Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Stanovisko MF ČR k pokračování windfall tax v roce 2025: Mimořádné příjmy dosud nepokryly mimořádné výdaje, dividenda ČEZ mimořádná není

Stanovisko MF ČR k pokračování windfall tax v roce 2025: Mimořádné příjmy dosud nepokryly mimořádné výdaje, dividenda ČEZ mimořádná není

30.08.2024 16:35
Autor: Redakce, Patria.cz

Analýza Ministerstva financí k windfall tax zcela jasně ukazuje, že příjmy z mimořádných daní (z WFT a odvodů z nadměrných příjmů a majetkového prospěchu) dosud nepokryly mimořádné výdaje státu v souvislosti s energetickou krizí. Bilance vynaložených mimořádných výdajů od roku 2022 proti dosavadním mimořádným příjmům státu bude na konci roku 2024 záporná ve výši 35 mld. . Analýza expertů MF je postavena na principu, že v ní figurují výlučně „jednorázové“ příjmy a výdaje, které jsou bezprostředně spojeny s energetickou krizí," uvedlo dnes na svém webu Ministerstvo financí ČR k tématu pokračování windfall daně. 

Za jednorázové mimořádné výdaje ve výše uvedeném kontextu považuje MF tyto položky v souhrnné výši téměř 130 mld. (2022 -2024): podporu podniků v energeticky náročných odvětvích, úsporný tarif, dočasné odpuštění poplatků na podporu OZE a jejich hrazení státem namísto spotřebiteli, mimořádné kompenzace za dodávku elektřiny a plynu na ztráty, mimořádné kompenzace za dodávku elektřiny a plynu zákazníkům, mimořádné dotace provozovateli přenosové soustavy, vratky z odvodu nadměrných příjmů.

Na jejich pokrytí je možné podle MF ČR použít pouze tyto mimořádné „jednorázové“ příjmy v souhrnné výši téměř 95 mld. (2023 – 2024): daň z neočekávaných zisků, odvod z nadměrných příjmů, odvody z majetkového prospěchu.

"Od začátku se mezi experty Ministerstva financí a Národní rozpočtové rady diskutovalo několik možných přístupů, jaké příjmy a výdaje lze zařadit do těch mimořádných také s ohledem na mezinárodní metodiku používanou Eurostatem. Proto nakonec nebyla dividenda společnosti ČEZ vůbec zařazena mezi mimořádné příjmy státu. Dividenda ČEZ totiž není dle této metodiky „jednorázovým“ mimořádným příjmem. Neprošla by ani testem tzv. „jednorázových a jiných přechodných operací“, které se vylučují při posuzování strukturálního salda. Proto jsou nakonec v této analýze na straně příjmů zahrnuty pouze tři výše jmenované položky," stojí také ve zprávě na webu ministerstva.

Experti MF a NRR řešili několik možných přístupů, jaké příjmy a výdaje lze zařadit do mimořádných, spojených s cenami energií. Nakonec MF zvolilo metodiku, kdy dividendu ČEZ nezapočítává do mimořádných příjmů, protože nejde svou povahou o „jednorázový“ příjem. Důvodů je několik, uvádí web ministerstva: 

Zaprvé Eurostat odmítl započítat za rok 2023 celou dividendu od ČEZ do příjmů státního rozpočtu (v akruální, mezinárodně srovnatelné metodice ESA 2010), konkrétně téměř 30 mld. . Tím zhoršil hospodaření veřejných financí v daném roce. Rozhodnutí Eurostatu ale nesouviselo s energetickou krizí, bude takto posouvat všechny země EU. 

Zadruhé mimořádné jednorázové příjmy a výdaje se řídí striktní klasifikací, na které je mezi MF a NRR shoda a kterou si opakovaně obě instituce schválily. Dividenda vychází z předchozího hospodaření daného podniku a mimořádně dobré roky se kdykoliv mohou opakovat. To dle platné metodiky MF a NRR vylučuje jejich „jednorázovou“ povahu. Podle toho NRR také ve svém stanovisku z 18. 4. 2024 posuzovala mimořádná jednorázová a přechodná opatření, kde žádnou „mimořádnou“ dividendu ČEZ neuvedla. Proto jsou nakonec na straně příjmů dle MF zahrnuty pouze tři položky: daň z neočekávaných zisků, odvod z nadměrných příjmů a odvody z majetkového prospěchu.

"Pokud by MF i přes výše uvedené zahrnuli do mimořádných příjmů dividendu ČEZ, jako odraz vysokých zisků z důvodu vysokých cen energií, musely by se v této logice na straně výdajů zahrnout další položky, jako byly např. mimořádné valorizace důchodů (od června 2022, od září 2022 a od června 2023), které dohromady do konce roku 2024 znamenaly dodatečné výdaje státního rozpočtu přes 180 mld. . Vysoké náklady spojené s energiemi a s bydlením pak vyvolaly potřebu dalších výdajů, jako mimořádný jednorázový příspěvek na dítě do 18 let (6,7 mld. Kč), opakované navyšování částek existenčního a životního minima, nárůst normativních nákladů u příspěvku na bydlení i změnu výše částek u příspěvku na bydlení (oproti roku 2021 se vydalo na příspěvek na bydlení o téměř 2 mld. více, v roce 2023 pak o dalších 9,3 mld. více). V neposlední řadě by se mělo rovněž vyčíslit dočasné snížení spotřební daně u benzínu a nafty, které činilo téměř 10 mld. , nebo zrušení silniční daně pro auta do 12 t ve výši 4,2 mld. ," uvádí MF ČR.

Zavedení windfall tax bylo od začátku opatření s jasně omezenou dobou účinnosti (3 roky), navíc tato daň neměla danit „očekávané“ zisky, tj. počítala s růstem běžné ziskovosti společností a ani se nedanil/nedaní celý její zisk, dodává ve zprávě MF ČR.

 

Čtěte více:

Key Square Capital: V určitém smyslu Spojené státy nyní připomínají rozvíjející se ekonomiky
30.08.2024 13:55
Ředitel společnosti Key Square Capital Scott Bessent na Bloombergu při...
Jan Bureš: Oživení pokračuje, brzdí ho dál průmysl
30.08.2024 11:26
Detailní odhad HDP za Q2 2024 přinesl lehce pozitivní překvapení - pů...
Perly týdne: Růst akcií podle Citi a Morgan Stanley, Evropa chce hybridy a zlato a ropa podle Goldman Sachs
30.08.2024 12:12
Citi věří v další růst amerických akcií, neměl by ale být nijak prudký...
Řídíte se strategií 60/40? Vyměňte dluhopisy za komodity, říkají stratégové BofA
30.08.2024 15:40
Investoři, kteří se řídí obecně známou strategií 60/40, by podle strat...

Váš názor
  • Co naplat...
    31.08.2024 12:37

    Avšak dokud bude pan Stanjura byť jen řadovým členem ODS, náš volební hlas už nedostanou v žádných volbách. Nedostali je u voleb do Evropského parlamentu, nedostanou je ani v komunálních. To si hold musí vyříkat členská základna té strany, a když mlčí a chtějí tam mít neodborného manipulátora, co nemá daleko ke lži, je to i jejich zodpovědnost :) To samé platí i pro zbývající členy té nerůstové koalice.
    First Knight
  • Tahle daň
    31.08.2024 10:46

    je určena k oloupení akcionářů. To co mělo být rozděleno jako dividenda, tak velkou část stát doslova ukradne a co zbyde ,nechá jako dividendu, kterou si taky vezme.
    občan
  •  
    30.08.2024 23:51

    Na kupování voličů,potažmo závistivých lemplů neschopných si vydělat,co se daj koupit nebude žádná WFT dost velká.
    kočák
  •  
    30.08.2024 22:56

    Zlodějská vláda krade kde může aby si mohla kupovat voliče. To je celý smysl současného kapitalizmu.
    juniper
  •  
    30.08.2024 22:50

    Lidé, kteří věří ve fungování kapitálového trhu, by neměli volit strany, které mají v tradici likvidaci kapitálových trhů. Otec modré strany zanechal kvůli své namyšlenosti a nadutosti nesmazatelný šrám na českém kapitálovém trhu (tím jak děravý byl zákon o privatizaci, jehož byl spolutvůrcem). To, že následkem byly velké finanční škody je jedna věc. Mnohem horší je, že způsobil nedůvěru celé generace v kapitálový trh - lidé považovali akcie za podvod. Nyní se přihlásili k tradici svého otce modří pohůnci a útočí na zbytek českého kapitálového trhu. Co způsobí tenkrát - to se teprve ukáže, ale nic pozitivního to nebude.
    lazy_lemur
Aktuální komentáře
31.08.2024
9:30Víkendář: Daly (Fed) míní, že monetární politiku je třeba upravit, reálné neutrální sazby odhaduje kolem 1 %
30.08.2024
22:01Wall Street v závěru týdne konečně opět zabrala  
17:48Zhoršení cyklického makroekonomického prostředí v příštích letech?
16:58Wall Street odstartovala růstově. Nvidia se odrazila, strmě stoupá Intel  
16:35Stanovisko MF ČR k pokračování windfall tax v roce 2025: Mimořádné příjmy dosud nepokryly mimořádné výdaje, dividenda ČEZ mimořádná není
15:59ČNB: Dluhy českých domácností v červenci stouply na téměř 2,32 bilionu Kč
15:42Ukrajina chce zastavit transport ruské ropy přes ropovod Družba, zásobování Česka není podle Mero ohroženo
15:40Řídíte se strategií 60/40? Vyměňte dluhopisy za komodity, říkají stratégové BofA
14:43Výstava a online aukce uměleckých děl Artslimit probíhá od 2. do 22. září a nabízí díla od 19. století až po současnou tvorbu
13:55Key Square Capital: V určitém smyslu Spojené státy nyní připomínají rozvíjející se ekonomiky
12:15ČEZ, a.s.: Vnitřní informace - ČEZ stanovil cenu emise dluhopisů vázaných na udržitelnost
12:12Perly týdne: Růst akcií podle Citi a Morgan Stanley, Evropa chce hybridy a zlato a ropa podle Goldman Sachs
11:58Inflace v eurozóně v srpnu zpomalila na 2,2 procenta
11:26Jan Bureš: Oživení pokračuje, brzdí ho dál průmysl
10:58Závěr týdne je bohatší na data, akcie drží směr vzhůru  
10:36V Německu přibylo lidí bez práce, nezaměstnanost vzrostla na 6,1 procenta
10:31Jakub Seidler: Česká ekonomika vzrostla ve 2Q meziročně o 0,6 pct. Spotřeba domácností zaostala za očekáváním
9:12Rozbřesk: Inflace v eurozóně potvrdí zářijový “cut” ECB
8:53ČEZ plánuje nabídku udržitelných dluhopisů, Nvidia jedná o zapojení do OpenAI a futures jsou smíšené  
6:22Invesco: Holubice křičí. Fed hlasitě signalizuje zářijové snížení sazeb

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data