Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Politika Fedu

Politika Fedu "výše po delší dobu" dusí firmy, které očekávaly snížení sazeb

11.06.2024 15:57
Autor: Jaroslav Máca, Patria Finance

Američtí spotřebitelé i podniky začali rok v domnění, že úrokové sazby konečně klesnou, a plánovaly nákup zařízení nebo domu. To je ovšem nyní pozastaveno, což v dohledné budoucnosti zpomalí velké části ekonomiky.

V Michiganu odložil výrobce řezných nástrojů v letošním roce výdaje na nové vybavení o hodnotě až o 1 milion dolarů. Výrobce dřevoobráběcích strojů v Atlantě tvrdí, že někteří zákazníci se snaží prodloužit životnost přístroje.

Když se počátkem letošního roku pokrok v oblasti inflace zastavil a představitelé Federálního rezervního systému se rozhodli udržet sazby na 23letém maximu po delší dobu (Higher-for-Longer), donutilo to společnosti přehodnotit investice do kapitálových výdajů, zásob a náboru zaměstnanců. Očekává se, že ve středu po dvoudenním zasedání ve Washingtonu budou tvůrci měnové politiky opět držet výpůjční náklady na stabilní úrovni.

Pro podniky se bolestné důsledky projevují v datech. S&P Global Market Intelligence předpokládá, že kapitálové investice ve zpracovatelském průmyslu letos vzrostou pouze o 3,9 %, což je méně než lednový odhad 6,7 %. Podle Administrativního úřadu amerických soudů se počet návrhů na bankrot podniků v USA během loňského roku do konce března zvýšil o více než 40 %, zatímco počet návrhů na osobní bankrot vzrostl o 15 %.

cc
Zdroj: Bloomberg

Ve zprávě Institutu pro řízení dodávek z 5. června většina respondentů v sektoru služeb uvedla, že inflace a současné úrokové sazby brání zlepšení podnikatelských podmínek. To je poté, co v lednu uváděli, že se cítí optimističtí ohledně možného dopadu snížení úrokových sazeb, uvedl ve svých prohlášeních Anthony Nieves, předseda výboru pro průzkum podnikatelské situace v sektoru služeb ISM.

Rozhodnutí Fedu ponechat úrokové sazby na vyšší úrovni po delší dobu, než se očekávalo, také zasévá nejistotu po celém světě, přičemž dále tlačí na zadlužené spotřebitele a oddaluje nákupy nemovitostí.

Opožděné nákupy zařízení

„Při vysokých úrokových sazbách je rozhodně třeba přitáhnout otěže,“ řekl Patrick Curry, prezident michiganské společnosti Fullerton Tool Co. „Musíme s některými investicemi počkat a snažit se co nejlépe využít stávající vybavení, které máme.“

Společnost Fullerton, která má dva závody v Saginaw v Michiganu a jeden v Kalifornii a vyrábí mimo jiné řezné nástroje pro letecký, automobilový a lékařský průmysl, odložila výdaje na modernizaci zařízení ve výši asi 1 milionu dolarů a zákazníci nekupují tolik zařízení, řekl Curry.

Ekonomická prognóza ISM z 15. května ukázala, že vedoucí představitelé společností očekávají v letošním roce pouze 1% nárůst kapitálových výdajů, což je méně než odhad z prosince 2023, kdy činil téměř 12 %.

vv
Zdroj: Bloomberg

Investoři podle futures odhadují v letošním roce přibližně 1,5 snížení sazeb a prvnímu snížení v září přisuzují o něco nižší než vyrovnané šance. Pokud Fed začne snižovat sazby přibližně v tomto období, měly by se investice do podnikání a softwaru v druhé polovině roku zvýšit, uvedl v tiskové zprávě výkonný ředitel Equipment Leasing and Finance Association Leigh Lytle.

Severně od Atlanty je stále poptávka po těžkých pilách a vrtačkách používaných k výrobě skříní a nábytku, uvedl Blair Chandler, manažerka financování a leasingu zařízení ve společnosti SCM North America, která vyrábí dřevoobráběcí stroje.

Zatímco větší klienti stále pokračují v nákupech, menší zákazníci společnosti se snaží prodloužit životnost starého vybavení, řekla Chandler. „Viděla jsem, že menší firmy vyhazují peníze na udržení svého zařízení v provozu a musí se přemlouvat, aby si koupily toto nové zařízení,“ dodala.

Nárůst výpůjčních nákladů

Malé podniky se také potácejí pod tlakem vysokých úrokových sazeb z úvěrů, přetrvávající inflace a mezd, které podle vládních údajů do května stále rostou o více než 4 % ročně. Podle úvěrového úřadu Equifax dosáhla míra nesplácení úvěrů malým podnikům v dubnu 3,2 % ročně, což odpovídá nejvyšší úrovni za posledních deset let.

Podniky také pociťují dopady hypoték s pohyblivou úrokovou sazbou. Sazby úvěrů pro Gastamo Group, restaurační společnost se sídlem v Denveru, se během dvou let zdvojnásobí až na 8 %. To není malá změna: Společnost má na některé své nemovitosti úvěry ve výši až 3 milionů dolarů, uvedl Peter Newlin, ředitel společnosti.

Mezitím se nájemné v nemovitostech, které si společnost Gastamo Group pronajímá, zvýšilo až o 30 %, což Newlin přičítá tomu, že pronajímatelé promítají své vlastní vyšší výpůjční náklady. To se děje v době, kdy zákazníci omezují své výdaje po roce 2023, který byl pro ně rokem úspěchů, uvedl Newlin.

xx
Zdroj: Bloomberg

Dilip Kanji, dlouholetý majitel hotelové společnosti Impact Properties, pozastavil v Tampě na Floridě plány na výstavbu tří nových hotelů, dokud neklesnou náklady na půjčky. Úrokové sazby stavebních úvěrů vzrostly z přibližně 5 % až na 9 %. Vzhledem k tomu, že Kanji očekává, že bude refinancovat přibližně 42 milionů dolarů z celkových nákladů ve výši 60 milionů dolarů, je to značné zvýšení.

Stejně jako jiní hoteliéři obnovil úvěry na některé své nemovitosti za mnohem vyšší sazby a prozatím může náklady nést na svých bedrech. Hodlá však hrát na jistotu. „Čekáme jen na to, až se trochu nadechneme u dluhů, abychom mohli tyto projekty rozjet.“

Bolest pokračuje

Podle nedávné zprávy newyorského Fedu dosáhl dluh amerických domácností v prvním čtvrtletí roku 2024 rekordní výše 17,7 bilionu dolarů. Spotřebitelé se domnívají, že jejich finanční nesnáze bude pokračovat. Pouze zhruba čtvrtina respondentů průzkumu spotřebitelského sentimentu Michiganské univerzity nyní očekává, že úrokové sazby letos klesnou, zatímco v dubnu to bylo 32 %.

xxx
Zdroj: Bloomberg

Stejně chmurná jsou i očekávání firem. Zpráva ISM o výrobním sektoru 2. června ukázala další pokles aktivity amerických továren v květnu. V telefonátu s novináři po zveřejnění zprávy Timothy Fiore, předseda výboru pro průzkum ISM ve zpracovatelském průmyslu, řekl: „Nejistota je ďáblem podnikání a přesně v této situaci se dnes nacházíme.“

Zdroj: Bloomberg

 
 

Čtěte více:

JPMorgan hovoří o stabilním prostředí, které může nahrávat bublinám
11.06.2024 13:32
Jan Hatzius jako hlavní ekonom Goldman Sachs byl podle svých slov přek...
El-Erian: Fed je traumatizovaný z předchozí chyby, sazby by měl letos snížit třikrát
11.06.2024 6:12
Bývalý šéf investiční společnosti PIMCO Mohamed El-Erian hovořil na Fo...
Týdenní výhled: Negativní reakce na volby. Fed ještě sazby nezmění. Co řekne na inflaci?
10.06.2024 12:21
Nový týden začíná reakcí na volby do Evropského parlamentu. Ta je výra...
Musk zvažuje ve svých firmách zákaz výrobků Applu, vadí mu zapojení OpenAI
11.06.2024 11:54
Americký miliardář a šéf automobilky Tesla Elon Musk v pondělí varoval...
Ifo: Úspěch krajní pravice ve volbách do EP může vyostřit konflikty v eurozóně
11.06.2024 13:38
Úspěch krajní pravice a radikálních stran ve volbách do Evropského par...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
17.07.2024
12:00City Home Finance III, s.r.o: Oznámení úrokové sazby dluhopisu - 3. výnosové období
11:55Potraviny v Česku zlevňují nejrychleji v EU
11:53Míra inflace v EU v červnu zpomalila na 2,6 procenta, v Česku na 2,2 procenta
11:41Jakub Blaha: Nad ASML se stahují nevyzpytatelná geopolitická mračna  
11:35Akcie Adidas rostou o 5 % po zvýšení výhledu na rok 2024
11:33ASML prudce zvýšilo objednávky. Nizozemská společnost těží z přetrvávajcího zájmu o AI čipy
11:26Rotaci z techů táhne tvrdší postup proti Číně i Trumpův postoj k Taiwanu. Akcie klesají, dolar ztrácí  
11:13Místo injekce pilulka, nový lék na hubnutí posílá akcie Roche vzhůru
10:20Evropský účetní dvůr: Cíle EU v oblasti ekologického vodíku nejsou realistické
10:15Komentář: Ceny výrobců nepřekvapily, inflace bude dále klesat pod 2 %
10:07Trump řekl, že by si Tchaj-wan měl obranu platit sám, akcie TSMC oslabily
9:55Ceny v průmyslu v červnu opět vzrostly o procento, v zemědělství zpomalil pokles
9:07Rozbřesk: Letní výprodej koruny: úrokový diferenciál znovu v akci. T. Holub vidí prostor pro zvolnění tempa poklesu sazeb na 25bps
8:55Evropským trhům se nádech do zisků nedaří, nejvýraznější pokles futures věští americkému Nasdaqu  
5:58Morgan Stanley uvádí své „nejdůvěryhodnější" evropské akcie. U čtyř z nich očekává více než 30% růst  
16.07.2024
22:03Dow Jones si připsal největší kladnou denní změnu za poslední rok  
17:41Proč akcie nereagují na neustále se oddalující snižování sazeb?
17:12Maloobchod přibrzdil dluhopisy a velkým techům se dnes nedaří  
16:42Sellier & Bellot, patřící pod COLT CZ Group, dodá technologii pro nový závod na výrobu munice na Ukrajině
15:32MMF výhled růstu světové ekonomiky nemění, zlepšil ale výhled pro Indii a Čínu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Alcoa Corp (06/24 Q2, Aft-mkt)
ASML Holding NV (06/24 Q2, Bef-mkt)
Steel Dynamics Inc (06/24 Q2, Aft-mkt)
8:00UK - Harmonizovaný CPI, y/y
9:00CZ - PPI, y/y
11:00EMU - CPI, y/y
12:45First Horizon Corp (06/24 Q2)
12:45Johnson & Johnson (06/24 Q2)
13:30Ally Financial Inc (06/24 Q2)
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m