Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články

"Úspěšný konec v nedohlednu". Fiala oznámil konec Bartoše kvůli digitalizaci. Piráti řeší odchod z vlády

24.09.2024 13:44, aktualizováno: 24.9. 17:26
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Premiér Petr Fiala (ODS) navrhne ke 30. září prezidentu Petru Pavlovi odvolání Ivana Bartoše (Piráti) z funkce vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj. Svůj krok vysvětlil tím, že Bartoš podle něj není schopný manažersky dotáhnout digitalizaci stavebního řízení do úspěšného konce. Od středy bude mít digitalizaci na starost tým v čele s ministrem dopravy Martinem Kupkou (ODS).

Fiala uvedl, že je spokojený s prací ostatních pirátských ministrů a své rozhodnutí nepovažuje za vypovězení koaliční smlouvy. Piráty žádá, aby předložili svého kandidáta na nového ministra pro místní rozvoj, který funkci manažersky zvládne. O svém rozhodnutí, ke němuž definitivně dospěl po dnešní ranní schůzce s Bartošem, informoval předem koaliční partnery i prezidenta Petra Pavla.

Fiala uvedl, že si lidsky i osobně Bartoše váží a vždy se na něj mohl spolehnout. "Toto rozhodnutí nedělám s lehkým srdcem, ale digitalizace je klíčový projekt pro modernizaci českého státu a nemůžeme si dovolit žádné další průtahy," konstatoval. Jako člověk odpovědný za naplňování programového prohlášení a fungování vlády nevidí nyní jiné řešení, než výměnu ministra.

Po minulém jednání vlády, kde se digitalizace probírala, a následně dnešní schůzce s Bartošem nabyl Fiala jistotu, že Bartoš není schopný digitalizaci dotáhnout do konce. "Myslím, že si ani nepřipouští, v jakém reálném stavu ten proces digitalizace stavebního řízení je," míní Fiala. Premiér dodal, že Bartošovi opakovaně dával čas na vyřešení situace, ale úspěšný konec je v nedohlednu.

Bartoš: Je to podraz, Spolu směřuje k vládě s ANO

Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovců) začala cestu ke složení vlády s dosud opozičním hnutím ANO Andreje Babiše, řekl na odpolední tiskové konferenci předseda Pirátů Ivan Bartoš, o jehož odvolání z funkce vicepremiéra a ministra pro místní rozvoj požádá prezidenta premiér Petr Fiala (ODS). Krok premiéra Bartoš označil za podraz. O možném odvolání nepadlo ráno ani slovo, řekl novinářům šéf Pirátů. Fiala ho o svém rozhodnutí informoval půl hodiny před vystoupením před novináře. Ráno s ním Bartoš mluvil o prioritách Pirátů pro poslední rok vlády.

Ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty) řekl, že vláda ve stávajícím koaličním formátu končí. Uvedl, že ho to mrzí. Nebyla ušetřena potíží od covidu přes uprchlickou a energetickou krizi po povodně, řekl na dnešní tiskové konferenci Pirátů.

Podle Šalomouna se podařilo hned po nástupu současného kabinetu zabránit tomu, aby Česko platilo miliardové pokuty za to, že včas neplnilo závazky vůči Evropské unii hlavně v legislativní oblasti. Vládě se podle něj dařilo také bojovat s byrokracií i vybudovat vládní analytický útvar.

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka tlačila premiéra Fialu k odvolání Bartoše část občanských demokratů, a to i slovy o jeho konci. Jde podle něj o cestu k uspořádání vlády v budoucnosti. Kmotři zůstanou kmotry, i když je přetřete na fialovo, dodala předsedkyně strany Klára Kocmanová.

Fiala odmítl, že by o odvolání Bartoše rozhodl pod tlakem schůzky se spolustraníky, jak tvrdili Piráti na své odpolední tiskové konferenci. Takováto schůzka se nikdy neuskutečnila, rozhodl jsem se sám po dnešním setkání s Bartošem, uvedl Fiala na síti X. "Absolutně odmítám řeči o tom, že jsem jednal pod tlakem údajné schůzky, které se měl zúčastnit Martin Kupka, Zbyněk Stanjura, Jan Skopeček, či Martin Kuba. Nikdy se takováto schůzka neuskutečnila," napsal. Poslední kapkou v rozhodnutí bylo podle Fialy setkání s Bartošem a jeho neschopnost řešit digitalizaci stavebního řízení. "Mrzí mě, že takovéto dezinformace na tiskové konferenci Pirátské strany zazněly," dodal Fiala.

Poslankyně Olga Richterová uvedla, že Piráti nepřistoupí na takové šaškárny, a premiér je má odvolat všechny. Slabý premiér podlehl kmotrům, dodala na tiskové konferenci Pirátů. Stejně jako Michálek dala odvolání do souvislosti s klientelismem a tlakem proti digitalizovanému stavebnímu řízení.

 
 
 
 

Čtěte více:

Výsledky voleb online: Česko zvolilo krajské zastupitele a část Senátu
21.09.2024 14:00
Ve 14:00 se uzavírají volební místnosti a začíná sčítání hlasů v krajs...
Volby ovládlo v 10 ze 13 krajů ANO. Jih Čech patří ODS, Moravy Spolu a Liberec Starostům
21.09.2024 20:27
Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích, stejně jako před čtyřmi lety...
Volby do Senátu: Pohorší si ODS, nejhůře z vládních stran dopadli Piráti
21.09.2024 20:40
Z vládních stran v letošních senátních volbách nejhůře dopadli Piráti,...
Povolební vývoj: Varování vládě pro parlamentní volby, konec vedení Pirátů i Zelených, dohodnuto vedení části krajů
23.09.2024 8:42
Hnutí ANO vyhrálo volby v deseti krajích, stejně jako před čtyřmi lety...

Váš názor
  • Jsme východní národ ydyotů
    26.09.2024 13:42

    Pirát (z fr. pirate, řec. ???????? peiratés, mořský lupič) je námořní lupič. Piráti obvykle přepadají obchodní lodi, ale často loupí a rabují i na pobřeží. Pirátství kvete tam, kde je velký lodní provoz…………Kdo může vstoupit do strany s takovým názvem? A ta chobotnice v čele? tragedie. Přísaha? přišitec ušatý kabelkový? ANO s čobolem? Pořád mě ten mektoš Fiala (který mě zklamal) vychází jako nejhezčí holka z ošklivince!
    orada
    • Re: Jsme východní národ ydyotů
      26.09.2024 13:47

      Výjimečně s tebou opičáci nesouhlasí. Ano, piráti jsou dost divná parta lidí s podivnými názory. Ale paradoxně jsou to právě oni, kdo nám připadají z ošklivince nejhezčí. Z prostého důvodu - jako jediní nekradou. A Fiala je jen kombiné k zakrytí těch hodně ošklivých lidí okolo něj. Zajímá tě ta zakrytá holka, ne to kombiné na ní.
      Orangutan
      • Ja něsúhlasím
        26.09.2024 15:29

        Veď všetci kradnú, nie?
        orada
  • mám jasnou představu
    26.09.2024 10:03

    ... co musíme udělat pro to, abychom přesvědčili voliče, že plníme naše sliby a pracujeme pro ně. Nemíním odevzdat naší zemi levici a populistům. Chci o tom ale nejprve mluvit s kolegy v ODS, SPOLU a ve vládě. V těchto dnech povedu důležitá jednání o stávající situaci, mj. se zítra ráno sejdu s Ivanem Bartošem, abychom probrali aktuální stav digitalizace stavebního řízení a situaci v pirátské straně. (https://x.com/P_Fiala/status/1838174402065707342)
    Kočičák
    • Re: mám jasnou představu
      26.09.2024 10:04

      ... tak Piráti jsou venku. A teď ta jasná představa, která přesvědčí voliče, že plníte sliby a pracujete pro ně? Kdy přijde rekonstrukce vlády výrazně posilující ekonomickou kompetenci, která je jako jediná ještě může přesvědčit? (https://x.com/ZlamalovaLenka/status/1839200713177526304)
      Kočičák
  • Libor Vondráček (Svobodní) k vládě
    25.09.2024 10:26

    Skutečným problémem této vlády nejsou 4 Piráti z Pirátské strany, ale mnoho Pirátů, kteří se infiltrovali do ostatních stran pětikoalice. ?????Místo slibovaného zrušení zákazu aut na benzin a naftu ho pirátská lidovkyně Hubáčková v Bruselu schválila. ?????Pirátskou energetickou koncepci navrhnul STANař Sikela. ?????Pirátský ministr dopravy Kupka zvýhodňuje elektromobily na dálnicích i jinde. ?????Pirátskou inkluzi ve školách prohlubuje ministr Bek. ?????Pirátský registr práce na dohodu do zákoníku práce zavedl Jurečka. ?????Pirátské zpřísnění emisních povolenek na bydlení a dopravu dojednal premiér Fiala během předsednictví EU. ?????Pirátské dotace ala oprav dům po babičce přinesl ministr Hladík. ?????Pirátskou windfall tax zavedl nejen akcionářům ČEZ Zbyněk Stanjura a takhle bych mohl pokračovat…
    kat
    • Re: Libor Vondráček (Svobodní) k vládě
      25.09.2024 10:35

      Vondráčku, nebýt Kupky a Vondry, spalováky skončí letos.
      Velkamedvědice
      •  
        26.09.2024 12:00

        I panu ministrovi Bartošovi jde samozřejmě v první řadě o princip, nikoliv o to, že by musel předat svůj post někomu stejně zbytečnému.
        Pedol1
  • Petr Fiala je férový borec :D
    25.09.2024 0:13

    https://www.facebook.com/share/v/AXG4mxros4gcjv8N/
    Kočičák
  • tiskovka
    24.09.2024 23:06

    https://x.com/PiratIvanBartos/status/1838610675385458798
    Kočičák
    • Re: tiskovka
      24.09.2024 23:37

      Jistě zhrzený neschopa, hlupaňa a posedlý Babišem. Bohužel postavit politiku na filozofii antibabaiš bohužel nestačí. A zase straší Babišem? Jenže lid chce činy, ne strašení a neustálé zvyšování dluhu. Jako Olina,nebo ta komunistka ? vždyť jsou stejní. A její bratříček Ferjenčík se chytí práce kdy,když ve volbách propadl? Konečně by se ministři mohli vejít do lavice, a těch náměstků co vypadne a posílí soukr. sektor,kde si prý vydělají víc.
      kočák
      • Konec Pirátů v Čechách
        25.09.2024 0:06

        ... Piráti jsou české specifikum. V předchozím Evropském parlamentu drželo ještě jedno jejich křeslo Německo. Kdeže loňské sněhy jsou. Ještě si pamatujeme, jak se jel před loňskými volbami Ivan Bartoš představit do Bruselu jako možný budoucí premiér (podle volebních průzkumů). Piráti patří do frakce Zelených, kteří jsou pro ně současně konkurencí. Nyní si konkurují v rychlosti úbytku voličské přízně. Zadáme-li si slovo „pirát“ do vyhledávače, objeví se na prvním místě nabídky kostýmů na maškarní plesy. Piráti jsou dnes u nás bizarními postavami českého politického panoptika. Piráti jsou v posledních letech přísně konformní s režimem. Zatímco pirát Francis Drake ve službách anglické Alžběty I. bojoval proti tehdy dominující námořní velmoci Španělsku Filipa II., dnešní Piráti věrní hodnotám Evropské unie, patří k nejhorlivějším bojovníkům proti Rusku, ačkoli protiruské sankce drtí zejména země Evropské unie. Piráti jsou zbyteční, protože hlasují stejně jako ODS, TOP09, KDU-ČSL a Starostové. Nelišit se, znamená v politice zaniknout. Piráty známe jako levičácké vášnivé až fanatické obhájce unijních dogmat, zejména projektu „Green Deal“, který má prý zachránit planetu drastickými opatřeními na ploše 1,5% světa produkujícího 7% člověkem produkovaných skleníkových plynů. Přírodě nepomáhají, pomáhají likvidovat průmysl, zemědělství a tím i sociální podmínky v zemích Evropské unie. Panovala představa, že jsou mladí a vzdělaní a vyznají se hlavně v moderních technologiích digitálního světa. Tato domněnka vzala za své, posledním hřebíkem do rakve této iluze byl debakl jejich předsedy ministra Ivana Bartoše ve snaze digitalizovat stavební řízení. Výsledný dojem je, že neumějí nic a jsou čistě jen zemskými škůdci. Bohužel jim bylo svěřeno i Ministerstvo zahraničí podobně jako v Německu Zeleným. I tam Zelení zaznamenávají volební propady, i tam totiž nepřehlédnutelně škodí. Znechucuji radikální voliče výzvami k trpělivosti. V demokracii je třeba, aby většina pochopila, kdo vytváří problémy. A většina se o politiku moc nezajímá. Zeleným Pirátům se přesto podařilo občanům dokázat, že to jsou oni, kdo škodí. Nejsou ovšem sami. Podobnými škůdci jsou TOP09 a Starostové. Lidovci mají své pragmatiky Grolicha a Čunka a ODS hejtmana Kubu a donedávna Zahradila v Evropském parlamentu. To je zachraňuje v očích veřejnosti podobně jako v současných volbách v Braniborsku byl úspěšný socialista Dietmar Woidke, který se v sebezáchovném pudu fakticky distancoval od svého šéfa, kancléře Scholze. Dejme občanům čas a informace, aby pochopili, kdo jim prospívá, a kdo jim škodí! (https://www.facebook.com/share/p/4NUHGLfGLXrKu8SR/)
        Kočičák
        • Re: Konec Pirátů v Čechách
          25.09.2024 9:14

          To jsou kecy. Můžeš rozumět IT, ale když ti antimonopolní úřad, lobisti a zákon svazujou ruce, tak se můžeš postavit na hlavu.
          VystrašenéKoťátko
          • Koťátko
            25.09.2024 9:16

            nemá cenu polemizovat s mrtvými novinami, které tě neslyší. Ruská roura jen chrlí, co kde cestou nabrala.
            Orangutan
        • Re: Konec Pirátů v Čechách
          25.09.2024 0:24

          https://youtu.be/5Zgx1gAxrNk
          Kočičák
  • Co stojí ve zdrcující analýze, která přesvědčila Fialu, že se má zbavit Bartoše
    24.09.2024 20:09

    www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-analyza-ktera-presvedcila-fialu-aby-vyhodil-bartose-261287
    Kočičák
    • Re: Co stojí ve zdrcující analýze, která přesvědčila Fialu, že se má zbavit Bartoše
      24.09.2024 20:10

      ... jen je zajímavé, že to ofiko vyleze až nyní, když se premiér ukázal jako komunikační sketa, zbabělec, který nebyl schopen jednat vůči Bartošovi fér a vyprovodil Piráty z vlády kultivovaně! (https://x.com/michalsnobr/status/1838601056097550406)
      Kočičák
  • hnusnej podraz
    24.09.2024 20:00

    ... „kdybych to ranní jednání měl nazvat jedním slovem, byl to podraz, který postrádal lidskou slušnost“ (www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-politika-primy-prenos-bartos-oznamuje-zda-pirati-opusti-vladu-261280)
    Kočičák
  • Kmotři z ODS
    24.09.2024 19:56

    ... Ivan Bartoš na tiskové konferenci oznámil, že jeho vyhazov z postu ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra pro digitalizaci je podraz od premiéra Petra Fialy (www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Pirati-na-tiskovce-Vykopli-nas-z-vlady-Kmotri-z-ODS-At-Fiala-odvola-vsechny-762160)
    Kočičák
    • Re: Kmotři z ODS
      24.09.2024 20:23

      ... tak snad to neskončí nebohým Bartošem a přijde rekonstrukce vlády. A snad se hlavně vyřeší obrovský deficit ekonomické kompetence. Spíš ekonomická nekompetence. (https://x.com/ZlamalovaLenka/status/1838540088726196243)
      Kočičák
  • Fiala je dobytek, zní od spolustraníků
    24.09.2024 19:52

    ... „nemůžeme od ODS čekat mnoho dobrého, to jsme tak nějak tušili. Ale že je premiér až takový dobytek, jsem ani já nečekal“ (www.idnes.cz/zpravy/domaci/pirati-hlasovani-ivan-bartos-setrvani-ve-vlade.A240924_150149_domaci_vank)
    Kočičák
    • Re: Fiala je dobytek, zní od spolustraníků
      24.09.2024 20:20

      ... nehodnotím to rozhodnutí, to je suverénní právo premiéra. Hodnotím ten timing. Předsedy strany se bál, do “mrtvoly” si kopnul. Takhle nejednají muži. (https://x.com/kalousekm/status/1838537917330805173)
      Kočičák
    • Re: Fiala je dobytek, zní od spolustraníků
      24.09.2024 20:17

      https://x.com/MatesRoman/status/1838144383805215080
      Kočičák
      • sliby versus realita
        24.09.2024 20:25

        ... vláda zvýšila všechny přímé daně. Daň z příjmu fyzických i právnických osob, sociální pojištění, daň z nemovitostí. K tomu windfall tax udržovaná i ve chvíli, kdy už žádné mimořádné výdaje nejsou. (https://x.com/ZlamalovaLenka/status/1838222735366852689)
        Kočičák
  • Hoax? Kdopak jej šíří a proč?
    24.09.2024 17:42

    .......Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a lidovců) začalo cestu ke složení vlády s dosud opozičním hnutím ANO Andreje Babiše, řekl na odpolední tiskové konferenci předseda Pirátů Ivan Bartoš...... Šillerová to kategoricky popřela.
    FYI
    • Re: Hoax? Kdopak jej šíří a proč?
      24.09.2024 17:58

      Pro mě jsou nevolitelni jak každý zvlášť, tak také dohromady
      kat
    • Re: Hoax? Kdopak jej šíří a proč?
      24.09.2024 17:54

      Opoziční smlouva II.
      kat
  •  
    24.09.2024 16:48

    Že to ale trvalo.. .
    kat
  • Škoda, že nejsme v Japonsku
    24.09.2024 16:43

    aby Fiala čestně zakončil svůj bezdárný mandát sepukou.
    xlsx
  •  
    24.09.2024 16:10

    Bartoš ráno v telce nic takového nenaznačil,když odejdou,je to furt 104 a stím se dá dojet do voleb. Lipavský taky není nutný, aspoň by ten lempl z Hradce musel začít něco dělat. Jak řekl hejtman Kuba,úplně zbytečný člověk,.
    kočák
Aktuální komentáře
26.09.2024
22:00Příznivý mix zpráv poslal S&P 500 na nové maximum  
18:03Amerika dnes Evropu nestíhá, přestože se tamní data přidala mezi dobré zprávy  
17:53Starostové chtějí ministrem průmyslu Lukáše Vlčka, zapojeného do sněmovních výborů pro rozpočet či životní prostředí a exstarostu
17:48Finanční podmínky, sazby a umělá inteligence – září 2024
15:29Růst ekonomiky USA ve druhém čtvrtletí zrychlil na tři procenta, potvrdil úřad
15:13Bloomberg: Naděje EU na výrobu baterií se stala symbolem krachu elektromobilů
14:58Fidelity International: Fed do toho jde ve velkém stylu, čeká nás volatilita
14:42RMS Mezzanine, a.s.: Konsolidovaná pololetní zpráva
12:59Novinky z OpenAI: Altman by mohl získat podíl, odchází technologická šéfka Muratiová a manažeři výzkumu
12:23Bloomberg: Cateringová firma Sodexo zvažuje převzetí rivala Aramark z USA
11:53Německá ekonomika letos opět klesne, odhadují přední hospodářské instituty
11:273M FUND MSI SICAV a.s: Pololetní zpráva za rok 2024
10:37Další čínská podpora a výsledky Micronu posílají akciové trhy vzhůru  
10:26Rohlik.cz Finance a.s.: Pololetní neauditovaná finanční zpráva společnosti
10:16Poptávka po AI počítačích zlepšila výhled Micron, akcie vyskočily o 15 %
10:13Čína zavede další opatření na podporu ekonomiky, akcie zareagovaly růstem
9:18Rozbřesk: Koruna pod lehkým tlakem. ČNB snížila sazby dle předpokladu, na tahu je šýcarská centrální banka
8:53Technologické akcie podpořila čísla Micronu, čínský trh stimulace tamní vlády. Evropa zahájí pozitivně  
6:29Technická analýza: Citi může pokračovat v růstu podél 200denního průměru  
25.09.2024
22:01Americké indexy dnes nedokázaly najít směr  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university