Hledat v komentářích

Investiční doporučení

Výsledky společností - ČR

Výsledky společností - Svět

IPO, M&A

Týdenní přehledy

 

Detail - rozhovor
Letos nečekáme pokles sazeb Fedu. Americké akcie vidíme pozitivně, ale přísně vybíráme, říká Stacie Mitchinson z Fidelity

Letos nečekáme pokles sazeb Fedu. Americké akcie vidíme pozitivně, ale přísně vybíráme, říká Stacie Mitchinson z Fidelity

30.07.2024 6:02
Autor: Redakce

„Náš makro tým nyní předpovídá, že letos nepřijdou žádná snížení sazeb, což se liší od názoru trhu, který počítá se dvěma sníženími sazeb,“ říká Stacie Mitchinson, vedoucí týmu systematického investování u Fidelity. Naproti tomu očekává, že ECB sníží sazby v červnu a poté znovu v létě. Na americké akcie má její tým značně pozitivní postoj, ale zároveň k nim přistupuje velice selektivně. Velmi silně vnímá téma inovací a umělé inteligence. „Pokud se podíváte na našich top 10 akcií, tak mezi nimi najdete TSMC nebo Applied Materials,“ uvádí Mitchinson. Patria.cz Vám přináší rozhovor o trzích, technologiích i specifikách systematického investování s investiční ředitelkou Fidelity.

Patria.cz: Jste investiční ředitelkou v týmu Fidelity's Systematic Investing. Jak se systematické investování liší od tradiční správy portfolia?

Jsem vedoucí týmu Systematic Investment Directing a mám na starosti komercializaci produktových řešení systematického investování od Fidelity, které má v současnosti hodnotu asi 14 miliard dolarů. Náš tým obrovsky roste. V roce 2020 jsme měli aktiva za 3 miliardy dolarů, takže jsme se za čtyři roky více než zečtyřnásobili. Máme různé třídy aktiv - řešení s fixním výnosem, akciemi. Využíváme výzkum od Fidelity s kvantitativnější konstrukcí portfolia. Takže z akciového pohledu více kupujeme akcie se silným nákupním doporučením a více prodáváme akcie se silným doporučením prodat od našich analytiků.
01

Patria.cz: Jak nyní vnímáte americký trh? Indexy dosahují maxim a snižování sazeb ze strany Fedu se stále více oddaluje…

Náš tým má takovou strategii, že se analytici nejprve zaměřují na konkrétní firmy, ale i na ekonomiku máme svůj makro náhled. Navyšujeme šance na scénáře měkkého přistání. V minulém roce byla pravděpodobnost měkkého přistání docela nízká, nyní je to přibližně ze 40 % měkké přistání, z 30 a víc % možná žádné přistání a z 25 % cyklická recese. Náš makro tým nyní předpovídá, že letos nepřijdou žádná snížení sazeb, což se liší od názoru trhu, který počítá se dvěma sníženími sazeb. Docházíme k tomu na základě ekonomických indikátorů, čísel u nezaměstnanosti a pracovních míst a dalších.

Z relativního pohledu vnímáme akcie v USA jako značně pozitivní, ale zároveň k nim přistupujeme velice selektivně. Máme 142 akciových analytiků, kteří pokrývají naprostou většinu všech sektorů a regionů v podstatě celosvětově. V tomto rámci pokrývají 2 600 akcií. Takže i když máte situaci, kdy je makroekonomické prostředí nejisté, což si mnoho investorů nyní myslí, můžete i mezi těmito akciemi najít takové, které budou mít nadprůměrný výkon. To je naše práce.
02

Patria.cz: Jaké je zdraví americké ekonomiky? Došlo k několika kolapsům místních bank. Je toto období definitivně za námi nebo tu pro trhy stále existuje riziko?

To nikdo neví. Nicméně to, co víme, je, že Fed byl schopen tuto situaci zastavit a zabránit plné nákaze. Tuto nákazu jsme tedy ještě neviděli. Naši analytici i Fed to pečlivě sledují.

Patria.cz: Jak byste popsala současný stav na evropském trhu a jeho možnou blízkou budoucnost?

V USA vidíme silný ekonomický růst a společnosti s obří kapitalizací, které mají velmi silné zisky a momentum a kdy americké korporáty kupují jeden druhého. V Evropě je náš přístup diverzifikovanější, jsou tu různé země i měny. Jsou tu sektory nebo korporace, které jsou pro nás zajímavé. V našem fondu jsme pozitivní ohledně evropského zdravotnictví, u energetiky už méně. Náš fond, který má dlouhé i krátké pozice, je celkově ze třetiny zainvestován do USA, ze třetiny do Evropy, včetně Velké Británie, a ze třetiny do rozvíjejících se trhů a Japonska.

Patria.cz: Jaký je Váš výhled na snižování sazeb ECB?

Fed letos možná snižovat nebude, ale náš makrotým očekává, že ECB sníží sazby v červnu a poté v létě.

Patria.cz: Jste ve Vašem portfoliu u některých sektorů nadvážení?


Na celkové portfolio nazíráme z globálního pohledu. Jak u naší long-short strategie, tak i u naší long strategie se snažíme vytěžit alfu našeho výzkumu Fidelity. Naopak se ale snažíme neupřednostňovat žádný sektor nebo zemi nebo region. Naše nadvážení může být maximálně +/- 5 % u sektoru nebo země.
03

Patria.cz: Přesto, mnoho investorů se staví velmi pozitivně k technologickému sektoru. Umělá inteligence je nyní klíčový pojem. Je to něco, co i vy zvažujete při výběru akcií?


Určitě. Pokud se podíváte na našich top 10 akcií, tak mezi nimi najdete TSMC nebo Applied Materials. Sledujeme ale všechny sektory a bereme v úvahu valuace jednotlivých akcií. Ale pokud uvážíte zdraví tohoto sektoru, tak technologie, podle mě, neodejdou a generativní AI určitě také jen tak brzy neodejde. Inovace jsou obrovsky důležité, umožňují mnoho dalších věcí, které děláme. Takže v určitém bodě budete poměřovat inovace versus valuaci.
04

Na tyto metriky se naši analytici samozřejmě dívají velmi pečlivě. Technologie, i když mají zisky vyšší než průměr, tak nejsou tam, kde byli během dot-com bubliny. Stále jsou tu akcie s obrovským růstovým potenciálem, s nízkou konkurencí a s obrovskou schopností udržet si ceny. To jsou pro ně velmi příznivé podmínky.

Patria.cz: Znovu se probudilo šílenství po akciích meme. Jaký je váš postoj k investování do těchto akcií?

Důvodem, proč jsem v Praze, je, že se snažím propagovat naši long-short akciovou strategii, kterou jsme zavedli od září 2020. Na začátku roku 2021 jsme si prošli fází meme akcií. Náš fond měl v tuto dobu horší výkon, a to i když jsme žádné tyto akcie neměli. Pravděpodobně tedy short covering u meme akcií ovlivnil dynamiku celého short trhu. A vlastníme tyto akcie? Ne. Naše pozice jsou založeny na fundamentální analýze.

Patria.cz: V poslední době jsem četla na Bloombergu názor, že americké státní dluhopisy jsou stále riskantnější. Souhlasila byste s tímto názorem a pokud ano, vyměnila byste dluhopisy za jiné aktivum?


To je zajímavý názor. Z pohledu makroekonomického týmu jsou splity poměrně úzké, takže u výnosů z amerických dluhopisů musíte být opatrnější. Nicméně z této perspektivy byste také mohli usuzovat, že je potřeba mít diverzifikovanější výnosy, možná mimo typický dluhopisový trh. USA by se mohly dostat do situace, kdy by musely dále financovat americké dluhopisy. To by samozřejmě mělo finanční důsledky na celý trh jako takový, takže investoři by měli být opatrní ohledně dalších implikací, které by z toho mohly plynout.

Pokud chcete odhlédnout od typických dluhopisů, budete hledat alternativní třídy aktiv. Jednou z nich je zlato, které má konečné rezervy, nebo na likvidnější alternativy jako Absolute Return Global Equity Fund, který je navržen tak, aby generoval výnos větší než hotovost a který je navržen jako tržně neutrální strategie s vysokou diverzifikací a s nízkou korelací vůči akciím, dluhopisům i zlatu. Tento fond je obchodovaný denně, takže má vyšší likviditu.
05

Patria.cz: Jaký je váš postoj k čínské ekonomice? Co můžeme očekávat?


Viděli jsme mírné, ne úplně zotavení, ale spíše mírné zlepšení situace z konce loňského roku. Náš makroekonomický tým vidí určité malé známky pozitivity a bedlivě situaci sleduje. To je vše, co k tomu mohu říci.
06


Rozhovor byl uskutečněn v Praze 28. května a za Patria.cz jej vedla Gabriela Rainová.


 

    Offline rozhovory
    Letos nečekáme pokles sazeb Fedu. Americké akcie vidíme pozitivně, ale přísně vybíráme, říká Stacie Mitchinson z Fidelity
    30.07.2024 6:02
    „Náš makro tým nyní předpovídá, že letos nepřijdou žádná snížení saze...
    Nyní je ideální doba k investování do ESG, domnívá se portfolio manažer klimatického fondu Craig Cameron
    19.02.2024 7:01
    V našem sektoru jsme ESG faktory hodili do jednoho košíku a předstírám...
    Richard Podpiera: Porážet inflaci bez akcií je prakticky nemožné. DIP nabídneme mezi prvními a v plné šíři, kterou zákon umožní
    15.12.2023 6:01
    Čerstvě prodiskutován Senátem po listopadovém schválení Sněmovnou je n...

    Online rozhovory
    Evropa naváže na americké trhy a zahájí zahájí pozitivně
    09.08.2024 8:54
    Evropské akciové trhy nejspíše navážou na včerejší úspěšné obchodování...

    Váš názor

    Nejčtenější zprávy týdne

    Sledujte nás na sociálních sítích

    Facebook X LinkedIn Instagram Youtube

    Právě diskutujete

    Nejčtenější zprávy dne

    Nejdiskutovanější zprávy týdne

    Analýza dne

    Analytik po výsledcích ČEZ: Solidní s mírně vylepšeným výhledem, potvrzujeme doporučení a cílovou cenu
    08.08.2024 11:08
    ČEZ dnes ráno před otevřením trhů oznámil výsledky hospodaře...více
      Analýzy online