Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Westinghouse a EDF se odvolaly k ÚOHS kvůli tendru, podle ČEZ neoprávněně

Westinghouse a EDF se odvolaly k ÚOHS kvůli tendru, podle ČEZ neoprávněně

27.08.2024 10:05, aktualizováno: 27.8. 12:26
Autor: ČTK

Aktualizováno

Americká společnost Westinghouse Electric Company podala odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro stavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Podle Westinghouse nemají Korejci licence k nabízené technologii. Westinghouse o tom informoval ČTK. Podle společnosti ČEZ, která má tendr na starosti, ovšem má dukovanská soutěž bezpečnostní výjimku, a uchazeči tak nemohou napadnout její průběh u antimonopolního úřadu. Návrh na přezkoumání jaderného tendru v ČR podala k ÚOHS také francouzská firma EDF, oznámil dnes ÚOHS.

Spor Westinghouse s Korejci je dlouhodobý, zabývá se jím mezinárodní arbitráž. Američané už dříve namítali, že KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru nabízenou v Česku. KHNP s tím nesouhlasila.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má korejská společnost KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před francouzskou firmou EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Tendru se původně zúčastnil také Westinghouse, vláda ho však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže. První americká nabídka podle ní nesplnila podmínky.

"V rámci tendru musel každý uchazeč potvrdit, že má právo převádět a sublicencovat jadernou technologii nabízenou společnosti ČEZ a místním dodavatelům. Návrhy designů technologií reaktorů APR1000 a APR1400 společnosti KHNP využívají licencovanou technologii systému Westinghouse 80 generace II. Společnost KHNP nevlastní výchozí technologii ani nemá právo ji sublicencovat třetí straně bez souhlasu společnosti Westinghouse," uvedla americká společnost. Podle ní by výběr KHNP navíc znamenal přesun desítek tisíc pracovních míst z ČR a USA do Koreje.

Westinghouse zároveň připomněl, že bude spor obou firem o technologii nadále řešit u mezinárodní arbitráže. Její rozhodnutí se podle americké společnosti neočekává dříve než ve druhé polovině příštího roku.

Podle ČEZ je však odvolání Westinghouse k ÚOHS neoprávněné. "Výběrové řízení probíhá na základě bezpečnostní výjimky, a tak uchazeč nemůže napadnout průběh výběrového řízení u ÚOHS," řekl ČTK mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

KHNP v červenci uvedla, že má ohledně práva na používání technologie rozdílný názor, firma zároveň deklarovala, že americká pravidla bude dodržovat. ČEZ po oznámení výsledku tendru ke sporu sdělil, že má od Korejců potvrzení o vlastnictví technologie a také smluvní závazek případného odškodnění.

Návrh na přezkoumání jaderného tendru k ÚOHS podala také francouzská EDF

Návrh na přezkoumání tendru na stavbu nových jaderných bloků v Česku podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) také francouzská společnost EDF. Firmy protestují proti průběhu tendru a výběru korejské společnosti KHNP. Oznámil to dnes ÚOHS, který v současnosti oba návrhy analyzuje. Vyjádření EDF ČTK shání.

"Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel návrhy od americké společnosti Westinghouse i od francouzské skupiny EDF proti postupu zadavatele ve výběrovém řízení na výstavbu jaderného bloku/bloků. Úřad se v současné době s obsahem obou návrhů seznamuje," uvedl mluvčí ÚOHS Martin Švanda.

Přesný obsah námitek obou firem zatím úřad nesdělil. Americký Westinghouse ovšem už v pondělí uvedl, že korejská firma KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru nabízenou v Česku. KHNP s tím nesouhlasí. Obě firmy vedou kvůli používání technologie dlouhodobý spor, zabývá se jím mezinárodní arbitráž. EDF se zatím ke svému návrhu nevyjádřila.

KHNP chce spor s Westinghouse adekvátně řešit, aby neohrozila český tendr

Korejská společnost KHNP bude spor s americkou firmou Westinghouse o použití technologií, které nabízí pro stavbu jaderných reaktorů v Česku, adekvátně řešit, aby zabránila negativním dopadům na český jaderný tendr. KHNP to dnes sdělila ČTK. Detaily neuvedla.

"Právní spor mezi KHNP a společností Westinghouse stále probíhá. Společnost KHNP bude na spor se společností Westinghouse adekvátně reagovat, tak aby se předešlo negativním dopadům na český jaderný projekt," uvedla korejská firma. KHNP už při předložení své nabídku v soutěži dala ČEZ potvrzení o vlastnictví technologie a rovněž smluvní závazek případného odškodnění.

Jihokorejské ministerstvo obchodu, průmyslu a energetiky podle dnešní zprávy listu The Korea Herald uvedlo, že bude pokračovat v jednáních s americkou vládou s cílem spor vyřešit.

"Mluvili jsme s americkou vládou o našem postoji. Obě strany souhlasily, že budou spolupracovat na řešení konfliktu mezi firmami KHNP a Westinghouse," prohlásil ministr obchodu, průmyslu a energetiky An Tuk-kun. "Budeme rovněž spolupracovat s českými úřady a poskytneme podrobné vysvětleni, pokud o to budeme požádáni," dodalo ministerstvo podle The Korea Herald.

Deník The Korea Times připomněl, že jihokorejský prezident Jun Sok-jol se příští měsíc chystá navštívit Prahu společně s šéfy velkých jihokorejských firem, jako je Samsung, Hyundai Motor či LG. Spekuluje se, že tato návštěva by mohla být klíčová pro dokončení dohody KHNP s firmou ČEZ, uvedl list.

Korejský deník Chosun Daily podle Seznam Zpráv v pondělí uvedl, že korejská delegace se během léta snažila v USA uhladit právní spor mezi Westinghouse a KHNP. Do USA se kvůli Dukovanům vypravil jihokorejský ministr průmyslu Ahn Duk-geun, prezident dodavatelské společnosti KHNP Ču Ho-wang a prezident státního podniku KEPCO, který je mateřskou firmou KHNP, Kim Dong-cheol. Jednání však skončila bez úspěchu. Společnosti už v minulosti na některých projektech spolupracovaly. Předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová nedávno připomněla například dohodu mezi KHNP a Westinghousem při stavbě elektrárny Barakah v Emirátech, kde se Korejci s Američany o část zakázky podělili.

Westinghouse v souvislosti s odvolání k antomonopolnímu úřadu proti výběru KHNP uvedl, že návrhy designů technologií nabízených reaktorů společnosti KHNP využívají licencovanou technologii systému Westinghouse a Korejci nemají právo ji nabízet bez souhlasu Westinghouse. KHNP v červenci uvedla, že má ohledně práva na používání technologie rozdílný názor, firma zároveň deklarovala, že americká pravidla bude dodržovat. 

ČEZ: Bezpečnostní výjimka je v jaderném tendru od začátku, zajišťuje roli státu

Bezpečnostní výjimka, která podle zákona umožňuje ČEZ nepostupovat podle zákona o zadávání veřejných zakázek, je součástí smluv českého tendru na stavbu nových jaderných reaktorů od začátku celé soutěže. Na žádost ČEZ ji udělil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Výjimka zajišťuje státu například přístup ke kompletní dokumentaci, možnost vznášet připomínky, případně i odmítnout určitého dodavatele. Uchazeči zároveň nemohou napadnout průběh řízení u antimonopolního úřadu. Klasické řízení podle zákona o zadávání veřejných zakázek by tento postup a přístup státu k informacím neumožňovalo. ČTK to řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Americká společnost Westinghouse Electric Company v pondělí podala odvolání k ÚOHS proti výběru korejské společnosti KHNP jako preferovaného dodavatele pro stavbu nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Podle Westinghouse nemají Korejci licence k nabízené technologii. KHNP dnes ČTK sdělila, že bude spor s Westinghouse adekvátně řešit, aby zabránila negativním dopadům na český jaderný tendr. Podle ČEZ však průběh tendru není na základě bezpečnostní výjimky možné u ÚOHS napadat.

Bod o výjimce je podle mluvčího uveden už v první prováděcí smlouvě mezi ČEZ a státem na výstavbu nového jaderného zdroje z roku 2020. "Výjimka byla a je nutná a ve světě v těchto případech obvyklá. Stát s ohledem na potřebu zajištění svých základních bezpečnostních zájmů prostřednictvím výstavby nových jaderných zdrojů potřebuje řadu oprávnění vstupovat již do první fáze celého procesu," vysvětlil Kříž.

Zákon o zadávání veřejných zakázek s podobnými případy počítá a umožňuje výjimku v řízení, pokud by standardní postup ohrozil ochranu základních bezpečnostních zájmů České republiky. Při klasickém řízení by jinak ČEZ jako zadavatel zakázky nesměl státu poskytovat žádné bližší informace o průběhu tendru.

Vláda v červenci rozhodla o výstavbě dvou nových jaderných reaktorů v Dukovanech. Postavit je má KHNP, která uspěla v tendru, v němž jí česká vláda dala přednost před francouzskou firmou EDF. ČEZ nyní s Korejci jedná o smlouvě, která by se měla podepsat do konce března příštího roku. První z nových reaktorů v Dukovanech by měl být hotový v roce 2036. Tendru se původně zúčastnil také Westinghouse, vláda ho však na začátku roku nepozvala do další fáze soutěže. První americká nabídka podle ní nesplnila podmínky.

Spor Westinghouse s Korejci je dlouhodobý, zabývá se jím mezinárodní arbitráž. Američané už dříve namítali, že KHNP není oprávněna používat technologii reaktoru nabízenou v Česku. KHNP s tím nesouhlasila.

 
 
 
 
 

Čtěte více:

Průběh jaderného tendru v Dukovanech nelze napadnout u ÚOHS. Hlavní evropské trhy zelenají
27.08.2024 8:37
Tendr na stavbu nových jaderných bloků v Dukovanech má bezpečnostní vý...
Rozbřesk: MNB tentokrát sazby nesníží, což může podpořit forint
27.08.2024 9:05
V Maďarsku dnes odpoledne proběhne zasedání centrální banky, které můž...
Německá ekonomika v druhém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta, potvrdili statistici
27.08.2024 9:31
Hrubý domácí produkt (HDP) Německa ve druhém čtvrtletí klesl proti pře...

Váš názor
  •  
    27.08.2024 20:25

    Úřad měl chtít k podání 5 Mld poplatek, aby to potížisty odradilo. Trochu mi to připomíná dostavbu D11. Tam bych si na Metrostavu smlsnul, aby je to přešlo. To snad si všici dovolují jen v čechách.
    kočák
  •  
    27.08.2024 12:06

    ... to že tendr na stavbu jednoho bloku JEDU dopadne, jak dopadá, bylo zřejmé už dávno. To co nyní vidíme, je začátek... Už přístup Westinghouse v prvním kole nabídek naznačil, že s úspěchem v Polsku, mají jiné cíle... z tendru byli vyhozeni za lajdáctví... spor s KHNP jim ale pokračování účasti fakticky garantoval a tak stáli za bukem... Nyní Westinghouse staví český tendr na vedlejší kolej v celé EU, protože mu to vyhovuje. Argumentaci má silnou a odborná naivita v Česku je veliká. Politici samozřejmě prahnou po krátkodobém populismu a manažeři ČEZ jim ho s radostí plní. Česká energetika je na vedlejší koleji. EdF na tendr doposud nereagovala, protože po politickém zvratu po evropských a parlamentních volbách stále nemá vládu. Bez vlády tak závazně nemůže reagovat na výsledek tendru, který naše vláda vybarvila tak, že EdF s Korejci prohrála 0:10 a Francouzi jsou úplně neschopní. Jenže EdF se bez vlády k věci nemůže "na plnou pusu" vyjádřit. Představenstvo EdF, je závislé v tak závažné agendě na vládě, jsou 100% vlastnění státem. Mlčí, což je logické. Reakce teprve přijde. Zájem EdF i Westinghouse je aktuálně společný. KHNP na EU logicky nechtějí... (https://x.com/michalsnobr/status/1828365685862391847)
    Kočičák
    •  
      27.08.2024 18:43

      Dobrý den, pravdou však je je, že ani EDF, ani Westinghouse nejsou fakticky schopni v řádném termínu postavit jaderné bloky. KHNP naproti dodržuje termíny a je schopna v domluveném termínu bloky zprovoznit. Proto mi výběr KHNP přijde výhodný.
      Bretislaus
      •  
        27.08.2024 18:47

        Jasně že jenom Korejci mají motivaci dokončit výstavbu včas a za dané peníze. Protože by se chtěli uchytit na evropském trhu. Američani budou stavět v Polsku (?) a frantici...ty si budou stavět doma.
        hudis
Aktuální komentáře
27.08.2024
17:30Maďarská centrální banka přerušila snižování úroků
17:20Finanční podmínky šlapou na plyn, u sazeb je dobré „dávat si pozor na to, co si přeješ“
16:29Komentář z ČNB pomohl koruně zpět na 25,00 za euro  
15:14Britská vláda zdědila díru ve financích, náprava bude bolestivá, řekl Starmer
14:25MONETA Money Bank, a.s.: Oznámení o výplatě výnosu podřízených Tier 2 dluhopisů
13:40Investiční strategie: Jak Bensdorp dlouhodobě poráží S&P 500  
11:45Morgan Stanley: Globální pokles techu je téměř jistý, takto se na něj lze připravit  
10:42Evropské akcie míří vzhůru, zatímco eurodolar nebo ropa jen drží pozice  
10:26GfK: Důvěra spotřebitelů v německou ekonomiku se opět citelně zhoršuje
10:05Westinghouse a EDF se odvolaly k ÚOHS kvůli tendru, podle ČEZ neoprávněně
9:31Německá ekonomika v druhém čtvrtletí klesla o 0,1 procenta, potvrdili statistici
9:05Rozbřesk: MNB tentokrát sazby nesníží, což může podpořit forint
8:37Průběh jaderného tendru v Dukovanech nelze napadnout u ÚOHS. Hlavní evropské trhy zelenají  
6:40FX Strategie: Data z trhu práce USA budou určující pro zasedání Fedu i eurodolar, koruna posiluje a poprvé od června testuje úroveň 25,00  
26.08.2024
17:24Globální potenciál umělé inteligence a rizikové prémie akciových trhů
16:46UNIMEX GROUP, uzavřený investiční fond, a. s.: Pololetní finanční zpráva k 30. 6. 2024
16:37Libye posílá ropu dál nahoru. Wall Street mezitím navazuje na nevýraznou Evropu  
15:47Reuters: Rusko navzdory sankcím asi vyváží zkapalněný plyn i z nového terminálu
15:15Býci na zlatu oslavují Jackson Hole. Powell odmetl tomuto kovu cestičku nahoru
14:46Kanada zavede stoprocentní clo na elektromobily z Číny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
8:00DE - HDP, q/q
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Index spotř. důvěry Conference Board