Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Saúdská Arábie plánuje spustit sekundární nabídku akcií firmy Aramco

Bloomberg: Saúdská Arábie plánuje spustit sekundární nabídku akcií firmy Aramco

30.05.2024 9:45, aktualizováno: 30.5. 10:20
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Saúdská Arábie se chystá v neděli formálně spustit sekundární nabídku akcií svého ropného gigantu Aramco. Nabídka by mohla vynést více než deset miliard USD (229,4 miliardy Kč), a zařadit se tak mezi největší tohoto druhu za několik let. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Vláda plánuje spustit tzv. bookbuilding, tedy proces, kdy manažer emise sbírá cenové nabídky a na základě poptávky stanoví konečnou cenu akcií a přidělení akcií investorům. Objednávky bude přijímat do příštího čtvrtka. Transakce už podle zdrojů agentury vzbudila neformální zájem investorů z Blízkého východu a Evropy.

Nabídka bude pravděpodobně oceněna se slevou až deset procent ze současné ceny na trhu, i když se může snížit na základě poptávky investorů, dodal jeden zdroj. To je v souladu se sekundární nabídkou společností Saudi Telecom a Tadawul Group Holding, která provozuje burzu cenných papírů v zemi.

Konečné rozhodnutí o době nabídky zatím ještě nepadlo. Podmínky transakce, včetně její velikosti, se tak mohou ještě změnit, dodaly zdroje.

Informace o nabídce přicházejí poté, co cena akcií firmy Aramco klesla nejníže za více než rok. Zahájení nabídky se bude shodovat se setkáním skupiny OPEC+, na kterém se bude jednat o politice těžby ropy na další měsíce. Většina analytiků očekává, že skupina zahrnující Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) a její spojence v čele s Ruskem zachová současné omezení dodávek. To by udrželo produkci Saúdské Arábie blízko nejnižší úrovně za poslední zhruba tři roky.

Sekundární nabídka akcií přichází téměř pět let poté, co Saúdská Arábie získala z primární nabídky akcií firmy zhruba 30 miliard USD. Ta se tak stala největším prodejem akcií na světě. Akcie od svého uvedení na burzu poklesly o 4 %.

aramco

Výnos s prodeje pomůže investovat velké iniciativy spojené s transformací saúdskoarabské ekonomiky. Program transformace korunního prince Muhammada bin Salmána zahrnuje rozvoj umělé inteligence, sportu, cestovního ruchu či ambiciózní projekt na vybudování futuristického města a ekonomické zóny na severozápadě země, u pobřeží Rudého moře, nazvaný Neom.

Saúdská Arábie vlastní ve firmě Aramco podíl 82 procent. Hodnota firmy činí zhruba 1,9 bilionu USD. Ceny ropy jsou ale nyní pod úrovní, kterou vláda potřebuje k vyrovnání rozpočtu, a země také zaostává za svým cílem přilákat více než 100 miliard USD přímých zahraničních investic ročně. Podle Mezinárodní měnového fondu (MMF) vláda potřebuje, aby se cena ropy pohybovala kolem 100 USD za barel, aby mohla zaplatit své výdajové plány. Cena ropy Brent se v současnosti pohybuje kolem 85 USD za barel, příští rok má klesnout na 79 USD a v následujícím roce pak na 75 USD za barel, odhadla agentura Bloomberg.

Těžbu firmy Aramco pak omezují restrikce dohodnuté OPEC+. Saúdská Arábie, která je faktickým vůdcem ropného kartelu OPEC, se tak snaží oživit trh a zvýšit ceny. Firma má kvůli tomu velké nevyužité těžební kapacity a vláda jí na počátku roku nařídila zastavit další rozšiřování kapacit.

V této situaci a v době otázek týkajících se změny klimatu a budoucnosti fosilních paliv bude nabídka testovat chuť globálních investorů. Při primární nabídce akcií se firma spoléhala především na místní investory, kteří čelili tlaku vlády, aby transakci podpořili, protože většina zahraničních správců aktiv měla námitky proti ocenění. Velkým lákadlem může být masivní výplata dividend, ale akcie firmy jsou drahé, když poměr jejich ceny k zisku je téměř o 50 procent vyšší než u americké Exxon Mobil a dvojnásobný ve srovnání s firmou Shell.

Nabídka také přichází v době oživení saúdskoarabského trhu s prodejem nových akcií. V posledních týdnech investoři vložili do objednávek čtyř transakcí celkem 176 miliard USD. To je více než činily objednávky na primární nabídku akcií firmy Aramco. Hlavní index saúdskoarabské burzy poprvé od pandemie zaostává za protějšky z rozvíjejících se trhů. Ze svého březnového maxima klesl již o téměř osm procent, částečně kvůli investorům, kteří si drží hotovost, aby mohli investovat do nabídek.

Zdroj: čtk, Gooogle Finance

 

Čtěte více:

čnBlog: Dvě desetiletí v Evropské unii: Jaká byla pro země Visegradské čtyřky?
30.05.2024 6:35
Článek přináší srovnání, jak si za dvě desetiletí svého členství v EU ...
Inflace a aukce dnes dolehly na dluhopisy i akcie
29.05.2024 17:50
Dluhopisy dnes ztrácejí, a to hlavně ty s delší splatností. Americký 1...
Rozbřesk: Námořní doprava znovu zdražuje. Důvod pro ČNB být opatrnější?
30.05.2024 9:08
Napětí v globálních dodavatelských řetězcích stále nepolevuje, zejména...
Trhy jsou v sevření široké averze k riziku, BHP odstoupila od převzetí Anglo American a futures jsou v červeném
30.05.2024 8:42
Trhy jsou v sevření široké averze k riziku, když rostoucí výnosy dluho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu