Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bloomberg: Proč téměř nikdo nekupuje zelený vodík

Bloomberg: Proč téměř nikdo nekupuje zelený vodík

02.09.2024 10:29
Autor: ČTK

Potenciál vodíku jako bezuhlíkového paliva vyvolává nekonečné nadšení. Od pouští v Austrálii a v Namibii až po větrem ošlehané úžiny Patagonie, firmy a vlády po celém světě plánují postavit skoro 1600 závodů na jeho produkci. Plyn lze vyrábět čistě, pomocí elektřiny z větru nebo slunce, v rámci procesu, při kterém se rozdělí molekuly vody na vodík a kyslík. Je zde ale jeden problém - naprostá většina těchto projektů nemá jediného zákazníka, který by si toto palivo koupil, napsala agentura Bloomberg.

Z hrstky těch, kteří mají nějakou smlouvu o nákupu tohoto paliva, jich má většina jen vágní, nezávazné podmínky. Lze je tak v tichosti zrušit, pokud si to potenciální kupci rozmyslí. V důsledku toho se mnoho projektů, o kterých teď s velkou slávou hovoří země, které usilují o to, aby se staly "Saúdskou Arábií vodíku", pravděpodobně nepodaří nikdy zrealizovat. Pouze 12 procent závodů na vodík má smlouvu se zákazníky na využití tohoto paliva.

"Žádný rozumný developer projektu nezačne vyrábět vodík, pokud pro něj nebude mít kupce, a žádný rozumný bankéř nepůjčí peníze na rozvoj projektu, pokud nemá dostatečnou jistotu, že vodík někdo koupí," říká analytik organizace BloombergNEF Martin Tengler.

Je snadné pochopit, proč zastánci vodíku v něm vidí takový potenciál. Tato molekula může mít zásadní význam pro dosažení nulových čistých emisí v rámci boje proti změnám klimatu. Při spalování v turbíně nebo v palivovém článku vyrábí energii, aniž by vypouštěl do ovzduší skleníkové plyny. Téměř veškerý dnes používaný vodík se získává ze zemního plynu, při jeho produkci z vody a za využití obnovitelných zdrojů energie se ale nevypouští žádný oxid uhličitý.

Mnoho analytiků nevidí jinou možnost jak dekarbonizovat výrobu oceli, námořní dopravu a další odvětví, která nemohou snadno fungovat jen s využitím elektřiny. BloombergNEF odhaduje, že v roce 2050 bude potřeba 390 milionů tun vodíku ročně, aby se podařilo eliminovat emise oxidu uhličitého z globální ekonomiky. To je více než čtyřnásobek množství, které se používá dnes.

Přechod na vodík ale není jednoduchý. Většina podniků, které by mohly využívat vodík, by k tomu potřebovala drahé nové vybavení, což se jim nechce pořizovat. Vodík vyrobený z čisté energie pak stojí čtyřikrát více, než vodík vyrobený ze zemního plynu. Zároveň je obtížné vybudovat infrastrukturu pro dodávky vodíku - nejen závody na jeho produkci, ale i potrubí na jeho přepravu -, když se poptávka po něm může objevit až za několik let.

Země s potenciálem produkce velkého množství elektřiny z obnovitelných zdrojů, jako je Chile, Austrálie a Egypt, oznámily vysoké cíle produkce tohoto paliva, často na vývoz. Jenom v Číně byla oznámena výstavba více než 360 závodů na zelený vodík.

Evropská unie si stanovila cíl do roku 2030 vyrobit deset milionů tun bezuhlíkového vodíku a stejné množství dovézt. Ve Spojených státech vyčlenil prezident Joe Biden osm miliard dolarů (zhruba 184 miliard Kč) na vytvoření takzvaných vodíkových center, tedy seskupení podniků vyrábějících a využívajících toto palivo.

Generální ředitel firmy Plug Power Andy Marsh uvedl, že jeho společnost provádí inženýrské a projekční práce na evropských projektech, které by dohromady na výrobu zeleného vodíku využily zhruba 4,5 gigawattu obnovitelné energie. "Pokud se podaří realizovat polovinu, budeme šťastní," řekl. "Pokud se podaří realizovat čtvrtinu, budeme také šťastní," dodal. I když si EU stanovila ambiciózní cíle, členské státy je stále zapracovávají do svých předpisů, což zdržuje soukromé investice, upozornil Marsh.

V USA se průmysl a Bidenova vláda nadále přou o požadavky na uplatnění daňových úlev na vodík podle federálního zákona. Projekty určené na vývoz mezitím čelí dalším překážkám. Na rozdíl od zemního plynu a ropy zatím neexistuje pro přepravu vodíku globální systém. Přeprava vyžaduje jeho podchlazení, stlačení nebo přepravu v jiné, lépe zvládnutelné formě, jako je čpavek, který kombinuje vodík s dusíkem.

Generální ředitel firmy na výrobu vodíkových zařízení Thyssenkrupp Nucera Werner Ponikwar považuje potrubí za dobrou možnost. Mnoho budoucích vývozců vodíku ale nebude schopno dostat vodík ke svým případným zákazníkům prostřednictvím potrubí. "Pokud musíte překonat oceán, je to obtížnější," upozornil Ponikwar. Mnozí očekávají, že ambicióznější projekty budou tiše zrušeny. Některé navrhované závody už byly odloženy.

Ponikwar řekl, že dnes mají šanci na úspěch projekty, které zahrnují celý ekosystém, tedy umístění závodu na vodík blízko zdroje čisté energie a s připraveným zákazníkem na dosah ruky. Jeho společnost například dodává zařízení do závodu na vodík v severním Švédsku, který bude následně zásobovat železárnu a ocelárnu, kterou připravuje firma H2 Green Steel. Ta na projekt získala 6,5 miliardy eur (164 miliard Kč). Elektřinu bude závod získávat z vodních elektráren, kterých je v regionu velké množství. Společnosti Mercedes-Benz Group už se zavázala, že bude odebírat 50.000 tun oceli ročně.

Podobnou cestou se vydala i firma Hy Stor Energy. Ta navrhla projekt, který se bude nacházet v blízkosti zákazníka, firmy SSAB. Projekt v americkém státě Mississippi bude k produkci vodíku využívat větrnou a geotermální energii a vodík se bude skladovat v podzemní solné kaverně. O projekt mají teď zájem další zákazníci. Stavba sice ještě nezačala, ale cílem je tento projekt zprovoznit do roku 2027.

"Nepostavili jsme projekt a pak se ho nesnažili prodat lidem. Postavili jsme projekt kolem zákazníka," řekla generální ředitelka firmy Hy Stor Laura Luceová. "Já si myslím, že projekty, které jsou přizpůsobené zákazníkovi, si nakonec vždy najdou cestu k realizaci."

 

Čtěte více:

Rozpočet 2025 je navržen se schodkem 230 miliard korun. Těžko akceptovatelný při 3% růstu ekonomiky, reagují ekonomové
02.09.2024 8:33
Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem...
Rozbřesk: Domácí oživení pokračuje, brzdí ho však průmysl. Páteční data rozhodnou, o kolik Fed srazí sazby v září
02.09.2024 9:02
Detailní odhad HDP za Q2 2024 přinesl lehce pozitivní překvapení - pův...
Zemské volby v Německu: AfD ovládla Durynsko a těsně druhá skončila za CDU v Sasku
02.09.2024 9:41
Nedělní zemské volby v Durynsku vyhrála strana Alternativa pro Německo...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.09.2024
9:10Rozbřesk: Na trhy vrátily výprodeje rizikových aktiv, které svědčí dolaru
8:55Nvidia v čele výprodejů na Wall Street. Tlak se přenese po Asii na evropské burzy  
6:11Technická analýza S&P 500: Akcie jsou v silném růstovém trendu, ale sezónnost jim nenahrává  
03.09.2024
22:01Americké indexy po státním svátku prudce oslabovaly  
17:45Začíná další komoditní cyklus?
17:38Trápení Intelu: Bude po vleklém propadu akcií vyřazen z indexu Dow Jones? Nahradí jej Nvidia nebo Texas Instruments?
17:20Wall Street padá spolu s techy, po datech ztráty prohlubuje  
17:08Síkela by podle Die Welt měl obsadit post eurokomisaře pro energetiku
16:57Tomáš Vlk: ISM dodal další špatnou zprávu o americkém průmyslu
15:59Hladké přistání je pravděpodobné, pokles sazeb o 25 bazických bodů by přinesl „něco pro každého“
13:55Bloomberg: Další snižování sazeb ECB bude nejisté, jakmile klíčová sazba klesne na téměř 3 %
12:01Míra inflace v Turecku zvolnila na 52 procent, pomáhají vysoké úroky
11:59Matejka z JPMorgan: Akciová rally se může zastavit, i když Fed sníží sazby
10:54České mzdy zpomalily, ISM se má naopak zlepšit. Akcie jsou před daty opatrné  
10:48EDF napadla jaderný tendr kvůli výběru KHNP, Westinghouse kvůli bezpečnostní výjimce
10:25ČEZ od začátku příštího roku zlevní 1,7 milionu zákazníkům elektřinu i plyn
10:14Dominik Rusinko: Růst tuzemských mezd zaostal za očekáváním
9:09Rozbřesk: Překvapivé zlepšení nálady v českém průmyslu
8:50Nová cílová cena pro ČEZ, problémy automobilového průmyslu a inspekce letounů Airbus  
8:34Komerční banka, a.s.: Pololetní zpráva Komerční banky, a.s. 2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
16:00USA - Nově otevřená prac. místa