Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Investiční výhled Fidelity pro asijské trhy ve 4. čtvrtletí aneb Jít s východním větrem

Investiční výhled Fidelity pro asijské trhy ve 4. čtvrtletí aneb Jít s východním větrem

01.10.2024 6:23
Autor: Redakce, Patria.cz

Pokles růstu v USA bude mít dopad i na tempo expanze v Asii, nicméně zpomalení také poskytne centrálním bankám v regionu prostor pro snížení úrokových sazeb. Co čekají experti Fidelity od posledního kvartálu na asijských trzích?

V mýtickém souboji čínské historie, bitvě u Rudých útesů, která vypadá podobně jako souboj Davida a Goliáše, porazí malé loďstvo mnohem silnější protivníky tím, že přivolá východní vítr a tím zapálí celé nepřátelské flotily. Téměř o dvě tisíciletí později je pořád ještě „přivolání východního větru“ čínským výrazem pro chytré strategie, které využívají vnější síly ve svůj prospěch.

Pro ty, kdo investují v Asii, může být čtvrté čtvrtletí roku 2024 vhodným obdobím pro tento přístup. Rizika mimo region se stupňují, od zpomalení růstu v USA a obratu v měnové politice až po očekávání na geopolitických otřesů. Taktický, defenzivní postoj – konstruktivní u dluhopisů, selektivní u akcií – by mohl investorům pomoci využít těchto okolností co nejlépe a připravit se na lepší časy.

Osvobozené od FEDu

Asijské centrální banky jsou již delší dobu omezovány jestřábím postojem amerického Federálního rezervního systému. Snížením úrokových sazeb by se zvětšil rozdíl mezi nimi a USA a vzrostlo by riziko výprodeje jejich měn. Tato situace se změnila v září, kdy Fed konečně snížil úrokové sazby o 50 bazických bodů. Domníváme se, že s výjimkou Japonska bude většina asijských centrálních bank po snížení ze strany Fedu cítit, že snížení u nich také může projít. Indonésie dokonce mírně předběhla rozhodnutí Fedu a ve stejném týdnu snížila úrokové sazby o 25 bazických bodů na 6 %, což bylo její první snížení sazeb za více než tři roky.

Investoři by proto mohli s větší důvěrou navyšovat duraci u vysoce kvalitních dluhopisů, od státních až po dluhopisy investičního stupně. Jakékoli dozvuky bolestí americké ekonomiky budou pravděpodobně citelnější v akciích, kde by mohly utrpět zisky vývozců. Akciový trh má stále co nabídnout, zejména společnosti, které se vezou na vlnách umělé inteligence (AI), přechodu na šetrnou energetiku a změn v dodavatelském řetězci. Klademe ale větší důraz na valuace a bezpečnostní marže u akcií tak, aby odolaly dalším krátkodobým otřesům.

Graf 1: Rozpětí úrokových sazeb amerického Fedu oproti srovnatelným asijským sazbám

e

Zdroj: LSEG Datastream, Fidelity International, září 2024.

Zpomalte!

Výkonnost Asie samozřejmě závisí na Číně a Japonsku, dvou největších ekonomikách v regionu. Čína se snaží získat momentum s tím, že spotřebitelé a kupci nemovitostí zůstávají opatrní. Do konce roku zbývají pouhé tři měsíce a vypadá, že cíl zhruba pětiprocentního meziročního růstu HDP v zemi půjde složitě splnit. Snížili jsme proto pravděpodobnost našeho základního scénáře „řízené stabilizace“ (z 65 na 55 %) a zvýšili jsme riziko vážného zpomalení (na 35 %). Reflace zůstává vzdálenou možností (na úrovni 10 %).

Stát se usilovně snaží obnovit důvěru. V září Čína snížila hranici pro akontaci při nákupu bydlení, také snížila úrokové sazby a slíbila zajistit větší likviditu na akciovém trhu. I když stále nenabízí výrazné stimuly, tato opatření zdůrazňují zaměření úředníků na domácí poptávku, což podporuje náladu na trhu. Úrokové sazby „nižší po delší dobu“ – které i po očištění o inflaci zůstávají kladné – drží v chodu rally čínských dluhopisů. V případě akcií lépe odolávají defenzivní sektory, jako jsou banky a veřejné služby. Další změny by mohly přijít na říjnovém zasedání politbyra nebo na Central Economic Work Conference koncem roku. Neočekávejte však drastické politické změny, když na finanční trhy doléhají vnější nejistoty, jako jsou třeba volby v USA.

Japonsko se vymanilo z deflační pasti a nyní se naopak brání inflaci, která by se měla v příštím roce udržet nad dvouprocentním cílem Bank of Japan. To by mělo dodat BOJ důvěru k postupnému zvyšování sazeb v nadcházejících čtvrtletích a přiblížit zemi ke kladným reálným sazbám. Reakce trhu na červencové zvýšení úrokových sazeb centrální bankou o 15 bazických bodů, která byla značně volatilní, by se nyní mohla uklidnit. Nezvrátí však asi vývoj japonských úrokových sazeb. U akcií budou pravděpodobně dohánět ztráty menší společnosti, které v uplynulém roce tolik netěžily z rally. Jakýkoli posun v obchodní politice USA by však mohl mít dopad na Japonsko, zatímco výměna premiéra by mohla představovat další riziko pro domácí trhy.

Graf 2: Preference čínských vkladatelů v průzkumu People´s Bank of China

q

Quelle Wind, Fidelity International, září 2024. Čtvrtletní průzkum ukladatelů v městských oblastech.

Strukturální příhody

Příslib strukturálních sil, které podpoří Asii, je reálný, od „demografické dividendy“ v Indii a jihovýchodní Asii, až po nástup umělé inteligence a energetickou transformaci. S tím, jak trhy stále více vnímají krátkodobá rizika však očekáváme větší kontrolu těchto strukturálních sil. To jsme již viděli v případě umělé inteligence, kdy se investoři odvrátili od Tchaj-wanu a Koreje, kde se vyrábějí polovodiče, k trhům Asie, které očekávají bezprostřednější podporu ze strany měnové politiky.

S nadějí sledujeme dlouhodobé vyhlídky Indie. Má slušné fundamenty a tempo růstu – podle letošní prognózy na 7 % - což není k zahození. Po delší rallye však mohou být valuace v některých oblastech akciového trhu příliš horké. V pozadí se skrývá riziko plynoucí z odeznívajícího carry trade jenu, s tím, jak spekulanti opouštějí oblíbené – a přeplněné – akciové trhy. Výhled pro indické dluhopisy může být příznivější díky jejich přidání se ke globálním benchmarkům a kladným reálným úrokovým sazbám.

 

Čtěte více:

Čtvrtletní výhled pro globální alokaci aktiv v modelovém portfoliu – 4. čtvrtletí 2024
29.09.2024 15:07
Po nedávném růstu cen aktiv a navzdory snížení sazeb centrální banky ...
Oppenheimer vybírá investiční tipy na říjen. U jednoho vidí potenciál růstu o 118 pct
30.09.2024 6:04
Oppenheimer vybírá několik titulů, o kterých se domnívá, že by mohly b...
Britská ekonomika ve druhém čtvrtletí rostla pomaleji, než se předpokládalo
30.09.2024 9:33
Hrubý domácí produkt (HDP) Británie se v letošním druhém čtvrtletí pro...
WSJ: Mileiova léčba šokem v Argentině zabírá, zlepšila se dostupnost bydlení
30.09.2024 9:45
Reformy argentinského prezidenta Javiera Mileie vyvolávají vášnivé deb...
Stellantis zhoršila finanční výhled na letošní rok, akcie padají o 13 %
30.09.2024 10:28
Mezinárodní automobilka Stellantis zhoršila finanční výhled na letošní...
Hlavní index čínských akcií zpevnil o 8,5 procenta, nejvíce od roku 2008
30.09.2024 10:51
Čínské akcie dnes díky vládním opatřením na podporu ekonomiky pokračov...
Situace je podle Čupra mnohem vážnější, Kasu v čele Pilulky vystřídá šéf TCF Capital Klekner
30.09.2024 10:59
Dočasným ředitelem české sítě lékáren Pilulka je ode dneška Peter Klek...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
02.10.2024
6:08Marathon Asset Management: Přepnuto na poptávku po rizikových aktivech
01.10.2024
19:32Trhy klesají, cena ropy roste. Izrael zasáhly stovky íránských raket a teroristické útoky
18:12Přehání to americké firmy se zadlužováním? Co poměr to jiný příběh
17:33Finanční trhy straší íránská hrozba. Akcie padají, ropa zdražuje
17:18J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Oznámení o výši primárního úpisu ve 3Q 2024
17:13Firma ADNOC kupuje německou chemickou společnost Covestro za 14,7 miliardy eur
16:42Americký průmysl se nehýbe z místa, ISM skoro dva roky v negativním pásmu  
16:04Meta investičně lepší než Apple?
14:57NET4GAS, s.r.o.: Změny ve vedení společnosti
14:24Schodek rozpočtu na konci září byl 181,7 mld. Kč, o miliardu víc než loni
14:11M&T 1997 podle předběžných výsledků klesly tržby, přesto potvrzuje výhled a vítá nového strategického akcionáře
13:44Fink z BlackRock: Trh chybně naceňuje snížení sazeb Fedu
12:25Inflace v eurozóně poprvé za více než tři roky klesla pod dvouprocentní cíl ECB
12:19Japonské akcie dnes zvedají hlavu, evropské jsou na tom smíšeně. Dluhopisům pomáhá téma klesajících sazeb  
11:52Čínské stimuly neznamenají zelenou na nákup evropských akcií, varují stratégové
10:53AMISTA investiční společnost, a.s.: INFOND investiční fond s proměnným základním kapitálem, a.s. - Pololetní finanční zprávu za období od 1. 1. 2024 do 30. 6. 2024
10:49AMISTA investiční společnost, a.s.: LUCROS SICAV a.s. - Pololetní finanční zpráva za období od 1. 1. 2024 do 30. 6. 2024
10:45Růst produktivity v Německu díky AI? Nejvíce si slibují služby, nejméně stavebnictví, zjistil průzkum Ifo
10:37J&T ARCH INVESTMENTS SICAV, a.s.: Pololetní zpráva
10:35J&T ARCH CONVERTIBLE SICAV, a.s.: Pololetní zpráva

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
14:15USA - Změna zaměstnanosti (ADP)