Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Italský ministr: Zákaz spalovacích motorů uvrhl automobilky v EU do vážné krize

Italský ministr: Zákaz spalovacích motorů uvrhl automobilky v EU do vážné krize

25.09.2024 14:34
Autor: ČTK

Zákaz prodeje nových automobilů se spalovacími motory po roce 2035, který přijala Evropské unie v rámci své zelené dohody, takzvaného Green Dealu, způsobil evropským automobilkám vážnou krizi a musí být urychleně přepracován. Listu Financial Times (FT) to řekl italský ministr průmyslu Adolfo Urso.

Pokud Brusel nezmírní své ambiciózní ekologické cíle pro automobilový průmysl, jsou podle ministra ohroženy ve výrobě aut v Evropě statisíce pracovních míst. Chce proto tento týden využít jednání na vysoké úrovni v Bruselu k tomu, aby požadoval urychlenou revizi emisních pravidel a zákazu spalovacích motorů od roku 2035. Plán by podle něj měl být odložen a zmírněn, aby se umožnil prodej jiných vozů s čistými technologiemi, včetně aut využívajících biopaliva nebo syntetická paliva.

"Plán zelené dohody, jak byl navržen, už prokázal své rozpory v podobě kolapsu evropského trhu s automobily a vážné krize evropských automobilek," řekl Urso. "Údaje mluví samy za sebe. Už teď je jasné, že ten plán není udržitelný," dodal.

Snaha Italů přichází v době, kdy v Evropě sílí znepokojení, že automobilový průmysl by mohl prudce klesnout, jakmile začne platit zákaz spalovacích motorů. Už teď je přitom odvětví pod tlakem levnějšího dovozu čínských elektromobilů.

Automobilka Stellantis, která je největším výrobcem aut v Itálii, přerušila na měsíc, respektive do poloviny října, výrobu aut ve svém závodě v Turíně. Příčinou je slabá poptávka po elektrické verzi vozu Fiat 500. Jeho cena činí 30.000 eur (753.500 Kč), zatímco cena hybridní verze je 17.700 eur. Německá automobilka Volkswagen nedávno varovala, že už nebude moci poskytnout zaměstnancům garanci pracovních míst. Podle odhadů pracuje v italském automobilovém průmyslu 165.000 lidí a v německém zhruba 780.000.

Ministr Urso také řekl, že v poměru k příjmům Evropanů a Italů jsou elektromobily příliš drahé. Varoval také, že snaha o rychlé zavedení elektromobilů v EU bez toho, aby se nejprve rozvinul místní dodavatelský řetězec, by mohla způsobit, že region bude příliš závislý na Číně.

"Hrozí, že od závislosti na ruských fosilních palivech přejdeme k závislosti na kritických surovinách pocházejících z Číny, které tam byly vyprodukovány nebo zpracovány," řekl Urso. Evropa podle něj musí zvážit strategickou autonomii svých výrobních kapacit pro případ další války nebo pandemie.

Evropa má v plánu revizi zákazu nových aut se spalovacím motorem v roce 2026. Urso věří, že předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová vzhledem k hrozícímu nebezpečí ztráty pracovních míst tento proces urychlí. Zaváhání by mohlo vyvolat protesty podobné těm, které před časem zorganizovali proti Green Dealu evropští farmáři.

Urso dodal, že pokud bude EK trvat na splnění cíle zákazu aut se spalovacím motorem, měla by poskytnout významné ekonomické zdroje, aby navržený přechod urychlila.

"Průmyslová politika a environmentální politika se musejí sladit," uvedl Urso. "Souhlasíme s přechodem na elektromobily, pokud to bude udržitelné."


Čtěte více:

Podcast MakroMixér s Janem Hornátem: Co čekat po amerických prezidentských volbách a jak mohou dopadnout na Česko?
25.09.2024 12:43
Na čem se štěpí Spojené státy, co čekat po prezidentských volbách v ek...
Evropské trhy míří dolů. Tahoun DAXu má problém
25.09.2024 11:41
Oznámení měnového stimulu dál funguje na čínské akcie, které se po vče...
OECD díky slabší inflaci zvýšila výhled růstu globální ekonomiky na 3,2 procenta
25.09.2024 12:00
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zlepšila výhled...

Váš názor
  • Neskutečné
    25.09.2024 18:28

    https://www.facebook.com/photo/?fbid=8360071540739473&set=a.1673865542693473
    FYI
    • Re: Neskutečné
      25.09.2024 18:29

      Belgický přístav Zeebrugge je plný elektromobilů, které už nikdo nechce.
      FYI
      •  
        26.09.2024 16:23

        Pro páteř evropského průmyslu likvidační elektromobilita bude jen jedním z trestů, který musíme vytrpět za naši zpupnost, když jsme se nepoučili z naší účasti v RVHP a vlezli jsme dobrovolně do EU.
        Pedol1
  • Manažerské selhání
    25.09.2024 15:31

    Příliš nechápu tady tu kritiku od automobilek a řady dnes moderních populistických politiků. Za mě tohle je selhání top managementů evropských automobilek, kde nepochopili, kam bude směřovat trh. Úplně živě si dokážu představit, jak parta zkušených německých manažerů se někdy před 10 lety vysmívá tomu, že jednou budou silnice brázdit elektroauta a že budou dobíječky skoro na každé pumpě, v každém obchodním centru, v mnoha garážích office parků apod. Vždyť přece ty jejich krásné diesely jsou dokonalé, jen ony jsou to správné řešení, jen ony nabízejí ten super poměr cena/výkon. Kdo by kupoval elektroauta? A přitom jim čím dál více lidí říkalo, pozor chlapci, ten trh půjde tímto směrem. A nyní tam jsme a oni nemají konkurenceschopný produkt. Sorry, tohle není o Ursule, tohle je o nedostatku předvídavosti. Takto ale skončila celá řada jiných velkých firem v jiných oborech. Holt trh se z času na čas radikálně změní a i velcí skončí na prahu zapomnění.
    Pinturicchio
    • Re: Manažerské selhání
      25.09.2024 16:31

      Ve kterých jiných oborech se prováděla mohutná vládní dotační a regulační politika, kde ty velké firmy skončili? Poučte mě. Trh se radikálně mění? Myslíte kam dotace, tam trh?
      maron71
      •  
        25.09.2024 16:42

        Bývávaly evropské televizory, dokonce i evropské mobily. I léčiva, dokonce i generická, se vyráběla v Evropě. Chcete-li těžší průmysl, pak tu bývaly loďaři, mnohem více ocelářů. No a nyní máme stále ještě evropská dopravní letadla nebo jaderné reaktory. Ale když pak vlády raději koupí americké stíhačky nebo korejské reaktory, dlouho také nebudeme mít. Ono to není jen o dotacích, ale také jakémsi patriotismu. Ten evropský moc nefunguje, a přitom bychom ho tak potřebovali.
        Pinturicchio
        •  
          25.09.2024 18:15

          "Evropský patricionismus" nemůže fungování jednoduše proto, neboť platí že "každý pes, jiná ves". Vždy se neumí domluvit ani Němci mezi sebou (východ se západem Německa), soudě podle volebních výsledků. I ČR je rozdělena snad, jako nikdy v historii. Nějaká ideologicka společná Evropa je chimera, která měla konečnou s koncem EHS.
          kat
          •  
            26.09.2024 16:26

            Njn, i evropské automobilky čeká NOKIA efekt. Evropa narazila na ledovec a masy vody již zaplavují podpalubí. A ono to šéfům automobilek s platem milionů EUR ročně, dochází až teď? Proč je akcionáři nevykopali už dávno? Aha, oni hlásali inkluzivní zelenou ideologii a to by se nikdo neodvážil zpochybňovat.
            Pedol1
  • děkujte ursule, timmermansovi
    25.09.2024 15:22

    a hlavně sobě , že je volíte.
    občan
    • Re: děkujte ursule, timmermansovi
      25.09.2024 16:04

      Z toho, co jsem četl, problémy VW nejsou o tom, že by se nepřipravovali na přechod k elektromobilitě, spíš naopak. Zakopadný pes je v tom, že se jejich elektroauta neprodávají podle očekávání mj. proto, že jsou ve srovnání s konkurencí drazí. Práce a energie stojí v Evropě příliš mnoho.
      Vímženicnevím
      •  
        25.09.2024 16:37

        Jsou i vývojově pozadu oproti Číňanům, zejména co se baterií týče. A to, že jsou dražší, také není jen o dražší energii a dražší práci. Ale hlavně, tohle všechno se přece ví už roky. Až teď najednou nastalo jakési vyhrocené zděšení, že to opravdu může být špatné. Nejdřív se holedbali tím, že tak kvalitní auta nikdo jiný nevyrobí (to dříve říkali i o Japoncích a Korejcích), pak že z Číny a USA se nevyplatí dovážet a není jak dovážet. No nebylo, v posledních letech si ale Číňani pořídili monstr lodě speciálně na převoz aut. A nyní když začínají tlačit na cla, přijdou Číňani přímo vyrábět do Evropy, jako přišla už i Tesla. Nicméně tohle zažila celá řada jiných průmyslových oborů. Člověk musí chápat, že automobilový průmysl je významnější. Ale ono to tak hrozné nebude. Jen poklesne role těchto evropských gigantů, které do značné míry nahradí jiné neevropské značky.
        Pinturicchio
        •  
          26.09.2024 16:34

          Jak taky poznamenal škůdce liberálního Dobra R. Reagan: „Pohled vlády na ekonomiku by se dal shrnout do několika krátkých frází: Pokud se to hýbe, zdaň to. Když se to stále hýbe, reguluj to. A když se to přestane hýbat, dotuj to.“ P.S. Spolková vláda bude nucena ty dotace na pořízení EV nejenom obnovit, ale ještě je i navýšit žejó.
          Pedol1
        • Pinturicchio
          25.09.2024 22:32

          To jako trh si představujete na elektrokrámy dotace 200litrů? A jak skončily,tak začal prodej váznout? A západ je rozčarován,že 6letý se slabou baterkou najednou neudají na východ a budou se muset postarat o likvidaci takových aut., a o čem je ekologie,když je napájejí špinavé uhelky,?
          kočák
Aktuální komentáře
26.09.2024
22:00Příznivý mix zpráv poslal S&P 500 na nové maximum  
18:03Amerika dnes Evropu nestíhá, přestože se tamní data přidala mezi dobré zprávy  
17:53Starostové chtějí ministrem průmyslu Lukáše Vlčka, zapojeného do sněmovních výborů pro rozpočet či životní prostředí a exstarostu
17:48Finanční podmínky, sazby a umělá inteligence – září 2024
15:29Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta, potvrdil úřad
15:13Bloomberg: Naděje EU na výrobu baterií se stala symbolem krachu elektromobilů
14:58Fidelity International: Fed do toho jde ve velkém stylu, čeká nás volatilita
14:42RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná pololetní zpráva
12:59Novinky z OpenAI: Altman by mohl získat podíl, odchází technologická šéfka Muratiová a manažeři výzkumu
12:23Bloomberg: Cateringová firma Sodexo zvažuje převzetí rivala Aramark z USA
11:53Německá ekonomika letos opět klesne, odhadují přední hospodářské instituty
11:273M FUND MSI SICAV a.s: Pololetní zpráva za rok 2024
10:37Další čínská podpora a výsledky Micronu posílají akciové trhy vzhůru  
10:26Rohlik.cz Finance a.s.: Pololetní neauditovaná finanční zpráva společnosti
10:16Poptávka po AI počítačích zlepšila výhled Micron, akcie vyskočily o 15 %
10:13Čína zavede další opatření na podporu ekonomiky, akcie zareagovaly růstem
9:18Rozbřesk: Koruna pod lehkým tlakem. ČNB snížila sazby dle předpokladu, na tahu je šýcarská centrální banka
8:53Technologické akcie podpořila čísla Micronu, čínský trh stimulace tamní vlády. Evropa zahájí pozitivně  
6:29Technická analýza: Citi může pokračovat v růstu podél 200denního průměru  
25.09.2024
22:01Americké indexy dnes nedokázaly najít směr  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university