kdyby se klíčové sazby Fedu na konci příštího roku dostaly zpět ke 2 % kvůli tomu, jak znatelné by bylo ochlazení hospodářské aktivity. „Lidé jsou tak netrpěliví. Zvedání sazeb začalo v březnu, tedy před půl rokem... A zpoždění dopadů monetární politiky je velké,“ dodal ekonom, podle kterého se tedy hlavní efekt utahování ještě projeví. Připomněl v této souvislosti uvolnění monetární politiky z roku 2020 s tím, že „vysoká inflace přišla až v roce 2021“.

Na šíři názorů týkajících se dalšího vývoje monetární politiky v USA ukazuje i rozhovor, který poskytl Mohamed El-Erian Bloombergu. Ten mimo jiné poukázal na to, že šéf Fedu Powell poslední dobou často zmiňuje Paula Volckera. Volcker stál v čele centrální banky v době, kdy prudce utahovala svou politiku s cílem snížit vysokou inflaci sedmdesátých let. El-Erian se domnívá, že Powell tím chce získat větší důvěru v to, že Fed i nyní dokáže inflaci snížit.


Taková důvěra by dokonce znamenala, že sazby nebudou muset jít nahoru tolik jako v případě důvěry nižší. El-Erian dodal, že Volcker čelil pouze dilematu růst – inflace. Powell ale podle ekonoma musí řešit trilema, protože vedle růstu a inflace tu je ještě téma finanční stability. A El-Erian se domnívá, že pokud přijde obrat v monetární politice, důvodem bude právě finanční stabilita.

Zdroj: Bloomberg, CNBC, Youtube

 
 

Čtěte více:

Anatomie recese: Fed se poučil a jojo efekt opakovat nechce, říká expert. Akcie si dno teprve najdou
23.10.2022 15:13
Americká centrální banka se poučila z historie a nebude chtít opakovat...
Víkendář: Monetární dilema roku 2023
22.10.2022 9:07
Je zřejmé, že inflace stále není tam, kde ji americká centrální banka...
Na odhadech zisků je stále přílišný optimismus. Výhodu mají ti, co si akcie vybírají
26.10.2022 13:00
Odhady zisků obchodovaných firem pro příští rok mohou být stále až moc...
Fed nikdy neskončil dříve, než se sazby dostaly nad inflaci. Avšak sazby u 9 procent? To je podle AllianceBernstein už přehnané
28.10.2022 15:20
Americká centrální banka nikdy neskončila se zvedáním sazeb dříve, ne...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.06.2024
22:01Zámořské indexy v USA po volatilní seanci uzavřely růstem. Nvidia dále posilovala.  
17:30Martin Uher: Záhadný objem na Monetě, klesající Komerční banka a nejisté americké trhy
17:13Další slabá data a podpora pro jen z nečekané strany  
16:12Španělsko zavede 15procentní daň pro velké firmy, navazuje na směrnici EU
16:01Pokud chce někdo teploměrem měřit čas, bude asi zklamán
16:01ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
14:24Rosenberg: Volcker zkrotil inflaci, ale ne ceny
12:24FX Strategie: Červnová zasedání ECB a Fedu by neměla eurodolaru ublížit  
11:42S trhy hýbou obavy o sílu fundamentu, přihlásila se i politika  
11:17Airbus jedná o velkém prodeji letadel A330neo do Číny
11:08RMS Mezzanine, a.s.: Čerpání úvěru od společnosti J&T Private Investments II B.V.
10:11Jarní START Day: Rozšíření výroby KARO, rozdělení Fillamentum a transformace Pilulky
9:39Jan Bureš: Mzdy výrazně nad očekáváním, poklesy sazeb již jen po 25 bps
9:06Rozbřesk: Mizerná nálada v americkém průmyslu rozšířila sérii slabých dat
8:56Futures věští opatrný úvod na trzích. Výsledky a dividenda Kofoly, STARTDay představí hospodaření a novinky od emitentů na trhu START  
6:08Ferguson: Trhy se v odhadech sazeb poměrně konzistentně mýlí, jejich zvedání není nemožné, s 50% pravděpodobností se letos nezmění
03.06.2024
18:14Ani ty tulipány?
17:51Kofola hlásí za 1Q růst tržeb a EBITDA, navrhne vyplatit dividendu 13,50 Kč na akcii
17:21Pochybnosti o fundamentu se po datech vracejí na scénu, výnosy klesají  
16:33Tomáš Vlk: ISM za květen překvapivě slabé. Akcie řeší, co s tím  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
9:00CZ - Maloobchodní tržby, y/y
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)
16:00USA - Index ISM ve službách