Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Nezaměstnanost v eurozóně na historickém minimu, v centru pozornosti evropská i americká inflace

Rozbřesk: Nezaměstnanost v eurozóně na historickém minimu, v centru pozornosti evropská i americká inflace

31.05.2024 9:16
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Dle včera zveřejněných dat Eurostatu poklesla v dubnu míra nezaměstnanosti v eurozóně na 6,4 %, nejnižší úroveň od vzniku společné měnové unie v roce 1999. Silná čísla z trhu práce však nejsou žádnou novinkou. Naopak již od roku 2021 vykazuje trh práce v eurozóně známky rostoucího napětí navzdory akumulaci negativních šoků a hospodářské stagnaci. 

V rámci Evropské unie je míra nezaměstnanosti ještě nižší na úrovni 6 %, přičemž premiantem zůstává s přehledem tuzemská ekonomika, kde došlo v dubnu k poklesu na 2,7 %. Velmi nízká míra nezaměstnanosti je ostatně pro náš region typická – v Polsku jsou to 3 %, v Německu pak 3,2 %. Na opačné straně se situace také příliš nemění. Nejvyšší míru nezaměstnanosti vykazuje Španělsko (11,8 %) a Řecko (10,8 %), ve kterých zároveň zůstává strukturálním problémem vysoká míra nezaměstnanosti mladých do 25 let (výrazně nad 20 %). 

Z pohledu startujícího hospodářského oživení je napjatý trh práce dobrou zprávou. Má totiž za následek rychlejší tempo mzdové dynamiky, která při poklesu inflace rezultuje v nárůst kupní síly domácností. Může ekonomické oživení stlačit nezaměstnanost ještě níže? Teoreticky ano, ale v nejbližších měsících to vypadá spíše na stagnaci – měkké indikátory signalizují, že očekávání firem ve službách a průmyslu ohledně najímání nových pracovníků mírně korigují. 

A to se nakonec může zamlouvat ECB, která sleduje vývoj na pracovním trhu velmi bedlivě a stabilizaci mzdového vývoje dokonce určila jako jednu z podmínek poklesu sazeb na červnovém zasedání. V tomto ohledu platí, že mzdová dynamika za první kvartál nebude pro Radu guvernérů překážkou zahájit cyklus snižování sazeb již v příštím týdnu. Stále zvýšené mzdové tlaky jsou však pro ECB důležitým proinflačním rizikem a argumentem, proč dále postupovat extrémně opatrně. To v překladu znamená, že hned na červencovém zasedání si centrální banka pravděpodobně vybere pauzu, aby si dopřála více času na vyhodnocení příchozích makroekonomických čísel.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna se při absenci kurzotvorných čísel nadále obchoduje těsně nad úrovní 24,70 EUR/CZK. To by se však dnes mohlo změnit vzhledem k nabitému makro kalendáři. V tuzemsku je číslem jedna zpřesněný odhad HDP za první čtvrtletí a jeho detailní struktura. Na hlavních trzích budou hrát prim inflační čísla, přičemž výraznější překvapení na jednu, či druhou stranu může opět rozhýbat peněžní trh, resp. eurodolar a následně i tuzemskou měnu.

Eurodolar
Slabší data z USA (zejména negativní revize HDP a deflátoru za 1. čtvrtletí a slabý zahraniční obchod, resp. export za duben) spolu se sérií holubičích výroků z Fedu včera zabránily dalším ztrátám eurodolaru. 
Pozornost trhu je však již jednoznačně upřena směrem k inflačním datům, která budou dnes dopoledne prezentovaná v eurozóně a odpoledne v USA. Květnová HICP v eurozóně by měla skončit prakticky na tržním konsensu, ale podle nás existuje mírné riziko, že skutečné údaje mohou být o 0,1 procentního budu nižší. Trh ovšem může rovněž reagovat na výsledek reálných amerických spotřebitelských výdajů (za duben), které se s ohledem na slabé maloobchodní tržby rovněž nemusely vyvíjet dobře. Výsledkem by pak mohl být tlak na růst eurodolaru.

Akcie
Americké akciové trhy včera pokračovaly v nepřesvědčivých výsledcích z úvodu týdne. Index Nasdaq 100 ztratil od začátku týdne přibližně 1,5 %, a tak míří k první týdenní ztrátě po sérii pěti týdenních růstů v řadě. Největší pohroma v rámci indexu S&P 500 potkala akcie společnosti Salesforce, které se propadly přibližně o 20 % při největším denním propadu od roku 2004. Dalším propadákem v technologickém odvětví byl nedávný neotřesitelný lídr – akcie společnosti CrowdStrike, které propadly o téměř 10 % při nejhorším propadu od února tohoto roku. Tato zpráva se nelíbila ani investorům Cloudflare a její akcie odepsaly podobnou ztrátu. Akcie Nvidia přerušily čtyřdenní růst, a akcie Dell nedokázaly navázat na předchozích šest růstů v řadě.


Čtěte více:

Akciovou rally zabrzdí rostoucí výnosy, varuje stratég Oppenheimer
31.05.2024 5:58
Letošní silná rally na akciích spěje podle stratéga Goldman Sachs Grou...
Aktivita čínských továren v květnu překvapivě klesla
31.05.2024 9:02
Aktivita zpracovatelského průmyslu v Číně v květnu překvapivě klesla. ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
30.06.2024
8:18Víkendář: Za půl roku se začne na akciích rotovat
29.06.2024
16:31Altman: V určitém časovém bodu, který nemusí být vzdálený několik desetiletí, se trhy probudí a fiskální situace se jim nebude líbit
8:13Víkendář: Příliš mnoho kreativity nyní při investicích škodí
28.06.2024
17:23Pokračující obliba pasivity a fáze peněz na chodnících
16:47Podpora pro akcie na konci týdne přišla ze strany makrodat  
16:43J&T Global Finance XV., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:34J&T Global Finance XIII., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:32J&T Global Finance X., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
16:31J&T Global Finance XI., s.r.o., zveřejňuje Výroční zprávu za rok 2023
15:45Hubbard: Právo na příležitost, ovšem ne právo na výsledek
15:35Rohlik Group získal čtyři miliardy Kč na rozšíření v dalších evropských zemích
14:07Než otevře Wall Street: Trump Media, Infinera  
13:46Perly týdne: Potenciál umělé inteligence je reálný, ale akcie jej přeceňují
12:13Francie pod tlakem před volbami, jiným trhům se však daří  
12:10Kellnerová: Po smrti muže jsem se s PPF seznamovala, loni jsem byla rozhodnější
11:27Komentář analytika: Akcie Nike po sníženém výhledu dostávají další ránu  
11:06Nezaměstnanost v Německu zůstala na 5,8 procenta, ale lidí bez práce přibylo
10:35Výrobce bezpilotních letounů Primoco dodá do Asie dva stroje za 62 milionů korun
10:28Prezidentská debata vyvolala úvahy o konci Bidenovy kandidatury, Trump odmítl jasně slíbit uznání výsledků voleb
10:01Společnost eMan hlásí za 2023 rekordní zisk a posílení pozice na trhu

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
3:30Čína - PMI v průmyslu