Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách

Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách

18.09.2024 8:22
Autor: Redakce, Patria.cz

Inflace ve Spojeném království se v srpnu udržela těsně nad 2% cílem Bank of England. V průběhu asijské seance, která byla převážně bez směru, jen posílil a získal zpět velkou část úterních ztrát, protože obchodníci diskutovali o rozsahu možného snížení úrokových sazeb Federálním rezervním systémem (ve 20:00 SELČ). Futures: DAX -0,1 %, CAC +0,5 %, FTSE 100 -0,2 %.

Z makrodat nás dnes v 11:00 čeká srpnová inflace v eurozóně, v zámoří pak ve 14:30 data ze stavebního trhu. Ve 20:00 pak přijde na řadu ostře sledované rozhodnutí Fedu o sazbách.

Inflace ve Spojeném království se v srpnu udržela těsně nad 2% cílem Bank of England, což ponechává otevřené dveře pro další snížení úrokových sazeb v letošním roce. Spotřebitelské ceny vzrostly oproti předchozímu roku o 2,2 %, což je stejné tempo jako v červenci a pod úrovní prognózy BOE, uvedl ve středu Úřad pro národní statistiku. Údaj byl v souladu s mediánovým očekáváním ekonomů oslovených agenturou Bloomberg. Tlak na pokles cen motorových paliv byl kompenzován růstem cen letenek.

Japonská měna po propadu o 1,3 % v New Yorku vzrostla až o 0,8 %, což přispělo k tomu, že japonské akcie prožily bičující den. Podle tržních odhadů je v současné době šance na středeční snížení úrokových sazeb Fedu o půl procentního bodu o něco vyšší než 50 %. Centrální banka rovněž zveřejní nové čtvrtletní prognózy a předseda Jerome Powell bude mít tiskovou konferenci.

Zatímco většina asijských akcií byla nižší, futures na americké akcie zaznamenaly růst poté, co se index S&P 500 v úterý dotkl nového rekordu, a evropské futures zůstaly beze změny. Dolar i státní dluhopisy se příliš nezměnily.

Ekonomové většinou předpokládají, že Federální výbor pro volný trh sníží sazby o čtvrt procentního bodu do pásma 5 % až 5,25 %, řada z nich však očekává snížení o půl procentního bodu. Investoři vidí větší než vyrovnané šance na úpravu o půl bodu. Čerstvé čtvrtletní projekce v podobě tzv. „dot plot“ zveřejněné na konci dvoudenního zasedání centrální banky nabídnou další pohled na budoucí vývoj výpůjčních nákladů a ekonomiky. Obchodníci, kteří mají uzavřeny rekordní sázky vázané na očekávané snížení sazeb Fedu, riskují prudké ztráty, pokud se představitelé rozhodnou pro snížení ve standardní výši. Na některých trzích jsou investoři připraveni na další uvolnění ze strany místních centrálních bank v očekávání, že Fed přijme agresivnější opatření, aby zabránil zpomalení.

Společnost BlackRock se podle listu Finanacial Times spolu s technologickým gigantem Microsoft chystá založit investiční fond v hodnotě více než 30 miliard dolarů, jehož cílem je vybudovat datová centra a energetické projekty, které by uspokojily rostoucí nároky plynoucí z umělé inteligence .Společnost JPMorgan Chase pak podle listu Wall Street Journal jedná se společností Apple o převzetí programu kreditních karet tohoto technologického giganta od Goldman Sachs.

Ropa po dvoudenním růstu klesla, když obchodníci vyhodnotili náznaky vyšších zásob v USA, rostoucí napětí na Blízkém východě a pravděpodobný vývoj úrokových sazeb Federálního rezervního systému. Ropa v úterý vyskočila poté, co byly tisíce lidí zraněny při útoku, který Hizballáh označil za izraelský útok zahrnující pagery v Libanonu.

 

Čtěte více:

Evropské akcie stoupají. Dnešní data mohou ovlivnit očekávání před Fedem
17.09.2024 11:05
Po včerejším nevyrovnaném výkonu Wall Street se futures před dalším dn...
Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží
17.09.2024 16:44
Data o amerických maloobchodních tržbách dopadla lépe, než se čekalo....
Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu
17.09.2024 22:01
Hlavní zámořské indexy uzavřely dnešní den bez větších změn. Úvod obch...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.09.2024
15:14Investiční tipy: Ohlédnutí za výsledky za 2Q24 významných amerických i evropských firem  
13:50Vanguard nakupuje dolary s tím, že sázky na snížení sazeb Fedu zašly příliš daleko
12:28Podle Siegela by sazby Fedu mohly jít dolů o 50 bazických bodů. Sahm míní, že pravidlo nyní recesi neukazuje
11:33Tak o kolik? Fed rozhoduje o sazbách a velké tržní sázky slibují volatilní reakci  
11:07Google vyhrál u soudu EU spor o pokutu 1,49 miliardy eur za omezování konkurence
9:07Rozbřesk: Dilema před Fedem: věřit propagandě novinářů, anebo solidním datům? Pokud Fed sníží sazby jen o 25 bodů, dolar mohutně posílí
8:22Evropa otevře smíšeně, německý DAX klesá pod tíhou horšícího se sentimentu. Pro další vývoj bude klíčové večerní rozhodnutí Fedu o sazbách  
17.09.2024
22:01Investoři vyčkávají na zítřejší rozhodnutí Fedu  
17:24Je trh drahý? Stačí „jen“ odhadnout pět čísel
16:44Americký maloobchod poslal výnosy nahoru, ale akciím v růstu nepřekáží  
15:09Analytici: Záplavy ve střední Evropě mohou způsobit ztráty až za miliardy eur
14:09Tradiční souboj v americkém Kongresu: Dva týdny, než vláda bude bez peněz
13:19Intel (až +8 %) roste na dohodě s Amazonem i armádní zakázce za miliardy. Evropu rozhořčil odkladem továren
12:10Microsoft na vlně AI oznamuje zpětný odkup akcií v hodnotě 60 miliard USD a zvyšuje dividendu o 10 %
11:05Evropské akcie stoupají. Dnešní data mohou ovlivnit očekávání před Fedem  
9:07Rozbřesk: Evropský automotive pod tlakem asijské konkurence a emisních cílů, sázky na 50bodové snížení sazeb Fedu dále vzrostly
8:57Futures předpovídají trhům v Evropě úspěšný úvod, rostou sázky na ostřejší pokles sazeb Fedu  
6:36NVIDIA a prodávání lopaty během zlaté horečky
16.09.2024
17:45Může trh vynášet zároveň hodně i málo?
17:26Propad technologií dnes kontrastuje s růstem dalších sektorů  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
11:00EMU - CPI, y/y
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
20:00USA - Jednání Fedu, základní sazba