Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Perly týdne: Rozvahová recese v Číně a terminální sazby vysoko nad 3 %

Perly týdne: Rozvahová recese v Číně a terminální sazby vysoko nad 3 %

31.05.2024 14:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Hlavní ekonom Nomura Research Institute Richard Koo porovnává současný vývoj v Číně s tím, čím si za poslední desetiletí prošlo Japonsko. A komentuje i obchodní tenze mezi USA a Čínou a uvádí, že v této oblasti má zkušenosti netypické pro ekonomy z Wall Street. BofA poukazuje na vývoj cen technologických akcií ke komoditám a Deutsche Bank vidí sazby Fedu na dlouhodobě vyšších úrovních než zástupci samotné centrální banky. 

Další vývoj sazeb v USA: Podle Deutsche Bank by se sazby americké centrální banky měly dlouhodobě dostat na 3,75 %, viz následující graf. Ekonomové této banky se tak v tomto odhadu značně liší od odhadů vedení Fedu, přesněji řečeno od mediánu jejich predikcí. Ty totiž implikují postupný pokles sazeb až k 2,5 %. Celkové predikce Deutsche Bank se pak výrazně neliší od očekávání trhů:

P1

Zdroj: X

Rozvahová recese v Číně? Hlavní ekonom Nomura Research Institute Richard Koo na Bloombergu uvedl, že Čína podle něj vstupuje do rozvahové recese. Ta se dá jednoduše popsat jako situace, kdy „lidé přestanou maximalizovat zisky a zaměřují se na snižování dluhů“. Dochází k ní poté, co v ekonomice praskne bublina, ceny investičních aktiv klesají, ale dluhy se drží na vysokých úrovních. Ekonomické subjekty se tak snaží o jejich snížení a nemění na tom mnoho ani případné nízké sazby. Tato snaha pak vede k celkovému útlumu poptávky.

Japonsko se do rozvahové recese dostalo před třiceti lety a Koo míní, že Čína může být v podobné situaci nyní. Může se projevovat neochota lidí kupovat nemovitosti, protože nevěří v růst jejich cen. Zároveň už se nechtějí zadlužovat. Pokud se celkově soukromý sektor chce zbavit vysokých dluhů, „dělá správnou věc.“ Výsledkem je ale zmíněná slabá poptávka, protože úspory části soukromého sektoru si nenachází cestu k dlužníkům, kteří by je použili například na financování nových investic. V takové situaci je podle ekonoma vhodné, pokud tyto úspory použije vláda. Čínská vláda to ale nečiní v rozsahu, který by situaci nějak výrazně měnil.

Koo poukázal na fakt, že v roce 2022 dosahovaly celkové deficity čínské vlády přibližně 7 % HDP. To je hodně vysoké číslo a poté, co praskla v Číně bublina, už kvůli němu vláda není ochotná deficity ještě zvyšovat. Japonsko bylo v tomto ohledu v opačné situaci, protože v době prasknutí investiční bubliny a pádu do rozvahové recese vláda dosahovala rozpočtových přebytků. Ochota zasáhnout na straně fiskální politiky tak byla vyšší. V Číně jsou přitom deficity výrazně vychýleny směrem k místním vládám, vláda centrální podle ekonoma nijak vysokých deficitů nedosahuje.

Rozdíl mezi Japonskem a Čínou pak spočívá i v tom, že Japonsko před třiceti lety „nevědělo, co se děje.“ Podle ekonoma totiž neznalo princip fungování rozvahové recese a bylo tak překvapeno například tím, že strukturální reformy nevedly k žádnému výraznému obratu v ekonomice. Problém přitom podle ekonoma spočívá právě v tom, že ani takové reformy nemění nic na snaze soukromého sektoru o snížení dluhů a na jeho averzi k dalšímu zadlužování. Což je zmíněná „správná věc“, ale ta se na agregátní úrovni projevuje slabou poptávkou. I v Číně tak mohou být povzbuzující plánované strukturální reformy, ale podle ekonoma nemusí být dostatečné. 

Koo odpovídal také na dotaz týkající se obchodních tenzí mezi USA a Čínou. Opověděl, že před třiceti lety byl přímo v centru podobných tenzí mezi USA a Japonskem. Tehdy byl kvůli tomu, že „se často objevuje v japonské televizi a zároveň má americký pas“, přesvědčen, aby jednal v Japonsku o otevření domácího trhu americkému zboží. „Velmi rychle se z toho stala hodně ošklivá debata, na obou stranách rychle rostly negativní emoce.“

Koo tedy má zkušenost, „kterou nemá typický ekonom z Wall Street.“ A současnou situaci mezi USA a Čínou vnímá podobně jako tu tehdejší. Čína nyní podobně jako dříve Japonsko dosahuje obrovských obchodních přebytků vůči Spojeným státům. A ty se ptají, „jak může chtít ještě větší a destabilizovat tím mezinárodní obchod?“ Čína navíc dotuje řadu odvětví a USA tak zavádí cla, kterými se je snaží eliminovat. Čína ale od své dotační politiky podle experta jen tak neustoupí a nepřestane podporovat svůj korporátní sektor.

Koo připomněl, že v době obchodních tenzí mezi USA a Japonskem rostly obavy japonských investorů z nákupu amerických vládních dluhopisů. Jejich základem byla obrovská nevole americké vlády nad tím, že Japonsko nechce otevřít svůj domácí trh americkým firmám. Tato země tak s USA dosahovala obrovských obchodních přebytků, neochota recyklovat dolary zpět nákupem amerických vládních obligací pak vedla k velkým tlakům na posilování japonské měny. Kurz se dostal až k úrovním osmdesát jenů za dolar, což v podstatě eliminovalo možnost dosáhnout vyššího ekonomického růstu díky exportům.

Situace v současné Číně se liší, protože tamní vláda stále uplatňuje značná omezení na tok kapitálu. To znamená, že pod její kontrolou je do značné míry i měnový kurz. Koo k tomu dodal, že kdyby se ale pokusila o intervence směrem k oslabování měnového kurzu, „americká cla by se ještě zhoršila.“

Technologické akcie a komodity: Bank of America v následujícím grafu ukazuje vývoj cen akcií technologických společností relativně k cenám komodit. K prudkému relativnímu růstu cen akcií došlo na vrcholu  technologické bubliny, po něm nastala stejně prudká korekce. Nyní se ale ceny technologických titulů dostaly ve vztahu ke komoditám opět na předchozí maxima:

P2

 
 

Čtěte více:

Dnes vyjdou údaje o inflaci v eurozóně a PCE, který sleduje Fed. Dell se v prodlouženém obchodování propadl a futures jsou smíšené
31.05.2024 8:47
Investoři vyčkávají na čísla o inflaci v eurozóně a také na americký ...
Aktivita čínských továren v květnu překvapivě klesla
31.05.2024 9:02
Aktivita zpracovatelského průmyslu v Číně v květnu překvapivě klesla. ...
Rozbřesk: Nezaměstnanost v eurozóně na historickém minimu, v centru pozornosti evropská i americká inflace
31.05.2024 9:16
Dle včera zveřejněných dat Eurostatu poklesla v dubnu míra nezaměstnan...
Zpřesněná data ukazují pomalejší růst české ekonomiky v úvodu roku
31.05.2024 9:20
Česká ekonomika v 1. čtvrtletí letošního roku vzrostla meziročně o 0,2...
Jan Bureš: HDP za očekáváním kvůli slabým investicím
31.05.2024 10:03
HDP skončil v prvním kvartále za očekáváním. Odhad tvorby a užití s se...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu