Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozpočet 2025 je navržen se schodkem 230 miliard korun. Těžko akceptovatelný při 3% růstu ekonomiky, reagují ekonomové

Rozpočet 2025 je navržen se schodkem 230 miliard korun. Těžko akceptovatelný při 3% růstu ekonomiky, reagují ekonomové

02.09.2024 8:33
Autor: ČTK

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun, který je o 22 miliard nižší než plánovaný deficit na letošní rok. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je v návrhu historicky nejvíce peněz na investice a vláda také snižuje deficit k hrubému domácímu produktu (HDP) k úrovni kolem dvou procent. Návrh není přijatelný pro koaliční Piráty, jednat o něm chtějí také zástupci lidovců a STAN. Analytici považují schodek za vysoký, podle některých ale jde o kompromis mezi snahou snižovat deficit a podporovat růst ekonomiky.

Ministerstvo informace o návrhu zveřejnilo na svém webu o půlnoci na dnešek, vládě muselo návrh rozpočtu předložit do konce srpna. Rozpočtové příjmy podle návrhu vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje se zvýší o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun. Ministerstvo navrhuje financovat rozpočtový schodek nárůstem státního dluhu o 237,4 miliardy korun a zvýšením stavu na účtech státních finančních aktiv o 7,4 miliardy korun. Náklady na obsluhu státního dluhu by měly vzrůst o 5,3 procenta na 100 miliard korun.

"Vůbec to nebylo jednoduché, ale s výsledkem jsem spokojen," uvedl Fiala. Kabinet podle něj investuje do rozvoje silnic a dálnic, výzkumu a inovací, školství či obrany. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) označil navržený rozpočet za prorůstový, vláda si podle něj půjčuje převážně na investice. Kapitálové výdaje v návrhu rozpočtu činí 250,8 miliardy korun, v rozpočtu na letošní rok jsou plánované 184,6 miliardy .

V televizi CNN Prima News Stanjura uvedl, že jej v následujících týdnech čeká jednání s jednotlivými ministry. Prostor vidí na přesuny peněz mezi jednotlivými kapitolami rozpočtu, kvůli minimální rezervě ve výši jedné miliardy proti zákonnému rozpočtovému rámci se ale přidání jednomu resortu projeví úbytkem jinde, řekl.

Rozpočet v tuto chvíli není přijatelný pro koaliční Piráty, uvedl předseda strany a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš. Požaduje sedm miliard korun na program výstavby bydlení a chce o tom iniciovat jednání. Lidovecký ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka by rád dostal v rozpočtu jednotky miliard navíc na posílení sociálních služeb a budování sociální infrastruktury, řekl v České televizi (ČT).

Za dobrý základ pro vyjednávání považuje návrh rozpočtu ministr školství Mikuláš Bek (STAN), chtěl by ale víc peněz na nepedagogické pracovníky a pro vysoké školy, řekl v televizi Nova. Ministerstvo financí uvedlo, že návrh zahrnuje peníze na zvýšení platů učitelů na úroveň 130 procent průměrné mzdy, což vláda garantovala v programovém prohlášení, a tři miliardy navíc dostane vysoké školství. Stejně se meziročně zvýší výdaje na vědu a výzkum, což je velký úspěch podle ministra Marka Ženíška (TOP 09).

Kritice naproti tomu návrh podrobila Schillerová. "Je to na úkor střední třídy, občanů, rodin s dětmi, důchodců, OSVČ, živnostníků. Ti to všichni zaplatí. Ale jsou tam i vítězové. A to jsou například banky," řekla v CNN Prima News. Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula považuje za nízký plánovaný růst průměrného platu státních zaměstnanců v příštím roce proti letošku o 3,7 procenta, uvedl v ČT.

Podle ekonomů je deficit přes 200 miliard korun v roce, kdy se očekává téměř tříprocentní ekonomický růst, těžko akceptovatelný. Fiskální konsolidace více méně zastaví, řekl například hlavní ekonom Deloitte David Marek. Schvalování rozpočtu ve vládě očekává Stanjura ve středu 25. září. Poslanecké sněmovně jej musí předložit do konce měsíce.

 

Čtěte více:

Podle Fialy Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem
13.06.2024 12:39
Česko překonalo krizi a ekonomika se vyvíjí správným směrem. Jsou ale ...
Schodek rozpočtu na konci července byl 192,3 mld. Kč, loni 214,1 mld. Kč
01.08.2024 15:48
Schodek státního rozpočtu na konci července vzrostl na 192,3 miliardy ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.09.2024
9:10Rozbřesk: Na trhy vrátily výprodeje rizikových aktiv, které svědčí dolaru
8:55Nvidia v čele výprodejů na Wall Street. Tlak se přenese po Asii na evropské burzy  
6:11Technická analýza S&P 500: Akcie jsou v silném růstovém trendu, ale sezónnost jim nenahrává  
03.09.2024
22:01Americké indexy po státním svátku prudce oslabovaly  
17:45Začíná další komoditní cyklus?
17:38Trápení Intelu: Bude po vleklém propadu akcií vyřazen z indexu Dow Jones? Nahradí jej Nvidia nebo Texas Instruments?
17:20Wall Street padá spolu s techy, po datech ztráty prohlubuje  
17:08Síkela by podle Die Welt měl obsadit post eurokomisaře pro energetiku
16:57Tomáš Vlk: ISM dodal další špatnou zprávu o americkém průmyslu
15:59Hladké přistání je pravděpodobné, pokles sazeb o 25 bazických bodů by přinesl „něco pro každého“
13:55Bloomberg: Další snižování sazeb ECB bude nejisté, jakmile klíčová sazba klesne na téměř 3 %
12:01Míra inflace v Turecku zvolnila na 52 procent, pomáhají vysoké úroky
11:59Matejka z JPMorgan: Akciová rally se může zastavit, i když Fed sníží sazby
10:54České mzdy zpomalily, ISM se má naopak zlepšit. Akcie jsou před daty opatrné  
10:48EDF napadla jaderný tendr kvůli výběru KHNP, Westinghouse kvůli bezpečnostní výjimce
10:25ČEZ od začátku příštího roku zlevní 1,7 milionu zákazníkům elektřinu i plyn
10:14Dominik Rusinko: Růst tuzemských mezd zaostal za očekáváním
9:09Rozbřesk: Překvapivé zlepšení nálady v českém průmyslu
8:50Nová cílová cena pro ČEZ, problémy automobilového průmyslu a inspekce letounů Airbus  
8:34Komerční banka, a.s.: Pololetní zpráva Komerční banky, a.s. 2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
16:00USA - Nově otevřená prac. místa