Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Snížit inflaci poklesem sazeb?

Snížit inflaci poklesem sazeb?

28.05.2024 17:58

Již nějaký čas se hovoří o tom, že americká ekonomika je méně citlivá na pohyb sazeb, než tomu bylo dříve. Příčina těchto diskusí je zřejmá – proběhlo prudké zvedání sazeb, ale hospodářství je stále silné, nezaměstnanost nízká. Do určitého extrému pak téma dovedl Blackrock. Ten totiž nehovoří o nižší citlivosti, ale rovnou opačném vztahu. Vlastně přitom nejde o nic nového.

1. Citlivost na sazby otázkou: Předně by bylo dobré zmínit, že odhadovat citlivost ekonomiky na sazby z pouhého pohledu na to, jak se za dané časové období mění obě proměnné, může být zavádějící. Příkladem mohou být právě poslední roky, kdy mohlo (ale nemuselo – viz níže) proběhnout znatelné monetární utažení, ale zároveň byla ekonomika mohutně stimulována na fiskální straně. Pokud voda v hrnci venku při mínus deseti stupních nemrzne, nemusí to být její zmizelou citlivostí na mráz, ale tím, že se pod hrncem topí. Nyní topí vládní výdaje.

Zvedání sazeb také nutně neznamená utaženou politiku. Jako měřítko utaženosti či uvolněnosti si alespoň na teoretické úrovni můžeme vzít sazby neutrální. Ty by neměly ekonomiku ani brzdit, ani stimulovat. Pokud by byly například na 3 %, zvyšování sazeb z 0 % na 2,5 % sice představuje utažení monetární politiky, ale ne její přechod do restrikce. Odhadovat neutrální sazby je přitom cvičením ošemetným a to i v dobách klidnějších. Nyní se tak může spekulovat o tom, kde vlastně jsou a nakolik je tudíž monetární politika vlastně utažená.

2. Opačná kauzalita? Co zmíněný názor z Blackrocku? Jeden z členů jeho vedení nedávno uvažoval o tom, že inflaci v USA by nyní mohlo tlačit dolů snížení sazeb. Pokud jsem to dobře pochopil, hlavním argumentem je, že současné vyšší úročení vkladů, respektive vyšší úrokové příjmy z dluhových cenných papírů, zvyšují příjmy části společnosti. Tudíž mohou stimulovat poptávku. Pokud by sazby šly dolů, tyto příjmy by klesly a poptávka ochladla.

Podobné úvahy o opačné kauzalitě tu nejsou poprvé. Vzpomenout můžeme v této souvislosti třeba na myšlenky zaznívající po řadu let po roce 2008, kdy se zase tvrdilo, že velmi nízké sazby mohou ekonomiku namísto stimulace brzdit. Tehdy se často operovalo s tím, jaký dopad má politika téměř nulových sazeb na bankovní systém a potenciálně na úvěrovou nabídku. Mohli bychom ale do toho zakomponovat i onu tezi od Blackrocku, protože ta by měla fungovat i obráceně – nízké sazby v její logice znamenají nízké úrokové příjmy a tudíž by měly poptávku tlumit a ne stimulovat.

S tezemi i obráceném působení sazeb se nám může vybavit i Turecko. Přesněji řečeno tamní teorie o tom, že na vysokou inflaci (spojenou s tlaky na oslabování měny) není vhodnou reakcí zvyšování sazeb, ale naopak jejich snižování. O tomto tématu jsem tu psal před lety s tím, že čistě teoreticky by se takový pohled dal ospravedlnit přes chování investic. Tj., vysoké sazby by natolik tlumily investice a produkční potenciál ekonomiky, že by přes nabídkovou stranu zvyšovaly inflační tlaky. Snížení sazeb by naopak podpořilo investice a výrobní kapacity a opět přes nabídkovou stranu inflaci snižovalo.

3. Rozhodují proporce: Určitý problém s podobnými úvahami o nevšedních kauzalitách bývá v tom, že mohou mít něco do sebe, ale jsou parciální. Tj., nereflektují relativní rozsah jednotlivých efektů. Popsané mechanismy mohou do určité míry fungovat, ale nejsou zdaleka jedinými. A většinou ne rozhodujícími. Stále bych tak v tomto případě tíhnul k tomu, že vyšší sazby ekonomiku celkově tlumí a naopak. Ale tento efekt může být slabší i kvůli tomu, na co poukazuje Blackrock. A z čistě praktického hlediska pak vše možná řeší prostý pohled na vývoj finančních podmínek. Tedy svým způsobem na to, jak sazby „přelouskal“ finanční systém a co se vlastně dostává k reálné ekonomice – viz mé úvahy z minulého týdne.

 

Čtěte více:

Vracení se k ziskům, nafukování bubliny devadesátých let a současná mezera
23.05.2024 17:25
Na trhu i mimo něj se docela často hovoří o vracení se k průměru. Patř...
Keynesova soutěž krásy a současné dění na trhu
24.05.2024 17:26
John Maynard Keynes hovořil o soutěži krásy, v níž se chování účastník...
Deflační aktiva si mohou vést velmi dobře během období vysoké inflace, inflační mohou zaostávat
27.05.2024 17:22
V posledních letech se diskutovalo i o tom, zda jsou akcie „inflační“ ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu