Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ani ty tulipány?

Ani ty tulipány?

03.06.2024 18:14

Scott Sumner je ekonomem aktivně se vyjadřujícím zejména k monetární politice. A jak jsem tu psal minulý týden, nevěří na tržní bubliny. Na trhu se vypráví řada příběhů, které ale při bližším ohledání nemusí dávat moc smysl. Patří bubliny mezi ně?

Pan Sumner už v roce 2016 psal o tom, že vedl rozhovory s řadou libertariánů. A zaráží jej, jak často tito lidé hovoří o bublinách, které se podle nich nachází všude možně. Pro připomenutí – šlo o dobu velmi nízkých sazeb a vysokých rozvah centrálních bank a ony údajné bubliny bývaly někdy přisuzovány právě této monetární politice. Pan Sumner podle svých slov věří ve značnou efektivitu trhů, Fed by měl podle něj cílit nominální produkt (tedy takový autopilot). A v oněch „bublinových“ argumentech viděl pozoruhodný nesoulad. Pokud totiž někdo podobně jako on věří v efektivní trhy, těžko může argumentovat, že na nich vznikla bublina. Tedy evidentní odchýlení se cen od hodnot aktiv, mířící k cenové korekci – prasknutí bubliny.

Ekonom si tedy všímal toho, že ony bubliny bývaly připisovány monetární politice. Jenže (mými slovy) pokud je trh efektivní, tak je efektivní vždycky a ne jen za určitých podmínek (to by byl z definice neefektivní). Jinak řečeno, dobře fungující trh musí fungovat za jakéhokoliv nastavení politiky – nemohou na něm vznikat iracionální jevy typu bublin. Pan Sumner to tehdy přirovnával k trhu se sojovými boby. Přesněji řečeno k situaci, kdy by trh najednou přestal efektivně fungovat proto, že došlo k prudké změně počasí, která ovlivní úrodu. Těžko tvrdit, že tento trh je efektivní, jen s výjimkou šoků ve formě špatného počasí.

Zdá se mi, že pokud tento pohled dotáhneme do konce, můžeme říci následovné: Jako argument proti aktivní monetární politice nejdou zrovna moc dobře používat údajné touto politikou vyvolané bubliny. Jejich vznik by totiž ukazoval, že trhy nejsou efektivní a tudíž je tu prostor pro takovou aktivní politiku. Tj., není prostor pro to odevzdat vše trhům. Ten by byl pouze, kdyby fungovaly (eliminovaly bubliny a jejich opaky) za všech okolností, včetně různě nastavené politiky centrální banky.

Výše uvedené není argumentem pro, nebo proti aktivní/aktivistické monetární politice, či diskusí nad efektivitou trhů. Pouze poukázáním na to, že pokud přijmeme předpoklad efektivity trhů, má to své logické důsledky. A dost dobře nejde mít dohromady míchanici všeho možného – třeba efektivní trhy a zároveň jejich pokřivení monetární politikou či čímkoliv jiným. Jak jsem psal, pan Sumner přitom věří, že trhy efektivní jsou a jelikož je důsledný, nevěří na bubliny. V tom už by si ním asi nesouhlasili mnozí, třeba včetně Roberta Shillera, který se tématem bublin zabývá intenzivně. Jeho argumenty jdou pak cestou nutnosti zlepšování efektivity trhů.

Já sám se termínu „bublina“ ve svých úvahách snažím vyhýbat, i když asi ne úplně nedůsledně. Hovořím tu tedy například o našponovaných valuacích akcií, ale dodávám, že tato nálepka se odvíjí od porovnávání s historií. Případně poukazuji na to, že ony „vysoké“ valuace se dají rozložit na vysoká očekávání růstu zisků a zároveň zřejmě i nízké rizikové prémie. Obojí opět ve srovnání s nějakými pomyslnými historickými standardy. Což ale nutně neznamená bublinu.

Ono vlastně hovořit o bublinách, které nelze určit předem, je u mě svým způsobem logický protimluv. A dokonce jsem narazil na studii, která za bublinu nepovažovala ani dění během takzvané tulipánové mánie. Přesněji řečeno, bublina podle ní mohla vzniknout až v její úplně vrcholné fázi. A tím se dostáváme k populárnímu způsobu jak z celé věci vyklouznout a tou je „míra efektivity“ trhů. Tedy úvahy o tom, že trhy jsou málo, víc, nebo ještě víc efektivní, někdy ano, někdy ne… Na jednu stranu jde o plně pochopitelnou linku úvah, používanou i mnou. Mají ale i své slabé stránky.

 

Čtěte více:

Týdenní výhled: Na programu nižší sazby ECB, trh práce v USA by měl postupně chladnout
03.06.2024 14:37
Začátek nového týdne doprovází starý známý Keith Gill, a.k.a. Roaring ...
Jefferies doporučuje růstové akcie s odolnými zisky za rozumnou cenu. Uvádí konkrétní tipy
03.06.2024 15:50
V květnu všechny tři hlavní americké indexy rostly a dosáhly nových ma...
Čínský prodejce oděvů Shein by mohl brzy vstoupit na londýnskou akciovou burzu
03.06.2024 14:59
Čínský internetový prodejce levné módy Shein by mohl brzy vstoupit na ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu