Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 mld. Kč, evropské akcie opět zaostávají za americkými a futures jsou smíšené

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 mld. Kč, evropské akcie opět zaostávají za americkými a futures jsou smíšené

02.09.2024 8:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun, který je o 22 miliard nižší než plánovaný deficit na letošní rok. Příslib, že evropské akcie dostanou náskok před svými americkými protějšky, se po krátkém období vyšší výkonnosti vytrácí. Ropa klesla po signálech, že OPEC+ bude od října pokračovat s plánem na zvýšení produkce, zatímco v Číně slábne ekonomika. A v německých volbách triumfovala pravicová populistická strana Alternativa pro Německo. Futures jsou smíšené.

Futures na evropské akciové indexy: Euro Stoxx 50 -0,1 %, FTSE 100 +0,2 % a DAX +0,0 %. 

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 230 miliard korun, který je o 22 miliard nižší než plánovaný deficit na letošní rok. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je v návrhu historicky nejvíce peněz na investice a vláda také snižuje deficit k hrubému domácímu produktu (HDP) k úrovni kolem dvou procent. Návrh není přijatelný pro koaliční Piráty, jednat o něm chtějí také zástupci lidovců a STAN. Rozpočtové příjmy podle návrhu vzrostou o 7,5 procenta na 2,086 bilionu korun, výdaje se zvýší o 5,7 procenta na 2,316 bilionu korun.

Příslib, že evropské akcie dostanou náskok před svými americkými protějšky, se po krátkém období vyšší výkonnosti vytrácí. Výhled na zisky firem totiž tíží obavy ze zpomalení ekonomiky. Místo toho, aby Evropa těžila z odklonu od velkých technologických akcií, se investoři obracejí k podhodnoceným sektorům na americkém trhu. Jejich preference ovlivňují údaje ukazující odolnost americké ekonomiky a očekávání, že Federální rezervní systém sníží úrokové sazby dříve a agresivněji, než se dříve předpokládalo. Evropský index Stoxx 600 je přesto na rekordní výši. I tak ale v srpnu zaostal za indexem S&P 500 a na roční bázi zaostává letos o téměř 9 procentních bodů, což je druhý rok nižší výkonností za sebou.

Nejvýkonnější manažeři dluhopisů na rozvíjejících se trzích rekalibrují své pozice, protože očekávané snížení sazeb v USA přináší nový impuls pro tuto třídu aktiv, kterou letos zasáhl odliv téměř 15 miliard dolarů. Investoři od Pacific Investment Management až po Neuberger Berman a Grantham Mayo Van Otterloo sledují dluhopisy v místní měně a vybírají si ze zemí včetně Ekvádoru a Argentiny, které podle nich nejvíce těžily ze škrtů Fedu.

Ropa klesla po signálech, že OPEC+ bude od října pokračovat s plánem na zvýšení produkce, zatímco v Číně slábne ekonomika. Kartel má podle delegátů zapojených do diskusí navýšit produkci o 180 000 barelů denně. O víkendu čínská data ukázala, že se aktivita továren v srpnu již čtvrtý měsíc snížila a propad rezidenčních nemovitostí se prohloubil, což vyvolává obavy, že největší světový dovozce ropy může mít potíže se splněním letošního cíle hospodářského růstu.

Investoři budou sledovat Německo, kde byla v neděli ve dvou krajských volbách potrestána vládní koalice kancléře Olafa Scholze. Populistické strany na krajní pravici i levici získaly více než 60 % hlasů v Durynsku a téměř polovinu v Sasku. Zatímco se očekává, že počáteční reakce trhu bude omezená poté, co benchmarkový akciový index DAX minulý týden dosáhl rekordu.


Čtěte více:

Mračna nad evropským energetickým sektorem. Levné valuace investory nelákají a vědí proč
02.09.2024 6:22
Levné ocenění energetických akcií investory neláká. Tento sektor totiž...
Rozpočet 2025 je navržen se schodkem 230 miliard korun. Těžko akceptovatelný při 3% růstu ekonomiky, reagují ekonomové
02.09.2024 8:33
Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
04.09.2024
9:10Rozbřesk: Na trhy vrátily výprodeje rizikových aktiv, které svědčí dolaru
8:55Nvidia v čele výprodejů na Wall Street. Tlak se přenese po Asii na evropské burzy  
6:11Technická analýza S&P 500: Akcie jsou v silném růstovém trendu, ale sezónnost jim nenahrává  
03.09.2024
22:01Americké indexy po státním svátku prudce oslabovaly  
17:45Začíná další komoditní cyklus?
17:38Trápení Intelu: Bude po vleklém propadu akcií vyřazen z indexu Dow Jones? Nahradí jej Nvidia nebo Texas Instruments?
17:20Wall Street padá spolu s techy, po datech ztráty prohlubuje  
17:08Síkela by podle Die Welt měl obsadit post eurokomisaře pro energetiku
16:57Tomáš Vlk: ISM dodal další špatnou zprávu o americkém průmyslu
15:59Hladké přistání je pravděpodobné, pokles sazeb o 25 bazických bodů by přinesl „něco pro každého“
13:55Bloomberg: Další snižování sazeb ECB bude nejisté, jakmile klíčová sazba klesne na téměř 3 %
12:01Míra inflace v Turecku zvolnila na 52 procent, pomáhají vysoké úroky
11:59Matejka z JPMorgan: Akciová rally se může zastavit, i když Fed sníží sazby
10:54České mzdy zpomalily, ISM se má naopak zlepšit. Akcie jsou před daty opatrné  
10:48EDF napadla jaderný tendr kvůli výběru KHNP, Westinghouse kvůli bezpečnostní výjimce
10:25ČEZ od začátku příštího roku zlevní 1,7 milionu zákazníkům elektřinu i plyn
10:14Dominik Rusinko: Růst tuzemských mezd zaostal za očekáváním
9:09Rozbřesk: Překvapivé zlepšení nálady v českém průmyslu
8:50Nová cílová cena pro ČEZ, problémy automobilového průmyslu a inspekce letounů Airbus  
8:34Komerční banka, a.s.: Pololetní zpráva Komerční banky, a.s. 2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
PL - Jednání NBP, základní sazba
16:00USA - Nově otevřená prac. místa